استاندار تهران :بزرگترین مصرفکننده آب شرب کشور، تهرانیها هستند
استاندار تهران گفت: اکنون بزرگترین مصرفکننده آب شرب در کشور مردم تهران هستند. در این استان ۴۲ درصد منابع آبی در بخش شرب مصرف میشود که میانگین کشوری ۱۰ درصد است.
استاندار تهران گفت: اکنون بزرگترین مصرفکننده آب شرب در کشور مردم تهران هستند. در این استان ۴۲ درصد منابع آبی در بخش شرب مصرف میشود که میانگین کشوری ۱۰ درصد است.
محمدصادق معتمدیان روز یکشنبه در نخستین نشست صمیمی استاندار با اصحاب رسانه در جریان مسایل و مشکلات استان تهران قرار گرفت و به همه آنان پاسخ گفت و افزود: همچنین اکنون ۷۰ درصد از منابع آبی چاهها و ۳۰ درصد از طریق سدها انجام میشود، وضعیت مناسبی در حوزه آب خوانها در استان نداریم زیرا میزان برداشت آب از چاهها به ۷۰ درصد رسیده است.
وی همچنین مهاجرت معکوس در تهران را مورد تاکید قرار داد و یادآور شد: مشکل کمبود آب به عنوان یکی از مشکلات تهران است و تغییر اقلیم و کمبود بارشها در این مسایل بیتاثیر نبوده است.
استاندار تهران مشکل آب را به عنوان یکی از مشکلات مهم تهران دانست و گفت: بحث کمبود بارشها، خشکسالیهایی که به طور مستمر داشتیم و امسال چهارمین سال است که شرایط خشکسالی داریم و بارشها کمتر از میانگین کشوری است. تهران به دلیل تراکم جمعیتی، امروز یکی از بزرگترین مصرفکننده در کشور به شمار میرود.
۸۵ درصد ظرفیت سدهای پنج گانه تامین آب تهران خالی است
معتمدیان تصریح کرد: مهمترین چالش استان تهران کمبود آب است که حاصل تغییرات اقلیمی در جهان و به تبع آن در استان، خشکسالیها و کمبود بارش که کمتر از میانگین کشوری است گریبان این استان را گرفته است که اکنون با توجه به تراکم جمعیتی استان تهران بزرگترین مصرفکننده آب در کشور است که ۴۸ درصد آن در این استان صرف حوزه کشاورزی میشود.
استاندار تهران اظهار کرد: در ۱۰ سال گذشته ۷۰ درصد از منابع آب شرب از طریق چاهها و پنج سد موجود و ۳۰ درصد سفرههای آب زیرزمینی تامین میشد که اکنون این میزان معکوس شده و برداشتهای بی رویه از آبخوان شرایط بحرانی در مناطق مختلف به خصوص جنوب تهران رقم زده است.
به گفته وی، همچنین ۱۵ درصد از ظرفیت سدهای پنجگانه تامین آب تهران پُر بوده و ۸۵ درصد خالی است که برای رفع این معضل راهکارهایی اتخاذ و پروژههای سهگانه با انتقال آب در نظر گرفته شده و درصدد هستیم از هدر رفت آب در سد لار به عنوان منابع شرب تهران استفاده کنیم.
هر کیلومتر مربع ۹۵۷ نفر در تهران زندگی میکنند
استاندار تهران با اشاره به اینکه اکنون تهران متراکمترین استان کشور است، اظهار کرد: استان تهران با انواع مشکلات و چالشها مواجه است، اکنون به طور میانگین ۱۹ برابر تراکم کشوری، این استان دارای تراکم است و جمعیت بالایی در این استان زندگی میکنند. تراکمی که در مناطق مختلف تهران به وجود آمده حاصل مهاجرت است که متاثر از انواع مهاجرتها از سایر استانها و شهرستانها است.
وی تاکید کرد: امروز بیش از توان اکولوژیک استان بارگذاری نامتوازن در تهران وجود دارد ، استان تهران و همه شهرستانها با انواع مشکلات و چالشها گریبانگیر هستند، به همین دلیل این کلانشهر از نظر تراکم جمعیت یکی از پرتراکمترین استانهای کشور محسوب میشود.
معتمدیان ادامه داد: براساس آمارهای موجود به ازای هر کیلومتر مربع تراکم جمعیت در کشور ۴۹ نفر به عنوان میانگین تراکم جمعیتی در کشور هستند اما در استان تهران ۹۵۷ نفر در هر کیلومتر مربع زندگی میکنند.
استاندار تهران با اشاره به اینکه موضوع آبرسانی در سنوات گذشته به استانهای کرمان، یزد و اصفهان پیگیری شده است، گفت: اکنون نیز آبرسانی در خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سمنان در حال انجام است به همین منظور موضوع دنبال میشود تا این خط در تهران هم اجرایی شود تا بخشی از نیازهای مردم از این طریق تامین شود، این بحث در مرحله مطالبات و ایده اولیه است البته کارهایی انجام میشود تا دغدغه تامین آب در بلندمدت در تهران رفع شود.
سرانه فضای آموزشی تهران پایینتر از میانگین کشوری است
استاندار تهران گفت: اکنون سرانه فضای آموزشی در کشور ۵.۲۸ سانتیمتر و در استان تهران ۵.۱۶ سانتیمتر، این در حالی است که سرانه استان تهران حتی از سرانه کشوری هم پایینتر است و جزء چهار استان پایین کشور و دارای بدترین سرانه در میان دیگر استانهای کشور محسوب میشود.
وی ادامه داد: براساس ارزیابیهای صورت گرفته اکنون ۱۳ هزار کلاس درس در استان تهران کمبود داریم، بارها اطلاعرسانی شده است و این در شرایطی است که سرانه مطلوب و استاندارد ما سه مترمربع بوده که با میانگین کشوری هم فاصله دارد. در برنامه توسعه هفتم نیز به عنوان تکلیف برای وزارت آموزش و پرورش، تحقق عدد سرانه ۶.۱ درصد لحاظ شده است.
وی با بیان اینکه شهر قدس نیز پایینترین سرانه آموزشی در میان همه مناطق استان تهران را دارد، افزود: این سرانه در شهر قدس اکنون ۲ متر و ۲۵ سانتیمتر است، بنابراین با توجه به این موضوع و پایین بودن سرانه آموزشی در شهر قدس، یک هزار و ۶۰۰ کلاس درس برای این منطقه نیاز است.
معتمدیان ادامه داد: این منطقه کم مساحت اما پرتراکم و پرجمعیت است به طوری که کمتر از ۵۰۰ هزار نفر در شهر قدس زندگی میکنند که البته برای موضوع کلاسهای درس موردنیاز، با ورود رییس جمهور به موضوع مدرسهسازی مبحثی تحت عنوان نهضت مدرسهسازی در استان نیز شروع شده است.
وی اضافه کرد: برنامه این است که تا پایان فعالیت دولت چهاردهم حداقل سرانه استان را به سرانه ملی و همان عدد ۶.۱ به عنوان تکلیف برنامه هفتم توسعه برسانیم و یکی از مهمترین زیرساختهای مهم در حوزه آموزشی به عنوان یک دغدغه جدی در این استان رفع کنیم.
استاندار تهران گفت: در برخی مناطق تهران حتی از نظر فضای آموزشی شرایط بحرانی دارند و پنج منطقه چنین وضعیتی را دارند که به همین منظور این مناطق مورد توجه قرار گرفته و شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران قول دادهاند که ۱۸۰ کلاس درس توسط شهرداری تهران احداث شود.
وی ادامه داد: بخشی از این ناترازیها که ما در فضاهای آموزشی در تهران داریم که امیدواریم در این مناطق دارای بحران به ویژه پنج منطقه یادشده رفع شود.
تهران مستعد احداث نیروگاه خورشیدی است
استاندار تهران افزود: با بررسیهای صورت گرفته، تهران از استانهای مستعد برای احداث نیروگاه خورشیدی است و در همین راستا تفاهمنامهای برای احداث ۲ هزار مگاوات نیروگاه انرژی تجدیدپذیر امضا شده که در شرایط اضطرار تامین برق از آنها استفاده شود، سرمایهگذاران درخواست دارند که در زمان بحران از برق تولیدی آنها بهرهمند شوند، همچنین با کمک معاونت اقتصادی زمینه آغاز عملیات اجرایی ۵۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان تهران فراهم شده است.
وی با بیان اینکه یکی از چالشهای مهم این استان موضوع آلودگی هوا است گفت: در راستا قانون هوای پاک ۳۴ دستگاه دخیل است، هفت سال از تصویب آن میگذرد، عوامل متحرک و ساکن سبب آلودگی هوا است، که ۵۲ تا ۵۸ درصد مربوط به عوامل متحرک مانند خودروها، ونها و مینیبوسها و اتوبوسها و موتورسیکلتها است، ۵۵ درصد خودروها بیش از ۲۹ سال از عمر آنها میگذرد که خودرو مستهلک است همچنین ۹۵ هزار تاکسی در شهر تهران وجود دارد که بیش از ۲۹ سال عمر داشته و چندین برابر استاندارد سوخت مصرف میکنند.
به گفته وی، تکالیف قانونی در زمینه هوای پاک مشخص است جلساتی برگزار نیز شده اجرای قانون در تردد خودروهای غیراستاندارد مهم است و ۵۰۰ هزار خودرو باید از چرخه خدمت خارج شوند و باید زیرساخت اجرایی آنها فراهم و سهم تهران مشخص شود. مهمترین اقدام در این شرایط توسعه حمل و نقل عمومی مثل مترو است که باید با سرعت بیشتر انجام و اتوبوسها و تاکسیهای برقی جایگزین خودروهای فرسوده ای شود که بیشترین نقش را در آلودگی هوا دارند.
معتمدیان تولید موتورسیکلتهای برقی را مهم دانست و گفت: یکی از بیشترین تلفات مربوط به راکبان موتورسیکلت است و با برقی شدن مصرف سوخت و تصادفات کاهش مییابد و میتوان به سمت اجرایی شدن قانون هوای پاک گام برداشت،همچنین از اولویتهای استان تهران ایفای نقش حاکمیتی است و در نظر است که دستگاههایی که در قانون هوای پاک نقش دارند، پاسخگو شوند زیرا سلامت مردم خط قرمز است.
برنامه سفرهای استانی نمایشی و تبلیغاتی نیست
استاندار تهران ضمن تاکید بر برگزاری سفرهای شهرستانی نیز گفت: رویکرد اولویت اول این سفرها شناخت از توانمندیهای مناطق مختلف شهرستانهای استان است که به صورت میدانی و منسجم این بازدیدها انجام میشود، نگاه در سطح استان تهران عدالتمحور بوده تا توازن و تعادل در توسعه انجام شود و اولویت در توسعه با مناطق کمتر برخوردار است.
وی تاکید کرد: برنامههای ما نمایشی و تبلیغاتی نیست و اثرگذاری و حل مسائل مردم دنبال میشود و تمرکز بر اولویتها و نیازهای مردم داریم به طور قطع تصمیمات کارشناسی شده و در حوزههای توسعهای اثر گذار خواهد بود و قبل از سفر شهرستانی معاونان استاندار در مناطق و شهرستانها حضور پیدا میکنند و علاوه بر مسئولان با مردم و مطالبهگران صحبت کرده و مطالبات را به صورت میدانی احصا میکنند و نحوه اجرا و تصمیمگیریها بررسی میشوند.
به گفته معتمدیان در این سفرها معاونت اقتصادی با واحدهای اقتصادی دیدار و نظام مسائل اقتصادی جمع بندی شده و طرحهای نیمه تمام بررسی میشوند و موضوعات سیاسی و اجتماعی نیز جمعبندی شده و سپس سفر رسمی آغاز و تصمیمگیریهای کارشناسی در شورای برنامهریزی مصوب میشود و به دستگاههای مربوطه ابلاغ شده توسط دبیرخانه پیگیری سفرها، مورد پیگیری و نظارت قرار میگیرد.
وی تاکید کرد: خروجی سفرها باید منجر به رضایتمندی مردم شود و تلاش این است که هفتهای یک سفر در شهرهای استان تهران انجام شود، این سفرها مقدماتی برای جمعبندی نظام مسائل و حضور رییس جمهور است.
تداخل حریم شهر تهران و شهرهای جدید
استاندار تهران یکی از مشکلات اساسی در مدیریت شهر تهران را تداخل غیرقانونی حریم شهرها ایجاد شده توسط دولتها دانست، افزود: این امر باعث سردرگمی شهروندان و ناهماهنگی در مسائل اقتصادی و مدیریت شهری شده است. یکی از اولویتهای وزارت کشور برگزاری جلسات برای ساماندهی وضعیت حریم شهر تهران است.
وی تاکید کرد: تخلفات و بارگذاریهای غیرقانونی که به دلیل بلاتکلیفی این مناطق انجام میشود، باید مورد رسیدگی قرار گیرد. در استان تهران، ۲۰ هزار واحد صنفی با سابقهای بیش از ۴۰ سال فعالیت دارند که تحت نظارت اتحادیهها هستند. برخی از واحدهای صنعتی بدون نظارت محیطزیستی و با روشهای سنتی فعالیت میکنند که منجر به آلودگی و عدم شفافیت مالیاتی شده است.
معتمدیان افزود: برای حل این مشکلات، برنامهریزیهایی برای ساماندهی این واحدها در دولت سیزدهم انجام شده است.الزاماتی مانند دریافت مجوز، بهروزرسانی ماشینآلات و نوسازی واحدهای صنعتی برای کاهش آلایندگی و افزایش شفافیت در نظر گرفته شده است.
دستاوردهای اقتصادی استان تهران
معتمدیان گفت: نرخ بیکاری استان تهران در پاییز سال جاری به پایینترین حد خود در کشور، یعنی ۵.۴ درصد رسیده است. در سه ماه گذشته، ۲۲۱ هزار فرصت شغلی ثبت شده که ۶۸ درصد از کل اشتغال استان را تشکیل میدهد.
وی گفت: ارزش صادرات استان تهران نیز با رشدی ۶۶ درصدی به میلیاردها دلار در سال جاری رسیده است. توسعه نهضت گلخانهای را به عنوان یکی از برنامههای کلیدی برای استفاده بهینه از منابع آبی در دستور کار قرار دارد.
استاندار تهران درباره اختیارات استانداران گفت: استانداران به عنوان نمایندگان دولت نقش مهمی در ساماندهی مسائل شهری و اقتصادی دارند. با توجه به ظرفیتهای مدیریتی و اجرایی این نهادها میتوانند بازوی توانمندی برای توسعه استان تهران باشند.
ضرورت راهاندازی شرکت حملونقل استان تهران
استاندار تهران یکی از مشکلات مهم استان تهران را نبود شرکت حملونقل ساختارمند بیان کرد و افزود: این شرکت باید وظیفه مدیریت حملونقل استان را بر عهده گیرد. در صورت راهاندازی این شرکت و تدوین طرح جامع حملونقل، وضعیت حملونقل در تکتک شهرستانهای استان مشخص میشود و میتوان امیدوار بود مشکلات ترافیکی را بهطور اساسی رفع شود.
معتمدیان نبود زیرساختهای کافی را یکی از عوامل اصلی مشکلات حملونقل و ترافیک در شهرستان استان تهران بیان کرد و گفت: شهروندان شهرستانهایی همچون ورامین که از خطوط ریلی استفاده میکنند، به دلیل کمبود ظرفیت و تعمیرات، با مشکلاتی مواجه هستند. بخش قابلتوجهی از ترافیک جادهای منطقه ورامین به دلیل انتقال بار فشار از خطوط ریلی به جادههاست که باید به آن رسیدگی شود.
وی همچنین درباره نهضت ملی مسکن هم افزود: استان تهران سهمیه ساخت ۴۵۰ هزار واحد مسکونی دارد که تاکنون ۱۲۰ هزار نفر برای این طرح ثبتنام کردهاند. از این تعداد، ۶۵ هزار نفر پس از غربالگری وزارتخانه واجد شرایط شناخته شدهاند و ۲۲ هزار نفر نیز مراحل اولیه پرداخت و ساخت مسکن را آغاز کردهاند.
معتمدیان یادآور شد: برای تحقق اهداف این طرح، اراضی جدیدی برای ساختوساز الحاق و آمادهسازی شدهاند. خدمات زیربنایی و روبنایی در این اراضی در دستور کار قرار گرفته است تا مراحل ساخت مسکن سریعتر، باکیفیتتر و مقرونبهصرفهتر انجام شود.
بازآفرینی بافتهای فرسوده و ناکارآمد
استاندار تهران درباره بافتهای فرسوده هم گفت: استان تهران دارای ۱۸ هزار هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد است که این استان را در رتبه اول کشور از نظر گستردگی چنین بافتهایی قرار داده است. این مناطق نه تنها مشکلات سکونتی دارند بلکه از نظر زیرساختی نیز ناکارآمد هستند و نیاز فوری به بازآفرینی دارند.
وی از نوسازی این بافتها از طریق مذاکره با شهروندان و ایجاد مشوقهایی خبر داد و افزود: این موضوع یکی از اولویتهای اصلی مدیریت استان است. با اجرای این طرحها، زمینهای موجود در این مناطق ارزش افزوده بیشتری پیدا میکنند و ساختوساز در آنها با هزینه کمتر و کیفیت بالاتر انجام میشود.
معتمدیان همچنین از راهاندازی شرکت حملونقل استانی و ارتقای ظرفیت حملونقل ریلی و جادهای، در کنار برنامههای بازآفرینی شهری و اجرای طرحهای نهضت ملی مسکن خبر داد و گفت: این طرحهای شهری میتواند شرایط زندگی شهروندان استان تهران را بهبود بخشید که با توجه به قوانین موجود، سرعتبخشی به این پروژهها در اولویت کاری مدیریت استان قرار گرفته است و امیدواریم شاهد تحول چشمگیری در این زمینهها باشیم..ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید