سختگیری‌های فابیوس به نفع برجام تمام شد

کد خبر: 520788

تنها عاملی که به عربستان قدرت می‌بخشد، شیوع وهابیسم است که با استفاده از کنار گذاشتن ایران از معادلات منطقه‌ای و جهانی، با این سلاح خطرناک جولان داد.

دیپلماسی ایرانی: مسئول روابط بین الملل حزب سوسیالیست فرانسه می گوید: سختگیری های لوران فابیوس، وزیر خارجه سابق این کشور در مذاکرات هسته ای با ایران، به نفع برجام تمام شد.
کریم پاکزاد در پاسخ به سوال «دیپلماسی ایرانی» درباره رویکرد فرانسه در طول مذاکرات هسته ای گفت: من یکی از منتقدان سیاست لوران فابیوس در طول مذاکرات هسته ای ایران بودم.
اما به تدریج متوجه شدم که پیروزی برجام وابسته به اینست که تمامی کشورهایی که در آن سهم دارند، قانع باشند. فابیوس به تمامی بخش های مرتبط با برنامه هسته ای ایران مانند آب سنگین اراک و فردو و…اشاره داشت که این موارد باید در مذاکرات مطرح و درباره آن تصمیم گیری می شد که ایران هم پذیرفت. شاید اگر این موضوعات در طول مذاکرات مطرح و تعیین تکلیف نمی شد، برجام به این جامعیت نبود. در نهایت هم حق غنی سازی ایران را به رسمیت شناختند که خیلی مهمتر از فعالیت چند سانتریفیوژ است. بنابراین من معتقدم که سختگیری های فابیوس به نفع برجام تمام شد و خدمتی به پیروزی مذاکرات هسته ای بود. پس از آن نیز فرانسه اولین کشوری بود که با امضای برجام تصمیم به مذاکرات سیاسی - اقتصادی با ایران گرفت.
پاکزاد در نشست «ابعاد نظامی - دفاعی روابط ایران و فرانسه و آینده همکاری های دو کشور در مواجهه با بحران های جاری در منطقه عرب آسیا» که دیروز (یکشنبه ۱۹ اردیبهشت) در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد، با اشاره به سفر خود به عراق گفت که مقامات بغداد شکست نظامی داعش را پیش بینی می کنند.
این پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی فرانسه، جنگ در سوریه و عراق را نقطه عطف جریانی می داند که از ۳۰ سال پیش به اینسو رشد کرده است. به گفته او، یکی از عوامل منفی دور ماندن ایران از جامعه بین المللی در اثر تحریم های یکجانبه آمریکا و سپس متحدانش این بود که برای ۳۰ سال میدان را در خاورمیانه برای عربستان بازگذاشت.
وی افزود: عربستان کشوری است که روی پول نفت بنا شده است. این کشور را نباید یک قدرت منطقه ای محسوب کرد چون عواملی مانند جمعیت، موقعیت جغرافیایی و…که مجموع آن ها به کشوری قدرت می دهد را ندارد. ایران با لحاظ دارا بودن این عوامل یک قدرت است همچنانکه معتقدم عراق نیز پتانسیل تبدیل شدن به قدرت را دارد. تنها عاملی که به عربستان قدرت می بخشد، شیوع وهابیسم است که با استفاده از کنار گذاشتن ایران از معادلات منطقه ای و جهانی، با این سلاح خطرناک جولان داد. ۱۲ هزار مدرسه وهابی در سرحدات افغانستان و پاکستان وجود دارد. حتی مساجد فرانسه نیز توسط وهابی ها تامین مالی می شوند. امروز ابوبکر البغدادی، رهبر داعش بیشترین نیرو را در فرانسه دارد.
مسئول روابط بین الملل حزب سوسیالیست فرانسه با اشاره به مخالفت های اسرائیل، عربستان سعودی و جمهوریخواهان آمریکا با برجام گفت: ما در دوران استراتژیک مهمی بسر می بریم. متحد ایران در مذاکرات هسته ای، آمریکا بود. به این دلیل که استراتژیست ها و اتاق های فکر آمریکا معتقدند که سرنوشت ۱۰، ۲۰ سال آینده جهان در شرق دور رقم می خورد. چین و هند مراکز ثقل جهان خواهند شد. آمریکا دیگر نیازی به نفت عربستان سعودی ندارد البته اروپا تا چند سالی محتاج آنست. عربستان کاملا آگاه است که تنها می ماند. این التهاب محصول چنین نگرانی جدی است. هرچه تنش در منطقه افزایش یابد به نفع عربستان است و هرچه کاهش یابد به نفع ایران. در واقع با افزایش تنش ها در منطقه نقش عربستان پررنگ می شود و بالعکس هر چه تنش ها کاهش یاید نقش ایران مهم تر خواهد شد. به همین جهت تمام تلاش عربستان محدود کردن نفوذ ایران است.
پاکزاد با بیان اینکه ایران و فرانسه در سوریه می توانند با یکدیگر همکاری کنند، گفت: اگر ایران مداخله نمی کرد داعش به اربیل می رسید. بعد از ایران این فرانسه بود که از اربیل و بغداد دفاع کرد. فرانسه نیروهای ویژه عراق را تجهیز می کند. اگر فرانسه نبود داعش در کوبانی کردها را نابود می کرد. فرانسه بود که آمریکا را متقاعد کرد از کردهای سنی در کوبانی دفاع کند. تا جایی که ترکیه می خواهد با کردها مقابله کند اما آمریکا از آن ها دفاع می کند. ترکیه می خواست شکست های خود را در منطقه با قدرت گرفتن اخوان المسلمین در دمشق جبران کند اما نتوانست. پس از آن بین گروه هایی چون جبهه النصره با داعش و احرارالشام و…تمایز قائل شدند. درحالیکه احرارالشام هیچ تفاوتی با داعش و جبهه النصره ندارد.
پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی فرانسه به تغییر سیاست های پاریس در قبال سوریه اشاره کرد و افزود: فرانسه موضع پیشین خود مبنی بر عدم مذاکره با بشار اسد را رها کرده است. فرانسه پذیرفته که اسد تا انتخابات بر سر کار بماند و معتقد است نباید نهادهای نظامی سوریه از بین برود. این موضع به ایران نزدیک است.
پاکزاد تصریح کرد: ایران و فرانسه در مبارزه با وهابیسم و سلفیسم و القاعده با یکدیگر اشتراک نظر دارند. البته یکی از اشتباهات فرانسه این بود که قصد داشت جای آمریکا را در منطقه بگیرد و به این دلیل با عربستان وارد اتحاد نظامی شد. درحالی که حتی ۲ درصد مردم فرانسه هم طرفدار روابط خوب با عربستان نیستند.
او در پایان درباره جستجوی عواملی که ایران و فرانسه را به هم نزدیک کند، ابراز امیدواری کرد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت