جهانگیری: کشف ظرفیت‌ها نیاز شرایط روز کشور است

کد خبر: 903377

معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه شرایط روز کشور ایجاب می‌کند که ما به دنبال اقدامات جدید و کشف ظرفیت‌ها باشیم، گفت: وقتی در مسائل اقتصادی و روابط بین الملل و اجتماعی با مشکل روبه رو هستیم حتما توسعه علمی می‌تواند ما را بر بسیاری از مسائل قالب کند.

جهانگیری: کشف ظرفیت‌ها نیاز شرایط روز کشور است

خبرگزاری فارس: اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور صبح امروز در مراسم تجلیل از پژوهشگران نمونه کشوری که به مناسبت گرامیداشت هفته پژوهش در سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: خدا را شکر توفیق نصیبم شد در هفته پژوهش خدمت پژوهشگران و دانشجویان و اساتید باشم. در جمعی که نخبگان و دانشمندان و پژوهشگران حضور دارند درباره فضیلت علم و دانش صحبت کردن تکرار بدیهیات است.

وی با اشاره به ضرورت‌ها از نظر توسعه و شرایط دشوار کشور گفت: به صورت طبیعی توسعه علمی یکی از عرصه‌های اساسی توسعه پایدار و همه جانبه است و همواره یک نقطه امید تاریخی در مردم بوده که از اغاز مواجهه با دنیای جدید ما هم بتوانیم به توسعه علمی دست یابیم که مردم کشورمان از شرایط اقتصادی و سیاسی مناسب برخوردار باشند.

معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه در دو سه دهه گذشته هیچ اقدام توسعه گرانه در کشور بدون نوعی نگاه توسعه علمی نبوده است، گفت: در هفته پژوهش شاید مساله اصلی برای اساتید و پژوهشگران این باشد که با چه ساز و کار‌هایی ما می‌توانیم به این بخش از توسعه دست یابیم. در دو سه دهه گذشته ایرانی‌ها همواره نگاهی به این موضوع داشتند و امروز هم که مد مسوولیت داریم آگاه شدیم که توسعه علمی اهمیت دارد.

وی خاطرنشان کرد: شاید اینگونه تعبیر شود که توسعه علمی مربوط به تنگناهاست. حالا که ما این همه مشکل داریم مردم در تنگنا هستند و محیط زیست و آب مشکل دارد ما حرف از توسعه علمی بزنیم؟ اتفاقا توسعه علمی دقیقا برای روز‌های سخت و مقابله با چالش هاست. در زمانی که دشواری‌ها بیشتر می‌شود ما باید بیشتر به این مساله توجه کنیم. وقتی در مسائل اقتصادی و روابط بین الملل و اجتماعی با مشکل روبه رو هستیم حتما توسعه علمی می‌تواند ما را بر بسیاری از مسائل قالب کند.

جهانگیری با تاکید بر اینکه شرایط روز کشور ایجاب می‌کند که ما به دنبال اقدامات جدید و کشف ظرفیت‌ها باشیم، گفت: ما در شرایطی هستیم که به دلیل تحریم‌های ظالمانه دولت امریکا بخش‌هایی از اقتصاد کشور هدفگذاری شده که به شدت با اسیب مواجه می‌شود. البته برنامه تحریم این بوده که اقتصاد کشور با فروپاشی مواجه شود و مردم به تنگ بیایند و علیه حکومت دست به اعتراض بزنند.

وی ادامه داد: درامدی که ما داریم به نفت متکی است بنابراین قدرت‌ها می‌توانند روی منابع ارزی فشار وارد کنند و اقتصاد و صادرات ما را با مشکل مواجه کنند البته به لطف الهی به توفیق نرسیدند، ولی بخشی از صادرات نفت را کاهش داده‌اند.

معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه اقتصادی که بتواند روی پای خودش بایستد همان سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و خود اقتصاد مقاومتی است، گفت: ممکن است گفته شود سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ما نیاز به بازنگری دارد. در بحث اقتصاد مقاومتی ما که در برابر فشار‌های خارجی بتواند موثر باشد اقتصاد دانش بنیان در اصل قرار دارد؛ که هم عدالت بنیان و دانش بنیان و مردمی و برون نگر و درون محور باشد. اینکه گفته می‌شود ما به دنبال اقتصادی هستیم که اتکا به نفت نداشته و منابع درامدی ایجاد کند همان اقتصاد دانش بنیان است.

وی با تاکید بر اینکه اقتصادی می‌تواند زاینده باشد که متکی به مغز انسان هاست، گفت: اقتصاد کشو ما وقتی در برابر فشار‌های بیرونی موثر است که دانش بنیان باشد. بابد زنجیره دانش و فناوری و پژوهش را به طور کامل در کشور پیاده کنیم، وقتی این سه در یک راستا قرار بگیرند موفق می‌شویم. برنامه اقتصاد دانش بنیان باید در اولویت دولت و بودجه‌ها باشد. باید ارتقای ظرفیت دانشگاه‌ها در اولویت باشد.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه برخی دانشگاه‌ها با گشادگی رو و برنامه دقیق در این زمینه وارد عمل شدند و کارگروهی در دانشگاه‌ها شکل گرفت و در ۱۳ دانشگاه بزرگ در این زمینه بحث شد، گفت: اقتصاد دانش بنیان باید در سرلوحه کار‌های ما باشد. اگر ما از کارافرین حمایت می‌کنیم کارافرینانی در اولویت باشند که به سمت دانش بنیان حرکت می‌کنند، اگر از گسترش کمی و کیفی دانشگاه حمایت می‌کنیم از دانشگاه کارافرین حمایت کنیم. اگر نیاز به توسعه بازار برای تضمین شرکت‌ها هست محصول دانش بنیان مورد توجه قرار گیرد.

وی تاکید کرد: حتما باید به ظرفیت دانشگاه‌های نسل ۴ توجه کنیم. مهم‌ترین کار این است که بازار خارج را هم باید در دست بگیریم و وزارت صنعت و علوم باید از محصولات در این زمینه حمایت کنند. ما باید با شتاب زیادی بتوانیم صادرات را به نقطه‌ای ببریم که سالی ۵۰ میلیارد دلار صادرات دانش بنیان داشته باشیم و این شدنی است. کشور‌های مشابه ما در ۲۵ سال توانستند به این هدف برسند.

جهانگیری خاطرنشان کرد: ثبت اختراعات باید مورد توجه قرار گیرد. به هرحال وقتی به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت می‌کنیم دستگاه‌های مسوول باید ساز و کار و قوانین مناسب را تدوین و تصویب کنند. در چنین شرایطی انتظار است وزیر مورد حمایت قرار بگیرد، غلامی مورد اعتماد دولت و رئیس جمهور است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها