بیانیهای ۱۰بندی شورای اتحادیه اروپا درباره برجام و ایران
شورای اتحادیه اروپا بر لزوم و تمایل خود برای افزایش روابط با ایران به گونهای که سازگار با برجام باشد تاکید کرد.
شورای اتحادیه اروپا در بیانیه خود بر پایبندیاش به توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ و لزوم افزایش در روابط با ایران تاکید کرده است.
متن بیانیه شورای اتحادیه اروپا به این شرح است:
1. با توجه به نتیجهگیری شورا در ژوییه ۲۰۱۵ و بیانیه مشترک نماینده عالی اتحادیه اروپا و جواد ظریف در نشست ماه آوریلشان، اتحادیه اروپا برای توسعه روابط خود با ایران، به گونهای که سازگار با برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باشد، تمایل دارد.
2. اتحادیه اروپا بر تعهد راسخ خود به برنامه جامع اقدام مشترک که تلاش چند جانبه توسط ایران و گروه ۳+۳ است، تاکید میکند. این اتحادیه از این که برجام از سوی تمام طرفها اجرا میشود استقبال میکند. اتحادیه اروپا تایید میکند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از روز اجرای برجام تاکنون چهار گزارش را در تایید اجرای تعهدات مرتبط هستهای ایران منتشر کرده است.
این نهاد بر ضرورت ادامه همکاری کامل و به موقع ایران با آژانس تاکید و از کار آژانس برای نظارت و راستیآزمایی اجرای توافق توسط ایران حمایت میکند. اتحادیه اروپا ایران را به تصویب پروتکل الحاقی مربوط به توافق پادمانها ترغیب میکند. این اتحادیه همچنین بر لزوم تداوم اجرای موثر و کامل برجام در مدت زمان این توافق تاکید و به علاوه از مسوول سیاست خارجی اروپا به عنوان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک حمایت میکند.
3. اتحادیه اروپا متعهد است تا از اجرای کامل و موثر برجام شامل لغو تحریمهای اقتصادی و تحریمهای مالی مرتبط با مساله هستهای و تعامل با بخشهای خصوصی و بنگاههای اقتصادی به ویژه بانکها به منظور رشد تجارت و سرمایهگذاری پشتیبانی کند. به طور ویژه دستورالعمل مبسوطی در خصوص برداشتن تحریمها ارائه شده است تا تضمین شود که چارچوب نظارتی روشن است. این شورا به تعامل با تمامی طرفهای مربوطه در خصوص این مساله ادامه خواهد داد.
4. اتحادیه اروپا مایل است تا شاهد ادامه صدور مجوز از سوی دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا برای انتقال هواپیماهای مسافربری و قطعات و خدمات مربوط آن به ایران باشد و از آن استقبال میکند. فروش تعداد قابل توجهی هواپیما به خطوط هوایی ایران نشان دهنده اجرای موفقیتآمیز برجام است. استفاده منحصرا غیرنظامی از هواپیماها منجر به ایجاد محیط حمل و نقل هوایی امنتر میشود و جابهجایی افراد را بهتر میکند.
5. پایبندی تمام طرفها به تعهداتش برای ادامه اعتمادسازی امری ضروری است و اجازه ادامه پیشرفت تدریجی و مداوم روابط میان اتحادیه اروپا، کشورهای عضو و ایران آنگونه که در نشست ژوییه ۲۰۱۵ شورای امور خارجی تعیین شد را میدهد.
6. شورای اتحادیه اروپا بر حمایت خود از توسعه روابط ایران - اتحادیه اروپا در زمینههای مرتبط با منافع مشترک از جمله گفتوگوهای سیاسی، حقوق بشر، همکاری اقتصادی، تجارت و سرمایهگذاری، کشاورزی، حمل و نقل، انرژی و تغییرات آب و هوا، همکاری در زمینه انرژی هستهای صلحآمیز، محیط زیست، حفاظت مدنی، علوم، تحقیقات و نوآوری، تحصیلات شامل تبادلات دانشگاهی، فرهنگی، مواد مخدر، مهاجرت، مسائل منطقهیی و بشر دوستانه همان گونه که در بیانیه مشترک مورد توافق میان نماینده عالی اتحادیه اروپا و جواد ظریف در نشست آنها در آوریل آمده است، تاکید میکند. این شورا از راهبرد هماهنگ اتحادیه اروپا در خصوص تعامل تدریجی با ایران به شکل جامع و مشارکتی در زمینه منافع مشترک و حساس در شرایطی که اختلافاتی وجود دارد و به علاوه سازنده در عمل حمایت میکند. به عنوان بخشی از این تعهد شورا به طور کامل از گشایش بیدرنگ هیأت اتحادیه اروپا در ایران به عنوان یک گام کلیدی در اجرای برنامه همکاری گسترده پشتیبانی میکند.
7. شورای اتحادیه اروپا از توسعه روابط اقتصادی این اتحادیه با ایران به عنوان نتیجه اجرای برجام استقبال و برحمایت خود از پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی به عنوان راهی برای پیشبرد اصلاحات مرتبط با بازار و حصول پیوستن مجدد به اقتصاد جهانی و نظام تجارت قانونمند تاکید دارد. ایران برای این که بتواند به طور کامل از لغو تحریمها، شامل تعامل دوباره با بانکها و بازرگانان اروپایی و بهره ببرد، مهم است که به موانع مرتبط سیاست اقتصادی و مالی، جو تجاری و حاکمیت قانون رسیدگی کند. این شورا از تصویب و تعهد عالی سیاسی ایران به طرح مالی کار گروه اقدام مشترک برای رسیدگی به پولشویی، مقابله با تامین مالی اقدامات تروریستی و تصمیمش برای دریافت کمک فنی استقبال میکند و همچنین از ایران میخواهد تا به طور سریع و به موقع آن را اجرا کند. اتحادیه اروپا و اعضای آن برای همکاری با ایران در این زمینهها از جمله ارائه کمکهای فنی برای اجرای طرح اقدام FAFT آماده است و استفاده از اعتبارات صادراتی برای تسهیل تجارت، تامین مالی، پروژهها و سرمایهگذاری در ایران را بررسی میکند. شورای اتحادیه اروپا از چشمانداز دستور بانک سرمایهگذاری اروپا برای وامدهی یک کشور سوم به ایران استقبال میکند.
8. شورای اتحادیه اروپا بر عزم رییسجمهور ایران برای ارتقای وضعیت حقوق بشر در این کشور تاکید میکند. هر چند همچنان نسبت به وضعیت حقوق بشر از جمله استفاده مکرر از مجازات اعدام علیه جوانان و مجرمان مواد مخدر نگران است. اتحادیه اروپا با مجازات اعدام در هر شرایطی مخالف است. این شورا بر اهمیت تضمین حقوق برابر زنان و تمامی اقلیتهای مذهبی و نژادی، احترام به آزادی بیان، تجمع و گردهمایی و به علاوه اجرای معاهداتی که ایران عضو آنهاست و پذیرش کنوانسیونهایی که هنوز عضو آنها نیست، تاکید میکند. شورای اروپا همچنین از ایران میخواهد تا با گزارشگر ویژه سازمان ملل همکاری کند. اتحادیه اروپا خواهان رسیدگی به این مسائل به شکلی سازنده از جمله از طریق گفتوگوهای حقوق بشری است که در نهایت حوزههای همکاری در این زمینه را مشخص میکند.
9. شورای اتحادیه اروپا نسبت به افزایش تنشها در منطقه ابراز نگرانی و از راههای ایجاد یک فضای منطقهیی سازندهتر حمایت میکند. ایران نقش منطقهیی مهمی ایفا میکند و بسیار حائز اهمیت است که گامهای سازنده و محسوسی بردارد تا بهبود وضعیت منطقه به واقعیت تبدیل شود. اتحادیه اروپا بر رویکرد متعادل خود در خصوص منطقه تاکید دارد و از تمامی کشورهای منطقه میخواهد برای کاهش تنشها تلاش کنند و از اقداماتی که به افزایش خشونت، فرقهگرایی و قطبگرایی کمک میکند، بپرهیزند. شورا در این راستا، نسبت به ساختار نظامی منطقهیی، شامل برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی میکند و از ایران میخواهد تا از فعالیتهایی که ممکن است به تعمیق بیاعتمادی منجر شود، پرهیز کند از جمله آزمایشهای موشکی بالستیک که برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و بیانیههای مرتبط با آن است.
10. اتحادیه اروپا بر نتیجهگیریهای خود در خصوص سوریه در ۱۷ اکتبر ۲۰۱۶ تاکید میکند و خواستار پایان فوری حملات عمدی و کور دولت سوریه و متحدانش علیه غیرنظامیان و کارکنان بخشهای درمانی و بشردوستانه و زیربناهای غیرنظامی و انسانی است. بنابراین شورا از ایران میخواهد تا از نفوذ خود بر دولت سوریه استفاده کند تا خشونت علیه غیرنظامیان، کارکنان بخشهای درمانی، زیربناهای غیرنظامی و بشردوستانه پایان یابد و دسترسی کامل و گسترده به کشور برای کمکهای بشردوستانه و تعامل سازنده در یک رویه سیاسی از طریق مذاکره فراهم شود. شورای اتحادیه اروپا همچنین ایران را برای همکاری در جهت فراهم کردن زمینه آغاز یک رویه سیاسی به رهبری سوریه تحت حمایت سازمان ملل ترغیب میکند. این شورا از کمک نماینده عالی در این خصوص استقبال و از وی برای ادامه این تلاشها با همکاری بازیگران اصلی منطقه در حمایت از اقدامات استفان دیمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه دعوت میکند.
دیدگاه تان را بنویسید