جدیدترین اخبار مذاکرات وین از قول المیادین
شبکه «المیادین» با گزارش آخرین تحولات مربوط به مذاکرات رفع تحریمها در وین، از وجود یک پیشنویس 20 صفحهای خبر داد.
خبرنگار شبکه لبنانی «المیادین»، عصر امروز (سهشنبه)، در گزارش جدیدترین اخبار مذاکرات رفع تحریمها در وین از یک سند بیست صفحهای خبر داد که هنوز در حال بررسی و مذاکره است.
طبق گزارش خبرنگار المیادین، «پیشنویس یک سند ۲۰ صفحهای تهیه شده است که چارچوب یک توافق سیاسی جامع را مشخص میکند». این شبکه لبنانی به نقل از خبرنگار خود اضافه کرد: «اجرای این پیشنویس با رفع تحریمها و اجازه بهرمندی ایران از انتقال درآمدهایش آغاز میشود». در ادامه این گزارش آمده است: «فضای مثبتی برای دستیابی به یک توافق طی چند روز یا شاید چند هفته آینده حاکم است».
این گزارش در حالی منتشر شده است که «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه ایران روز گذشته (دوشنبه) در خصوص ازسرگیری مذاکرات وین گفت: «پاسخهایی که آمریکا فردا به وین میآورد مشخص میکند که چه زمانی میتوانیم به توافق برسیم. ما در زمینههای مختلف مذاکرات وین پیشرفت قابلتوجهی داشتهایم از جمله تضمینهایی مبنی بر اینکه ایران به دنبال این است که دولت جدید آمریکا یک بار دیگر توافق را نقض نکند».
دیپلماتهای غربی از هشتم آذرماه که نخستین دور مذاکرات رفع تحریمها در دولت سید ابراهیم رئیسی آغاز شده سعی کردهاند با ارائه چارچوبهای زمانی تیم ایران را برای موافقت با خواستههای خود تحت فشار قرار دهند.
با این حال، نمایندگان ایران در مذاکرات وین تصریح کردهاند برای تهران نتیجه مهمتر از زمان است. تهران در تلاش است برجام را که از نخستین روزهای اجرایی شدن در اثر برخی سیاستهای آمریکا و کشورهای غربی به توافقی تهی از منافع اقتصادی برای طرف ایرانی تبدیل شد، به سمت توافقی دوجانبه و متوازن پیش ببرد.
در همین راستا «اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان روز گذشته (دوشنبه) در مصاحبه با روزنامه آمریکایی واشنگتنپست گفت که به لحظه تعیینکنندهای در مذاکرات رسیدهاند. وی مسئولیت را برعهده ایران دانست و گفت: «ما به آنها پیام روشنی دادهایم که هماکنون زمان تصمیمگیری و پیشرفت و نه طولانیکردن این فرایند است. ما امیدواریم که آنها از این فرصت استفاده کنند».
دولت فعلی آمریکا به ریاست «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند. تا کنون ۸ دور مذاکره در شهر وین میان ایران و اعضای گروه ۱+۴ از یک طرف و آمریکا و اعضای گروه ۱+۴ از طرف دیگر در این خصوص برگزار شده است.
دولت آمریکا تا کنون در این مذاکرات از انجام اقدامات لازم برای بازگشت به برجام خودداری کرده و عملاً سیاست دولت گذشته این کشور موسوم به «فشار حداکثری» را علیه ایران ادامه داده است. دولت بایدن، در عوض با مانور بر روی برخی حرکات نمایشی تلاش کرده توپ تصمیمگیری در مذاکرات وین را به زمین ایران بیندازد.
از جمله جدیدترین اقداماتی که آمریکا با این هدف انجام داده بازگرداندن معافیتهای تحریمی مربوط به همکاریهای صلحآمیز با برنامه هستهای ایران است. این معافیتها در دوران ریاستجمهوری قبلی آمریکا لغو شده بودند، اما ناظران و تحلیلگران میگویند بازگرداندن آنها به جهت آنکه در بردارنده انتفاع اقتصادی برای ایران نیست را نمیتوان امتیاز در نظر گرفت.
«ند پرایس» در نشست خبری شامگاه دوشنبه در خصوص این معافیتهای تحریمی ایران تأکید کرد: «هدف از صدور این معافیتها تأمین پول برای ایران نیست... واقعیت این است که اگر ما در نقطهای قرار بگیریم که بخواهیم به پایبندی دوجانبه به برجام برگردیم، این معافیتها برای برداشتن گامهایی که برنامه هستهای ایران را کمخطرتر میکنند ضروری خواهند بود. اگر هم نتوانیم به پایبندی دوجانبه برگردیم باز هم این گامها در راستای منافع ما است».
او در ادامه گفت: «اگر ما بخواهیم به توافقی برای پایبندی دوجانبه به برجام دست پیدا کنیم این گام (صدور معافیتهای تحریمی) به ما برای آن کمک کند».
مذاکرات وین در حالی از سرگرفته میشود که «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه ایران در خصوص پیشبینی روند مذاکرات پیش رو در وین گفت: «ما بر آخرین متونی که در نتیجه مذاکرات ایران با گروه ۱+۴ و Non-Paper هایی که از طریق آقای مورا تبادل شده تمرکز کردیم. در مرور آخرین متون به دست آمده از مذاکرات وین، هنوز در حوزه رفع تحریمها بخشهایی از مطالباتمان مورد توجه قرار نگرفته است»./فارس
دیدگاه تان را بنویسید