کرباسچی: اصلاح‌طلبان منکر اشکالات دولت نیستند/ خوب است مانیفست نواصولگرایی را بخوانید

کد خبر: 901512

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی گفت: دانشجویان باید معانی و مصادیق مفاهیم غرب‌زدگی، نظامی‌گری، استبداد و وابستگی را که دانشجویان شهید سال ۳۲ برای آن مبارزه کردند، امروز در ظرف زمان و مکان خود پیدا کنند.

کرباسچی: اصلاح‌طلبان منکر اشکالات دولت نیستند/ خوب است مانیفست نواصولگرایی را بخوانید

خبرگزاری ایسنا:غلامحسین کرباسچی عصر دوشنبه طی سخنانی در مراسم بزرگداشت "روز دانشجو" که از سوی انجمن اسلامی دانشجویان پیشرو دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، با بیان این‌که دغدغه امروز من هشدار دادن به دانشجویان، اصلاح‌طلبان و حتی محققان علوم اجتماعی درباره خطر استحاله نهاد دانشگاه و قشر دانشجو است، اظهار کرد: خطری که همواره تمام حرکت‌های اجتماعی را تهدید می‌کند، تبدیل حرکت دانشجویی به نوعی مناسک صنفی است. خطر امروز ما از دست رفتن استقلال، هویت و کارکرد نهاد دانشگاه است.

وی افزود: پس از انقلاب اسلامی، هویت سیاسی، مذهبی و ملی سه دانشجوی شهید در ۱۶ آذر ۳۲ با جریان رسمی سیاست ایران در دهه ۶۰ تفاوت داشت، ولی از دهه ۷۰ با رونق گرفتن حرکت‌های دانشجویی به تدریج ۱۶ آذر هم احیاء شد و اصولگرایان آن زمان خود را در تقابل ۱۶ آذر می‌دیدند، اما به تدریج تصمیم گرفتند این روز را هم مانند بسیاری چیز‌ها مصادره کنند و خود پرچمدار جریان دانشجویی شوند.

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با تاکید بر این‌که در جریان دست به دست شدن ۱۶ آذر مفاهیم بسیاری جابه‌جا شد و مبارزه با آمریکا برجستگی بیشتری پیدا کرد، گفت: در جریان این اتفاق مبارزه با کودتا چندان برجسته نشد، مبارزه با استعمار برجسته شد، اما مبارزه با استبداد دیده نشد و گرایش‌های ملی و عدالت‌طلبانه‌ی سه دانشجوی شهید سانسور شد چراکه آن سه دانشجو به گروه‌هایی مانند جبهه ملی یا ملی‌مذهبی‌ها نزدیک بودند، اما شرایط به سمتی رفت که گویی آنان سه دانشجوی اصولگرا بوده‌اند که در جبهه جنگ با آمریکا شهید شده‌اند.

کرباسچی با تاکید بر این‌که امروز از ۱۶ آذر تنها یک شکل باقی مانده است و به محتوای آن توجه نمی‌شود، اظهار کرد: حتی محتوای آن، تحریف نیز می‌شود. هم تحریف تاریخی و هم تحریف اخبارگرایانه. به این‌معنا که تنها به ظاهر اتفاقات سیاسی توجه کنیم و معنای آن را در نظر نگیریم. در حالی که باید بفهمیم چرا ۱۶ آذر واقع شد و چه کنیم که دیگر چنین رخدادی به وقوع نپیوندد.

وی ادامه داد: این‌که ۱۶ آذر را مانند یک مناسبت تقویمی تکرار کنیم و سوگواری و شادمانی برایش انجام دهیم، رسیدن به معنای این روز نیست و البته جالب این است که حتی ما در بزرگداشت این روز از مرثیه‌سرایی به جشن شادی هم رسیده‌ایم و گاهی این روز را به دانشجویان تبریک هم می‌گوییم در حالی که ۱۶ آذر از روز‌های تلخ تاریخ ما است که باید آن را تسلیت بگوییم.

کرباسچی با بیان این‌که اصولگرایی واقعی یعنی این‌که اصل، عدم دخالت بیگانه در میهن است، اظهار کرد: مصداق آن در دوره‌ای آمریکا بوده و امروز مصداقش ممکن است کشور دیگری باشد. همچنان که قبل از دوران سیاه کودتای ۲۸ مرداد، روس و انگلیس مصداق استعمار و استیلاء بر ایران بودند. پس اجتهاد سیاسی یعنی این‌که به قول مرحوم بازرگان اگر ایالات متحده شیطان بزرگ بود، اتحاد جماهیر شوروی شیطان اکبر محسوب می‌شود.

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ادامه داد: اگر امروز نیرو‌های نظامی و شبه‌نظامی در دانشگاه‌های ما دفتر داشته باشند، اگر امروز بر سیاست عدم موازنه مرحوم مصدق، مدرس و امام (ره) در برخورد با شرق و غرب فاصله بگیریم و فکر کنیم که فقط غرب بد است و مثلا شرق خوب است، برگزاری هزاران بزرگداشت برای ۱۶ آذر هم فایده‌ای ندارد.

وی با تاکید بر این‌که پرهیز از مناسک‌گرایی در جریان بزرگداشت ۱۶ آذر تنها محدود به حاکمیت نیست، اظهار کرد: مخاطب من، شما دانشجویان هم هستید. اکنون شما باید معانی و مصادیق مفاهیمی همچون غرب‌زدگی، نظامی‌گری و استبداد و وابستگی که آن دانشجویان برایش مبارزه کردند را، در ظرف مکان و زمان خویش دریابید.

کرباسچی تاکید کرد: این کافی نیست که در چنین روزی فقط فریاد "مرده باد" و "زنده باد" سر دهید. جوهر دانشگاه، در نقد قدرت است، اما نقد با نفی تفاوت دارد.

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی تاکید کرد: بحران ایران امروز در درجه اول بحران تصمیم‌گیری است. اگر در شرایط کنونی کسی واقعا بخواهد بی‌طرفانه، منصفانه و خردمندانه تصمیم‌گیری کند، نیازمند اولویت‌بندی بر مبنای راهبرد کلان سیاسی جریان فکری خود است. ما باید بدانیم که تصمیم‌گیری درباره این مسائل کلان در هر حکومت یا جناحی فرایندی پیچیده است که فقط نباید از چشم تنگ یک جناح و حتی حکومت به آن نگریست.

وی با بیان این‌که این کافی نیست که بگوییم دانشگاه و دانشجو نباید پیاده‌نظام احزاب یا اپوزیسیون کشور شوند، اظهار کرد: دانشگاه و دانشجو به عنوان نهادی ملی و علمی باید از دیدگاهی فراتر از اسناد، طبقات و احزاب به مسائل کشور بنگرند. پس بحران کارآمدی از بحران کار و کارگری جدا نیست و نمی‌شود تنها با یک شعار "زنده‌باد عدالت اجتماعی" ادعای پیشتازی داشته باشیم.

کرباسچی با تاکید بر این‌که امروز شعار استقلال لازم است، اما کافی نیست، اظهار کرد: باید نشان داد که استقلال ایران از غرب و شرق با کدام سیاست خارجی به دست می‌آید. امروز شعار آزادی لازم است، اما کافی نیست و باید نشان دهیم آزادی دانشگاه چه معیار‌ها و ملاک‌هایی دارد. همچنین امروز شعار عدالت هم ضرورت دارد، اما روشن نیست که باید مشخص شود که مرز میان توزیع ثروت و تولید آن کجاست.

دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با تاکید بر این‌که اگر امروز ما با کالایی شدن آموزش یا طبقاتی شدن تحصیل مخالفت می‌کنیم، باید راه‌حل بدیل خود را هم برای عمومی شدن علم و مهارت ارائه کنیم، اظهار کرد: هر جنبشی روزی باید به نهاد بدل شود و این نهاد‌ها هستند که جوامع را اداره می‌کنند. پس همه‌ی هنر نسل امروز دانشجویان باید این باشد که دیگر ۱۶ آذر تکرار نشود نه این‌که هر نسل ۱۶ آذر خود را داشته باشد. ما باید از ۱۶ آذر‌ها و ۱۸ تیر‌ها عبور کنیم، اما نه این‌که فراموشش کنیم بلکه آن را در پیشانی تاریخ بنشانیم تا هرگز تکرار نشود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها