اخبار افغانستان/گوترش: از سازمان ملل توقع معجزه نداشته باشید
دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد، هر حرفی مبنی بر اینکه این نهاد جهانی میتواند مشکلات افغانستان را حل و فصل کند "فانتزی و خیال" است و ظرفیت آن برای میانجیگری برای یک دولت طالبان فراگیرتر محدودیت دارد.
به گزارش ایسنا، یک ماه پس از تسلط طالبان بر افغانستان آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل با این پرسش خبرگزاری رویترز مواجه شد که آیا او برای ترمیم و بازسازی این کشور با فشار مواجه است یا خیر.
گوترش گفت: فکر میکنم انتظاراتی از نفوذ سازمان ملل متحد وجود دارد که بیاساس است چرا که اصلیترین سازمان بینالمللی هنوز آنجا مانده است.
دبیرکل سازمان ملل در آستانه نشستهای سالانه رهبران جهان که از هفته دیگر در نیویورک آغاز میشود، گفت: با توجه به این که آنها با این همه منابع در رفع مشکلات افغانستان شکست خوردهاند، فکر کردن به اینکه ما اکنون میتوانیم بدون آن نیروها و پول، مشکلاتی را حل کنیم که آنها نتوانستند برای چندین دهه حل کنند، یک خیال است.
به گفته گوترش، سازمان ملل متحد هر آنچه بتواند برای کمک به کشوری که در آستانه یک فاجعه انسانی غمانگیز است، انجام خواهد داد و تصمیم گرفته است به منظور کمک به جمعیت حدودا ۳۶ میلیونی افغانستان با طالبان تعامل کند.
گوترش گفت از تلاشها برای متقاعد کردن طالبان برای تشکیل دولت فراگیرتر به نسبت حکومت ۲۰ سال پیش آنها حمایت میکند. او گفت که سازمان ملل متحد ظرفیت کمی برای میانجیگری دارد و باید بر "موقعیت خود به عنوان یک سازمان بینالمللی که برای حمایت از مردم افغانستان وجود دارد" تمرکز کند.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: شما نمیتوانید انتظار معجزه داشته باشید.
او تاکید کرد که سازمان ملل متحد میتواند با طالبان تعامل کند، اما این جنبش اسلامی هرگز نقش سازمان ملل در کمک به تشکیل دولت جدید افغانستان را نمیپذیرد. گوترش گفت، کمکهای بشردوستانه باید به عنوان ابزاری برای متقاعد کردن طالبان به رعایت حقوق اساسی از جمله حقوق زنان و دختران مورد استفاده قرار گیرد.
دولتها بیش از ۱.۱ میلیارد دلار در این هفته برای افغانستان و برنامههای پناهندگان در کشورهای همسایه متعهد شدهاند. گوترش همچنین از کشورها خواست اطمینان حاصل کنند که اقتصاد افغانستان "به طور کامل خفه نشده است."
گوترش که دومین دوره ریاست پنج ساله خود بر سازمان ملل را در اول ژانویه ۲۰۲۲ آغاز میکند، میگوید: باید راههایی برای تزریق مقداری پول نقد به اقتصاد افغانستان وجود داشته باشد تا اقتصاد آن سقوط نکند و مردم در وضعیت نابسامانی قرار نگیرند و احتمالا میلیونها تن مجبور به فرار نشوند.
او گفت که سازمان ملل متحد با شرکای خود همکاری خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که کمکها براساس اصول بشردوستانه توزیع میشوند . این مقام همچنین گفت "با همه باید یکسان برخورد شود، بدون هیچگونه تمایزی براساس جنسیت، قومیت یا هرگونه ملاحظات دیگری."
گوترش تأکید کرد که هنوز زود است بدانیم که آیا طالبان به حقوق بشر احترام میگذارند و با مسئولیت حکومت میکند یا خیر. او وضعیت افغانستان را "غیرقابل پیشبینی" خواند و افزود: هیچکس نمیداند چه اتفاقی میافتد، اما مشارکت و تعامل مهم است.
سازمان ملل: بیش از 18 میلیون افغان نیازمند کمکهای فوری هستند
کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با ابراز نگرانی از وضعیت بحرانی در افغانستان گفته است که هماکنون در این کشور بیش از ۱۸ میلیون نفر نیازمند کمکهای فوری بشردوستانهاند.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، «فیلیپو گراندی»، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گفت که وضعیت انسانی در افغانستان ناامیدکننده است.
هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) امروز (پنجشنبه، ۲۵ سنبله) اعلام کرد که فیلیپو گراندی این موضوع را در پایان سفر سه روزهاش به کابل، مطرح کرده است.
وی افزود که اگر خدمات عمومی و اقتصاد در افغانستان سقوط کند، این کشور شاهد رنج، بیثباتی و آوارگی بیشتر خواهد بود.
در همین حال، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان تأکید کرد که جامعه جهانی باید هرچه زودتر با افغانستان در ارتباط شود تا بتواند از بحران انسانی بزرگتری در این کشور جلوگیری کند.
به گفته او، بحران انسانی در این کشور نه تنها پیامد منطقهای، بلکه پیامد جهانی خواهد داشت.
فیلیپو گراندی همچنین خواستار حمایت فوری و مستمر از افغانهای آواره در داخل و خارج از افغانستان شده است. به گفته او، ، بیش از ۳.۵ میلیون نفر در اثر درگیریها در داخل افغانستان از خانههای خود آواره شدهاند. تنها در سال جاری، ۶۳۰ هزار نفر از خانههای خود آواره شدهاند.
کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفته است که هماکنون در افغانستان بیش از ۱۸ میلیون نفر نیازمند کمکهای فوری بشردوستانهاند.
این سازمان پیشتر گفته بود که از هر سه شهروند افغانستان یکی از آنان نمیداند که وعده غذایی بعدیاش از کجا تأمین میشود.
براساس اعلام این سازمان، تقریبا نیمی از کودکان زیر پنج سال در ۱۲ ماه آینده دچار سوء تغذیه شدید خواهند شد.
رویترز: ذخایر دلاری بانکها در افغانستان رو به اتمام است
خبرگزاری رویترز از کاهش ذخایر دلاری بانک های افغانستان و امکان توقف فعالیت آنها خبر داد.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، دو منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتند که ذخایر دلاری بانکهای افغانستان رو به اتمام است و در صورت عدم رسیدگی به موقع به آن، ممکن بانکها فعالیتشان را متوقف کنند.
خبرگزاری رویتر روز گذشته (چهارشنبه، ۲۴ شهریور) به نقل از این منابع گزارش کرده بود که بانکها در افغانستان تاکنون با دلارهایی که ذخیره داشته، به فعالیتشان ادامه دادهاند.
آنان گفتهاند که بانکهای خصوصی این موضوع را با بانک مرکزی افغانستان (د افغانستان بانک) و مسئولان گروه طالبان هم در میان گذاشتهاند. این بانکها از بانک مرکزی خواستهاند که دلار بیشتری را به بازار ارز توزیع کنند.
ذخایر نزدیک به ده میلیارد دلاری بانک مرکزی افغانستان توسط آمریکا هم این مشکلات را افزایش میدهد.
با تسلط طالبان بر کابل، بانکها در افغانستان مسدود شد. چند روز بعد از آن بانکها دوباره بهصورت محدود فعالیتشان را از سر گرفتند.
بانک مرکزی در آن هنگام اعلام کرد که مشتریان فردی بانکها میتوانند در هر هفته تنها ۲۰۰ دلار یا ۲۰ هزار افغانی از حسابشان پول بگیرند.
طالبان خواستار بهرسمیت شناختن دولت جدید و لغو تحریمها شد
به گفته سخنگوی طالبان، در دیدار نماینده سازمان ملل و سرپرست وزارت کشور دولت موقت، وضعیت جاری افغانستان و کمکهای بشردوستانه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، «دبورا لاینز»، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان با «سراجالدین حقانی»، سرپرست وزارت کشور دولت موقت طالبان دیدار و گفتوگو کرد.
بر اساس گزارشها در این گفتوگو درباره وضعیت جاری افغانستان و کمکهای بشردوستانه بحث و گفتوگو شدهاست.
حقانی در این دیدار با تاکید بر همکاری طالبان با جامعه بینالمللی، به نماینده ویژه سازمان ملل اطمینان داده که کارمندان این سازمان بدون هیچ مانعی میتوانند به کارشان در افغانستان ادامه دهند.
وی همچنین خواستار اقدامات عملی برای به رسمیت شناختن دولت طالبان، حذف لیست سیاه و لغو همه تحریمها شد.
«ذبیح الله مجاهد»، سخنگوی طالبان و معاون سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ دولت موقت این گروه، درباره این دیدار گفت که حقانی به هیأت اطمینان داده که تا آخرین پولهای کمک شده برای برطرف کردن تهدیدات امنیتی هزینه خواهد شد.
حقانی همچنین با تاکید بر ادامه همکاری طالبان با سازمان ملل متحد و دیگر کشورهای جهان خواستار ایجاد اعتماد عمومی شد.
وی همچنین خواستار آزادی پولهای مسدود شده افغانستان شد.
سرپرست وزارت کشور دولت موقت طالبان، بر اجرای توافقنامه دوحه در زمینه امنیت و پایان دادن به لیست سیاه تاکید کرد.
به گفته ذبیحالله مجاهد، حقانی همچنین گفت که طالبان متعهد به اجرای توافقنامه دوحه هستند و پیام آنها به جهان این است که خواهان رابطهای مبتنی بر احترام متقابل میباشند.
از سوی دیگر نماینده دبیرکل سازمان ملل در این دیدار اطمینان داد که برای برداشتن تحریمها تلاش خواهد کرد.
به گفته مجاهد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد افزود که همکاری نزدیک طالبان با سازمان ملل تبلیغات علیه این گروه در سالهای گذشته را از بین میبرد و این یک پیام «مثبت» و اطمینان بخش برای جهان است و سازمان ملل متحد متقاعد شده است که طالبان مصمم به مبارزه با فساد است.
مجاهد همچنین گفت که معاون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز گفته است که وی با پیام تعهد به صلح، رفاه و همکاری به افغانستان بر میگردد که در روزهای آینده خبر خوبی برای افغانها خواهد بود.
این دیدار در حالی صورت گرفته که سراجالدین حقانی در لیست افراد تحت تعقیب اداره فدال آمریکا قرار دارد و برای دستگیری او 10 میلیون دلار جایزه نقدی تعیین کردهاست.
یک مقام طالبان: آلمان بهزودی سفارت خود را در کابل بازگشایی میکند
انس حقانی با بیان اینکه طالبان به دنبال ارتباط با دیگر کشورها است، گفت که ممکن است آلمان اولین کشوری باشد که سفارت خود را در کابل بازگشایی میکند.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، «انس حقانی» یکی از مقامات ارشد طالبان در گفتوگو با الجزیره وجود اختلاف میان سران طالبان را تکذیب کرد.
وی گفت: ما تحقیقاتی را آغاز کردهایم تا دریابیم چه کسانی شایعات نادرست در مورد اختلاف بین رهبران طالبان را منتشر میکردند.
این در حالی است که طی روزهای گذشته اخبار و گزارشها از وجود اختلاف میان سران طالبان حکایت داشت. بهطوریکه برخی منابع از کشته و یا زخمی شدن «عبدالغنی ملابرادر» خبر داده بودند.
در همین حال شب گذشته ملابرادر که شایعه کشته شدنش و عدم حضورش در جلسات شورای رهبری همچنان سرتیتر اخبار بود، با انتشار ویدئویی به این شایعات پایان داد.
انس حقانی همچنین در خصوص آزادی مطبوعات و نیز وضعیت نابسامان رسانهها و تامین امنیت خبرنگاران نیز گفت: از مطبوعات میخواهیم تا افغانستان واقعی را به مردم دنیا نشان دهند.
وی گفت که طالبان مشکلی با کار و فعالیت رسانههای مختلف در افغانسان ندارد.
انس حقانی در بخش دیگری از این گفتوگو با تاکید بر علاقهمندی دولت آینده طالبان برای برقراری ارتباط با دیگر کشورها از جمله آمریکا نیز گفت که بهزودی سفارتخانههای مختلف در کابل بازگشایی میشوند.
وی در این باره گفت که ممکن است آلمان اولین کشوری باشد که سفارت خود را در کابل بازگشایی میکند.
این در حالی است که امروز «سراجالدین حقانی» سرپرست وزارت کشور دولت موقت طالبان، در دیدار نماینده سارمان ملل خواستار اقدامات عملی برای به رسمیت شناختن دولت طالبان، حذف لیست سیاه و لغو همه تحریمها شد.
با پیشروی طالبان در ولایات مختلف افغانستان و گسترش درگیریها و ناامنی، بسیاری از کشورهای خارجی از جمله ایالات متحده آمریکا و کشورهای عضو ناتو سفارت خود را در کابل بستند و اعلام کردند که تا زمان برقراری ثبات و امنیت کامل حاضر به بازگشایی دفاتر خود نخواهند.
دیدگاه تان را بنویسید