دوقطبی زودهنگام؟

کد خبر: 1066732

اظهارات علی لاریجانی و ابراهیم رئیسی در زمان ثبت نام این گمانه را ایجاد کرده که دو رقیب اصلی در انتخابات پیش‌رو این دو نفر هستند.

دوقطبی زودهنگام؟

گروه سیاست سایت فردا - انتخابات ریاست جمهوری 1400 این طور که معلوم است برخلاف تصوری برخی چندان کم شور و حال نخواهد بود. این را از همان آخرین روز ثبت‌نام می‌توان فهمید. اظهارات علی لاریجانی در وزارت کشور سهوا یا عمدا سر قصه‌ای را گشود که به این سادگی‌ها تمام نخواهد شد. آقای رئیس سابق مجلس با متلک پرانی به نامزدهای از دادگاه و پادگان آمده، خود را رویاروی بخش عمده‌ای از نامزدها و جریان اصولگرا قرار داد. همین شد که بانی وضع موجود تلقی شد و آن دو قطبی لاریجانی - رئیسی که گمان می‌رفت را خیلی زودتر از آنچه انتظار می‌رفت، رقم زد.

روزنامه‌های اصولگرا در شماره امروز خود انتقادهایی را نسبت به وی مطرح کرده‌اند، اما «جهان صنعت» در گزارشی تحلیلی نگاه دقیق‌تری به موضوع انداخته و سعی دارد نتیجه این «دوقطبی زودهنگام» را پیش‌بینی کند. 

این روزنامه حامی دولت، با اشاره به انتقادات توییتری و غیر توییتری که دیروز به سوی لاریجانی روانه شد، می‌نویسد: «این بگومگو و مجادله که نشانه روشنی بر شکل‌گیری دو قطبی لاریجانی – جهانگیری است اما از آنجایی نشات می‌گیرد که رییسی و حامیانش خوب می‌دانند او آنطور که در ابتدا تصور می‌کرد پیروز بلامنازع این انتخابات نیست. البته باعث و بانی این وضعیت نیز خودش است. ... اظهارات دیروز او مبنی بر اینکه مستقل آمده و حضورش نافی حضور هیچ کسی نیست نیز چنان بوی تبختر می‌داد که می‌توان حدس زد از این پس، آنطور که اصولگرایان می‌گفتند مورد حمایت نباشد.حال اگر در نظر داشته باشیم که او قرار است با هفت نامزد دیگر اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا رقابت کند، یعنی که هفت نفر دیگر که هر کدام پشتوانه حزبی و اجتماعی و رسانه‌ای قابل اعتنایی دارند برای بردن در این انتخابات باید مقابل او بایستند و این اصلا وضعیت خوبی برای او نخواهد بود. خاصه آنکه توانایی چندانی نیز در امر مناظرات نداشته و در انتخابات ۹۶ چوب این ضعف را خورده است.درست است که رییسی و حامیانش به این دو سال حضور در قوه قضاییه دل خوش کرده و مدعی داشتن رای آنچنانی هستند، اما واقعیت آن است که او در کارنامه خود از گذشته تاکنون نقاط تاریک بسیاری دارد که در بزنگاه انتخابات قابل اشاره و مستعد جنجال‌سازی است.»

گزارش‌نویس «جهان صنعت» اگرچه خیلی تند بر رئیسی می‌تازد اما قادر نیست به این نتیجه برسد که لاریجانی برنده دوقطبی رئیسی - لاریجانی است، لذا پای جهانگیری و اصلاح‌طلبان را به میان کشیده و بردن یا نبردن لاریجانی را منوط به نقش و رویکرد اصلاح‌طلبان می‌کند. 

در ادامه این گزارش آمده است: «رییسی و لاریجانی حتی اگر اصلی‌ترین نامزدهای این انتخابات باشند، تنها گزینه‌ها نیستند. قاعدتا شمار دیگری از نامزدهای اصولگرا و شاید هم اصلاح‌طلب در این کارزار حاضر خواهند بود. جدی‌ترین گمانه تا امروز که ثبت‌نام‌ها تمام‌شده این است که اسحاق جهانگیری نماینده اصلاح‌طلبان در مقابل این دو چهره باشد. او یک اصلاح‌طلب خالص و با پشتوانه حزبی و جریانی است. سابقه اجرایی بسیاری دارد و پیش‌تر ثابت کرده که از عهده مناظره هم خوب برمی‌آید. با این وجود پای او در ناکارآمدی‌های دولت و وضع موجود گیر است لذا پذیرش اینکه رای‌آوری چندانی دارد، دشوار به نظر می‌رسد.مهم‌تر آنکه زمزمه‌های قابل اعتنایی درباره احتمال رد صلاحیت وی به گوش می‌رسد. بدون شک حضور یا عدم حضور جهانگیری در این انتخابات نقش تعیین‌کننده‌ای دارد. دلیلش نیز این است که اگر جهانگیری در این رقابت‌ها حاضر باشد و اصلاح‌طلبان طبق وعده خود پشت نامزد خالص خود بایستند، کار برای علی لاریجانی نیز سخت خواهد شد. برآمدن از پس این همه حمله و هجمه که از همین دیروز شروع شده، در شرایطی که می‌دانیم او بدون اصلاح‌طلبان بدنه رای قابل اتکایی ندارد، موقعیتش را به خطر می‌اندازد و شاید در نهایت به سود رییسی تمام شود. نبود جهانگیری در این انتخابات اما مقدمه حمایت اصلاح‌طلبان از لاریجانی است.درست است که سیاسیون در جبهه اصلاحات در ماه‌ها و هفته‌های اخیر بارها بر معرفی نامزد اصلاح‌طلب تاکید کرده‌اند اما اظهارات افرادی مثل کرباسچی، عباس عبدی و… در روزهای گذشته حاکی از این بوده که ممکن است یک بار دیگر این دفتر باز شود. به خصوص وقتی که دستشان خالی مانده باشد و قطب مقابل نیز رییسی باشد. شکل‌گیری موقعیتی مشابه سال ۹۲ زمینه حمایت از لاریجانی را افزایش خواهد داد و اینجاست که آقای رییسی که این روزها خود را بی‌نیاز از حمایت اصولگرایان می‌داند، با مسیری سخت و ناهموار مواجه خواهد شد.»

 

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها