روزنامه وطن امروز : باراک اوباما در آخرین نطق احساسی خود به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده، بار دیگر ثابت کرد این پست چه ارتباط تنگاتنگی با هنرپیشگی دارد. چهلوچهارمین رئیسجمهور آمریکا، ۹روز پیش از تحویل کاخ سفید به دونالد ترامپ، به خاستگاه سیاسی و حرفهایاش شیکاگو سفر کرد و ضمن خداحافظی از آمریکاییها بر دروغهای 8 سالهاش تاکیدی دوباره کرد و دست آخر اشک تمساح ریخت.
اینگونه او ثابت کرد که سخنران و بازیگری چیرهدست بوده که در تمام این مدت تنها نقش یک رئیسجمهور را بازی میکرده است. اوباما سهشنبهشب در سخنرانی خداحافظی خود در جمع ۱۸ هزار هوادارش که باوجود سرمای سخت شیکاگو در صفهای طولانی بلیت مراسم وداع رئیسجمهور ایستاده بودند از عملکرد 8 سالهاش در کاخ سفید دفاع کرد و گفت: «اگر 8 سال پیش به شما میگفتم که آمریکا روند رکود بزرگ اقتصادی را برعکس خواهد کرد، اگر به شما میگفتم فصل جدیدی از رابطه با مردم کوبا را رقم خواهیم زد، برنامه هستهای ایران را بدون شلیک گلولهای متوقف خواهیم کرد و از دست مغز متفکر حادثه ۱۱ سپتامبر خلاص خواهیم شد، […] اگر همه این موارد را به شما میگفتم ممکن بود بگویید اهداف بلندپروازانهای داریم اما اینها کارهایی است که ما انجام دادیم. آمریکا از وقتی ما کارمان را آغاز کردیم در جایگاه بهتر و قویتری ایستاده است.» اوباما همچنین از همسرش میشل، جو بایدن، معاونش در هر 2 دوره رئیسجمهوری و کارکنان کاخ سفید سپاسگزاری کرد. او در نهایت به شعار کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۰۸ که از همین شیکاگو آغاز شده بود اشاره کرد و با تکرار ترجیعبند «بله ما
میتوانیم» نطق احساسیاش را به پایان برد و چند قطرهای هم اشک ریخت. این در حالی است که اکثریت قریب به اتفاق متحدان بینالمللی آمریکا و تحلیلگران برجسته سیاسی و اقتصادی جهان معتقدند آمریکا در دوران 8 ساله اوباما تحت تاثیر ندانمکاریهای او سلطه جهانی خود را از دست داده است و تحولات پس از پیروزی ترامپ نیز شاهد آغاز روند متفرق شدن ایالات متحده از درون است، نکتهای که اوباما در کنار همه دروغهای نطق خداحافظیاش نیز نتوانست از هشدار درباره آن بپرهیزد.
آن اشکها و این دروغها نشان میدهد اوباما هنوز امیدوار به سلطه رسانهای لیبرالها در روند کنترل ذهن یانکیهاست اما شکست نولیبرالهای آمریکا در هر سه انتخابات ریاستجمهوری، سنا و مجلس نمایندگان نوامبر 2016 از طغیان افکار عمومی در حال بیداری این کشور حکایت میکند. در حقیقت هرچه اوباما در نطق خداحافظی گفت نمونهای از دروغهای 8 سال اخیرش محسوب میشد که توسط دستگاه رسانهای و تبلیغاتی عظیم حاکم بر آمریکا تقدیس شده است. او از تهدید دموکراسی گفت حال آنکه خود با تصویب بیسابقهترین قوانین کنترلی، جاسوسی و تفتیش عمومی، بزرگترین تهدید برای آزادی بیان بود که تحت تعقیب بودن ادوارد اسنودن و ژولین آسانژ توسط واشنگتن گواه آشکار این سیاست است. اوباما گفت نژادپرستی به عنوان یک قدرت تفرقهانداز در آمریکا وجود دارد اما نگفت جلوههای کریه نژادپرستی آمریکایی بویژه در دوران صدارت او بیداد میکرد و عملا طی 4 سال اخیر بسیاری از شهرهای سیاهپوستنشین در شرایطی شبیه جنگ داخلی فرو رفتهاند.
او سپس ادعا کرد داعش از بین خواهد رفت و کسی که آمریکا را تهدید کند، هرگز در امان نخواهد بود. حال آنکه روز به روز اطلاعات رسواکننده بیشتری درباره طراحی، تجهیز، آموزش و حمایت همهجانبه لجستیکی، نظامی و سیاسی داعش و دیگر گروههای تروریستی منشعب از القاعده همانند جبهه النصره و احرارالشام منتشر میشود که نقش دولت اوباما و متحدان غربی و خاورمیانهایاش را در راه انداختن بزرگترین جنایتهای تکفیری بلاتردید میگذارد. در پایان او که با شعار پایان دادن به جنگافروزی آمده بود، تا آخرین روزهای ریاستجمهوریاش بزرگترین لشکرکشی ناتو به مرزهای روسیه و شرق دور را از زمان پایان جنگ سرد سازماندهی کرد تا دنیا را در آستانه جنگ سوم جهانی قرار دهد. همچنین روند بازگشت نیروهای آمریکایی و ناتو به عراق و افغانستان در ماههای اخیر، بیش از پیش دروغین بودن اشکهای تمساح اوباما را لو میدهد.
چرا اوباما در واشنگتن میماند؟
دوران ریاستجمهوری باراک اوباما در بعدازظهر روز ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ رسما به پایان میرسد. او در ۵۵ سالگی، جوانترین رئیسجمهوری ایالات متحده است که کاخ سفید را ترک میکند. اوباما و خانوادهاش پس از مراسم سوگند دونالد ترامپ در واشنگتن خواهند ماند اگرچه ممکن است برای مدت کوتاهی به مسافرت بروند.
به گزارش یورونیوز، از زمان توماس وودرو ویلسون (بیستوهشتمین رئیسجمهور آمریکا از ۱۹۱۳ تا ۱۹۲۱) اوباما اولین رئیسجمهوری است که پس از دوران ریاستجمهوری واشنگتن دیسی را ترک نمیکند بلکه یکی از بهترین خانههای اعیانی بزرگ و با امکانات فوقالعاده را در محله اعیانی کالوراما در نزدیکی کاخ سفید اجاره کرده است. بهانه ماندن خانواده اوباما در پایتخت همان چیزی است که بسیاری از خانوادههای مهم با آن دست به گریبان هستند. هنوز 2 سال تا پایان دبیرستان ساشا، دختر ۱۵ سالهاش مانده و پدر و مادرش نمیخواهند در 2 سال آخر و تا قبل از فارغالتحصیلی مدرسهاش را عوض کنند. اما در حقیقت دلیل ماندن او در پایتخت این است که همچنان خود را رهبر معنوی دموکراتهای شکستخورده در بازسازی حزب میبیند.
او در مصاحبه با رادیو دولتی آمریکا گفت: «علاقهمندم در به بار آوردن نسل جدید افراد بااستعداد در حزب نقش داشته باشم». از طرف دیگر اوباما و دموکراتها پیش روی خود این چشمانداز واضح را میبینند که دولت جدید ترامپ میراث 8 سالهشان را از بین خواهد برد و اوباما حاضر نیست بگذارد چنین چیزی رخ دهد. او به گروه جدیدی از اعضای ارشد حزب دموکرات خواهد پیوست که هدفش هماهنگ کردن استراتژی مبارزات انتخاباتی، تأمین بودجه، سازماندهی رأیگیری درباره موضوعات خاص و دعاوی حقوقی در باره تعیین و تغییر مرز مناطق رأیگیری است. در حقیقت اوباما میخواهد به سلطه سنتی کلینتونها بر ساختار حزب پایان دهد، البته به گفته رافائل ساگالین، خبرنگار ادبی آمریکایی، اوباما میتواند با قراردادی برای نوشتن چند کتاب تا 30 میلیون دلار درآمد داشته باشد اما مهمترین چشمانداز او بیرون آمدن از زیر سایه ترامپ خواهد بود. شاید به همین خاطر است که او گفته در طول دوران 4 ساله ترامپ به او مشاوره خواهد داد. با ماندن در واشنگتن و رهبری دموکراتها و مشاورههای مداوم به کاخ سفید خیلیها او را رئیسجمهور سایه خواهند پنداشت. اما مساله اینجاست که آیا ترامپ خواهد
گذاشت او در نزدیکی کاخ سفید نفس بکشد یا خیر؟
دیدگاه تان را بنویسید