هزینه تحریمهای ایران برای آمریکا/باجگیری آمریکا از عراق
ترامپ و مشاورانش تحریم های جدیدی طراحی کرده اند و ادعا کنند که برنده می شوند اما این تحریم ها می تواند یک گزاره شکست خورده باشد و نفعی برای سیاست آمریکا ندارد و هزینه های پنهانی دارد که فراتر از توان آمریکاست.
خبرگزاری فارس: لس آنجلس تایمز طی گزارشی نوشت، دونالد ترامپ میگوید نتیجه مواجهه با ایران هم اکنون مشخص است و آن این است که آنها [آمریکا] برنده هستند.
ایران وارد یک رکود عمیق شده است؛ اقتصاد ایران در سال جاری میلادی 6 درصد کوچک تر می شود؛ نرخ تورم به 40 درصد نزدیک می شود و ارزش پول ملی واقعا سقوط کرده است. تحریم های جدید نفتی نیز، دولت این کشور را حداقل از 10 میلیارد دلار درآمدهای نفتی محروم کرده است.
اما ضربه زدن به اقتصاد ایران هرگز هدف آمریکا نبوده است؛ تحریم ها به عنوان ابزاری برای یک هدف بزرگ تر در نظر گرفته شده اند و آن هم مجبور کردن تهران به قبول محدودیت های آمریکا در مورد قدرت نظامی آن و احتمالا فروپاشی رژیم و در نهایت روی کار آمدن یک دولت همراه با آمریکاست.
* تحریم های اقتصادی شکست می خورند
به نظر نمی رسد هیچ کدام از این اهداف محقق شده باشد. تعجب آور نیست که تحریم های اقتصادی اغلب شکست می خورند.
آمریکا در سال 1962 در کوبا تحریم های تجاری علیه دولت کاسترو اعمال کرد؛ بیش از نیم قرن گذشته و رژیمی که وی تاسیس کرد هنوز پابرجاست. ایران از انقلاب اسلامی سال 1979 تحت تحریم قرار دارد؛ 40 سال گذشته و حکومت ایران تغییری نکرده است.
دیوید کوهن، یک ارشد سابق وزارت خزانه داری آمریکا، کسی که تحریم های ایران در زمان اوباما را هدایت میکرد، می گوید: «تحریمها رژیمها را تغییر نمیدهد.»
«سابقه تاریخی برای دولت هایی که با نتیجه مستقیم فشارهای تحریمی بلندمدت ساقط شده اند، وجود ندارد.»
در موارد معدودی، تحریم ها سبب برگزاری مذاکرات شدند نه تغییر رژیم ها.
* دولت آمریکا پیشنهادهای جدی برای مذاکره ندارد
و این چیزی نیست که ترامپ برای ایران پیشنهاد می دهد. در عوض، دولت وی 12 تقاضا دارد از جمله محدودیت های شدیدتر بر تحقیقات هسته ای و پیشرفت های موشکی، خروج نیروها از سوریه، پایان دادن به حمایت از گروه های طرفدار ایران در کشورهای دیگر، توقف مخالفت با اسرائیل و اصلاحات سیاسی داخلی.
از دیدگاه واشنگتن، اینها اهدافی ارزشمند هستند. در تهران، اینها شبیه تسلیم است و پیشنهاداتی جدی برای شروع یک مذاکره نیست.
* هزینه های تحریم ها برای آمریکا
دولت آمریکا تاکید دارد تحریم ها توانسته ایران از درآمدهایی که می تواند برای اهداف شرورانه (از دیدگاه واشنگتن) استفاده کند، محروم کرده است.
اما به نوشته لسآنجلس تایمز، سوابق تاریخی نشان می دهد که کاهش درآمدهای نفتی، حمایت ایران از متحدانش در لبنان، عراق و سوریه را متوقف نکرده است. البته این تحریم ها برای کاخ سفید هزینه هایی در روابطش با کشورهای دیگر به ویژه هم پیمانانش داشته است.
دولت ترامپ اعلام کرد که از ابتدای ماه می، معافیت هیچ کشوری از تحریم های نفتی ایران را تمدید نمی کند. این موضع شامل چین، بزرگ ترین مشتری نفتی ایران و شریک بزرگ تجاری آمریکا و همچنین هند به عنوان بزرگ ترین حکومت جهان و ترکیه، یک متحد ناتو و هممرز با ایران میشود.
اگر آنها از دستور ترامپ سرپیچی کنند، وزارت خزانه داری آمریکا دسترسی آنها به سیستم مالی آمریکا را قطع خواهد کرد.
مقامات آمریکایی به این کشورها هشدار دادند که اکنون باید انتخاب کنند: آنها میتواند یا با آمریکا کار کنند یا با ایران، نه با هردو. برای شرکت های بزرگ نفتی انتخاب سختی نیست؛ دسترسی به سیستم بانکی آمریکا برای تجارتشان ضروریست.
اما چین، هند و دیگر کشورها به نفت ایران برای بخشی از تامین انرژی مورد نیازشان به میزان چشمگیری وابسته هستند.
آنها به لطف سیاست های کاخ سفید با اختلال در تامین انرژی خود مواجه شده اند، سیاست هایی که با آن مخالف هستند.
* پیامدهای دیپلماتیک شگرفی در راه است
الیزابت روزنبرگ، کسی که در دولت اوباما بر روی تحریم ها کار می کرد، گفت: «پیامدهای دیپلماتیک شگرفی در راه است... تحریم ها منجر به از دست رفتن اعتمادها و اشتیاق برای همکاری در در زمینه های امنیت، سلامت، مهاجرت و ... میشود.»
وی افزود اگر تمام کشورهای تحت تحریم با یکدیگر همکاری کنند و می توانند ائتلافی علیه تحریم ها به راه بیندازند و با یکدیگر متحد شوند و در نهایت می توانند راه هایی برای دور زدن سیستم مالی آمریکا بیابند که این به ضرر آمریکاست.
ترامپ و مشاورانش تحریم های جدیدی طراحی کرده اند و می توانند ادعا کنند که برنده می شوند اما این تحریم ها می توانند یک گزاره شکست خورده باشد و نفعی برای سیاست آمریکا ندارد و هزینه های پنهانی دارد که فراتر از توان آمریکاست.
باجگیری آمریکا از عراق؛ قرارداد مقابل معافیت از تحریم ایران
یک روزنامه عربیزبان چاپ لندن گزارش داد که آمریکا به عراق پیشنهادی برای معافیت بغداد از تحریمهای تحمیلی علیه ایران مطرح کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، آمریکا از نزدیک نتایج تحرکات عراق در اروپا را زیر نظر دارد که «برای یافتن شرکای مورد اعتماد در زمینه انرژی» صورت میگیرد. از جمله این تحرکات، سفر اخیر نخستوزیر عراق به آلمان و فرانسه بود.
برخی از منابع که ارتباط نزدیکی به دفتر «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق دارند، اعلام کردند که «واشنگتن به بغداد پیشنهادی برای تعامل با تحریمهای تحمیلی علیه ایران داده است».
این منابع تأکید کردند که که آمریکا «از تلاش عراق برای کاهش تکیه بر ایران در بخش انرژی حمایت میکند، ولی نمیخواهد که آن (عراق) را در آغوش شرکتهای اروپایی مانند "زیمنس" آلمان قرار دهد که رقیب شرکتهای آمریکایی مانند جنرال الکتریک هستند».
منابع مذکور به روزنامه «العرب» چاپ لندن گفتند که «دولت آمریکا در تلاش است که از ماهیت توافقاتی اطلاع پیدا کند که عادل عبدالمهدی در جریان سفیر اخیر خود به اروپا از جمله فرانسه و آلمان، منعقد کرده است».
به گزارش العرب، زمانی که عبدالمهدی به بغداد باز میگردد، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا با وی تماس تلفنی میگیرد. نخست وزیر عراق در این تماس بر «اهمیت افزایش همکاری بین دو کشور دوست، تعمیق روابط اقتصادی، تمایل عراق برای انتقال تکنولوژی و تجارب آمریکا به عراق، ایجاد فرصتهای کاری در داخل عراق و توسعه بخشهای مهم آن» تأکید کرد.
عبدالمهدی همچنین به اهمیت افزایش تلاش دو طرف برای تعیین تکلیف نهایی مذاکرات و امضای قرارداد با شرکت «اکسون موبایل» آمریکا برای توسعه بخش انرژی عراق اشاره کرد.
عبدالمهدی در جریان تماس با پامپئو همچنین نتایج سفر خود به اروپا و پروندههای مهم مشترکالمنافع را تشریح کرد. وزیر خارجه آمریکا نیز با تأکید بر «حمایت آمریکا از دولت و سیاست خارجی عراق»، از ایفای نقش جدید آمریکا و افزایش همکاریهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین دو کشور استقبال کرد.
منابع نزدیک به عبدالمهدی در ادامه اعلام کردند که پامپئو به نخست وزیر عراق گفته است که در صورتی بغداد از تحریمهای تحمیلی علیه ایران مستثنی خواهد شد که «شرکتهای آمریکایی [در عراق] تسهیلاتی به دست آورند تا در بخش انرژی برق قراردادهایی را اجرایی کنند».
به گفته این منابع، آمریکا بر این باور است که «چهار سال طول خواهد کشید که عراق مشکل کمبود انرژی برق را تأمین کند و در این بخش حدود 20 میلیارد دلار هزینه خواهد کرد، نه 14 میلیارد دلار... لذا واشنگتن بین اینکه شرکتهایش تسهیلاتی به دست آورند تا طرحهای خود را اجرا کنند با پرونده تحریمهای ایران ارتباطی نمیبیند».
العرب در ادامه گزارش داد که بر اساس پیشنهاد آمریکا به عراق، بغداد میتواند تا زمانی به خرید برق و گاز از ایران ادامه دهد که شرکتهای آمریکایی بتوانند طرحهای خود را در این کشور اجرایی کنند.
عراق اخیرا اعلام کرد که نخسیتن قرارداد را با شرکت زیمنس امضا کرده است تا عملکرد سیستم برق خود را بهبود بخشد و بتواند تولید خود را افزایش دهد. ارزش قراردادهای اولیه عراق با این شرکت آلمانی 700 میلیون یورو خواهد بود.
این گمانهزنیها و اخبار در حالی منتشر میشود که دولت عراق بارها تأکید کرده است (+) که هیچ گاه بخشی از سیستم تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود.
در همین ارتباط، واثق الهاشمی، رئیس موسسه تحقیقات استراتژیک عراق هفته جاری گفت (+) که عراق نمیتواند از ایران بخصوص در زمینه واردات گاز بی نیاز باشد و اگر فشار آمریکا بر عراق تداوم پیدا کند آمریکا باید خوب فکر کند که امکان دارد یک متحد راهبردی و مهم خود نظیر عراق را ازدست بدهد همان گونه که قبلا ترکیه را از دست داد.
عراق: به آمریکا گفتیم فعلا به گاز و برق ایران نیاز داریم
بغداد - ایرنا - وزیر برق عراق گفت که در پاسخ به درخواست آمریکایی برای قطع واردات گاز و برق ایران تاکید شده است این کشور دست کم تا سه سال دیگر به این واردات نیاز دارد.
'لوی الخطیب' وزیر برق عراق در اظهاراتی که روز دوشنبه در رسانه های عراق منتشر شد گفت که رسیدن به مرحله خودکفایی عراق در زمینه برق به دو تا سه سال زمان آنهم در صورت اجرای طرح های بزرگ در این مدت، نیاز است. وی گفت: عراق به آمریکایی ها گفته است که در حال حاضر به واردات برق و گاز از ایران نیاز دارد و هم اکنون نزدیک به 1200 مگاوات برق و همچنین گاز مصرفی برای تولید 2800 مگاوات برق دیگر را از ایران وارد می کند. وزیر برق عراق گفت: اگر طی دو تا سه سال آینده پروژه های بزرگ در زمینه تولید برق در این کشور اجرا شود می توانیم به مرحله خودکفایی و بی نیازی از واردات در این زمینه برسیم. این چندمین بار است که مقامات عراقی در واکنش به تحریم های ضد ایرانی و نیز فشارهای واشنگتن به بغداد، تاکید می کنند که فعلا امکان قطع واردات بویژه در زمینه برق و گاز از ایران نیست و بی نیازی از این واردات چند سال زمان می برد. پیش تر 'ثامر الغضبان' مشاور نخست وزیر در امور انرژی و وزیر نفت عراق، نیز به عدم امکان قطع واردات گاز و برق از ایران در شرایط کنونی و برغم فشارهایی که روی بغداد وارد می شود، اشاره کرده بود. وزیر نفت عراق گفت که عراق در زمینه های مختلف از جمله در زمینه برق و گاز بدنبال خودکفایی است اما این امر چند سال زمان می برد. یک عضو کمیسیون اقتصادی پارلمان ملی عراق نیز گفته بود: در صورتی که معافیت از تحریم های آمریکا علیه ایران برای عراق تجدید نشود و واردات گاز متوقف شود، عراق در تابستان پیش رو شاهد خاموشی نیمی از نیروگاه های گازی خود خواهد بود. 'هیبت الحلبوسی' تاکید کرده بود: در صورت عدم تمدید معافیت عراق از تحریم های آمریکا علیه ایران عراق با یک شرایط بحرانی واقعی از جمله در زمینه برق روبرو خواهد شد. وی گفت: برآوردها نشان دهنده تولید هفت هزار مگاوات برق از مجموع 15 هزار مگاوات کل برق مصرفی کشور است و این نشان دهنده آن است که عراق نیمی از ظرفیت تولید برق خود را از دست خواهد داد. چهارشنبه هفته گذشته نیز 'مصعب المدرس' سخنگوی وزارت برق عراق تاکید کرد که با وجود تصمیم اخیر دونالد ترامپ مبنی بر تمدید نکردن معافیت برای خریداران نفت ایران، عراق واردات گاز از ایران را ادامه می دهد. وی گفت: در حال حاضر عراق روزانه حدود 28 میلیون فوت مکعب گاز از ایران وارد می کند که گاز مورد نیاز تعدادی نیروگاه با حدود 2800 مگاوات برق تولیدی را تامین می کند. المدرس افزود: انتظار می رود این مقدار واردات از اوایل ماه ژوئن میلادی (اواسط خرداد ماه) به 35 میلیون فوت مکعب در روز افزایش یابد تا میزان تولید برق به 3500 مگاوات افزایش یابد. وی اضافه کرد: ایران نیز تامین روزانه 1200 مگاوات برق شبکه سراسری عراق را ادامه خواهد داد و با این حال مجموع برقی که عراق از ایران وارد می کند 4700 مگاوات می باشد که منجر به کاهش قابل توجه زمان خاموشی در فصل تابستان می شود. المدرس با اعلام اینکه مبالغ قراردادها با ارز محلی پرداخت می شود گفت: هدف وزارت برق عراق ارائه 18 هزار مگاوات برق می باشد تا میزان برق عراق در فصل تابستان به بیشترین حد خود در تاریخ عراق برسد. وی گفت: با توجه به اینکه تقاضا برای برق در این کشور (سالانه) هفت درصد افزایش می یابد و نیاز به افزودن سالیانه هزار مگاوات دارد، بخش برق عراق نیاز به توسعه بیشتری دارد. المدرس افزود: وزارت برق عراق برنامه هایی آماده کرده است که پیشرفت در این بخش در سال های آینده نزدیک را تضمین می کند.
دیدگاه تان را بنویسید