روزنامه ایران: میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان 2 بارو و کنگره قلعه ساسانی فلک الافلاک خرم آباد را برای نصب بالابر با هدف مرمت این قلعه تخریب کرد. آنطور که «عطا حسن پور» مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری لرستان میگوید نصب این بالابر با هدف بردن مصالح انجام گرفته است: «ما برای بالا بردن مصالح خود مجبور به استفاده از بالابر هستیم و هیچ راهی بجز برداشتن آجرهای کنگره نداریم.» تا این سؤال پیش بیاید که با توجه به وجود راههای بسیار از جمله راه پلهها چه نیازی به نصب بالابر بود؟ سؤال دیگر اینکه چه مصالحی با چه وزنی برای یک اثر تاریخی لازم بود که باید بخشی از آن را تخریب و به جای آن بالا بر نصب کرد!؟ البته «غلامرضا سلیمانی» مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در یک گفتوگوی تلفنی سؤالات خبرنگار «ایران» را بیپاسخ میگذارد و می گوید: «من توضیحات درباره این ماجرا را به آقای حسن پور که دکترای باستان شناسی دارد واگذار کرده ام.»
به گزارش روزنامه ایران پرونده ثبت جهانی این اثر ساسانی تهیه شده بود که با اقدام تازه میراث فرهنگی زیر سؤال رفته است. همچنین بعد از ارگ بم که درزلزله 5 دی ماه سال 1382 به تلی ازخاکسترتبدیل شد، قلعه فلک افلاک مهمترین قلعهای بودکه میتوانست، زخم ناشی از نبود این ارگ را التیام ببخشد.با این وجود رئیس میراث فرهنگی استان اعتقاد دارد که خبرنگار ما به دلیل نداشتن تخصص در زمینه مرمت، اجازه پرسیدن چنین سؤالهایی را ندارد.
میراث فرهنگی لرستان پیش از این هم با مرمت غیر اصولی پلهای تاریخی لرستان، پرونده ثبت جهانی آن را با مسأله جدی رو به رو کرد.
«محمد حسن طالبیان» معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی هم در گفتوگو با روزنامه ایران از بررسی وضعیت مرمت غیر اصولی پلهای تاریخی لرستان خبر داده بود. این مرمتها آنطور که «علی مصطفی نژاد» مدیر سابق تنها پایگاه پلهای تاریخی گفته است کاملاً هویت تاریخی پلها را از بین بردند و پرونده ثبت جهانی آنها نیمه کاره ماند. اما «محمدرضا اسدی» معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان لرستان در واکنشی عجیب از این مرمتها دفاع کرد و آنها را «باز زنده سازی» پلها خوانده بود!در تازهترین اتفاقها هم «عطا حسنپور»، مدیر روابط عمومی میراث فرهنگی لرستان در گفتوگو با رسانهها مدعی است که نصب بالابر و تخریب دو بارو و کنگره آسیبی به قلعه فلکالافلاک وارد نکرده است.
آنطور که حسن پور میگوید این اقدام مسبوق به سابقه بوده است: «هر سال یکی از کنگرههای پشت بام قلعه برای نصب بالابر و حمل مصالح ساختمانی برداشته شده که تنها ملات آن جدا میشود و آجر آسیبی نمیبیند، چرا که این روش به صورت علمی انجام میشود.»
او در حالی جداسازی ملاتها را یک اتفاق معمولی در مرمت میداند که در سایتهای تاریخی مختلف کشور، کارشناسان ماهها با آزمایش خاکهای گوناگون دنبال ملات مشابه ملات چند هزار سال پیش برای مرمت بخشهایی که ریخته شده است میگردند! حسنپور میگوید: کنگره برداشته شده بعد از پایان کار با ملات جدید در جای خود قرار میگیرد. سخنان حسن پور این سؤال را در ذهن افکارعمومی میکارد که آیا سازمان میراث فرهنگی کشور بر فعالیتهای مرمت در استانهای مختلف نظارت ندارد؟!این سؤال هم بینتیجه میماند چون سلیمانی وسط گفتوگو تلفن را قطع میکند.
دیدگاه تان را بنویسید