آخرینوضعیتمالیفدراسیونهاوپروژههایورزشی
تعهدات مربوط به بدهی های فدراسیون ها را وزارت ورزش پاسخگو نيست اما وزارت ورزش قطعا كمك خواهد كرد. كسي هم که رئيس فدراسيون ميشود بايد این توانايي را داشته باشد که از اسپانسرهاي بيرون كمك بگيرد.
نسیم: تعهدات مربوط به بدهی های فدراسیون ها را وزارت ورزش پاسخگو نيست اما وزارت ورزش قطعا كمك خواهد كرد . كسي هم که رئيس فدراسيون ميشود بايد این توانايي را داشته باشد که از اسپانسرهاي بيرون كمك بگيرد . در مسير فاينانس قرار داد بسته شده و مقدمات اوليه كار هم با چيني ها تنظيم شده است. پروژههاي بزرگ در سراسر کشور هم كه بايد برايشان فاينانس بگيريم مشخص شده است که حدود ۵۰۰ ميليون يورو است . در بودجه سال ۹۳ علي رغم همه تلاش هایي كه كرديم در وصول بودجه هاي درست و يك درصد خيلي موفق نبوديم ولي تمام تلاش ما اين هست كه اين كار در سال ۹۴ اتفاق بيفتد .
خبرنگار هفته گذشته با حضور در دفتر سید مناف هاشمی، معاون توسعه منابع و پشتیبانی وزارت ورزش جوانان مصاحبه مفصلی با وی انجام داد که متن این گفتگو به شرح ذیل است :
از اعتبارات سال 93 تاکنون چقدر دريافت كرديد، چقدر به فدراسيونها فعلا تزريق شده و بحث بودجهبندي كه داشتيد براي فدراسيونها و جلساتي كه با آقاي سجادي و روساي فدراسيونها چگونه بوده است؟
آخرين پرداختي به فدراسيونها به اواخر ارديبهشت ماه برمیگردد که از منابع سال 92 و 93 به شكل تلفيقي پرداخت شد؛ به علاوه براي فدراسيون فوتبال نیز حدود 11 و نيم ميليارد تومان از منابع اواخر سال 92 و اوايل 93 پرداخت كرديم .
پرداختي ديگري هم احتمالا در چند روز آينده خواهیم داشت. قرار بود این پرداختی زودتر باشد ولي به دلايلی نياز بود جلساتي را با فدراسيونها داشته باشيم و برنامههايشان را با حوزه معاونت ورزشي يك بار ديگر مرور کنیم و ببینیم اين منابع و پولها را براي چه ميخواهند و چه برنامه هاي دارند و چه عددي نياز دارند؟
فرمی با کمک دکتر سجادی تنظیم شده که بر اساس آن سهمي از بودجه مورد نياز سال فدراسیون ها توسط وزارت ورزش و جوانان و سهمی از اين نيازها را كميته ملي المپيك پرداخت می کند .
به جهت اينكه كميته ملي رديف خاصي براي اين موضوع دارد، كميته اجرايي جلساتي را برگزار کرد و طي آن جداولي تنظیم کرد که بايد در اختيار ما قرار بگيرد. يعني يک سهم از وزارت ورزش وجوانان و يك سهم از كميته ملي المپيك تامین می شود اما بخش سومی هم در تامین بودجه فداسیون ها هست که آن هم منابعي است كه خود فدراسیون ها به دست ميآورند .
اين منابع شامل چند بخش است يكي از آن اسپانسرهایي هستند که با فدراسیون ها قرارداد می بندند مانند بعضي از فدراسيونهاي مثل واليبال، كشتي، فوتبال؛ فروش بليط هم بخشی از این درآمد ها است البته منابعي را از فدراسيونهاي جهاني دريافت می کنند .
به علاوه وزارت ورزش یک دستگاه کمک بگیر است و می تواند از نهادهاي عمومي غيردولتي مثل شهرداريها، وزارت نفت و استانها کمک مالی بگیرد که در نهایت جمع اين اعداد و ارقم ميشود عدد سومي كه بايد در آن فرم قرار بگيرد و طبيعتا تمام اين عدد و رقمها ميشود بودجه فدراسيونها و در واقع رقمی که ما پرداخت می کنیم کل بودجه فدراسیون نیست بلکه کمک وزارت ورزش به عنوان یکی از 3 بخش بودجه آنها خواهد بود .
كسي كه رئيس فدراسيون است نماينده ما در آن رشته ورزشی و در آن فداسیون است به همين خاطر از هر منبع و از هر جايي پول ميگيرد بايد طبق قانون منابعش را به خزانه فدراسيون واريز نماید و بعد اجازه خرج هم طبق دستورالعملهاي ما و قوانين خواهد بود .
به همين خاطر 75 ميليارد تومان پول در قالب جداولي که به جمعبندي رسيديم به عنوان كمك به فداسیون ها پرداخت خواهد شد ولي پيش بيني ما اين است كه با كميته ملي المپيك و اسپانسرها و روشهاي مختلفي كه پول در اختیار فدراسیون ها قرار می گیرد قطعا بالاي 200 ميليارد تومان بودجه فدراسيون ها خواهد بود .
اولویت تزریق بودجه به فدراسیون های ورزشی بر چه اساسی خواهد بود؟
اولویت بندی براساس مسابقات آسيايي و جهاني و برنامههاي اردويي كه همه فدراسيونها دارند، بوده است و جداول تنظيم شده است. نكات خيلي مختصری در عدد و رقمهای جداول هست که اميدواريم اصلاحش كنيم و نهايتا تا تا چند روز آینده پرداخت شود .
بحث ديگر که در فدراسيونها وجود دارد مربوط به بدهيهاي سنگين آنها است. آیا اين بدهيها نیز در بحث تخصیص بودجه مورد توجه قرار گرفته است و آیا وزارت ورزش تعهدي در خصوص كمك به فدراسيون بدهکار دارد يا بدهيها را باید خود روساي فدراسيونها از منابعي كه دارند پرداخت كنند؟
به جهت شخصيت حقوقي كه روسای فدراسیون ها دارند هر گونه تعهدي كه در فدراسيونهاي ورزشي وجود دارد قطعا باید پاسخگو باشند. يك فدراسيون اگر بدهي هم داشته زمانی که يك رئيس دیگری آنجا راي آورده طبيعتا با اطلاعات و آگاهي آمده است. تعهدات مربوط به بدهی های فدراسیون ها را وزارت ورزش پاسخگو نيست اما وزارت ورزش قطعا كمك خواهد كرد و هر جا كه بتواند و تعهدات و بدهيها چارچوب داشته و حساب و كتابش درست باشد و واقعا در راستاي ورزش، مسابقات قهرماني، اردو، خرید تجهيزات ورزشي باشد كمك خواهد كرد و تا به حال هم اين را نشان داده است .
قبل از این در بودجه بندي فدراسیون ها در نظر ميگرفتند كه 50 درصد بودجه فدراسيونها را وزارت ورزش ميدهد و خود روساي فدراسيونها حداقل بايد معادل همان بودجه را تأمين كنند. آیا هنوز این رویه را در بودجه بندی مد نظر دارید؟
اکنون در تخصیص بودجه به جای 50 درصد 3 تقسیم بندی که در قبل اعلام کردم را در نظر داریم. در بعضي از فدراسيونها يك سوم را وزارت ورزش می دهد و يك سوم را خودشان درميآوردند قسمتي را هم كميته ملي المپيك ميدهد. بعضي فدراسیون های دیگر دو برابر را از طريق اسپانسر در مي آورند يك چهارمش را ما ميدهيم و يك چهارمش هم كميته ملي المپيك ميدهد. اين نسبتها در فدراسيونها متفاوت است و به همين خاطر اين تجزيه و تحليل و اين جمع بندي را مشتركا با حوزه معاونت قهرماني انجام داديم كه بتوانيم صحيح ترین كار را انجام داده باشيم .
البته كسي هم که رئيس فدراسيون ميشود بايد این توانايي را داشته باشد که از اسپانسرهاي بيرون كمك بگيرد و ترکیبی متشکل از آدمهاي ورزشي، اقتصادي و ورزش دوست را در هيئت رئيسه فدراسيون داشته باشد. در غير اين صورت امكان پذير نيست كه دولت با منابع محدودي كه دارد در این قضیه بیشتر ورود کند .
بودجه وزارت ورزش برای بازی های آسیایی و پارآسیایی چقدر در نظر گرفته شده و دولت در این حوزه حمایت ویژه ای خواهد داشت؟
دولت در طول دو ماه گذشته در بحث وزارت ورزش و جوانان دو مساعدت ويژه داشت. اول از محل اعتبارات پيش بيني نشده خودش مبلغی مختصر كمك كرد و دوم اينكه منابع خودمان را به ما تخصيص داد. 150 ميليارد تومان بودجه جاري ما است و دولت باید ماهيانه 8 درصد یعنی یک دوازدهم بودجه سالیانه را پرداخت کند که در 3 ماه اول سال می شود 24 درصد. دولت محترم چهار دوازدهم را با تخصيص 95 درصد کمی زودتر به ما داده است. البته به این معنا نیست که دولت از محل منابع خودش داده بلکه از محل منابع وزارت ورزش و جوانان تخصيصهاي بهتري به ما داده است. به علاوه دولت از محل پيشبيني نشده آقاي رئيس جمهور هم مبلغی کمک کرده است .
در واقع دولت به منظور حمايتهاي معنوي و مادي در طول يك ماه گذشته نشستها و جلساتي را با مقام عالي وزارت ورزش، دفتر رياست محترم جمهور، معاون اول رئيس جمهور برگزار کرده و كه اميدوار هستيم اين كارها و مساعدتها ادامه داشته باشد .
وزارت ورزش در سال جديد چه حمايتهايی از فدراسيون فوتبال خواهد داشت و آیا وزارت ورزش نظارتي بر گردش مالی سازمان لیگ و لیگ های فوتبال دارد؟ آیا موضوع حق پخش تلویزیونی فوتبال را پیگیری می کند؟
كمكهایي كه وزارت ورزش ميكند فقط عدد و پول ناچيز نيست. در خصوص همين بحث تبليغات كه عنوان شد، سال قبل 16 ميليارد تومان قرار داد تبلیغات سازمان ليگ بود ولی با يك تلاش و يك مزايده مجدد اين قرار داد به 160 ميليارد تومان افزايش پيدا كرد .
طبيعي است كه تيمهاي ليگ برتر و سازمان ليگ باید این پول را در قالب سياست خودشان بايد هزينه كنند ولي معنايش اين است كه اين پول را وزارت ورزش و جوانان حمايت كرده است و حتما نظارات دقیقی در این خصوص صورت خواهد گرفت .
چند ماه است که صندوق حمایت به قهرمانان پرداختی نداشته است. چه زمانی قرار است اين حقوقهاي معوقه قهرمانان و پیشکسوتان پرداخت میشود؟
به صندوق حمايت ما فروردين وارديبهشت يك ميليارد تومان داديم. طبق تعهدي كه كردیم پايان هر ماه كه حقوق كاركنان را مي دهيم يك كمكي هم براي صندوق حمايت داريم ولي صندوق رديف بودجه ای در وزارت ورزش و جوانان ندارد. از سال 82 كه تصويب شد تا امروز در تلاش هستيم در قانون بودجه سال 94 يك رديف مستقلي برايش از دولت بگيرم و اگر در این مورد موفق شويم مشكل صندوق حمایت و حقوق قهرمانان و پیشکسوتان را دائمي حل كرديم در غير اين صورت صندوق حمايت با روشهاي كه خودش دارد كار ميكند. اميدوار هستيم كه كارهاي اقتصاد كند و درآمدزا بشود ولي با اين حال سعي ميكنيم تا چند روز آينده حداقل بتوانيم از حقوق عقب مانده دو ماه آنها يك ماهش را بپردازيم .
ورزشكاران جانباز در خصوص میزان حقوق قهرمانان المپیک و پارالمپیک گلایه دارند و آن را تبعيض می دانند ایا قرار نیست در این زمینه یکسان سازی صورت گیرد؟
من این موضوع خيلي ريز را نميدانم و بايد از رئيس صندوق حمایت از قهرمانان سوال کنید. آنها طبق آيين نامه و اساسنامهاي كه دارند حقوق ها را ميپردازند. من درهيئت امنا صندوق هستم اما در راس نيستم كه دقيق مطلع باشم اما این موضوع را منتقل خواهم کرد. البته در جریان هستم که اساسنامه صندوق در حال اصلاح است اما اینکه به چه نحوي اصلاح ميشود را از آقاي طاهري بپرسيد .
پاداش معوقه ورزشکاران چه زمانی پرداخت خواهد شد؟
قبل از مسابقات آسيايي قرار شد كه جشني را با حضور رياست محترم جمهور داشته باشيم. قسمتي از منابع آن هم تامین شده است. اميدوار هستيم كه دولت كمك كند تا قسمت ديگر از منابع تامین شود و بتوانيم جوايز عقب مانده سال هاي 91 و 92 قهرمانان را انشاءالله بپردازيم .
بحث فاينانس و ورود چين در بخش عمراني ورزش کشور در چه مسیری است؟
در مسير فاينانس قرار داد بسته شده و مقدمات اوليه كار هم با چيني ها تنظيم شده است. پروژههاي بزرگ در سراسر کشور هم كه بايد برايشان فاينانس بگيريم مشخص شده است که حدود 500 ميليون يورو است .
نكته قابل توجه این است که این فاینانس بايد سه مسير ديگر را طي کند . ابتدا باید بانك عامل تعیین شود که باید با توجيحات كامل بانك عامل را تعیین و انتخاب كنيم. سازمان برنامه ريزي يك پروسهاي دارد كه اين پروسه كميتههاي دارد كه بايد اين كميتهها اين خواسته را تعيين بكنند. منبعي كه در واقع وجود دارد منبع چين و منابع جمهوري اسلامي ايران در این کشور است .
نكته آخر در اين مسير تأييد شوراي اقتصاد است. اين مسير را يك تيمي با محوريت شركت توسعه و تجهيز، صندوق حمايت و وزارت ورزش و جوانان دنبال ميكند. هفتهاي معمولا دو جلسه پيگيري در سازمان مديريت در جاهاي ديگر داریم. اميدواريم كه بتوانيم هر چه سريعتر به نتيجه برسيم چون تنها راهكاري که می تواند ما را در موضوع سخت اتمام پروژههاي نيمه كاره خصوصا پروژههاي بزرگ کمک کند، موضوع فاينانس است
اميدوار هستيم كه در پنج شش ماه آينده به نتيجه برسد و پروژههاي در دستور كار خودمان را سريعا بتوانيم به اتمام برسانيم و سرانههاي ورزشي در سطح کشور را افزايش دهيم و استانداردهاي لازم براي استاديوم هاي خودمان به وجود بياوريم .
قرار بود بخشي از اين پروژهها به بخش خصوصي واگذار ميشود. آیا بخش خصوصی در حال حاضر در این موضوع ورود داشته است؟
روشي را كه براي فدراسيونها به كار بردهايم را در استان ها و براي پروژههاي نيمه كار خودمان نيز به کار برده ایم .
با مديران كل استان ها جدا جدا در ارتباط با بودجه استان جلسات مربوطه را برگزار کردیم و تقریبا به جمع بندی نهایی هم رسیده ایم. روش به اين نحو است كه ما به فرض يك منابعي را از وزارت ورزش و جوانان به يك استانی اختصاص می دهیم. این اختصاص در قالب شاخصهايی است كه در جلسه با مقام عالي وزارت، معاونت قهرماني و معاونت استانها داشتيم .
این بودجه به عنوان سهم استان از محل اعتبارات عمراني آن استان خواهد بود . البته منابع ديگری هم که در استان ها وجود دارد را كنار منابع خودمان می گذاریم تا عدد بزرگتری داشته باشيم. به همين خاطر اين روشی كه براي فدراسيون ها به كار برده ام را براي استان ها هم به کار برده ایم .
برای استان ها کمکی را برای هيئت ها و پولي را برای بخش عمراني ميدهيم؛ پولی هم به عنوان ورزش روستايي بايد از محل اعتبارات استانداري بگيرند و مبلغی را به عنوان پروژههاي بزرگ از شركت توسعه و تجهيز خواهند گرفت و به ما اعلام كنند و يك اعتباري را از محل كميته برنامه ريزي استان بايد وصول كنند یک اعتباري را جديدا دولت به عنوان ماده 180 در اختيار نماينده مجلس گذاشته كه بايد 5 درصدش را در امر ورزش مصرف كنند، در کنار اجاره و واگذاري امكان و حضور خيرين در بحث باشگاه سازی منابع تامین بودجه آنها خواهد بود .
با این راهکار ها با وجود اینکه شاید پرداختی ما پنج يا شش ميليارد تومان به هر استان باشد ولي توقع داريم كه 30 ميلیارد تومان كار اتفاق بيفتد. با اين دو روش من اطمينان دارم كه وزارت ورزش و جوانان با سرعت بسيار بالايي ميتواند پروژههاي نيمه كاره را كه پيش بيني ميشد 20 ساله تمام كند، بتواند ظرف 5 يا 6 سال آينده به اتمام برساند .
در استانها چقدر از پتانسيل شهرداري ها استفاده ميشود؟
شهرداري ها هم ميتوانند با ما مشاركت كنند و هم ميتوانند از محل منابع خودشان در بحث ورزش هزينه كنند و قانون به آنها این اجازه را داده است. به علاوه ميتوانند اماكن نيمه كاره را از ما بخرند، تمام كنند و كار ورزشي انجام دهند. ما اين را هم در دستور كارمان قرار داريم و دستورالعملهایش را نهايي كرديم .
از آيين نامههایي كه در قانون بودجه بوده است حدود سه عدد را ابلاغ كرديم كه دوتا مانده است که یکی را باید سازمان مديريت بفرستد و يكي را ما آماده مي كنيم و تا پايان ماه به استان ها ابلاغ ميكنيم. عملا دستورالعمل ها و اختيارات لازم را بايد به استان ها بدهيم ولی بايد استان ها را نظارت كنيم كه ببينم هر كدام چقدر توانسته در اين مسير موفق باشند .
بودجه یک درصد می تواند بخش زیادی از بودجه و مشکلات ورزش را تامین کند. تا کنون چه اقداماتی در جهت عملی شدن این قانون صورت گرفته است؟
يك نكتهاي را به عنوان يك كارشناس و نه به عنوان معاون وزير ورزش و جوانان عرض می کنم که شايد خوشايند بعضيها نباشد. چون اين بحث كارشناسي است می گویم و می دانم که اگر اين بحثها را مطرح نكنيم حداقل پيش خودمان بايد شرمنده باشيم. جوانان ما بايد در سطح جهاني و آسيايي با كساني رقابت كنند كه امكانات بيشتري از ما دارند و اين خيلي عادلانه نيست كه ما از جوان خودمان توقع داشته باشيم که بحث مسابقات آسيايي وجهاني و المپيك پارالمپيك برود با كساني رقابت كند كه چندين برابر ما برايشان پول خرج مي شود .
حساب كنيد یک دانش آموز كه در يك محيط دور افتاده و محروم درس ميخواند با يك كسي كه در منطقه يك تهران تحصيل ميكند، با هم فرق ميكنند و اين دو را در فضاي رقابت قرار دهيم طبيعتاً عادلانه نیست .
اگر ما ميخواهيم از ورزشكارانمان توقع داشته باشيم كه پرچم جمهوري اسلامي ايران را در سطح جهاني به اهتزاز در آورند، بايد هزينه آن را هم بپردازيم و من معتقدم که هزينه آن هم نه تنها سنگين نيست بلکه در مقايسه با بودجه كل كشور و متناسب با اهمیتی که دارد بسيار ناچيز است .
به همين خاطر ما در بودجه سال 93 علي رغم همه تلاش هایي كه كرديم در وصول بودجه هاي درست و يك درصد خيلي موفق نبوديم ولي تمام تلاش ما اين هست كه اين كار در سال 94 اتفاق بيفتد .
سال 93 پايان دولت بوده و به هر حال وزرا تازه داشتند تعيين ميشدند وزير ما هم به عنوان آخرين وزير انتخاب شد و تلاشي که تيم آقاي گودرزي و ما انجام دادیم کامل به نتیجه نرسید .
طبيعي است كه برای سال اینده تلاش خواهيم كرد چه بحث يك درصد و چه بحث همه رديفهاي بودجه را چند برابر كنيم. توجيحات لازم را داريم و از همه مهمتر این است که ورزش براي همه آسيبهاي اجتماعي و انواع امراض یک پیشگیری محسوب می شود و بهترين روش برای افزایش سلامتي مردم است .
چطور ما براي سلامتي يك درصد ميگذاريم و چهار هزار ميليارد تومان پول مي دهيم ولی به ورزش كه پيشگيري امراض و آسيبهاي اجتماعي است توجهي نمي كنيم. اين نشان از اين است كه آن شأني كه ورزش و جوانان باید در قانون بودجه و مجلس پيدا می کرد هنوز محقق نشده است .
جایگاه ورزش و چارچوب آن از سنوات قبل و از 20 الي 30 سال گذشته ضعیف دیده شده و در این شرایط اگر هر سال هم ميخواهيم آن را رشد دهيم باز هم با رشدی 20 درصدی خواهد بود و به جائی نخواهیم رسید .
در كشور ما امكانات روستايي و شهري و از همه اينها مهمتر ورزش همگاني و بانوان عقب است و با وجود تلاش هایی که وزارتخانه انجام داده همچنان مظلوم واقع شده و بانوان حقشان بيشتر از اينهاست. زنان ما در ورزش همگاني سهم زیادی ندارند و طبيعي است كه در ورزش همگاني نسبت ما با نسبتهاي جهاني فاصله زيادي دارد .
باید این فرهنگ ایجاد شود که ورزش همگانی در سبد زندگی افراد و خانواده ها قرار گیرد و همه اينها زماني اتفاق ميافتد كه برايش منابعي باشد و ساير دستگاهها هم از ظرفيتهاي خودشان استفاده كنند .
وزارت آموزش پرورش، شهرداريها، وزارت کشور، نهادهاي عمومي وزارت نفت همه ما امكانات دارند و لازم است که امكانات را به اشتراک بگذاريم تا مردم به شكل عموميتر استفاده کنند .
توقع این است که بودجه اين وزارتخانه براي سالهاي بعد بايد چندين برابر شود و تمام تلاش خود را نیز خواهیم کرد .
روشی كه در بحث فدراسيون هاي و استانها به كار برديم روش مديريت جهادي است كه در پيام مقام معظم رهبري هم بوده است .
يعني ما اقتصاد مقاومتي را پياده ميكنيم و از نظر خودمان مديريت جهادي داریم. تا کنون سابقه نداشته است که وزارت ورزش و جوانان از مدیران کل استان ها دعوت کند و با کمک آنها بودجه بسته شود .
دوست داریم در مدت زماني كه در وزارت ورزش وجوانان هستيم، بتوانيم تكليف و دين خودمان را نسبت به شهدا، خانواده شهدا، جوانان، خانمها، قهرمانان ادا کنیم و اميدوارم حضور ما در اينجا تأثيرگذار باشد و من با اين نگاه كارم را انجام ميدهم .
نظرتان در مورد عملکرد تیم ملی فوتبال در جام جهانی چیست؟
درخصوص عملکرد تیم ملی فوتبال هم بایستی گفت با توجه به بضاعت ساختار فوتبال ما بازیکنان به نظر بنده نمره مثبت گرفتند به خصوص در بازی با آرژانتین با وجود بازیکنان شاخص و مطرح، بازیکنان ما توانستند با غیرت ایرانی، بسیار خوب ظاهر شوند و حتی مستحق برد بودند .
فوتبالیست ها با انرژي بالا و نمایش خوبی که در مقابل حریفان داشتند، دل مردم ايران را شاد كردند .
دیدگاه تان را بنویسید