تخریب شبانه سازه حسینیه بدون حضور پلیس
حدود 50 روز است که خبر تخریب شبانه محل برگزاری هیئت دعای ندبه محبان المهدی(عج) در آستان مقدس شیخ صدوق(ره) در شهرری و در جوار مقبره عبد صالح خدا جناب شیخ رجبعلی نکوگویان(خیاط) نقل هر محفل مذهبی، غیرمذهبی و فضای مجازی شده است.
حدود ساعت ۱۰ شب بیست و هفتم آبانماه عدهای با تجهیزات و لباس نظامی درحالی که چهره خود را پوشانده بودند به مکانی که بیش از ۲۰ سال با برگزاری دعای ندبه و ذکر اهل بیت(ع) به ترویج و تبلیغ دین اسلام میپرداختند، هتک حرمت کرده و با یورش به این پایگاه دینی با قطع برق تمام مجموعه آستان شیخ صدوق (ره) و دوربینهای مدار بسته، پس از ضرب و شتم دو نگهبان مقبره شیخ رجبعلی خیاط و حبس آنها، در مدت ۷ ساعت اقدام به تخریب سازههای این مکان که حسینیه شهدای مدافع حرم نام گرفته بود، کردند.
خسارت ۵۰۰ میلیون تومانی به اموال حسینیه
سید حیدر موسوی مسؤول هیئت محبان المهدی(عج) درمورد شکلگیری این پایگاه مهدوی میگوید: سال ۷۴ در حالی که این مکان قبرستان متروکه و فاقد هرگونه اقدام فرهنگی بود و با معضلات و آسیبهای اجتماعی از جمله رخنه دراویش، صوفیان و معتادان همراه بود، با تلاش و اقدامات زیادی محیط پاکسازی و فعالیت خود را در همسایگی شیخ صدوق(ره) و در قسمت غربی آستان در جوار مقبره شیخ رجبعلی خیاط با مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی و اداره اوقاف شهرری آغاز کردیم. این هیئت ابتدا با عدهای از جوانان شهرری راهاندازی شد، در سالهای بعد با برپایی مرتب و باشکوه مراسم هفتگی دعای ندبه در صبحهای جمعه با دعوت از سخنرانان طراز اول کشور و شهرری به بهانه نشستن جوانان بر سفره پرنعمت کلام اهل بیت(ع) به پایگاه مستحکمی برای امام عصر(عج) تبدیل شده بود که پذیرای جمعیتی بیش از ۵۰۰ نفر از مشتاقان اهل بیت(ع) به خصوص جوانان و خانوادهها شده بود.
قبل از تخریب
وی در ادامه با اشاره به ایجاد حسینیه شهدای مدافع حرم میافزاید: با استفاده از جایگاه و عنایت جناب شیخ رجبعلی خیاط(ره) و محور قرار گرفتن منبر در مجالس با سخنرانی روحانیون مطرح، هیئت گسترش خوبی پیدا کرد و با توجه به اینکه هیئت در زمان برگزاری دعا و برنامهها از محوطهای با سازه داربست و پوششی از چادرهای برزنتی موقت در سقف و بدنه استفاده میشد که اینها باید بعد از هر برنامه جمعآوری میشد تا مزاحمتی برای تردد احتمالی نداشته باشد. پس از تجربه حادثه آتش سوزی مسجد ارک تهران برای بالا بردن امنیت میهمانان امام زمان(عج) با استقبال خوب مستمعان و کمک خیران محترم با صرف هزینههای سنگین سازه سقف آهنی هیئت ایجاد شد و با نصب کرکرههای برقی به عنوان دیواره حسینیه استفاده شد که پس از برگزاری مراسمات کرکرهها بالا برده میشد تا در طول هفته مزاحمتی برای آستان مقدس و رفت و آمد مردم ایجاد نشود که در سال ۹۴ با اهدای اولین شهید مدافع حرم شهرری شهید علی امرائی که از موسسان هیئت بود، این مکان به نام حسینیه شهدای مدافع حرم مزین شد.
قبل از تخریب
موسوی با نشان دادن اسناد و مدارکی از همکاری و تعامل خوب هیئت و اداره اوقاف و امورخیریه شهرستان ری میگوید و ادامه میدهد: البته در سال ۸۸ شکایت حقوقی از سوی مسؤولان وقت اوقاف مبنی بر جمعآوری این سازهها انجام شد که در آن سال با پادرمیانی نماینده مقام معظم رهبری، ائمه جمعه و جماعت، ارگانها و نهادهای فرهنگی و اجرایی شهر با توجه به کارنامه و فعالیتهای هیئت محبان المهدی(عج) که چندین بار به عنوان بهترین هیئت مورد تقدیر قرار گرفته بود، موضوع شکایت لغو شد و باب جدیدی از همکاری هیئت و اوقاف شکل گرفت تا آنجا که در حکمی از سوی تولیت وقت آستان شیخ صدوق(ره) با هماهنگی اداره اوقاف، مسؤول هیئت به عنوان نماینده اوقاف در مقبره شیخ رجبعلی خیاط انتخاب شد.
قبل از تخریب
مسوول هیئت محبان المهدی(عج) با تشریح این حادثه تلخ و دردناک اذعان میکند: صبح ۲۸ آبان ماه امسال بود که به ما خبر دادند در یک اقدام عجیب و مشکوک با حمله شبانه چهار نفر که لباس نظامی و تجهیزات پلیسی در اختیار داشتند با ضرب و شتم و سپس محبوس کردن نگهبانان مقبره در زیرزمین مقبره و ورود یک دستگاه وانت حاوی تجهیزات کامل با بهکارگیری بیش از ۲۵ نفر کارگر و برشکار ماهر بعد از قطع آب، برق و گاز مقبره، سازه آهنی هیئت به مساحت حدود ۴۰۰ مترمربع تخریب شده است که بر اساس گزارش پلیس علاوه بر این سازه آهنی عظیم تمام امکانات رفاهی، سرمایشی، گرمایشی و صوتی و تصویری شامل تعداد ۱۱ عدد کرکره برقی بزرگ، ۴ عدد بخاری گازی هیتر ، ۲ عدد کولر سلولزی بزرگ، ۵ عدد باند سیستم صوتی، ۹ عدد پنکه سقفی و تمام سیستم لوله کشی گاز، آب و تجهیزات برق و روشنایی به طور کامل تخریب شده که تمام این اقدامات از ساعت ۱۰ شب تا ۵ صبح روز بعد ادامه یافته است و ارزش تقریبی این اموال بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان برآورد میشود.
بعد از تخریب
وی در پایان با تأکید بر نقش مسؤولان جدید اوقاف شهرری در این ماجرا، میگوید: این حرمتشکنی و جسارت به پایگاهی مهدوی که مزین به نام حسینیه شهدای مدافع حرم بود باعث برهم خوردن آرامش مذهبی مردم و تألم خاطر خانواده معزز شهدا، جامعه محترم روحانیت و اقشار مذهبی شهر شده و بازتاب بسیار نامناسبی در این مدت در سطح جامعه داشته به طوری که تعداد زیادی از آنها در همان روزهای اول با تجمع در محل خرابههای محل برگزاری هیئت با امضای طوماری خواستار رسیدگی فوری در این مورد شدهاند. برگرداندن حسینیه به حالت اول و تأمین خسارت و برخورد شدید قانونی با عاملان این واقعه تأسفبار تنها خواسته ما است.
*تمایل مردم به برگزاری دعای ندبه روی قبرها
یکی از اهالی محل که آپارتمان آنها به این مکان اشراف دارد، با ترس این اقدام را تأیید و با امتناع از گفتن نامش، گفت: چگونه ممکن است به راحتی محل برگزاری یک هیئت تخریب شود که هرهفته در این جلسات باشکوه حضور مییافتیم و الان چندهفته ای است که علیرغم سرمای موجود مراسم دعای ندبه در محیط باز برگزار میشود.
اگر ما بخواهیم خارج از ساعت مشخص به زیارت برویم کسی را راه نمیدهند ولی چطور عدهای بدون مزاحمت و جلوگیری کسی بیش از ۷ ساعت در کمال آرامش، همه امکانات، تجهیزات و خودروی خود را داخل آستان ببرند و تا صبح دست به هرکاری میزنند و این بدون اطلاع و هماهنگی اداره اوقاف و سایر نهادها ممکن نیست.
بعد از تخریب
شاید در مرحله اول که این خبر را دریافت کردیم احتمال انجام این اقدام به نیت سرقت اولین احتمالی است که به ذهن برسد اما با بررسی انجام شده در این مدت مشخص شد که هیچگونه سرقتی انجام نگرفته است و وقتی سرقتی انجام نشده چه کسانی با چه هدف و سودی به دنبال تخریب یا هتک حرمت این پایگاه دینی بودهاند؟
موضوعات مختلفی مطرح است که مهم ترین آن رونق گرفتن شبستان حدود ۳ هزار متری با روی کار آمدن رئیس جدید اداره اوقاف است که در آینده باید دید تا چه اندازه میتواند صحت داشته باشد.
از اهالی محل شنیده شد در روزهای پس از تخریب این سازه هیئتهای مختلف با نصب پلاکارد اعتراض خود را به آن نشان دادند که باید مشخص شود چه کسانی آنها را از بین بردند و حتی چه افرادی تصویر شهدا، رهبری و بنرهای مزین به اسماء مقدس اهل بیت(ع) را با اقدامی اهانتآمیز پاره و به سطل زباله انداختند.
در مرحله اول برای پیگیری موضوع به سراغ مسؤول آستان شیخ صدوق(ره) و حراست این آستان رفتیم که با اعلام اینکه از سوی مجموعه اوقاف از مصاحبه با هرگونه خبرنگار درباره این موضوع منع شدهاند از هرگونه توضیح و پاسخگویی جلوگیری کردند.
پس از رفت وآمدها و پیگیری ما با روابط عمومی اداره اوقاف در نهایت رو در روی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری نشستیم تا پیگیر این ماجرای عجیب و سوأل برانگیز شویم.
*قبرستان عمومی را نمیتوان به حسینیه تبدیل کرد
حجتالاسلام مرتضی صادقی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر تخریب حسینیه شهدای مدافع حرم اینگونه پاسخ داد: طبق شرع اسلام حسینیهای در آستان شیخ صدوق(ره) وجود نداشته است که تخریب شود چراکه به هرجایی نمیتوان نام حسینیه را اطلاق کرد، زمینی که میخواهد حسینیه شود باید مالک شخصی و خصوصی داشته باشد و وقفنامه نوشته شود؛ قبرستان عمومی مردم و روی سنگ قبر اموات را نمیتوان به حسینیه تبدیل کرد؛ حتی خود اداره اوقاف هم نمیتواند چنین کاری را انجام دهد.
وی با تکذیب همه شایعات بر اینکه این تخریب بدون اطلاع اوقاف صورت گرفته است تأکید جدی کرد و ادامه داد: به هر حال امروز این حادثه و اتفاق رخ داده است که علاوه بر مدیرکل و حراست اوقاف امام جمعه محترم شهرری و مسؤولان اطلاعات و بزرگان شهر به مسئله ورود پیدا کرده و به طور جدی در حال پیگیری است، آن چه مهم است پس از پیگیری امام جمعه محترم و چندین نشست با حضور مسؤولان این هیئت توافقی صورت گرفت که متأسفانه پس از تنظیم توافقنامه از امضای آن جلوگیری کرده و زیر همه قول و قرار خود زدند. حتی علاوه بر در اختیار گذاشتن شبستان جدید آستان شیخ صدوق(ره) با نامگذاری آن به نام شیخ رجبعلی خیاط برای برگزاری مراسمها و مساعدتهای لازم در اجرای هرچه بهتر دعای ندبه، به آنها قول دادیم در جبران خسارات ایجاد شده نیز کمک کنیم ولی معلوم نیست دنبال چه چیزی هستند.
بعد از تخریب
صادقی با بیان اینکه در این مدت تهمت، شایعه و دروغهای زیادی نسبت به اوقاف و شخص وی وارد شده است، خاطرنشان کرد: مسائل زیادی مطرح است که نمیخواهم به آنها ورود کنم چون در شهرستان ری با ۳۱ بقعه و به عنوان مثال یک موقوفه آن که حدود ۳ هزار هکتار است کارهای زیاد و مهمی را پیش رو داریم که برای خدمترسانی به مردم باید هرچه سریعتر پیگیری و انجام شود و نباید اسیر و گرفتار حواشی شد.
وی با اعلام اینکه اداره اوقاف آمادگی میزبانی از تمام هیئتهای مذهبی را دارد، اضافه کرد: همه هیئتهای دارای مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی که برای برگزاری مراسم مکان مناسبی ندارند میتوانند از فضاهای کلیه بقاع متبرکه در شهرستان ری برای برگزاری برنامههای خود در چارچوب نظام و انقلاب با محور بهکارگیری سخنرانان متعهد و ولایی استفاده کنند و اینکه اداره اوقاف اجازه ورود به هیئتها نمیدهد، کذب محض است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری با ارائه اسنادی برای اولینبار به خبرنگار فارس، از صدور حکم قلع و قمع این مکان در سال ۸۸ پرده برداشت و گفت: اقدام مدیران قبلی اوقاف برای ایجاد چنین مکانی در قبرستان و ادامه پیدا کردن آن با صدور مجوز تخلف بوده است که بنا به شکایتی که سال ۸۸ مطرح شده است حکم قلع و قمع آن صادر و تأیید شده است.
بعد از تخریب
صادقی در ادامه با اشاره به اینکه چشمانداز آینده مسؤولان هیئت با ارائه نقشه ساخت ساختمان بوده است، یادآور شد: فارغ از هر قانون و مسئله شرعی کدام عقل سلیمی قبول میکند در ۱۵۰ قدمی شبستان حدود ۳ هزار متری که در جوار قبر مطهر شیخ صدوق(ره) برای چنین کارهایی بنا شده است، مکان دیگری حدود ۴۰۰ متر ایجاد شود و همزمان دو مراسم دعای ندبه در این جا در کنار هم برگزار شود. آستان شیخ صدوق(ره) سابقه برگزاری بیش از سی سال دعای ندبه را دارد که گفته شده بعد از این قضیه راه افتاده است.
وی در پایان بر اساس قانون، شرع اسلام و عقل و منطق احداث هرگونه مکانی را در هر نقطه از این قبرستان محال ممکن دانست.
*این اقدام کجسلیقگی بوده است/هیئت مجوز داشته است
محمدرضا حبیبیان رئیس شورای مذهبی شهرستان ری تخریب حسینیه شهدای مدافع حرم را کجسلیقگی دانست و گفت: از همان روز اول که توسط مسؤول هیئت از این موضوع مطلع شدم، خواستم به طور قانونی پیگیری کنند چه کسانی و با چه مجوزی این اقدام را انجام دادهاند.
وی اضافه کرد: این هیئت بر اساس نامه اداره اوقاف شهرری از سازمان تبلیغات اسلامی مجوز دریافت کرده است وگرنه ما نمیتوانیم به مکانی که متعلق به اوقاف است، سرخود مجوز بدهیم.
بعد از تخریب
رئیس شورای مذهبی شهرستان ری یادآور شد: این هیئت حدود ۲۳ سال سابقه فعالیت دارد و در طول این سالها چندباری موضوع قلع و قمع درمیان بوده است ولی اینکه شبانه و بدون اطلاع چنین اقدام زشتی صورت بگیرد کار پسندیدهای نیست و کجسلیقگی بوده است.
حبیبیان با تأکید بر اینکه این موضوع را بسیار راحت میشد حل کرد، تصریح کرد: به جای این کار غلط و ضرر و زیانی که به این هیئت با اقدامی شرمآور وارد شد، باید مدیر این هیئت را میخواستند و پس از یک تعامل و همفکری با تعیین مهلتی مشخص اعلام میکردند با توجه به ساخت این شبستان جدید و بزرگ به جای برگزاری مراسم روی قبور مردم در زیر سازهای آهنی در گرما و سرما برنامههای خود را اینجا ادامه بدهید.
وی با تشکر از پیگیری ویژه امام جمعه محترم شهرری و نیز اداره تبلیغات اسلامی ابراز امیدواری کرد با پیگیری های صورت گرفته گره این مشکل باز شود ولی خواسته هیئت محبان المهدی(عج) بر اساس آخرین جلسه شورا با مسؤول هیئت تنها ساخت مجموعه تخریب شده است.
*ماموران پلیس و شهرداری در تخریب شبانه حضور نداشتند
سرهنگ امید بهمنیاری سرکلانتر نهم فاتب حضور و نقش عوامل نیروی انتظامی در تخریب حسینیه شهدای مدافع حرم در آستان شیخ صدوق(ره) را تکذیب کرد و گفت: شایعات زیادی در این مدت در این زمینه مطرح شده که یکی از آنها دخالت پلیس در مساله تخریب بیان شده که کذب و بیاساس بوده و قطعا پلیس با شایعهسازان و افرادی که منجر به تشویش اذهان عمومی در سطح شهر و یا فضای مجازی شوند به شدت برخود خواهد کرد.
مرتضی حسنی مسوول روابط عمومی شهرداری منطقه ۲۰ دخالت و حضور عوامل شهرداری را در تخریب این مکان واقع در آستان شیخ صدوق(ره) را تکذیب کرد و گفت: محوطه داخلی آرامستان آستان شیخ صدوق(ره) متعلق به اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ری است و قطعا هیچ ارتباطی با شهرداری منطقه ۲۰ ندارد و مطرح شدن دخالت ماموران شهرداری در این موضوع کذب محض است.
دیدگاه تان را بنویسید