سرویس اقتصادی فردا؛ مهسا گربندی: براساس آمار منتشر شده از سوی وزارت راه و شهرسازی، در حالی که حجم معاملات صورت گرفته در تیر با رشد ٢٣،٨ درصدی همراه بوده، قیمتها در همین مدت ٧ درصد گرانتر شده است. این مسئله موجب شده تا نگرانیها نسبت به بازگشت دلالان به بازار مسکن قوت بگیرد. البته بسیاری از فعالان بازار مسکن و ازجمله حسام عقبایی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران معتقدند در نیمه دوم امسال شوک قیمتی مسکن رخ نمیدهد، زیرا قدرت پایین خرید مردم توان افزایش قیمتها را در این بازار گرفته است.
از طرفی، اما برخی از سازندگان مسکن در تهران سعی در گرانی خانههای نوساز دارند و با بقیه سازندگان محله شان تبانی کرده اند تا خانهها را گران کنند و به هیچ وقت به قیمت قبلی آن را نفروشند. توافقی که باعث سودهای کلان سازندگان و متضرر شدن متقاضیان خرید مسکن در آن محلهها میشود.
سازندگان مسکنی که دلالی میکنند! حسین عبداللهی، مشاوره املاک در خیابان بلوار ابوذر به خبرنگار «فردا» میگوید: «قیمت مسکن در برخی از محلههای بلوار ابوذر ثابت مانده و در برخی دیگر از محلهها گران شده است. این در حالی است که قیمت مسکن در مسلم، واقع در پل ششم بلوار ابوذر به طور نجومی گران شده است.»
این مشاوره املاک در ادامه میگوید: «علت گرانی سرسام آور مسکن در خیابان مسلم این است که دو سازنده در این محل با یکدیگر توافق کرده اند تا خانه هایشان را کمتر از متری ۶ میلیون تومان نفروشند. همین مسئله باعث شده که تفاوت قیمت در مسلم و دیگر محلههای بلوار ابوذر ایجاد شود.»
عبداللهی میگوید: «متاسفانه متقاضیان خرید مسکن زمانی که قیمت خانه در خیابان مسلم ۴ میلیون تومان بود قبول نمیکردند که خانه بخرند و هر چقدر به آنها گفتیم که خانه از این ارزانتر نمیشود، منتظر ارزان شدن آن ماندند. اما حالا که میگوییم قیمت مسکن در این خیابان از متری ۶ میلیون دیگر گرانتر نمیشود، برای خرید آن هجوم آورده اند. همین مسئله باعث شده تا سازندگان مسکن در این خیابان به هدف خود برسند. زیرا که مردم خرید خانه با این قیمت غیرمنطقی را پذیرفته اند.»
دولت باید از گرانی بیمنطق قیمتها جلوگیری کند فرهاد بیضایی، کارشناس مسکن در رابطه با گرانی مسکن در برخی از مناطق تهران به خبرنگار «فردا» میگوید: «در یک سری از مناطق مسکن هایی وجود دارد که مناطق پیشران نام دارد که قیمت گذاری در بازار مسکن نشات گرفته از مناطق پیشران است. یعنی بر روی دیگر مناطق مسکونی تاثیرگذاراست. نکتهای که وجود دارد این است که کسانی که خواهان افزایش قیمت مسکن هستند به دنبال افزایش قیمت در مناطق پیشران میروند. در گذشته هم حتی بانکها که سرمایههای بزرگتری را در اختیار داشتند و اثرگذاریشان در بازار بیشتر بوده این کار را انجام میدادند.
بیضایی در ادامه و برای جلوگیری از سودجویی برخی از دلالان میگوید: «باید دولت دخالت هایی را در زمین قیمت مسکن و گران شدن بی منطق قیمت آن داشته باشد و از احتکار و انباشت مسکن و عدم عرضه در بازار جلوگیری کند. ابزار این کار هم مالیات بر خانههای خالی است که منجر به کنترل بازار میشود وبا ابزار مالیاتی برخورد میکند و مانع احتکاری میشود که در گذشته هم به کرات به وجود امده و مانع عرضه و تقاضا در بازار مسکن شده است، میشود.»
این کارشناس مسکن میافزاید: «نکته دیگر این است که اگر در گذشته امکان مالیات بر خانههای خالی برای دولت وجود نداشت، در دوره فعلی این امکان وجود دارد و این نوع مالیات تصویب شده است. سال ۹۳ تصویب شده، ولی متاسفانه همچنان اجرایی نشده است.»
قیمت مسکن گران میشود یا ارزان؟
فرهاد بیضایی ادامه میدهد: «از یک سو کاهش عرضه در چند سال گذشته و از سوی دیگر احتکاری که تحت عنوان خانههای خالی به خصوص در تهران اتفاق میافتد باعث شده که عرضه و تقاضا تحت تاثیر این دو مقوله قرار گیرد. باید گفت که تقاضا به صورت مداوم ناشی از ازدواج، مهاجرت رشد پیدا میکند، ولی متاسفانه عرضه متناسب با آن اتفاق نیافتاده است. در واقع از سال ۹۳ به بعد آمار تولید مسکن افت پیدا کرد و خانهای عرضه نشد و به همین دلیل سرمایه گذاران به خصوص بانکها که بیشترین نفع را از این حوزه میبرند به دنبال افزایش قیمت حوزه مسکن هستند.»
این کارشناس مسکن راجع به پیش بینی از وضعیت آینده بازار مسکن میگوید: «تا سال آینده بعید است که نوساناتی در حوزه مسکن داشته باشیم، امسال هم اگر رشدی وجود دارد بسیار کم است و اتفاق خاصی نخواهد افتاد.»
دیدگاه تان را بنویسید