آلودهترین شهرهای جهان به روایت تصویر
در اين رتبه بندي هيچکدام از شهرهاي اروپايي و امريکايي قرار نگرفتهاند، که اين امر به خاطر ملاحظات قانوني محيط زيستي در اين کشورهاست. ولي اين بدان معنا نيست که کشورهاي غربي هيچ گونه سهمي در ايجاد آلودگي ندارند. در بسياري از موارد، مواد بالقوه سمي مصرف شده در کشورهاي غربي از اين شهرهاي آلوده، استخراج و منتقل ميشود.
موسسه بلک اسميت (Blacksmith Institute) يک گروه مستقل مدافع محيط زيست در در نيويورک آمریکا؛ هرساله فهرستي از آلوده ترين شهرهاي جهان را منتشر ميکند. به گزارش پایگاه خبری تازه، اين شهرها داراي مناطقي هستند که از نظر آلودگي به مواد خطرناک، شهره آفاق هستند. منظور از مواد آلوده خطرناک موادي است که داراي مواد راديواکتيو، از نظر شيميايي فعال، خورنده يا به شدت سمي هستد. براين اساس آلوده ترين شهرهاي جهان بر اساس ارزيابيهاي انجام شده توسط موسسه «بلک اسميت» به قرار زير است؛ 1- شهر سومقايت (Sumgayit) در جمهوري آذربايجان؛ شهر «سومقايت» در جمهوري آذربايجان جديد ترين شهري است که به اين فهرست ده شهرافزوده شده است. اين شهر که ميراث دار بزرگ آلودگيهاي صنعتي دوران سوسياليستي است، حدود 275 هزار نفر جمعيت دارد. اين شهر که زماني مرکز توسعه واحدهاي شيميايي بود آلودگيهايي از نوع فلزات سنگين و مواد شيميايي سنتزي دارد. حاصل اين آلودگيها آن است که انواع گوناگون سرطان در اين شهر به ميزان 22 تا 51 درصد بيشتر از اهالي روستاهاي اطراف همين شهر است. در نوزاداني که در اين شهر به دنيا ميآيند انواع متفاوتي از بيماريهاي ژنتيکي(از عقب ماندگيهاي ذهني تا مشکلات استخواني) گزارش شده است. آمار دقيقي از ميزان مواد دفع شده خطرناک در اين شهر وجود ندارد، ولي برخي از کارشناسان ميزان مواد دفع شده سالانه را تا 120 هزارتن انواع مواد سمي (ازجمله نقره) گزارش کردهاند. «ريچارد فولر» رئيس موسسه «بلک اسميت» در نيويورک ميگويد که مقادير بي نهايت زيادي از پسماندهاي خطرناک در اين شهر بدون هيچ گونه تصفيه يي دفع شده است.
2- لينفن (Lifnen) در چين؛ اين شهر سه ميليون نفري در استان «شانزي» قرار دارد که بزرگ ترين مرکز استخراج ذغال سنگ است. مشهور است که اهالي اين شهر «آب ارسنيک» مينوشند، چرا که ميزان «ارسنيک» موجود در آب اين شهر بسيار بالاست. در اين شهر همچنين آلودگي هواي ناشي از دوده که محصول سيستمهاي گرمايشي ذغال سنگي است، بسيار زياد است.
3- تيانيينگ (Tianying) در چين؛ اين شهر در مرکز صنايع سرب چين قرار گرفته است. جمعيت اين شهر تنها 160 هزار نفر است، ولي مسوولان حفاظت محيط زيست چين مقام هشتم آلودگي را در چين به اين شهر ميدهند. غلظت سرب در هوا و آب در اين شهر 8 تا 10 برابر استاندارد ملي است و محصولات کشاورزي باغها و مزرعههاي اطراف اين شهر تا 24 بار بيشتر از حد استاندارد سرب دارند.
4- سوکيندا (Sukinda) در هندوستان؛ اين شهر مرکز بزرگ ترين معادن کروميت در جهان است. از اين ماده براي توليد فولاد ضدزنگ استفاده ميشود. اين شهر که بيش از 6/2 ميليون نفر جمعيت دارد، به شدت آلوده است. آبهاي جاري موجود در اين شهر داراي مقادير خطرناکي از کروم شش ظرفيتي است که سرطانزا بودن آن به اثبات رسيده است.
5- واپي (Vapi) در هندوستان؛ اين شهر که در انتهاي کمربند صنعتي هندوستان در ايالت «گجرات» قرار دارد، محل انباشت پسماندهاي بيش از هزار کارخانه بزرگ هندوستان است. برخي از اين کارخانه ها، توليدکنندههاي سم، مواد پتروشيمي و دارويي بودهاند. برخي از اين کارخانهها سيستمهاي تصفيه پسماند دارند، ولي سياست معمول آنها اين است که به نوعي از بازماندههاي فرآيند تصفيه فرار کنند. شيوه رايج دفع اين مواد در رودخانه است.
6-لااوريا (La Oroya) در پرو؛ گرچه اين شهر يکي از کوچک ترين مناطق از اين نوع است، ولي به لحاظ آلودگي شديد فلزات سنگين ناشي از فعاليتهاي معدن کاوي شهره است. اين شهر تنها با 35هزار جمعيت، از اين نظر يکي از آلوده ترين مناطق مسکوني آلوده به فلزات سنگين است.
7- دزرژينسک (Dzerzhinsk) در روسيه؛ شهري با حدود سيصد هزار نفر جمعيت مرکز صنايع شيميايي در دوران جنگ سرد. در اين شهر يکي از پايين ترين تخمينها از اميد به زندگي (45 سال) گزارش شده است. اين ميزان اميد به زندگي، 15 تا 20 سال کمتر از اميد به زندگي مردم ساکن روسيه است.
8-نوريلسک (Norilsk) در روسيه؛ اين شهر در بالاي حلقه قطبي قرار دارد و محل زندگي کارگراني است که بزرگ ترين کارگاههاي ذوب فلز را ميچرخانند. اين شهر به لحاظ کارگاههاي بسيار زياد موجود در اطراف آن و همچنين به خاطر سرماي زياد، صاحب يکي از گسترده ترين و سنگين ترين مه دودهاي جهان است. گفته ميشود تا شعاع سي کيلومتري اين شهر هيچ نوع گياهي رشد نميکند. بررسيها نشان داده است که آلودگي هوا به ويژه آلودگيهاي ناشي از فلزات سنگين تا شعاع 60 کيلومتري شهر ديده شده است.
9- چرنوبيل (Chernobyl) در اوکراين؛ عواقب ناشي از بزرگ ترين حادثه اتمي جهان براي همگان شناخته شده است. اين حادثه صدمات مستقيم و غيرمستقيمي بر بيش از 5/5 ميليون نفر ايجاد کرده است و باعث شد که در منطقه تحت تاثير، ميزان سرطان غده تيروئيد افزايش زيادي داشته باشد. اين حادثه پيامدهاي اقتصادي قابل توجهي براي اهالي منطقه داشته است. روسيه سفيد که يک منطقه اساساً کشاورزي بود، بعد از حادثه نيروگاه عملاً بازار جهاني را از دست داد.
10-کابوه (Kabwe) در زامبيا؛ کابوه دومين شهر بزرگ در زامبيا و مرکز يکي از بزرگترين کارخانههاي ذوب سرب در آفريقاي جنوبي است. سراسر اين شهر به انواع گوناگوني از فلزات سنگين آلوده شده است. حاصل اين آلودگيها انواع متفاوتي از آسيبهاي مغزي و سيستم عصبي، به ويژه در کودکان است. ميزان تراکم سرب در خون برخي از افراد بيش از 50 و گاه بيشتر از 100 ميکروگرم در يک دسي ليتر خون گزارش شده است.
موسسه «بلک اسميت» اين رتبه بندي را بر اساس ميزان سمي بودن و همچنين ارزيابي خطرهاي ناشي از اين سميت صورت داده و سي شهر آلوده جهان را انتخاب کرده است. در اين رتبه بندي هيچکدام از شهرهاي اروپايي و امريکايي قرار نگرفتهاند، که اين امر به خاطر ملاحظات قانوني محيط زيستي در اين کشورهاست. ولي اين بدان معنا نيست که کشورهاي غربي هيچ گونه سهمي در ايجاد آلودگي ندارند. در بسياري از موارد، مواد بالقوه سمي مصرف شده در کشورهاي غربي از اين شهرهاي آلوده، استخراج و منتقل ميشود.
دیدگاه تان را بنویسید