جرمی هانت: نگرانیم که آمریکا اینستکس را هم تحریم کند
وزیر خارجه انگلیس پیش از ورود به نشست اتحادیه اروپا در بروکسل با موضوع برجام، گفت که توافق هستهای ایران هنوز بهطور کامل ازبین نرفته، اما اروپا خود را متعهد میداند که غرب آسیا را عاری از سلاح هستهای نگاه دارد.
خبرگزاری فارس: «جرمی هانت» وزیر امور خارجه انگلیس امروز (دوشنبه) ابراز امیدواری کرد که اتحادیه اروپا بتواند ایران را مجددا به پایبندی کامل به بندهای برجام و زنده نگاهداشتن توافق هستهای مجاب کنند. هانت که برای شرکت در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا با موضوع برجام به بروکسل سفر کرده، گفت روزنهای کوچک، اما رو به بستهشدن برای بازگرداندن ایران به پایبندی کامل و نجات توافق هستهای وجود دارد و برجام هنوز شکست نخورده است. وی در گفتوگویی کوتاه با خبرنگاران پیش از حضور در نشست مذکور، توضیح داد آمریکا را نزدیکترین متحد خود میدانند، اما در موضوع ایران با آنها اختلاف نظر دارند، زیرا «ایران هنوز یک سال از ساخت بمب اتمی فاصله دارد». وزیر خارجه انگلیس در پاسخ به این سوال که آیا توافق هستهای ایران را شکستخورده میدانید، تصریح کرد: «خب، (برجام) هنوز نمرده است و ما کاملا متعهد هستیم که خاورمیانه (غرب آسیا) را غیرهستهای نگاه داریم. اگر ایران به سلاح اتمی دست یابد، دیگر کشورهای منطقه نیز به دنبال سلاح اتمی میروند و این وضعیت بسیار بسیار خطرناکی خواهد بود». هانت با بیان اینکه اتحادیه اروپا به دنبال راهی برای حفظ توافق هستهای است، افزود: «زیرا این را بهترین راهکار برای غیرهستهای نگاه داشتن خاورمیانه میدانیم». وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا اتحادیه اروپا به کاهش تعهدات برجامی ایران، پاسخ قاطع خواهد داد، گفت: «بله حتما. کمیسیون مشترک برجام، مکانیسمی که در زمان نقض توافق توسط یکی از طرفها تشکیل میشود، به زودی اتفاق میافتد. تحقیقات مشترک مناسبی درباره اتفاقاتی که افتاده انجام خواهد داد». وزیر خارجه انگلیس همچنین افزود: «چیزی که دنبال آن هستیم، ارائه راهی به ایران برای خروج از این وضعیت است تا بتوانند دوباره به برجام پایبند شوند. ما از ابتدا کاملا شفاف بودیم؛ توافق، توافق است. اگر آنها توافق را نقض کنند و بگویند که ما این بخش از توافق را قبول داریم و بخش دیگری را نه، برای ما قابل قبول نیست، زیرا توافق باید بهطور کامل اجرا شود». هانت ضمن تاکید بر اینکه باید بهصورت مناسب به بندهای برجام احترام گذاشته شود، ادعا کرد: «راهکار طولانیمدت برای تنشها در خاورمیانه که با آمریکاییها بر سر آن توافق داریم، این است که ایران فعالیتهای ثباتزدای خود را در عراق، سوریه، لبنان و یمن متوقف کند. این ریشه اصلی تمام مشکلات است». وی با بیان اینکه بر سر چگونگی غیرهستهای نگاهداشتن غرب آسیا با آمریکا اختلاف نظر دارند، گفت: «اما ما کانالهای در دسترس متعددی برای گفتگو در این باره داریم. دیروز با مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا و روز قبل آن با محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران (در این باره) صحبت کردم». وزیر خارجه انگلیس همچنین اضافه کرد: «آمریکا میداند که ما، آنها را نزدیکترین متحد خود میدانیم. ما باور داریم که اتحاد آمریکا و انگلیس، شالوده صلح و رفاه در سراسر جهان طی ۷۵ سال قبل بوده است. اما دوستان برخی اوقات اختلاف نظر دارند... این یکی از موضوعات نادری است که ما بر سر آن اختلاف نظر داریم، اما این بدان معنی نیست که ما با آنها همکاری نمیکنیم». خبرگزاری «رویترز» پیشتر گزارش داده بود اگرچه وزرای خارجه اتحادیه اروپا امروز برای اعلام گام بعدی خود درباره توافق هستهای با ایران گردهم میآیند، اما نگران هستند که آمریکا اینستکس را هم تحریم کند.
وزیر خارجه فنلاند: از «اینستکس» حمایت میکنیم
وزیر خارجه فنلاند هرچند گفت این کشور از ساز و کار موسوم به «اینستکس» حمایت میکند، اما باز هم مدعی شد که ایران باید همچنان به اجرای توافق هستهای ادامه دهد.
به گزارش فارس، «پکا هاویستو» وزیر خارجه فنلاند روز دوشنبه گفت این کشور از تسهیل تجارت با ایران از طریق ساز و کار موسوم به «اینستکس» حمایت میکند. وی البته بار دیگر گفت ایران باید همچنان به توافق هستهای پایبند بماند.
وی که در بروکسل و پیش از آغاز نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا صحبت میکرد، در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره ایران گفت: «قطعا مهم است که ایران به تمام قوانین برجام پایبند بماند؛ و قطعا ما از اخباری که در مورد غنیسازی و میزان آن منتشر شده و موارد دیگر، نگران هستیم.»
هاویستو که کشورش ریاست دورهای شورای اروپا را بر عهده دارد، افزود: «در عین حال، فنلاند از روند اینستکس حمایت میکند».
فنلاند هرچند از کشورهای شریک در راهاندازی اینستکس نیست، اما هفته گذشته با صدور بیانیهای اعلام کرد که به این ساز و کار که ادعا میشود هدف از آن تسهیل تجارت با ایران است، میپیوندد.
با وجود آنکه بیش از یک سال است که آمریکا با خروج از توافق هستهای، تلاش کرده روابط تجاری بینالمللی ایران را قطع کند، اتحادیه اروپا برای حفظ برجام تنها به طریق صدور بیانیه و اعلام تأسیس اینستکس که آن هم فعلا به اقلام غذایی و دارویی محدود است، بسنده کرده است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته تأکید کرد که اگر اروپاییها میخواهند توافق هستهای را حفظ کنند، باید برای این کار «سرمایهگذاری» کنند.
مقام آلمانی: مهم است که گفتگو درباره برجام ادامه یابد
یک مقام آلمانی در آغاز نشست وزرای اروپایی بر اهمیت مذاکره در ارتباط با توافق هستهای ایران به منظور حل مسایل موجود تاکید کرد.
به گزارش مانیتوریگ گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «میشائیل روت» وزیر امور اروپایی آلمان، امروز (دوشنبه) در ابتدای ورود به محل برگزاری نشست شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل با حضور در جمع خبرنگاران گفت که موضوع ایران امروز در دستور کار قرار دارد.
وی با اعلام اینکه وضعیت کنونی در زمینه توافق هستهای برای کشورهای اروپایی قابل قبول نیست و باید در جهت آن اقدام کنند، افزود: «برای ما اکنون مهم است که همچنان در مذاکره باقی بمانیم و در راستای تنشزدایی اقدام کنیم. اتحادیه اروپا در این زمینه مسئولیت ویژهای دارد. از دید ملی و در راستای منافع کل منطقه است که نگذاریم تمامی منطقه بار دیگر بی ثبات شود.»
با وجود گذشت بیش از یک سال از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای و تلاشهای مداوم کاخ سفید برای قطع کامل روابط تجاری خارجی ایران، اتحادیه اروپا که به وعده خود برای جبران آثار ناشی از خروج آمریکا عمل نکرده، تأکید دارد که ایران همچنان باید محدودیتها بر برنامه هستهای خود را حفظ کند.
جمهوری اسلامی ایران اردیبهشت ماه امسال بعد از یک سال پایبندی یکجانبه به توافق هستهای، اعلام کرد به مرور تعهد خود به این توافق را کاهش میدهد. با عبور ایران از سقف ذخایر اورانیوم با غنای پایین و همچنین افزایش خلوص اورانیوم غنیشده ایران، اتحادیه اروپا بیش از پیش برای حفظ توافق هستهای به تکاپو افتاده است.
روت در ادامه با اشاره به مشکلات موجود در زمینه پذیرش پناهجویان و اختلافات میان کشورهای اروپایی گفت که موضوع دیگری که وزرای اروپایی امروز به آن میپردازند، مسئله مهاجرت است و گفت که به اتحادیه در اروپا نیاز است تا پناهجویانی که از دریای مدیترانه نجات داده شوند، کمک شود؛ و تاکید کرد که باید از وخامت هر چه بیشتر اوضاع در دریای مدیترانه جلوگیری شود.
دیدگاه تان را بنویسید