خبرگزاری میزان: «طفره»، «هیاهو»، «داد و بیداد» و... دومین و آخرین جلسه محاکمه اسفندیار رحیممشایی معاون محمود احمدینژاد در دوران ریاست جمهوری صبح روز گذشته به صورت علنی و با حضور نمایندگان رسانهها در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی موسی غضنفرآبادی برگزار شد، دادگاهی که مشایی با تمام قوا تلاش کرد با حربههای فوق الذکر کاری کند که نیمه تمام بماند؛ هرچه داشت گذاشت، اما تلاشهای او موفقیت آمیز نبود و دادگاه به پایان رسید؛ بعد از ناکامی در این نقشه وابستگان به دولت سابق راه دیگری را پیش گرفتند؛ "تحریف آنچه در دادگاه اتفاق افتاد"
پرده اول| شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی| ساعت حدود ۱۰:۰۰ صبح قرائت قران آغاز میشود؛ اسفندیار رحیم مشایی بدون توجه به قرائت قرآن استارت نقشه خود را میزند و شروع به داد و بیداد میکند؛ تذکرهای غضنفرآبادی هم موثر واقع نمیشود و او از جای خود بلند میشود و احترام قران را نیز نگه نمیدارد. "ما همیشه برای محاکمه افراد دانهدرشت همین دردسرها را داشتهایم و به چنین واکنشها و جنجالهایی عادت داریم. " این بخشی از واکنش حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی رئیس دادگاههای انقلاب تهران به حرکات عجیب و غریب مشایی در دادگاه بود. غضنفرآبادی بدون توجه به واکنشهای عصبی مشایی نکات خود را مطرح میکند؛ به عنوان مثال از یک زن نام میبرد که به دستور مشایی در هتل لاله سکونت داشته و حدود ۸۰ میلیون تومان صورت حساب او را دولت پرداخت کرده است.
اظهارات مستند قاضی باعث شد تا رحیم مشایی بر هیاهوی خود برای اخلال در روند دادرسی بیفزاید؛ قاضی خطاب به او گفت: آقای مشایی بازی تمام است و شما باید از خود دفاع کنید. شما طبق قانون باید سخن بگویید؛ چرا که رفتار پوپولیستی را مردم متوجه هستند. بعد از هر اظهار نظر قاضی، میزان هیاهوی اسفندیار رحیم مشایی افزایش پیدا میکند؛ این موضوع تا جایی ادامه پیدا میکند که قاضی پرونده مجبور میشود تا از خاطرات خود از محاکمه سارقین مسلح و قاتلان بگوید: " آقای مشایی من قاتلان و سارقان مسلح را محاکمه کردهام؛ آنها حداقل ادب را در جلسه دادگاه رعایت میکردند؛ ولی شما رعایت نمیکنید. قاضی میگوید یک ماه به مشایی وقت میدهد، اما او میگوید ۱۰۰ جلسه هم که باشد همین رویه {رویه بینظمی و بی قانونی} ادامه خواهد داشت. مشایی در بخشی از این دادگاه میگوید: "میخواهم با کت و شلوار از خودم دفاع کنم. " واکنش قاضی غضنفرآبادی به این درخواست این جمله بود: "آقای مشایی اینجا سفارت انگلیس نیست، اینجا دادگاه است. شما و آقای بقایی چه تفاوتی با سایر مردم دارید که خود را تافته جدا بافته میدانید. " در تمام طول زمان دادگاه مشایی به ایجاد بینظمی
ادامه داد و پاسخگوی سوالات قاضی نبود و به همین خاطر دادگاه به پایان میرسد و او به هدف خود یعنی نیمه تمام ماندن دادگاه نمیرسد. جالب اینکه جریان خاص در صدد بود تجمعی را همزمان با این جلسه محاکمه در جلوی دادگاه انقلاب تشکیل دهد که حاصل همه تلاشهای آنها تجمع نفراتی به اندازه انگشتان دو دست بود و نه بیشتر؛ شاید این شکست برای جلب نظر مردم موجب شد تا به گفته برخی از منابع وابسته به این جریان خاص محمود احمدی نژاد نیز که قرار بود به دادگاه بیاید از حضور منصرف شود و اعلام کند که رسانههای نزدیک به او این خط را به مردم القا کنند، "محمود احمدی نژاد اصلا از اول نیز قصد نداشته که در مقابل دادگاه حاضر شود. "
پرده دوم|رسانههای نزدیک به یک جریان خاص| دقیقا بعد از پایان دادگاه و انتشار اخبار دادگاه در رسانهها با انتشار خبر به پایان رسیدن دادگاه، رسانههای نزدیک به یک جریان خاص نقشه جدیدی را کلید زدند؛ نقشهای که گاهی بیشتر شبیه استندآپهای اخیر بود تا "خبر". "هیچ رسانهای در این دادگاه حضور نداشت": این ادعا در حالی مطرح شد که حداقل ۵ رسانه در این دادگاه حضور داشتند و خبرهای آنها نیز در خروجی قرار گرفت. این ادعا آنقدر مضحک بود که مشاور رسانهای احمدی نژاد هم آن را رد کرد. علی اکبر جوانفکر مدیرعامل پیشین خبرگزاری ایرنا، مشاور مطبوعاتی و رسانهای محمود احمدینژاد در یادداشتی "حضور نمایندگان خبرگزاریهای صدا و سیما، تسنیم، ایسنا، شبکه خبر و باشگاه خبرنگاران جوان در دادگاه مشایی" تایید کرد. "میکروفون تسنیم خاموش بود پس حضور نداشت": اطلاع گردانندگان کانالهای هجو و طنز از عالم خبر بیشتر از منتشرکنندگان این پستها است، گویا مدعی این ادعا اطلاع ندارد که اکثر
خبرگزاریهای مکتوب با خود تصویربردار در جلسات نمیبرند که بخواهند میکروفون را روشن کنند. خبرنگاران حرفهای میدانند حضور میکروفونهای لوگودار رسانههای مکتوب در برنامههای خبری در بیشتر مواقع نمادین بوده و نشانهای مبنی بر معرفی آن رسانه است و در صورت نیاز به ضبط جلسه، صدا از ویس رکوردهای کوچک استفاده میکنند.
"مردان غول پیکر در دادگاه حضور داشتند": در قانون برای حاضرین در دادگاه علنی شرطی درباره قد و وزن آنها قید نشده است پس اینکه عکسی از حاضرین دادگاه منتشر شود و بگویند چرا این فرد چاق است و یا چرا آن یکی لاغر است مضحک است و این رسانههای وابسته به جریان خاص باید این سوالات را از مربی بدنسازی و یا پزشک آنها بپرسد!
"مشایی توسط چند نفر احاطه شده بود": این موضوعی را که رسانههای وابسته به رئیس جمهور پیشین نوشته اند و با خود فکر کردند به چه نکته مهمی پی بردند در تمامی دادگاههای جهان معمول است و معمولا چند نفر در دادگاه در اطراف متهم مینشینند آن هم به هزار دلیل.
"رفتار قاضی با مشایی درست نبود": در این مورد اظهار نظری نمیکنیم و تنها برخی از تصمیمات قاضیهای آمریکا پس از حواشی که متهم در دادگاه ایجاد کرده بود را بازنشر میکنیم؛ حواشی که در دادگاه رئیس دفتر رئیس جمهور سابق نیز اتفاق افتاد. الف-توهین متهم به قاضی و دادگاه: عکس بالا به دادگاهی در شهر کلیولند آمریکا در تاریخ دوم جولای سال جاری میلادی مربوط میشود؛ در این عکس همانطور که میبینید ۶ نفر این متهم را احاطه کرده اند؛ علاوه بر این با توجه به اینکه این متهم سعی داشته تا نظم دادگاه را بهم بزند قاضی دستور داده تا بر دهان او چسب بزنند؛ این متهم حتی بعد از زدن چسب بر دهانش ساکت نماند و به همین دلیل قاضی دستور داد چسب دیگری بر دهان او زده شود. البته اینجا آمریکا نیست و دادگاه نیز چنین کاری نکرد. رفتار انسانی_اسلامی قاضی غضنفرآبادی با مشایی دلیلی بر این مهم است. ب-دوبرابر کردن تعداد نیروهای امنیتی در دادگاه: در مورد دیگری در جولای ۲۰۱۵ قاضی، جلسه دادگاه مردی را با قفل کردن درب اتاق دادرسی و افزایش نیروهای امنیتی به ۱۰ نفر به منظور بالا بردن امنیت جلسه دادرسی برگزار کرد. ج-تهدید: در ۵ میسال جاری نیز دادگاهی در
مولتان مردی را که پس از محکوم شدن به ۹ ماه زندان، قاضی را تهدید کرده به ۱۸ سال زندان و پرداخت ۲۵۱۵۰۰ روپیه جریمه نقدی محکوم شد. د-تمسخر کردن دادگاه: در سال ۲۰۱۴ نیز یک قاضی در جنوب فلوریدا متهم زن را به دلیل توهین به وی به پرداخت ۱۰۰ هزار دلار جریمه نقدی محکوم کرد. وی در طول محاکمه با به تمسخر گرفتن قاضی و دادگاه به سوالات پاسخ میداد و در نهایت به دلیل رفتار زشت و توهین آمیزش به قاضی جریمه شد. قاضی در نهایت با لغو جریمه ۱۰۰ هزار دلاری وی را به یک ماه حبس محکوم کرد.
در آخر اینکه عزم دستگاه قضا برای مواجهه با دانه درشتهای متخلف جزم است و حاضر است هزینه این امر نیز هرچه باشد بپردازد تا ملت شریف ایران بیش از پیش از وجود عدالت در کشور احساس رضایت کنند. هجمه بی سابقه برخی از رسانههای خاص به قوه قضائیه در این سالها نیز بی ارتباط با رویکرد این نهاد نیست.
دیدگاه تان را بنویسید