سرویس اقتصادی فردا؛ اکبر ابدالی محمدی*: توافقنامه آب و هوایی پاريس با هدف جلوگيري از افزايش دماي زمين از طریق کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در روز جمعه 10 اردیبهشت 1395 درمجمع عمومي سازمان ملل به امضاي رهبران عالي 171 جهان رسید. از طرف کشورمان دکتر ظریف وزیر امور خارجه این توافق را امضا کرده است.
جان کری وزیر سابق امور خارجه آمریکا، به نمایندگی از کشورش توافقنامه آب و هوایی پاریس را امضا می کند. آمریکا دومین کشور آلاینده جهان است اما با توجه به محدودیتهایی که این توافق برای استفاده از نفت، گاز، زغال سنگ و ... ایجاد می کند دونالد ترامپ 11 خرداد 1396 اعلام کرد که آمریکا از این توافقنامه خارج می شود تا به اقتصاد این کشور آسیبی نرسد.
بیشتر بخوانید: بزرگترین کشور آلاینده جهان کاری به محیط زیست ندارد!
ترامپ در 11 خرداد سال جاری در سخنرانی علت خروج خود را از این توافقنامه تشریح می کند که متاسفانه جزئیات این سخنرانی کمتر مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است. اما دلایل ترامپ برای خروج از توافقنامه آب و هوایی پاریس:1
۱. براساس تعهداتم و برای حفاظت از آمریکا و شهروندان آن اعلام میکنم که ایالات متحده از توافقنامه آب و هوایی پاریس خارج می شود.
۲. خروج ما از اين توافق نشان دهنده تاكيد مجدد بر حاكميت امريكاست من تلاش مي كنم تا مطمئن شويم امريكا به عنوان رهبر جهان در حفاظت از محيط زيست باقي بماند.
۳. به ضرر آمریکا و به نفع کشورهای دیگر است و موجب بیکار شدن کارگران آمریکایی، دستمزد پایین تر، تعطیلی کارخانه ها و کاهش زیاد تولید اقتصادی در آمریکا می شود.
۴. پذیرش توافقنامه پاریس و محدودیت سنگین استفاده از انرژی که برای ایالات متحده آمریکا قرار داده شده می تواند تا سال 2025 موجب از دست دادن 2.7 میلیون شغل شود که 440 هزار آن در مشاغل تولیدی مثل اتومبیل سازی و نابودی بیشتر صنایع حیاتی آمریکا
۵. با توجه به مطالعه صورت گرفته، در سال 2040، قبول تعهدات توافقنامه پاریس موجب کاهش تولید برای بخش های زیر می شود: کاهش 12 درصدی تولید کاغذ؛ کاهش 23 درصدی تولید سیمان، کاهش 38 درصدی تولید آهن و فولاد، کاهش 86 درصدی تولید زغال سنگ؛ کاهش 31 درصدی گاز طبیعی. هزینه ای که در این زمان (2040) به اقتصاد آمریکا تحمیل می شود کاهش نزدیک به 3 هزار میلیارد دلاری در تولید ناخالص داخلی و از دست دادن 6.5 میلیون شغل صنعتی است.
۶. توافق پاریس، توزیع مجدد ثروت عظیم ایالات متحده به کشورهای دیگر است. در سطح رشد اقتصادی 1 درصد، منابع تجدید پذیر انرژی می تواند برخی از تقاضای داخلی ما را تامین کند، اما در رشد 3 یا 4 درصد ، که من انتظار دارم، ما به تمام اشکال انرژی در دسترس آمریکایی احتیاج داریم.
۷. من قول دادم که از هر معامله ای که نتواند به منافع امریکا خدمت کند خارج شویم یا در مورد آن مذاکره مجدد کنیم. بسیاری از معاملات تجاری به زودی تحت مذاکره مجدد قرار خواهند گرفت.
۸. خروج ما از توافق، نشان دهنده تاکید مجدد بر حاکمیت امریکا است. قانون اساسی ما در میان تمام ملل جهان منحصر به فرد است، و آن بالاترین تعهد و بزرگترین افتخار من برای محافظت از آن است. این غیر قابل تصور است که یک توافق بین المللی بتواند ایالات متحده را از اداره امور اقتصادی داخلی خود جلوگیری منع کند.
۹. توافق پاریس پایه های اقتصاد ما را سست می کند، کارگران ما را فلج می کند، حاکمیت ما را تضعیف می کند، خطرات قانونی غیر قابل قبول را به ما تحمیل می کند، و ما را در یک نقطه ضعف دائمی نسبت به دیگر کشورهای جهان قرار می دهد.
۱۰. بر اساس توافق، چین قادر به افزایش آلاینده ها برای سالهای طولانی است. اما ما نمی توانیم. هند مشارکت خود را به دریافت میلیاردها و میلیاردها و میلیاردها دلار کمک های خارجی از کشورهای توسعه یافته مشروط می سازد. تعداد زیادی مثال دیگر نیز وجود دارد. اما خط پایین این است که توافق پاریس، در بالاترین سطح، برای ایالات متحده بسیار ناعادلانه است.
آیا ایران هم نباید مثل آمریکا از اقتصاد خود دفاع کند؟ از آنجا كه اقتصاد كشورمان به نفت و گاز وابسته است، با اجرايي شدن اين توافق نامه ميزان تقاضای جهانی و قيمت نفت كاهش خواهد يافت و در نتيجه در اقتصاد ما تأثيرگذار خواهد بود. ضمن اینکه اگر بخواهيم به اين توافقنامه پايبند باشيم، بايد تکنولوژی صنعت و حمل ونقل خود را تغيير دهيم و اين امر برای صنعت نوپای ما هزينه خواهد داشت. به نظر می رسد نباید با عجله این توافق را پذیرفت بلکه باید ابعاد آنرا به خوبی بررسی و سپس اقدام کنیم.
۱- متن سخنرانی ترامپ در وبسایت کاخ سفید را اینجا ببینید
*عضو انجمن مدرسان اقتصاد مقاومتی
دیدگاه تان را بنویسید