سرویس اجتماعی فردا: روز گذشته خبر استعفای محمد علی نجفی، شهردار ۶۷ ساله تهران پس از کش و قوسها و تایید و تکذیبهایی که صورت گرفت، سرانجام رسما از سوی اعضای شورای شهر تهران اعلام شد و چنین به نظر میرسد که اعضای شورای شهر تهران در آستانه نوروز باید به دنبال شهرداری جدید برای پایتخت باشند.
اما در بحبوحه تایید و رد خبر استعفای شهردار تهران، گمانه زنیها و تحلیلهای متفاوتی نسبت به علت استعفای نجفی صورت گرفت. اصلاح طلبان و جریان سیاسی حامی شهردار تهران در چند روز گذشته و بالاخص امروز و پس از خبر استعفای نجفی به دنبال آن بودند که به هر طریقی ثابت کنند که فشار رسانهای جریان منتقد نجفی در شهرداری باعث استعفای وی شده است. جریان اصلاح طلب تمام هم و غم خود را در ساعات گذشته خرج آن کرده که فشارهای خارجی وارد بر شهرداری تهران در روزهای گذشته علی الخصوص ماجرای رقص چند دختر بچه در مراسم روز زنِ شهرداری در برج میلاد را عامل اصلی استعفای نجفی قلمداد کند و از این طریق ناکارآمدیهای چند ماه گذشته شهرداری تهران را که صدای صغیر و کبیر را درآورده، از شهروندان عادی گرفته تا ریز و درشتهای هر دو طیف سیاسی، به حاشیه ببرند.
رحمت الله حافظی عضو اصلاح طلب و سابق شورای شهر تهران در توئیت خود مسئله استعفای شهردار تهران را چنین تلقی میکند: «مدیر منصوب شهردار سابق مراسم رقص در برج میلاد را تدارک میبیند، شهردار فعلی به دادستانی احضار میشود سپس با وثیقه آزاد میشود، نهایتا استعفا میدهد. با این رفتارها و چنین عملکردی نیازی به ستون پنجم دشمن نداریم، خودمان تیشه به ریشهها خواهیم زد.» در همین راستا تعدادی از خبرنگاران اصلاح طلب در روزهای گذشته با انتشار اخبار کذبی مبنی بر احضار و گرفتن شناسنامههای دخترکانی که در برج میلاد جلوی چشم شهردار تهران رقصیده بودند توسط برخی دستگاههای خاص، به دنبال شانتاژ چنین موضوعی بودند که با تکذیبهای گستردهای که در این زمینه صورت گرفت تا حدودی تیرشان به خطا رفت.
در همین حال عبدالکریم کرکه آبادی مدیر کل دفتر شهرداری تهران در مصاحبهای راهبردهای اتخاذ شده و مبارزه با فساد که در شهرداری تهران انجام شده را عامل ایجاد شایعه استعفای نجفی دانسته و معتقد بود پس از سند تغییر و تحول و ارسال اسناد تخلفات به قوه قضاییه، چنین مسائلی را به وجود آورده است. کرکه آبادی در ادامه گفت: «گروههایی بودند که گمان میکردند شهردار و تیم جدید شهرداری در باتلاقی که تیم قبلی درست کرده بودند، فرو بروند. اما با اقدامات اکنون شهرداری از این باتلاق خارج شده است.»
همچنین عدهای از هواداران شهردار پایتخت و جریان متبوع سیاسی وی، از ساعتی پیش با هدف حمایت از نجفی در مقابل آنچه که در روزهای پیش فشار علیه شهردار تهران قلمداد شده بود، به دنبال سیاسی نشان دادن ماجرای استعفا هستند در حالی که مطرح شدن چنین مسائلی اتفاقات ناخوشایند چند ماه گذشته پایتخت را به گوشهای سوق میدهد.
اما به راستی استعفای نجفی خبر شوکه کننده و غیر قابل پیش بینی بود؟ آیا انتقادهایی که از گوشه و کنار از سوی منتقدان شهرداری به گوش میرسید، نجفی را در شهرداری به پایان خط رساند؟ چه عامل و یا عواملی باعث استعفای شهردار تهران شد؟
از همان ابتدای تشکیل شورای شهر پنجم اختلاف بر سر انتخاب شهردار در بین اعضای شورای شهر و اتاق فکر جریان کارگزاران و اصلاحات دیده میشد و به نظر میآمد که نجفی گزینه ابتدایی این جریان برای شهرداری نبود و گزینهای مانند محسن هاشمی شانس بیشتری برای شهردار شدن داشت، اما برای حفظ یکپارچگی شورای شهر، شهرداری محسن هاشمی منتفی شد و در نهایت اجماعی بر روی محمد علی نجفی صورت گرفت.
پس از انتخاب نجفی به عنوان شهردار تهران و عدم مدیریت اصولی و کارآمد در تیمِ مدیریتی شهردار، انتقادها کم کم بالا گرفت تا جایی که تعدادی از رسانهها و برخی نیروهای جریان حامی نجفی در شهرداری هم به شدت از عملکرد وی در دوره مدیریتی اش گلهمند بودند. در روزهایی که تهران نه با بحران زلزله و نه با معضل بارش سنگین برف و قفل شدن پایتخت مواجه نشده بود، روزنامه قانون که وابسته به جریان اصلاح طلب است، پیشنهاد گذر از نجفی را داد و نوشت: «به نظر میرسد چالش اعضای شورای شهر تهران و شهردار کمی پیچیدهتر از این است که به نظر میرسد. اتفاقی که اگر از هم اکنون برایش تدبیری اندیشیده نشود، میتواند باعث بروز یأس و نا امیدی در بدنه رای این جماعت شورا شود. اعضای شورای شهر، نمایندگان تفکر مردم در بهشت هستند و باید قطب نمای خود را با مردم تنظیم کنند. سخن این است که یک پایان تلخ بهتر از تلخی بیپایان برای روابط شورا و شهرداری میتواند باشد.»
محسن هاشمی ۱۵ بهمن و پس از ایجاد بحران برف در پایتخت، عملکرد شهرداری را به باد انتقاد گرفت و در اظهاراتی گفت: «امروز همه حوزههای عمومی با نارضایتی مردم مواجه است. در این زمینه حوزه مدیریت شهری نیز خالی از اشکال و ضعف نیست و باید معترف بود در ۶ ماه سپری شده از دوره مسئولیت شورای پنجم و شهردار منتخب آن، انتظار عمومی از تحول در مدیریت شهری برآورده نشده است و آنگونه که باید مدیریت شهری در انجام وظایف خود فعال عمل نکرده است.»
مثالها فراوان است و مجال کم. علیای حال چنین میتوان برداشت کرد که عملکرد نامناسب و بسیار ضعیف نجفی در حوزههای مختلف شهرداری از توسعه خطوط مترو گرفته تا افتتاح پروژههای بزرگ شهری و امثالهم کارد را به استخوان جریان حامی وی رسانده و اتاق فکر جریان سیاسی اصلاح طلب با این تحلیل که «ناکارآمدی شهرداری تهران، در آینده دامان آنها را هم خواهد گرفت و باعث ریزش بدنه اجتماعی آنان خواهد شد» به دنبال کلید زدن پروژه عبور از نجفی بودند. محمد زعیم زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان در کانال تلگرامی خود این موضوع را چنین بیان میکند: «یکی از چهرههای موثر و مشهور نزدیک به جریان کارگزاران]محمد عطریانفر که قرابت سیاسی دیرینهای با محمد علی نجفی دارد و در روزهای اخیر مصاحبه اش در روزنامه فرهیختگان منتشر شده بود، در بخشهایی از مصاحبه که به پیشنهاد خودش حذف شد تا کید داشت که محمد علی نجفی آماده استعفا است و اگر برود گزینه جایگزین محسن هاشمی است و البته این بخش دوم در مصاحبه آمده است.»
همه این مسائل نشان میدهد که تقلیل ماجرای استعفای شهردار تهران به یک برنامه حاشیهای در برج میلاد، اوج سطحی نگری است و کسانی که بر طبل چنین ادعایی میکوبند یا از سر نادانی است و یا به هر دلیلی به دنبال دادن آدرس غلط به افکار عمومی هستند. آنچه که نجفی را در شهرداری پس از ۷ ماه به بن بست کشاند، عملکرد سراسر ضعیف وی در حوزههای مختلف بود. عملکرد ضعیفی که باعث شد دام استعفا و کناره گیری را همقطارانش از اردوگاه اصلاحات پهن کنند.
دیدگاه تان را بنویسید