رییسی: نظر کارشناس برای قاضی در کشف حقیقت بسیار اثر بخش است
رییس قوه قضاییه گفت: در مبانی فقهی و دینی ما جایگاه کارشناسان و به اینکه کارشناسی انها منطبق با واقع باشد مهم است.
خبرگزاری ایسنا: آیت الله رییسی در نشست هم اندیشی با کارشناسان رسمی دادگستری که بعدازظهر امروز برگزار شد ضمن تبریک فرارسیدن اعیاد قربان و غدیر، گفت: مبنای کارشناسی در فقه و در مبانی دینی ما هست که امر کارشناسی را باید به کارشناس و کسی که کار را می شناسد و شخصی فنی است ارجاع داد لذا نظر کارشناس برای قاضی در کشف حقیقت بسیار اثربخش است.
وی افزود: در مبانی فقهی و دینی ما جایگاه کارشناسان و به اینکه کارشناسی آنها منطبق با واقع باشد مهم است.
رییسی افزود: کارشناس در هر رشتهای مانند رشته معدن، کشاورزی، پزشکی و غیره نقش موثری دارد. به عنوان مثال نظر کارشناس در یک تصادف رانندگی برای بررسی علل بروز تصادف و صدور حکم توسط قاضی موثر است.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه تخصص و به هنگام بودن نظر کارشناس مهم است، گفت: کارشناس نقش مهمی در تصمیم سازی، تصمیم گیرندگان دارد لذا عدم برخورداری نظریه کارشناسان از اتقان لازم حکم را غیرمتقن میکند لذا تأخیر در نظر کارشناس موجب اطاله دادرسی میشود.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه تاخیر در ارسال نظریه کارشناسی منجر به اطاله دادرسی میشود، گفت: به موقع نظر ندادن و یا نظر غیردقیق دادن که منجر به تشکیل هیئتهای کارشناسی چند نفره میشود زمینههای ایجاد اطاله دادرسی را فراهم میکند. لذا اتقان نظر کارشناسی ضرورت و بسیار اهمیت دارد. به همین منظور کانونها از جمله کانون مرکز مشاوران و کارشناسان رسمی نقش مهمی در این زمینه دارند.
رئیسی ادامه داد: وظیفه تشکل کارشناسان نظارت بر تعهد و تخصص کارشناسان دادگستری است و این نظارت الزامی است و اختیاری نیست.
وی افزود: اگر یک نظریه غیرمتقن از یک کارشناس صادر شود علاوه سئوال کارشناس باید از کانون و مرکز امور مشاوران هم سئوال پرسید که چرا نظارت کافی در این زمینه نداشتهاند. در این امر هم باید به مجری و هم ناظر توجه کرد.
رئیسی خطاب به دست اندرکاران در مرکز امور وکلا و کارشناسان دادگستری، گفت: اگر نیاز به آموزش و یا تشکیل هیئتهای فنی است این امر صورت گیرد. صرف صدور پروانه کارشناسی کفایت نمیکند چرا که حضور پروانه کارشناسی، اولین اقدام برای آغاز کار کارشناسی است.
وی افزود: در موضوع شناسی مسئله در مقام افتاء برای مفتی و هم در مقام قضا برای قاضی اهمیت دارد. چرا که مفتی با شناخت کامل میتواند فتوا بدهد و همچنین قاضی هم با شناخت کامل میتواند قضای نافذ داشته باشد.
رییسی تاکید کرد: کانون و مرکز کارشناسان میتوانند به امور کمک کنند. گاهی مشاهده میکنیم ۹۰ درصد کارشناسی به ۱۰ درصد کارشناسان ارجاع میشود و ۹۰ درصد کارشناسان در این میان بیکار میمانند یا کار کمی دارند لذا باید این امر ساماندهی شود و من از قضات میخواهم این اصل را رعایت کنند.
رییس قوه قضاییه یادآور شد: در بازدیدهای سرزده هم مشاهده کردم به دو یا سه کارشناس بیشتر، کار کارشناسی ارجاع نمیدهند که این کار نادرست است و باید اصلاح شود و همین جا اعلام میکنیم نظام ارجاع و نظارت باید تقویت و اصلاح شود زیرا معتقدم این کار بسیار ضروری است.
رییسی ادامه داد: برخی از کارشناسان انتقاد میکنند چرا رسانهها در برخی از امور بزرگنمایی میکنند به شما میگویم آقایان تعرفهها را واقعی و شفاف کنید. خواهید دید با این شفافسازی خوشبینی در بین مردم پدید خواهد آمد زیرا این امر میتواند به حل بسیاری از مشکلات کمک کند. لذا اصلاح کردن نظام ارجاع میتواند بسیاری از بدبینیها را ساماندهی کند.
وی افزود: قانون ساماندهی اصل کارشناسی در قوه قضاییه و معاونت حقوقی مطرح است و در مجلس دنبال می شود و آقایان باید مثل جریان وکالت کمک کنند که این موضوع هم سامان یابد.
رئیسی یادآور شد: اختلاف فاحش کارشناسی در ذهن نخبگان و مردم سوال به وجود میآورد گاهی یک ملک در یک منطقه به پنج قیمت متفاوت کارشناسی میشود که باید تقارن و نزدیکی بین کارشناسان انجام شود و این کار بسیار ضرورت دارد.
وی افزود: باید مبنای قیمت گذاری بررسی شود تا آرای کارشناسان به هم نزدیک باشد.
دیدگاه تان را بنویسید