قاضی‌زاده: برخی وزرا تصمیمات روحانی را هم اجرا نمی‌کنند

کد خبر: 859145

نماینده مردم فریمان در مجلس شورای اسلامی، گفت: برخی از وزرای دولت در تقابل با رئیس‌جمهور هستند و از زیرمجموعه‌های خود می‌خواهند تا تصمیمات را اجرا نکنند.

قاضی‌زاده: برخی وزرا تصمیمات روحانی را هم اجرا نمی‌کنند

خبرگزاری فارس: مشکلات اقتصادی امروز کشور به ویژه در حوزه بازار ارز که تأثیرات زیادی را بر قیمت‌ها داشته واکنش‌ها و همچنین تحلیل‌های مختلفی را به دنبال داشته است.

بسیاری بر این اعتقاد هستند که دولت باید تغییراتی را در تیم اقتصادی خود ایجاد کند و می‌گویند که تیم فعلی اقتصادی دولت مناسب شرایط فعلی کشور نیست و باید تغییر کند.

در نشستی با سید احسان قاضی زاده نماینده مردم فریمان در مجلس شورای اسلامی و عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس به بررسی این موضوع و دیگر موضوعات روز کشور پرداخته‌ایم.

قاضی زاده می‌گوید دولت با وزرا و نیروهایش تعارف دارد و به نوعی می‌خواهد بار تغییر وزرا را بر دوش مجلس بگزارد. وی همچنین معتقد است بسیاری از وزرا و مدیران دولت به دلیل سن بالا مناسب برای شرایط امروز کشور نیستند و دولت باید از نیرو‌های جوان و با انگیزه در اداره امور استفاده کند. نماینده مردم فریمان در ادامه گفت که ما معاونین وزیری را داریم که دو بار جراحی قلب باز کرده‌اند و معاونین استانداری را داریم که به دلیل کهولت سن قادر نیستند حتی به دو شهرستان سرکشی کنند.

مشروح گفت‌وگوی فارس با سیداحسان قاضی‌زاده را در ذیل بخوانید:

سیاست‌گذاری‌های دولت در حوزه اقتصادی با هم متناقض است

فارس: با توجه به مشکلات حوزه اقتصاد و معیشت مردم از نمایندگانشان انتظار دارند که کاری برای آن‌ها کنند و شاید مردم از خود شما هم پرسیده باشند که شما در مجلس چه کار می‌کنید، می‌شود برای ما بگوید که نمایندگان باری مسائل اقتصادی کشور در مجلس چه کار می‌کنند؟

قاضی‌زاده: موضوعات اقتصادی در چند بخش باید حیطه‌بندی شود، یک بحث، بحث قانونگذاری است که در بخش تقنینی مشکلات خاصی وجود ندارد و آزادی عمل‌های زیادی در طول سالیان گذشته برای دولت پیش‌بینی شده است.

من معتقدم قوت و قدرت اجرایی دولت فوق‌العاده بالا است؛ اگر در جایی مجلس بیش از حد دست دولت را ببندد آقایان دولت صدایشان بلند می‌شود و می‌گویند دست ما به طور کل بسته شده و ما نمی‌توانیم کار خودمان را انجام دهیم و باید در اینجا بگویم که مجلس تمامی آیین‌نامه‌ها و ضوابط اجرایی را در اختیار دولت گذاشته است.

ما جز در بحث اصلاح نظام بانکی که مطرح است و موضوع لایحه مالیات بر ارزش افزوده که جزء لوایح مهم بخش اقتصادی است لایحه ویژه دیگری نداریم که بخواهد در دستور کار مجلس باشد.

بحث اصلی در این باره بحث سیاستگذاری‌های اجرایی است و سیاستگذاری‌های اجرایی که دولت به دنبال اعمال آن است بعضا دچار تناقض است یا اینکه این سیاستگذاری‌ها، سیاستگذاری‌های صحیحی نیست یا اینکه این سیاستگذاری‌ها متناسب با شرایط فعلی کشور نیست.

برجام نیم‌بندی ما حداقل مانع تضاد اروپایی‌ها با ما می‌شود

ما در شرایط تحریمی شرایط بسیار سخت‌تر از این را پشت سر گذاشته‌ایم؛ ما در سال‌های ۱۳۸۹ تا ۹۳ دچار مشکلات جدی حتی با اتحادیه اروپا، و تعداد دیگری از کشور‌ها بودیم، ما در این سال‌ها ذیل فصل هفت منشور ملل متحد بودیم؛ ما امروز این شرایط را نداریم ما الان یک برجام نیم‌بندی داریم که حداقل باعث می‌شود کشور‌های اروپایی در تضاد رو در رو و موضع‌گیری‌های حتی سیاسی سفت و محکم نباشند.

بخشی از آنچه که در حوزه اقتصادی امروز کشور ایجاد شده به سیاست‌های سختگیرانه دولت آقای ترامپ و کار‌هایی که در قبال ایران می‌خواهند انجام دهند باز می‌گردد، یک بخش مربوط به اعتماد درونی در کشور است و بخش سوم سیاستگذاری و مدیریت داخل کشور در عرصه اقتصادی است.

اینکه ما بگوییم مسائل خارجی در امور داخلی کشور تأثیری ندارد صحیح نیست بخشی از این تأثیرات بحث تأثیرات روانی و حوزه روانی تهدیداتی است که از طریق فضای روانی و ماهواره‌ها و موضع‌گیری‌های رسمی و غیر‌رسمی سیاستگذاری‌های اقتصادی انجام می‌شود.

بخشی از کار به این مسأله باز می‌گردد که مدیران داخلی کشور ما در قبال موضوعات مختلف کشور چگونه موضع‌گیری می‌کنند، اصولا این مدیران مردان جنگ اقتصادی هستند یا اینکه مردان دوران آرامش هستند؟ ما نیازمند مردانی متناسب با شرایط جنگ اقتصادی هستیم، در این جنگ، جنگ بین اراده‌ها است اصولا زمانی که وزارت خزانه‌داری آمریکا سیاستگذار بحث‌های جنگ اقتصادی می‌شود وزارت اقتصاد ما باید رهبری حوزه جنگ اقتصادی را بر عهده داشته باشد و اگر فرمانده و رهبر تصمیمی در حوزه برنامه، بودجه، مالیات، خزانه و... اتخاذ کرد همان تصمیم باید اجرایی شود.

بانک‌های ما همانند بنگاه‌های اقتصادی عمل می‌کنند و شرایط کشور برایشان مهم نیست

امروزه بانک‌های ما کاملا منفعت‌طلب هستند و همانند یک بنگاه اقتصادی صرف عمل می‌کنند و اصلا برایشان مهم نیست که در کشور چه می‌گذرد و چه بر سر مردم می‌آید، برایشان مهم نیست که شرایط مردم خوب است یا بد.

پرداخت وام ۱۸ درصدی توسط بانک‌ها از مجل اعتبارات ویژه برای خدمات اجتماعی

در دولت دهم برخی از بانک‌ها برای طرح‌های خدمات اجتماعی بعضا تا ۴۵۰ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی تسهیلات ۲ درصد دریافت کرده‌اند، اما به جای اینکه این پول را برای خدمت اجتماعی برای آحاد جامعه هزینه کنند با آن کار کردند و با همین پول تسهیلات ۱۸ درصد به مردم می‌دهند و از تغییر دولت حد اکثر بهره‌برداری را برای بنگاه‌داری خودشان کردند.

مجلس در قبال طرح‌ها و لوایح در مقاطع مختلف مواضع متناقض اتخاذ می‌کند

فارس: یکی از وظایف مجلس نظارت بر حسن اجرای قوانین است فکر نمی‌کنید که مجلس با توجه به ماجرای استیضاح سه نفر از وزرا در اواخر سال گذشته و... در این زمینه عملکرد ضعیفی داشته باشد؟

قاضی‌زاده: در ارتباط با مجلس باید یک نقد درون مجلسی انجام داد؛ ما در مجلس دو فراکسیون سیاسی با رویکرد اعتقادی داریم، فراکسیون امید با رویکرد اعتقاد درون‌تشکیلاتی به جریان اصلاح‌طلب و دیگری فراکسیون نمایندگان ولایی که خط مشی جریان اصولگرایی را دنبال می‌کند. یک جریانی در این میان است که نقش پاندولی دارد و در مسائل مختلف موضع گردان و چرخانی را دارد. این مجلس در تصمیم‌سازی‌های ویژه و جدی دچار مشکل می‌شود همانند اتفاقاتی که بر سر استیضاح‌های وزرای کار، راه و کشاورزی افتاد، مانند آنچه که در بحث سؤال از رئیس‌جمهور رخ داد، مانند موضوعات متنوع دیگری که در مجلس رخ می‌دهد و مجلس مواضع بعضا متناقضی اتخاذ می‌کند یعنی در یک روز نسبت به یک طرح یا لایحه نظر مثبت دارد و در جایی در باره موضوع مشابه آن نظر منفی خود را اعلام می‌کند. این مسأله باعث شده که این مجلس از قوام و ثبات سیاسی و یا تشکیلاتی و یا موضوعی پیروی نکند.

مجلس ما به لحاظ ساختار انتخاباتی ایراد دارد

من معتقدم بخشی از این وضعیت به ساختار انتخاباتی مجلس باز می‌گردد، مجلس ما به لحاظ ساختار انتخاباتی ایراد دارد، مکانیسم‌های تعیین افراد در مجلس مکانیسم‌های سهل و ممتنعی است که البته بخشی از این‌ها الزاما مربوط به شورای نگهبان نیست بلکه مربوط به قانون انتخابات مجلس است و به نظر من باید در قانون انتخابات اصلاحات اساسی صورت گیرد.

موضوع دیگر روند حوزه‌های انتخابیه است، که در این ارتباط بحث شهرستانی و استانی شدن مطرح بود که وقتی در مجلس تحزب وجود نداشته باشد، وقتی در کشور جریانات شناسنامه‌دار اعم از اصولگرا و اصلاح‌طلب نداشته باشیم این موضوع محقق نمی‌شود.

نمایندگان منفعت‌گرا در موضوعات مختلف مجلس را دچار مشکل می‌کنند

خیلی از نمایندگان با نردبان اصلاح‌طلبان وارد مجلس شدند و به این جریان وفادار نماندند و در مورد اصولگرایان نیز وضع به همین ترتیب است و افرادی با نام اصولگرا وارد مجلس شدند و به این جریان وفادار نماندند. ما به این جریان به عنوان یک جریان منفعت‌گرا نگاه می‌کنیم و این به این معنا است که نماینده مربوط در موضوعات مختلف منافع فردی خود را دنبال می‌کند که اقدامات مجلس را می‌توان نتیجه و اثر این اقدام دانست. نتیجه این اقدام این می‌شود که مجلس در ارتباط با موضوعات مربوط به مؤسسات مالی و اعتباری، محیط زیست، ریزگردها، لوایح چهارقلو، سؤال از رئیس‌جمهور، استیضاح وزرا و... دچار چالش می‌شود که جایگاه کل مجلس در افکار عمومی جامعه دچار خدشه شود.

اصولگرایان پاسخگوی اقدامات مجلس در سطح کلان نیستند

در انتخابات هیأت‌رئیسه امسال مجلس هر سه فراکسیون مجلس وارد میدان شدند و یک وزن‌کشی را انجام دادند، این وزن‌کشی سه فراکسیونی وزن‌کشی‌ای بود که ما به مردم بگوییم مردم ما وزن و پایگاه رأیمان به چه صورت است؛ حتی اگر جریان اصولگرا بگوید ما وزنمان در این مجلس ۵۴ رأی است ما همین ۵۴ رأی هستیم، مردم ما در یک اقلیت هستیم، تعدادمان این مقدار است و پاسخگوی اقدامات کل این مجلس در سطح کلان موضوع نیستیم؛ دیدگاه، مبانی فکری و مبانی اعتقادیمان را می‌گوییم حرفمان را می‌زنیم، موضعگیری‌هایمان را در قبال موضوعات مختلف داریم، اما رأی کافی برای تثبیت اقدامات و دیدگاه‌هایمان نداریم.

این حرف‌ها باید به افکار عمومی جامعه زده شود که مردم بدانند با چه مجلسی مواجه هستند ما نمی‌توانیم یک مجلسی باشیم که اقلیت هستیم، اما اکثریت‌نما باشیم، ما باید اقلیتی باشیم که اقلیت‌نما هستیم نه اقلیت اکثریت‌نما، این پیام اصلی انتخابات هیأت‌رئیسه مجلس بود.

مردم با تبعیض در کشور و با گرانی در بازار مشکل دارند

من وقتی در روستا‌ها و دیگر مناطق حوزه انتخابیه حضور پیدا می‌کنم مردم می‌گویند که ما از شما به عنوان نماینده آب، برق و... می‌خواهیم، اما آنچه که از همه این‌ها مهمتر است این است که ما با تبعیض در کشور و با گرانی و بی‌ثباتی در بازار مشکل داریم.

موضوع نرخ ارز تا قیمت جو و گندم و خوراک دام سنگین و سبک در روستا‌ها تأثیر می‌گذارد. قیمت جو برای خوراک دام که در بازار رسمی و دولتی ۸۷۰ تومان است که توزیع نمی‌شود در بازار آزاد با قمیت ۱۵۰۰ تومان عرضه می‌شود و این نشان می‌دهد که یک گرانی تا عمق مشکلات مردم در روستا‌ها تأثیر دارد.

یکی از مهمترین مؤلفه‌های توسعه اقتصادی ثبات است، پایه ثبات انگیزش‌های روانی دارد، وقتی یک دولت مقتدر نتواند خودش را نشان دهد و اثبات کند مردم دچار از هم گسیختگی روانی می‌شوند و این امر بر عرصه اقتصادی نیز تأثیر می‌گذارد.

در این شرایط نقش مجلس این است که قدرت خود را نشان دهد و موضع‌گیری‌های صریح، شفاف، دقیق و عینی داشته باشد. ما رئیس‌جمهور کابینه را ترمیم نکند مجلس خود دست به کار می‌شود.

در رابطه با موضوعات اخیر اقتصادی و بحث ترمیم کابینه به آقای رئیس‌جمهور گفتیم که شما یا خود ترمیم کابینه را انجام بده و یا مجلس دست به کار می‌شود و این کار را انجام می‌دهد.

نیرو‌های کیفی‌تر سر کار نیایند با وجود تغییرات باز هم اتفاق خاصی نمی‌افتد

فارس: زمزمه‌هایی مبنی بر تغییر کابینه توسط دولت به گوش می‌رسد، تا چه اندازه این موضوع را به واقعیت نزدیک می‌دانید؟

قاضی‌زاده: آنچه که ما تا کنون در ارتباط با تغییر در کابینه توسط دولت شنیده‌ایم همه در حد گمانه‌زنی بوده است، حرف‌های متناقض در این باره زیاد شنیده می‌شود و من معتقدم که اگر این گمانه‌زنی‌ها صحت داشته باشد با وجود تغییرات هم اتفاق ویژه‌ای در دولت نخواهد افتاد مگر اینکه نیرو‌های کیفیتر و بهتر از بدنه اقتصادی با بدنه یک مجموعه مشورتی روی کار بیایند.

دولت در برخی حوزه‌ها نیازمند نیرو‌های مقتدر از نظر اجرایی است و امیدوارم رئیس‌جمهور در تصمیم‌گیری‌هایش تمام این مؤلفه‌ها را مد‌نظر قرار دهد.

جا‌به‌جایی و تغییر در کابینه باید جا‌به‌جایی معناداری برای جامعه باشد جا‌به‌جایی افراد صاحب طرح و برنامه و جا‌به‌جایی‌ای که نشان از اقتدار در عملکرد داشته باشد، فرماندهی باید واحد، مشخص و پاسخگو باشد.

اعتراف وزیر اقتصاد به عدم هماهنگی بانک مرکزی با وی

من به آقای کرباسیان گفتم شما به عنوان وزیر اقتصاد در قبال بانک‌ها چقدر قدرت دارید؟ بسیاری از این مجامع را شما تعیین می‌کنید، بسیاری از هیأت مدیره‌های بانک‌ها را شما تعیین می‌کنید و یا اینکه باید به تأیید شما برسد.

سؤال اینجا است اصولا رابطه بانک مرکزی با وزیر اقتصاد چگونه است؟ رابطه حوزه مالیاتی با وزیر اقتصاد چگونه است؟ رابطه حوزه قیمت‌گذاری‌ها و همچنین مداخله‌های اقتصادی با وزیر اقتصاد چگونه است؟ رابطه بودجه کشور با وزیر اقتصاد چگونه است؟ ما چندین و چند بار از وزیر اقتصاد شنیده‌ایم که این سیستم‌ها با وی هماهنگ نیستند و وزیر نتوانسته هماهنگی لازم را بین این سیستم‌ها و مجموعه‌های اقتصادی و با سیاست‌گذاری‌های کلان خود به وجود بیاورد و این نشان‌دهنده این است که هر کسی در کشور برای خود یک سازی می‌زند.

همه آنچه که ذکر شد به خاطر فقدان و مسئولیت‌پذیری واحد توسط یک مرکز یا نهاد است؛ ما نیاز داریم که یک فرماندهی واحد در حوزه اقتصادی تصمیم بگیرد و کار را به پیش ببرد که این امر نیازمند اراده است و همه دستگاه‌ها از فرمانده واحد در این باره باید حمایت کنند.

رویکرد دولت باید یک رویکرد عملگرای اقتصادی مقتدرانه باشد، باید به دنبال جذب حداکثری برای دعوت از همه نیرو‌های سیاسی کشور باشد؛ زمانی که فرمانده کل سپاه از سیاست‌های مسئولانه‌ای که دولت بر اساس آن بیاید و با اقتدار کار را به پیش ببرد اعلام حمایت می‌کند و زمانی که حاج قاسم سلیمانی از موضع‌گیری‌های رئیس‌جمهور حمایت می‌کند حداقل این انتظار وجود داشت که آقای روحانی نیز پاسخ روشن و شفافی به فرماندهان و مسئولان ارشد سپاه بدهد، و حتی در حد یک موضع‌گیری رسمی از آن‌ها تقدیر کند و آن‌ها را به کمک بطلبد.

وزارتخانه‌های کشور و آموزش و پرورش در استان‌ها هنوز دنبال سیاسی‌بازی هستند

اخباری که ما از درون بدنه وزارتخانه‌هایی همچون وزارت کشور و وزارت آموزش و پرورش داریم از این امر حکایت دارد که زیرمجموعه این وزارتخانه‌ها در حوزه‌های استانی و ملی هنوز به دنبال مسائل سیاسی و سیاسی‌بازی هستند و معنی این مسأله این است که هنوز اولویت اصلی کشور مسائل اقتصادی نیست و پرداختن به مسائل اقتصادی جنبه عملیاتی به خود نگرفته است و این موجب ایجاد نارضایتی در میان مردم می‌شود. هنوز به دنبال این هستند که فلان فرماندار یا بخشدار از خط ما هست و فلان فرماندار یا بخشدار نه و این در حالی است که مشکلات و دغدغه‌های مردم چیز‌های دیگری است.

بعضی وزرا در تقابل با رئیس‌جمهور تصمیمات را اجرایی نمی‌کنند

سؤال اینجا است که چرا این دولت با بسیاری از نیرو‌های خودش تعارف دارد؟ چرا این دولت از مجلس می‌خواهد بیاید و دخالت کند و بسیاری از نیروهایش را مجلس جا‌به‌جا کند چرا دولت می‌خواهد با تعارف و بفرما و ماشاالله و این قبیل موارد کارهایش را به پیش ببرد؟ دولت باید سریع تصمیم بگیرد و به این تصمیمات عمل کند و در اولویت‌بندی مسائل به صورت مقتدرانه عمل کند.

تعدادی از وزرای دولت حتی با شخص رئیس‌جمهور هماهنگ نیستند و نه‌تن‌ها تصمیمات رئیس‌جمهور را اجرا نمی‌کنند بلکه تقابل دارند و از دستگاه‌ها و نهاد‌های دیگر می‌خواهند این تصمیمات را اجرا نکنند و سؤال اینجا است که دولت چرا با همین وزرای خود تعارف دارد؛ این عدم اقتدار و تعارف داشتن از وزیر آغاز می‌شود و به استاندار، فرماندار و بخشدار نیز رسیده است. مردم این عدم اقتدار را متوجه می‌شوند و این موضوع موجب ایجاد هرج‌و‌مرج در جامعه می‌شود و بی‌ثباتی به همراه می‌آورد.

سؤال اینجا است که چرا در حوزه انتصابات در دولت باید مجلس با استیضاح و امثال این ابزار‌ها و راه‌ها وارد شود؟ همین می‌شود که رئیس دولت یک چیزی می‌خواهد و وزرایش با نمایندگان به اصطلاح مثبت مذاکره و به اصطلاح منفی آن لابی می‌کنند.

فراخواندن دولت و قوت قلب دادن توسط رهبری به آن‌ها به معنای وجود مشکل روانی در دولت است

من به خاطر نمی‌آورم که مقام معظم رهبری اعضای دولت را تا به حال فرا خوانده باشند، وقتی رهبر انقلاب دولتی را فرا می‌خواند و به آن‌ها قوت قلب می‌دهد و می‌گوید بروید محکم کار کنید و محکم باشید معنایش این است که این دولت به لحاظ ذهنی و روانی دچار مشکل است و دچار از هم گسستگی است و انسجام ندارد. وقتی دولت انسجام ندارد و رهبری می‌خواهد به ان انسجام بدهد دولت باید محکم و مستحکم بایستد.

در دولت معاونین وزیری را داریم که دو بار جراحی قلب انجام داده‌اند

طبق استعلامی که از دیوان محاسبات گرفته شده ۱۹۷۰ مسئول بازنشسته در رده‌های مختلف دولت مشغول به کار هستند.

دولت در همه رده‌ها به صورت گسترده از بازنشستگان استفاده کرده است، معاونین وزیری را داریم که دو بار جراحی قلب باز انجام داده‌اند، معاونین استاندارانی در دولت هستند که آن‌ها را هم‌تراز با معاونین وزیر کرده‌اند و این معاونین استانداران به علت بیماری‌هایی که دارند نمی‌توانند حتی به دو تا شهرستان سفر کنند. سفرایی دارند که در خارج از کشور به دنبال کار درمانشان هستند.

وقتی به مسئولین امر گفته می‌شود که از نیرو‌های جوان استفاده کنید عنوان می‌کنند که نیروی جوان کم تجربه است و دولت را فَشَل می‌کند که باید در پاسخ گفت که اگر در این مدتی که نیرو‌های جوان در دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها مشغول بوده‌اند و این مجموعه‌ها نتوانسته‌اند به این نیروی جوان کار یاد دهند و آن را پله پله ارتقاع دهند این به خاطر بی‌کفایتی مسئولان مربوطه است و باید خودشان کنار بروند.

نکته دیگر این است که برخی از مسئولان در رده‌های مختلف در دهه ۵۰ وارد سیستم کاری شده‌اند و این در حالی است که امروز در چهلمین سال پیروزی انقلاب هستیم و این افراد هنوز کنار نرفته‌اند.

مجلس به جای ارشاد کردن باید مسئولین را به خط کند و پاسخ بخواهد

فارس: بعضی از نمایندگان بر این نظر هستند که همراهی مجلس با دولت به اندازه‌ای است که اقتدار مجلس زیر سؤال رفته و بعد نظارتی آن به این خاطر تضعیف شده است و بعضا در اظهار نظر‌های خود تقصیر را متوجه رئیس مجلس می‌دانند، نظر شما در ارتباط با این موضوع چیست؟

قاضی‌زاده: این انتظار از رئیس و هیأت‌رئیسه مجلس وجود دارد که چهره مقتدرانه‌ای از مجلس نزد افکار عمومی به نمایش بگذارند؛ ما همواره شاهد تجمعات گروه‌های مختلف در مقابل مجلس هستیم، سؤال اینجا است که آیا این افراد و گروه‌ها پیش از این حرف‌های خود را به گوش مقامات اجرایی نرسانده‌اند؟ قطعا این کار را کرده‌اند، آخرین مرجع و پناه‌گاه این گروه‌ها مجلس است و اگر مجلس نتواند نقش نظارتی خود را ایفا کند و فشار جدی برای پیگیری مطالبات مردم به دستگاه‌های مسئول وارد نکند مردم دیگر باید به کجا مراجعه کنند؟ اگرچه در این زمینه رأی با نمایندگان است، اما تنظیم امور و در اولویت قرار دادن دستور کار‌ها و موضوعات با رئیس و هیأت‌رئیسه مجلس است.

باید یک چهره مقتدر از مجلس توسط رئیس و هیأت‌رئیسه در مقابل دولت به نمایش گذاشته شود و باید شاهد اعمال قدرت واقعی از این طریق توسط مجلس باشیم نه اینکه دولت را ارشاد کنیم، خیلی از کار‌هایی که مجلس در قبال دولت انجام می‌دهد جنبه ارشادی دارد و رهنمود دادن به دولت است، ما در کشور به قدر کافی اشخاص و نهاد‌هایی را داریم که به دولت رهنمود بدهند و آنجایی که باید مسئولین اجرایی را به خط کند و از آن‌ها پاسخ بخواهد مجلس است.

رئیس مجلس باید نماد اقتدار مجلس باشد و همیشه جانب مردم را داشته باشد، چون نماینده مردم است.

اگر مردم از مجلس سرخورده شوند و اقدام عینی و عملی از مجلس مشاهده نکنند وجه اعتراض و جهت اعتراض تغییر می‌کند و دیگر این اعتراضات غیر قابل کنترل و غیر قابل مهار می‌شود.

طی دو سال گذشته در هفته‌هایی که مجلس جلسات علنی داشته هفته‌ای نبوده که در مقابل مجلس تجمعی صورت نگیرد؛ موضوعات متنوع است.

اگر فرمانداران و بخشداران به میان مردم بروند بار کاری نماینده سبکتر می‌شود. مطالبات مردم در بسیاری از موارد مطالبات بسیار بالایی نیست و اصل کار هم ارتباطات مردمی، ارتباطات اجتماعی و ارتباط با افکار عمومی است.

اگرچه نطق لازم است، اما مردم خواهان اقدام عملی هستند

نطق، مصاحبه، موضع‌گیری، سخنرانی و... لازم است، اما مردم خواهان اقدام عملی از سوی نمایندگان و مجلس هستند، اگرچه حوزه عمل و اجرا در اختیار مجلس نیست، اما اگر در رأس دو مورد سؤال جواب جدی انجام شود و دو نفر مسئولی که برای مردم کار نمی‌کنند به زیر کشیده شوند حساب کار دست همه می‌آید، اما زمانی که ببینند یک سری از افراد ناکارآمدی همچنان به کار خود ادامه می‌دهند و کسی هم حریف و جلودار آن‌ها نیست موجب ایجاد یأس و ناامیدی می‌شود و در اقشار مختلف جامعه نیز خودش را نشان می‌دهد.

صدا‌و‌سیما در ساعات کم‌بازدید کالای ایرانی را تبلیغ می‌کند در ساعات پربازدید نه

فارس: شما نماینده مجلس در شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما هستید، به نظر شما به عنوان یک عضو این شورا عملکرد رسانه ملی در ارتباط با فرهنگسازی و تبلیغ و برنامه‌سازی برای حمایت از تولید ملی چگونه بوده است؟

قاضی‌زاده: سازمان صدا و سیما در ساعاتی که ساعات پربازدید نیست تبلیغ کالای ایرانی را طبق گفته مسئولان این سازمان به صورت رایگان انجام می‌دهد و در ساعات پربازدید این کار انجام نمی‌شود و مسئولان رسانه ملی می‌گویند که ما باید کسب درامد کنیم. به عنوان مثال ما در کمیسیون فرهنگی پیشنهاد دادیم که در ایام برگزاری و پخش مسابقات جام جهانی فوتبال و در بین دو نیمه مسابقات فوتبال که ساعات پربیننده برای رسانه ملی است کالا‌های ایرانی توسط صدا و سیما تبلیغ شوند که این کار انجام نشد.

آنچه که ما امروز می‌خواهیم پشتیبانی لازم از کالای ایرانی به معنای واقعی کلمه است و اینکه یک شرکت ایرانی حس کند که حامی دارد و از آن حمایت می‌شود. بسیاری از شرکت‌ها در آستانه ورشکستگی هستند، صدا وسیما در باره شرایط این شرکت‌ها اطلاع‌رسانی کند و از مردم بخواهد که با خرید محصول و کالای این شرکت‌ها از آن‌ها حمایت کنند. صدا و سیما می‌تواند جریان‌ساز واقعی اقتصادی و فرهنگی در ارتباط با حمایت از کالای ایرانی باشد و یا اینکه به مشکلات آن‌ها بپردازد؛ پرداختن به مشکلات این شرکت‌ها الزاما به معنای زیر سؤال بردن این و آن نیست. صدا و سیما مطالبه‌گر باشد که برخی از برنامه‌ها این مطالبه‌گری را دارند و ما در دیدار با رئیس سازمان صدا و سیما از این برنامه‌ها صراحتا حمایت کردیم و گفتیم که این برنامه‌ها تقویت شود. دو برنامه است که در حوزه مطالبه‌گری در زمینه اقتصادی ما نمی‌گذاریم تعطیل شود یکی برنامه پایش و یکی دیگر برنامه ثریا است.

باید در کشور ظرفیت نقد به وجود بیاید، مسئولین ما باید تحمل شنیدن نقد را داشته باشند. نقد با تخریب متفاوت است، اما اگر نقد جدی در جایی مطرح می‌شود باید ظرفیت شنیدن آن وجود داشته باشد.

از سوی دیگر لازم است تا در رسانه ملی دیدگاه‌های مختلف مطرح شود و اگر این کار انجام نشود در واقع این کار میدان دادن به حرف‌های غیردقیقی است که بعضا در فضای مجازی مطرح می‌شود. صدا و سیما باید مرجعیت رسانه‌ای و بالا بردن سطوح رسانه‌ای خودش را حفظ کند و در تنظیم بحث بازرگانی و آگهی‌های تشویقی باید توجه ویژه‌ای به کالای تولید داخل داشته باشد.

قابل پذیرش نیست که صدا و سیما برای تأمین بودجه خود آنتن‌فروشی کند

فارس: ما در رسانه ملی در چند سال گذشته با پدیده‌ای به نام قرارداد مشارکتی مواجه بوده و هستیم به این صورت که صدا و سیما به نیرو‌های خود می‌گوید که با هر شرکت‌های مختلف قرارداد ببندید و از آن‌ها پول بگیرید و برایشان برنامه تولید کنید تا از رسانه ملی پخش شود و از این طریق هزینه تولید و پخش برنامه‌های خود را تأمین می‌کرد. سؤال اینجا است که آیا رسانه ملی می‌تواند همانند شبکه‌های خصوصی آنتن پخش خود را بفروشد و در قبال تولید و پخش برنامه‌ها پول دریافت کند؟

قاضی‌زاده: صدا و سیما امسال بهانه‌ای برای نداشتن پول ندارد چرا که علاوه بر بودجه‌های معمول مقرر شده ۲۵۰ میلیون دلار با پیشنهاد مجلس و با تأیید مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه ملی نه برای مسائل فنی بلکه تنها برای هزینه به منظور تولید برنامه تخصیص یافته است. علاوه بر این در جدول هفته بودجه ۲۰۰ میلیارد تومان و ۴۰ میلیارد تومان دیگر نیز برای حوزه برون‌مرزی صدا و سیما پیشنهاد شد.

اینکه صدا و سیما بگوید وضعیت آگهی‌های من این گونه است و باید از محل آگهی‌ها ۱۷۰۰ میلیارد تومان پول و درامد کسب کنم و با توجه به بالا بردن تعرفه آگهی‌ها در رسانه ملی، قابل پذیرش نیست که صدا و سیما برای تأمین بودجه خود آنتن‌فروشی کند.

ما از صدا و سیما خواسته‌ایم که انضباط مالی را در مجموعه خود حاکم کند و اگر قرارداد مشارکتی هم هست با معاونت‌ها و بخش اداری مالی صدا و سیما بسته شود و این گونه نباشد که هر برنامه‌ای برای خود یکی دو نفر دلال داشته باشد این‌ها به وجهه سازمان آسیب می‌زند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها