دسیسه آمریکا برای جنگ اقتصادی با چین

کد خبر: 870298

رییس‌جمهوری آمریکا که رؤیای پیروزی در جنگ اقتصادی با چین را در سر می‌پروراند، روز‌به‌روز به شکست نزدیک‌تر می‌شود تا جایی که برای جلوگیری از گستراندن گام‌های اقتصادی چین در سراسر جهان، متوسل به ابزار همیشگی خود یعنی «تحریم» شده و در حال بررسی اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه چین به بهانه نقض حقوق‌بشر و تبعیض علیه اقلیت اویغورهاست!

دسیسه آمریکا برای جنگ اقتصادی با چین

روزنامه صبح نو: رییس‌جمهوری آمریکا که رؤیای پیروزی در جنگ اقتصادی با چین را در سر می‌پروراند، روز‌به‌روز به شکست نزدیک‌تر می‌شود تا جایی که برای جلوگیری از گستراندن گام‌های اقتصادی چین در سراسر جهان، متوسل به ابزار همیشگی خود یعنی «تحریم» شده و در حال بررسی اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه چین به بهانه نقض حقوق‌بشر و تبعیض علیه اقلیت اویغورهاست!

آغازی بر جنگ تجاری آمریکا و چین در اردیبهشت‌ماه گذشته دونالد ترامپ با انتشار فهرستی از حدود ۱۳۰۰‌کالای چینی شامل تلویزیون، قطعات هواپیما و وسایل پزشکی اعلام کرد که قصد دارد با هدف برقراری عدالت تجاری میان دو کشور بر این کالا‌ها تعرفه ۲۵‌درصدی وضع کند. پیش‌تر و در جریان مبارزات انتخاباتی نیز آقای ترامپ در قامت یک نامزد احراز سمت رییس‌جمهوری آمریکا از وضعیت موجود در تجارت میان چین و آمریکا انتقاد کرده بود.

به اعتقاد او، چین با اعمال محدودیت‌های غیرتعرفه‌ای مانع از رشد صادرات آمریکا به چین می‌شود و در عین حال چین حق مالکیت معنوی محصولات تولیدی آمریکا را رعایت نمی‌کند و با تولید کپی‌های ارزان از آن‌ها به صنعت آمریکا ضربه می‌زند. حالا او به‌عنوان رییس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده بود که با وضع تعرفه‌های جدید واردات ۵۰‌میلیارد دلار کالای چینی را نشانه گرفته است.

یک روز بعد چین، آمریکا را به مقابله به‌مثل تهدید کرد. دولت چین نیز با انتشار فهرستی حاوی حدود ۱۰۰‌کالای آمریکایی از جمله اتومبیل، هواپیما و طیف وسیعی از محصولات کشاورزی ایالات متحده به ارزش تقریبی ۵۰‌میلیارد دلار اعلام کرد که زیان اقدام آمریکا را با اعمال تعرفه ۲۵‌درصدی بر این محصولات آمریکا جبران خواهد کرد.

اما ماجرا به همین جا ختم نشد و ترامپ بلافاصله به تیم بازرگانی دولت آمریکا دستور داد که وضع تعرفه ۲۵‌درصدی را این بار برای مجموعه‌ای از کالا‌های چینی با ارزش ۱۰۰‌میلیارد دلار برنامه‌ریزی کنند. سرانجام در ۱۵‌تیرماه، (۶ ژوئیه) تعرفه‌های ۲۵‌درصدی به ارزش ۳۴‌میلیارد دلار را بر واردات چین اعمال کرد.

از این پس اختلاف تجاری دو کشور وارد مرحله تدارک جنگ تجاری شد. چرا که حتی برخی کارشناسان اقتصادی آمریکایی نیز اذعان کردند که فهرست اولیه اعلام شده توسط آقای ترامپ با منطق جبران زیان آمریکا از رعایت نشدن حق مالکیت معنوی محصولاتش در چین تهیه شده بود، ولی جهش ۱۰۰‌درصدی آن تنها با انگیزه آغاز جنگ تجاری با چین صورت گرفت. چنان که آقای ترامپ نیز در اظهارات خود با ذکر اصطلاح جنگ تجاری تأکید کرد که آمریکا پیروز جنگ تجاری با هرکشوری از جمله چین خواهد بود. چین هم کوتاه نیامد و وزارت بازرگانی این کشور از اقدامات متقابل این کشور در برابر اقدامات آقای ترامپ خبر داد.

شکست ترامپ دونالد ترامپ بر مبنای همان معیاری که به امید برد در آن وارد «جنگ‌تجاری» شد، درحال باخت در این جنگ است. رییس‌جمهوری آمریکا همواره کسری تجاری کشورش با شرکای تجاری نظیر چین، اتحادیه اروپا و کانادا را مورد انتقاد قرار داده است. او با بهانه قراردادن این موضوع و در راستای بهبود وضعیت کسری تجاری کشورش، واردات از این شرکای تجاری را هدف افزایش تعرفه قرار داده است. به‌علاوه در مذاکرات تجاری با چین، اصلی‌ترین درخواست ترامپ کاهش کسری تجاری آمریکا در برابر این کشور بود. در این‌باره، اما تازه‌ترین آمار‌های تجارت آمریکا که ۱۵‌مردادماه منتشر شد، نشان می‌داد رییس‌جمهوری آمریکا تاکنون نه‌تن‌ها در رسیدن به این هدف خود ناموفق بوده، بلکه به‌نظر این کسری وخیم‌تر نیز شده‌است. براساس جدیدترین داده‌های «اداره آمار آمریکا»، کسری تجاری این کشور در ماه ژوئن به سطح ۳/ ۴۶‌میلیارد دلار رسید. این درحالی است که مقدار این کسری در ماه مه (ماه پیش از ژوئن) در سطح ۲/ ۴۳ میلیارد دلار قرار داشت.

همچنین سطح کسری تجاری آمریکا در سال‌۲۰۱۸ فراتر از مقادیر سال‌۲۰۱۷ قرار دارد؛ کسری تجاری کالا و خدمات آمریکا در سال منتهی به ماه ژوئن، نسبت به دوره مشابه در سال‌۲۰۱۷ بیش از ۱۹‌میلیارد دلار یا ۲/ ۷ درصد افزایش یافته است.

پیشتازی اقتصادی چین در جهان از سویی دیگر؛ نتیجه بررسی‌های مرکز تحقیقات اقتصادی و تجاری (CEBR) که در لندن مستقر است نشان می‌دهد چین تا سال‌۲۰۳۲ با پشت سر گذاشتن آمریکا به اقتصاد نخست جهان تبدیل خواهد شد. این مرکز تحقیقاتی در رده‌بندی جهانی خود همچنین اعلام کرد. هند سال‌۲۰۱۸ با پشت سر گذاشتن انگلیس و فرانسه به رده پنجم اقتصاد جهان صعود خواهد کرد. مرکز تحقیقات اقتصادی و تجاری پیش‌بینی کرد در سال‌۲۰۱۸ سه اقتصاد برتر جهان، آسیایی خواهد بود: چین، هند و ژاپن از جمله کشور‌های برتر اقتصادی جهان در سال‌های آتی خواهند بود که غول اقتصادی جهان (آمریکا) را پشت سر خواهند گذاشت.

گفته می‌شود، ورود سازمان تجارت جهانی (WTO) به جنگ تجاری میان پکن و واشنگتن می‌تواند منجر به این شود که این تقابل اقتصادی بدون پیروز باشد. چرا که این سازمان جهانی قدرت این را دارد تا کشور‌های عضو و متضرر خود را با اعطاء یارانه‌های تصویب شده و برخی قوانین بین‌المللی مورد حمایت قرار دهد. اما چین بی‌تفاوت به این‌گونه موضوعات شده است و با عزمی جدی قصد دارد پیشتاز اقتصادی جهان در سال‌های آتی باشد.

آمریکا تحریم چین به بهانه سرکوب اقلیت‌های مسلمان را بررسی می‌کند

البته رییس‌جمهوری آمریکا که همواره به‌دنبال کسب پیروزی است و نمی‌تواند شکست‌های پی‌درپی‌اش را تاب بیاورد در فکر راه‌حل جایگزین برای تحریم‌های اقتصادی چین است تا شاید این امر برای غلبه بر اقتصاد چین به کمکش بیاید، روزنامه نیویورک تایمز گزارش کرد که دولت دونالد ترامپ مشغول بررسی اعمال تحریم علیه مقام‌ها و شرکت‌های چینی در پاسخ به رفتار این کشور با اویغور‌ها و دیگر اقلیت‌های مسلمان چینی است.

پایگاه هیل روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقام‌های سابق و فعلی آمریکا نوشت که دولت این کشور در حال بررسی تحریم علیه چین به بهانه مسأله حقوق بشر در این کشور بوده و این بررسی چندین ماه است که در کاخ سفید، وزارت خزانه‌داری و وزارت امور خارجه در جریان بوده است. همچنین طبق گزارش نیویورک تایمز آمریکا علاوه بر تحریم‌های اقتصادی در حال بررسی محدود کردن فروش تکنولوژی‌های تجسسی و نظارتی آمریکا به سازمان‌های چینی که به دنبال نظارت و جاسوسی از اویغور‌ها هستند، است.

این اقدام بالقوه بعد از آن مطرح می‌شود که اواخر ماه اوت قانون‌گذاران آمریکایی نامه‌ای را به مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا و استیون منوچن، وزیر خزانه‌داری این کشور فرستاده و درخواست اعمال تحریم‌هایی علیه چند مقام چینی را مطرح کردند. در صورتی که این تحریم‌ها اعمال شوند این نخستین‌بار خواهد بود که دولت ترامپ به بهانه نقش حقوق بشر چین را مجازات می‌کند.

ماه گذشته میلادی یک کمیته سازمان ملل اعلام کرد: گزارش‌های معتبری دارد مبنی بر اینکه دولت چین بالغ بر دو میلیون مسلمان اویغور را در کمپ‌های بازپروری در استان سین کیانگ در غرب چین در بازداشت قرار داده است و این بازداشتی‌ها در آن‌جا مجبور به ابزار وفاداری به حزب کمونیست چین شدند. با این وجود یک مقام بلندپایه چینی این گزارش را رد کرده و به کمیته نابودی تبعیض نژادی سازمان ملل اظهار کرد که این گزارش «کاملاً غلط» است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد