مقتدایی: تنها مردم سوریه حق تعیین سرنوشت خود را دارند
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب که در تحولات سوریه فقط ملت این کشور حق تعیین سرنوشت خود را دارند، تأکید کرد: رژیم صهیونیستی و آمریکا نباید در مقدرات این کشور دخالت کنند.
عباس مقتدایی که ریاست هیأت ایرانی را بنا به دعوت طرف روسی در هفدهمین نشست بینالمللی مجمع پارلمانی امنیت دستهجمعی برعهده دارد، روز دوشنبه در سخنانی در جمع رؤسای پارلمانهای کشور عضو این سازمان افزود: هرگونه دخالت در امور سوریه، قطعا موجب تشدید و استمرار بی ثباتی و ناآرامی در این کشور خواهد بود.
این سخنان پس از آن مطرح شد که مخالفان مسلح سوری یکشنبه ۱۸ آذرماه ۱۴۰۳ از کنترل خود بر شهر دمشق و خروج «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه از این کشور خبر دادند.
نیاز جهان به مبارزه با تروریسم دولتی
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی محلی شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: آمریکا و هم پیمانان اروپایی آن از جمله انگلیس، فرانسه و آلمان ، در تروریسم دولتی و وحشیگری رژیم صهیونیستی در قتل عام مردم غزه و لبنان و ناامنی در منطقه و تجهیز این رژیم شرور شریک و سهیم هستند.
وی گفت : اکنون بیش از هر زمان دیگری به خودباوری، وحدت و مقابله با خشونت و تروریسم دولتی نیاز است و با همکاری گسترده، هماهنگی منطقه ای و هم افزایی، پیشرفت و دستیابی به جهانی پرامنیت دست یافتنی تر خواهد بود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور قدرتمند منطقه ، همواره مخالفت خود را با دخالت بیگانگان بویژه ایالات متحـده آمریکا اعلام کرده است.
مقتدایی آمریکا را اصلی ترین عامل بیثباتی، انحصار طلبی و یکجانبه گرایی و آتش افروزی، جنگ و ناامنی در مناطق مختلف جهان و بویژه در منطقه دانست و بر ضرورت وحدت ملل و دولتها در برابر توطئه آمریکا و متحدانش تاکید کرد.
وی افزود : من به نمایندگی از ملت ایران و مجلس شورای اسلامی آمادگی کشورم را برای همکاری جهت تحقق امنیت جمعی، تحکیم صلح و ایجاد ثبات و برطرف کردن نا امنی ها از منطقه و جهان اعلام می دارم و معتقدم تلاش جمعی ما می تواند موجبات امنیت افزونتر و جهانی امن تر را فراهم آورد.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی محلس شورای اسلامی افزود : ایران همواره پیشتاز و پیشگام مبارزه با یکجانبه گرایی بوده است و در این مسیر با کمک هم پیمانان راهبردی خود مدافع جدی صلح و آرامش در جهان است.
وی تاکید کرد : حامیان تروریسم از وحدت مدافعان صلح هراس دارند اما ما معتقدیم که گسترش همکاری ها در چارچوب سازمانهای شانگهای، اکو، اوراسیا، بریکس و سایر ترتیبات منطقه ای و نهادهای جهانی راه درستی است که برای همکاری و پیشرفت باید با جدیت و سرعت بیشتری آنرا دنبال کنیم.
مقتدایی افزود : ایران می تواند در اتصال کریدورهایی که شرق را به غرب و شمال را به جنوب متصل می کند نقش آفرینی کند و عزم ما در جهت همکاری با کشورهای دوست و همسایه نیز جدی است و با هر نوع ناامنی در جهان، آسیا، منطقه قفقاز، غرب آسیا، خلیج فارس و مناطق دیگر منطقه و جهان مقابله خواهیم کرد.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی محلس از ویچسلاو والودین ، رئیس دومای دولتی (مجلس سفلی) روسیه و دیگر کشورهای عضو پیمان امنیت دستهجمعی خواست ترتیبی اتخاذ نمایند تا حرکتی هماهنگ در پارلمانهای کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی سازماندهی شود تا حجم و وسعت تروریسم دولتی که در ماههای گذشته از سوی آمریکا ، رژیم اسرائیل و سه کشور اروپایی ، منجر به نسل کشی، جنایت علیه بشریت، نقض فاحش حقوق بشر و استفاده از سلاحهای نامتعارف و نقض حاکمیت کشورها بویژه در غرب آسیا و بخصوص فلسطین شده است را برای افکار عمومی و حتی خواص اثرگذار در پارلمان های کشورهای عضو تبیین نمایند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: ایران به عنوان کشوری مقتدر، برخوردار از توان دفاعی قوی و پیشگام در جلوگیری از نفوذ آمریکا و بیگانگان در منطقه آسیا به شرکت کنندگان در این اجلاس بر پیام همکاری و پیشاهنگی در وحدت را مجددا تاکید و در این فرصت از مساعی شما برای ایجاد جهانی امن تر پشتیبانی و البته قدردانی میکند.
هیات مجلس شورای اسلامی متشکل از عباس مقتدایی نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و عباس گودرزی عضو هیات رئیسه مجلس و گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه، به دعوت مجلس دومای دولتی روسیه، برای شرکت در نشست سالانه مجمع پارلمانی سازمان امنیت دسته جمعی (CSTO) و گفتگوهای دوجانبه با مقامات پارلمانی روسیه به مسکو سفر کرده اند.
سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) یک ائتلاف نظامی بین دولتی در منطقه اوراسیا است که در سال ۱۹۹۲ در تاشکند ازبکستان به امضا رسید. ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان این پیمان را امضا کردند.
این پیمان ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۳ (شهریور ۱۳۸۲) در راستای اجرایی شدن تصمیم سران دولتهای عضو به یک سازمان منطقه ای بین المللی تبدیل شد که مقر آن در مسکو قرار دارد.
هدف اصلی این سازمان، تعدیل و تعمیق همکاری های نظامی ـ سیاسی، توسعه ساختارهای چند جانبه، فرایندهای همکاری برای تضمین امنیت ملی کشورهای عضو بر پایه مبانی مشترک و کمک رسانی شامل کمک های نظامی به کشورهای عضو است که قربانی خشونت شدهاند، عنوان شده است.
ارمنستان که پیش تر در نشستهای سران و وزیران دفاع سازمان پیمان امنیت جمعی حضور نیافته بود، در نشست مجمع پارلمانی این سازمان نیز غایب بود. این کشور پیشتر تهدید به خروج از این سازمان کرده است. ارمنستان از سال ۲۰۲۰ و جنگ دوم قرهباغ، انتقادهایی به عملکرد این سازمان دارد.
ایروان دلایل انتقاد از عملکرد سازمان پیمان امنیت جمعی را در نوع واکنش آن به «نقض تمامیت ارضی» ارمنستان طی حملات جمهوری آذربایجان عنوان کرده است.
رئیسجمهور روسیه هشتم آذرماه 1403 در حاشیه نشست سازمان پیمان امنیت جمعی در قزاقستان در پاسخ به پرسشی درباره غیبت ارمنستان در اجلاس آستانه گفت: هر کشوری این حق را دارد که انتخاب کند در زمینه امنیت چه کاری انجام دهد.
ولادیمیر پوتین ادامه داد: ارمنستان تمایل خود را برای خروج از سازمان پیمان امنیت جمعی اعلام نکرده است و احتمال بازگشت ایروان به کار تمام عیار در این سازمان وجود ندارد.
پوتین در واکنش به این که علت عدم تمایل ارمنستان به ادامه عضویت در سازمان پیمان امنیت جمعی را موضع این سازمان در قبال مناقشه این کشور با جمهوری آذربایجان عنوان می شود، اظهار داشت: رویدادهای مربوط به قره باغ ربطی به سازمان پیمان امنیت جمعی نداشت، هیچ تجاوزی به ارمنستان صورت نگرفته بود.
ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید