چالش کابینه

کد خبر: 1075142

انتخابات تمام شد و رسیدیم به چالش کابینه. برخی از رئیسی انتظار کابینه ائتلافی دارند و برخی دیگر نیز به جد مخالف این رویکرد هستند.

چالش کابینه

گروه سیاست سایت فردا - انتخابات تمام شد و رئیس جمهور منتجب تقریبا 45 روز فرصت دارد که به کابینه و همکاران خود خوب فکر کند. چالش کمی هم نیست به خصوص وقتی شاهد اظهارات، نظرات و رویکردهای متفاوتی در این باره باشیم. 

گمانه‌زنی‌ها درباره کابینه رئیسی از حالا شروع شده و رسانه‌ها سعی دارند، گزینه‌های مورد نظر رئیسی را حدس بزنند. بعضا اما پیشنهاداتی نیز مطرح کرده و یا تلاش می‌کنند به نحوی به رئیس دولت سیزدهم خط بدهند! 

مثلا داریوش قنبری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب امروز در مصاحبه‌ای با «آرمان ملی» می‌گوید: «بنده معتقدم آقای رئیسی امروز با رئیسی 10 سال قبل، که مورد حمایت طیف رادیکال جریان راست بود، متفاوت است و در گفتمان دیگری قرار گرفته است. گفتمان آقای رئیسی در رقابت‌های انتخاباتی نشان می‌داد ایشان قصد دارند رویکرد دیگری در پیش بگیرند. اظهاراتی که ایشان درباره فضای مجازی کرده‌اند و صحبت‌هایی که درباره آزادی‌های مدنی داشته‌اند نشان می‌دهد ایشان قصد دارند از جریان تندرو فاصله بگیرند. به همین دلیل آقای رئیسی در تشکیل دولت خود و رویکردی که‌ پس از تشکیل دولت در پیش خواهند گرفت، به سمت تفکر اعتدالی شبیه آنچه در دولت آقای روحانی بود، حرکت خواهند کرد. آقای روحانی نیز اصلاح‌طلب نبوده‌اند و خاستگاه اصولگرایی داشته‌اند. با این وجود تلاش کرده‌اند مشی اعتدالی و میانه‌رو در‌پیش بگیرند.»

غلامعلی رجایی، دیگر فعال سیاسی اصلاح‌طلب و از چهره‌های نزدیک به مرحوم هاشمی رفسنجانی نیز پیش‌تر به «جهان صنعت» گفته بود: «مشکلات عدیده کشور نیاز به یک دولت وحدت ملی دارد. به رییس‌جمهور آینده توصیه می‌کنم ائتلافی از نخبگان دو طرف ایجاد و از جناح‌ها عبور کند. کشور مال همه است و نتیجه انتخابات باید برای همه محترم باشد. باید همه دست به دست هم دهیم و با وحدت به دولت جدید کمک کنیم و از مشکلات در کمترین زمان عبور کنیم.»

«شرق» نیز همین دیروز در گزارش به گمانه زنی درباره کابینه رئیسی پرداخته و سعی کرده بود به این پرسش پاسخ دهد که آیا کابینه او می‌تواند فلاجناحی باشد؟ این روزنامه اصلاح‌طلب به نقل از مهدی دوستی، سخنگوی ستاد انتخاباتی رئیسی نوشته بود: «هیچ‌کدام از گمانه‌زنی‌ها درباره کابینه احتمالی آقای رئیسی صحت ندارد و در صورت اعتماد مردم کابینه‌ای جوان، تازه‌نفس، نخبه، کارآمد و فراجناحی تشکیل خواهد شد. حدسیات درباره ترکیب کابینه آقای رئیسی و نام‌بردن از برخی چهره‌ها کاملا اشتباه و غیرواقعی است؛ کابینه دولت آقای رئیسی در صورت اعتماد مردم و پیروزی در انتخابات فراجناحی خواهد بود. گمانه‌زنی‌های موجود در فضای مجازی و رسانه‌ای درباره کابینه احتمالی ایشان هیچ اعتباری ندارد. کابینه دولت سید‌ابراهیم رئیسی در صورت اعتماد مردم و پیروزی در انتخابات فراجناحی خواهد بود». بر اساس این گزارش رحیم زارع، رئیس کمیته تجار و بازرگانان ستاد آیت‌الله رئیسی هم گفته بود: «رئیسی فردی دلسوز، آگاه و آشنا به سختی‌ها و مشکلات کشور است و می‌تواند با استفاده از همه نخبگان فراجناحی عمل کند».

این تاکیدات بر فراجناحی و ائتلافی بود کابینه سیزدهم اما مخالفانی نیز دارد. مثلا امروز «وطن امروز» در گزارشی به این مساله پرداخته که رئیسی باید یک کابینه ائتلافی داشته باشد یا اصولی؟!

این روزنامه اصولگرا می‌نویسد: « آیا رئیسی در این مسیر دشوار تحت تاثیر سهم‌خواهی‌ها و فشارهای بیرونی که در اوان تشکیل هر دولتی شاهد آن بوده‌ایم قاعده بازی را واگذار می‌کند یا آنچنان که در رقابت‌های انتخاباتی خبر از تشکیل یک دولت مقتدر داده بود با ایستادگی در مقابل این فشارها بهترین و هماهنگ‌ترین کابینه را برای مدیریت اجرایی کشور برمی‌گزیند؟ یقینا پاسخ نهایی را باید در لحظه معرفی کابینه یافت اما شواهد موجود و برخی سرخط‌های مخابره شده در رسانه‌های کشور نشان از آن دارد که گروه شکست‌خورده‌ای که خود مسبب وضعیت نامطلوب موجود است سعی دارد ذیل کلیدواژه‌هایی همانند «دولت ائتلافی» یا «دولت فراجناحی» برای باقی ماندن خود در جایگاه‌های عالی دولتی تلاش کند؛ مساله‌ای که نه می‌توان بسادگی از کنار آن عبور کرد و نه می‌توان آن را به صرف چینش کابینه آینده محدود دانست، به عبارت دیگر نوع مواجهه رئیسی با این تجویز خطرناک نشان از سلسله تصمیمات آتی دولت او در 4 سال آینده خواهد داشت.»

وطن امروز در ادامه گزارش خود چینش کابینه را به دو الگوی اصولی و ائتلافی تقسیم بندی کرده و نوشته است: «بسیاری از گروه‌ها و از جمله جریان غربگرا تلاش دارند با طرح صورت مساله «کابینه فراجناحی»، رئیسی را از برداشتن گام به سوی تشکیل یک «کابینه اصولی» بازدارند و از این طریق ضمن تضعیف دولت آینده، بخشی از نیروهای خود را در کسب کرسی‌های قدرت منتفع کنند. در این میان قطعا تلاش می‌شود با مانور روی کلیشه‌هایی همچون لزوم به‌کار‌گیری تمام ظرفیت‌های کشور مانع از آن شوند تا دولت ریل مدیریتی کشور را عوض کند.»

در بخش دیگری از این گزارش تاکید شده که « دولت سیزدهم اساسا یک دولت ائتلافی نبوده است که نیازمند تشکیل کابینه ائتلافی باشد. منتخب مردم هر چند مورد حمایت آحاد مختلفی از جامعه بوده اما نماینده جریان انقلابی است و از قضا در این مسیر با بیشترین تخریب و توهین از سوی غربگرایان و اصلاح‌طلبانی روبه‌رو بوده است که پروژه ایجاد هراس اجتماعی از او را در سال‌های گذشته با قدرت هر چه تمام‌تر پیگیری کرده‌اند. 
 رای به سیدابراهیم رئیسی یک اعلام انزجار جمعی نسبت به مدیریت لیبرال‌ها و غربگرایانی است که کشور را در آستانه پرتگاه قرار دادند. رئیسی پرچمدار بازگرداندن مدیریت کشور بر مدار انقلابی‌گری است و در همین مسیر مطالبه عمومی جامعه و بویژه آحاد انقلابی آن است که در دولت منتخب‌شان با یک دولت انقلابی و نه ائتلافی روبه‌رو باشند. یقینا در این مسیر بهره‌گیری از ظرفیت نیروهایی که توانایی تحقق بخشیدن به اهداف یک دولت انقلابی را دارند امری ضروری است اما بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها نباید کابینه را تبدیل به محلی برای توزیع سهام برای گروه‌های مختلف از جمله غربگرایان کند.»
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها