سه اتفاق مهمی که اخیرا در سوریه افتاد
روزنامه الغد اردن چرخش مواضع آمریکا در خصوص سوریه و انصراف از شرط برکناری اسد و پذیرش آتش بس را ناشی از واقعیت پیشرویهای ارتش سوریه و متحدانش در میدان نبرد توصیف کرد.
خبرگزاری فارس: بیشتر ارزیابیها حاکی است دولت دونالد ترامپ از راه حل نظامی برای بحران سوریه دست کشیده و این پیش بینیها به استناد سه اتفاق مهمی است که در مدت اخیر رخ داده است.
روزنامه «الغد» اردن، این سه اتفاق را اینطور تشریح کرد:
« اتفاق نخست ، توافق آمریکا و روسیه بر سر ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه است که به اجرا درآمد [و مرحله چهارم آن در ادلب هنوز اجرا نشده است].
توافق «اَمان» برای جنوب سوریه، نمونه خوبی برای شروع و مشوقی برای عمومیت بخشی آن در دیگر مناطق سوریه بود؛ توافقی که هم اینک در حال اجراست. پس از گذشت چند هفته از اجرای توافق آتشبس در استانهای درعا، سویدا و قنیطره و استقرار ناظران روس در مناطق تحت کنترل دولت سوریه فرصت صحبت از بازگشت آوارگان فراهم شد و کار بازسازی و ازسرگیری فعالیتهای اقتصادی و آبادانی مناطق مذکور آغاز شده است.
دومین اتفاق مهم، بازسازی ساختار گروههای مسلح در مناطق مختلف سوریه و هدایت کردن آنها به سمت مبارزه با گروههای تروریستی [داعش] است اما به این شرط که مانع پیشروی ارتش سوریه در جنوب و در مرز با اردن نشوند.
هم اینک ارتش سوریه با کمک قابل توجه مسکو به پیشرویهای خوبی در جبهههای مختلف دست یافته و به زودی نبردها برای تسلط بر مرزهای خود به استثنای مرزهای شمالی با ترکیه را یکسره میکند؛ چون مرز با ترکیه نیاز به دستیابی به تفاهماتی دارد که بیشتر از اینکه با موضع متغیر آنکارا در قبال دمشق مرتبط باشد تا حد زیادی به مساله کُردها ارتباط دارد.
سومین اتفاق مهم، اعلام رسمی توقف برنامه آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا در کمک به تسلیح گروههای معارض میانه رو در سوریه است برنامهای که چهار سال پیش شروع شد و صدها میلیون دلار برای آمریکا هزینه برداشت.
«فابریس بالانچ»، تحلیلگر آمریکایی با انتشار گزارشی در مجله «فارن افرز» این تصمیم دولت آمریکا را پذیرش واقعیت نظامی در سوریه خواند.
نویسنده این مقاله آورده است: اردن از قریب به سه سال پیش کمک به گروههای مسلح معارض در سوریه را متوقف کرد و مرزهای خود را به روی ورود کمکهای نظامی برای آنها مسدود کرده آن هم بر اساس توافقی که در سپتامبر 2015 بین اردن و روسیه و دمشق برای توقف درگیریها در درعا منعقد شد و بر اساس آن اردن از این گروهها خواست حمله به ارتش سوریه را متوقف و تنها به مبارزه با گروههای تروریستی بپردازند.
اطلاعات فارن افرز در این خصوص با سیاست آشکار اردن در سالهای اخیر منطبق است که سرکوب تروریسم در سوریه و همه منطقه را اولویت برتر خود برشمرده است.
سومین اتفاق مهم اخیر این است که آمریکا و روسیه به رغم اختلافات عمیقی که با یکدیگر دارند توانستند به تفاهماتی واقعی در سوریه دست یابند که میتواند بستری برای پایان یافتن جنگ در سوریه فراهم کند، آن هم صرف نظر از تقابلی که بین این 2 قطب در دیگر عرصههای بین المللی وجود دارد
واشنگتن قبل از آن با قطعی کردن موضع خود در خصوص بشار اسد، رئیس جمهور سوریه به طور رسمی از خواسته خود در برکناری وی به عنوان پیش شرط پیدا شدن راه حل سیاسی بحران سوریه صرف نظر کرد.
توافق آمریکا و روسیه در این خصوص هنوز علنی نشده اما دو طرف به تفاهم جدی در برقراری آتش بس دراز مدت در سوریه دست یافتند به گونه ای که در جریان آن همه طرفها با خیال جمع به تسویه حساب با گروههای تروریستی بپردازند و ساختار جریان اپوزیسیون سوریه بازسازی شود تا بتواند به روند حل و فصل سیاسی بحران سوریه ورود پیدا کنند و در عین حال فعلا پرونده کردها پس از آزادسازی رقه به جریان نیفتد.
چنین سناریویی مورد پذیرش و حمایت بازیگران منطقه ای و بین المللی سوریه به غیر از ایران واقع شده است و به نظر میرسد کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که حامی گروههای مسلح سوریه بودند، تقریبا خارج از بازی باشند.
دیدگاه تان را بنویسید