نام فلسطین به نقشه‌های اینترنتی برمی‌گردد

کد خبر: 561128

گوگل که روزگاری فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل بر روی google maps شناخته بود مدتی است که نام این کشور را از روی نقشه حذف کرده و همین موضوع اعتراض های فراوانی بدنبال داشته است.

روزنامه ایران: گوگل که روزگاری فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل بر روی google maps شناخته بود مدتی است که نام این کشور را از روی نقشه حذف کرده و همین موضوع اعتراض های فراوانی بدنبال داشته است. در همین راستا از حدود 5 ماه قبل یک دادخواست آنلاین راه‌اندازی شد تا غول اینترنتی جهان نقشه مجازی خود موسوم به Google Maps را اصلاح کند و فلسطین به‌عنوان یک کشور مستقل روی آن معرفی شود. هفته گذشته روزنامه گاردین در گزارش ویژه خود اعلام کرد بیش از 250 هزار کاربر جهانی این دادخواست را امضا کرده‌اند تا گوگل اقدام مذکور را انجام دهد و هرچه سریع‌تر فلسطین به عنوان کشور مستقل در نقشه گوگل قرار بگیرد. تعداد امضای کاربران جهانی برای انجام این اصلاحیه به حد نصاب رسیده است و به همین خاطر نقشه اینترنتی گوگل باید هرچه سریع‌تر فلسطین را به رسمیت بشناسد.

هویت دیجیتالی فلسطین
کشور فلسطین از دوران روم باستان قلمرو و مرزهای کاملاً مشخص داشت که در ناحیه بین دریای مدیترانه تا کرانه‌های رود اردن قرار گرفته بود. با گذشت زمان تغییراتی در مرزبندی‌های این کشور لحاظ شد و از سال 1948 میلادی که رژیم صهیونیستی اعلام استقلال کرد، به صورت مستقیم با فلسطین وارد نبرد شد تا آن را تصاحب کند. این جنگ‌ها طی نیم‌ قرن گذشته فراز و فرودهای فراوانی را پشت‌سر گذاشت و سرانجام گوگل به عنوان بزرگترین شرکت اینترنتی جهان با هویت امریکایی، نام فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل روی نقشه مجازی خود قرار نداد. نقشه گوگل اهمیت بسیار زیادی دارد و برای مراکز بزرگ جهانی حتی سازمان ملل نیز مورد توجه قرار می‌گیرد.
باید توجه داشت که گوگل در ابتدا فلسطین را در قالب یک کشور پذیرفته بود که با فشارهای فراوان رژیم صهیونیستی مجبور به حذف آن شد. اسرائیل آن زمان ادعا داشت که گوگل با قرار دادن نام فلسطین در نقشه خود باعث شده است «فرآیند صلح» بین آنها دچار مشکل شود. در برخی رسانه‌های خبری حتی گفته شد دو بنیانگذار یهودی گوگل باعث شدند درخواست رژیم اشغالگر روی نقشه اینترنتی این شرکت اعمال شود. در مجموع اگر این استدلال در گذشته به هر دلیلی پذیرفته شده بود، هم‌اکنون هیچ دلیلی برای ادامه روند مذکور وجود ندارد و سازمان ملل متحد، فلسطین را یک کشور کاملاً مستقل می‌داند.
گفتنی است در بیانیه سازمان ملل نیز اعلام شد رژیم صهیونیستی هرگز به توافق‌های صورت گرفته در این زمینه پایبند نبوده است و طی سال‌های گذشته زمین‌های اشغال شده از فلسطین را به آنها باز نگردانده است. به همین خاطر درج نام فلسطین به عنوان یک کشور مستقل هیچ تداخلی در «فرآیند صلح» با صهیونیست‌ها ایجاد نمی‌کند و باید گوگل به این مسأله توجه ویژه داشته باشد.
دنیای بی‌طرف فناوری
کاربران جهانی که دادخواست آنلاین را به امضا رسانده‌اند، توضیح دادند هیچ دلیلی وجود ندارد که گوگل نام فلسطین را روی نقشه خود لحاظ نکند. این یک اتفاق سلیقه‌ای نیست که بر اساس آن شرکت‌های بزرگ فناوری بتوانند در مورد وضعیت فلسطین اشغالی تصمیم‌گیری کنند و از آنجایی که سازمان ملل متحد هم روی این مسأله تأکید دارد، باید شرکت گوگل هرچه سریع‌تر اصلاحیه‌های خود را در این زمینه انجام دهد.
در سال 1891 میلادی «آبرشت پِنگ» جغرافیدان آلمانی طرح تهیه «نقشه بین‌المللی جهان» را آغاز کرد و بر اساس آن اعلام شد تمامی نقشه‌ها با یک استاندارد واحد طراحی شوند. آن روزها 2500 نقشه ثبت شده در جهان موجود بود و مطابق استاندارد تعریف شده، قرار شد هر کیلومتر در دنیای واقعی معادل یک سانتیمتر روی نقشه بین‌المللی جهان ثبت شود. نتیجه فعالیت‌های پِنگ اختلالاتی را در سیستم مقیاس‌پذیری شامل می‌شد و از همان زمان فلسطین در نقشه جهانی یک کشور واحد بوده است.

ولی با اعتراضات گسترده کاربران که هفته گذشته به نتیجه رسید، گوگل هم‌اکنون باید اقدامی را انجام دهد که پِنگ در نقشه خود نتوانست آن را لحاظ کند. گوگل موظف است مرز تمام کشورها را به دقت فراوان روی نقشه اینترنتی خود نشان دهد و در این زمینه فلسطین هم به عنوان یک کشور مستقل باید با مرزبندی مشخص به جهانیان معرفی شود. این اتفاق در حالی صورت می‌گیرد که دنیای فناوری همواره خود را به عنوان یک عرصه بی‌طرف معرفی کرده است و هویت دیجیتالی فلسطین نیز باید در این بی‌طرفی لحاظ شود.

به منظور تأکید هرچه بیشتر بر بی‌طرفی دنیای فناوری، برای تکمیل نقشه‌های اینترنتی قانونی با عنوان «مناطق مورد مناقشه» تصویب شده است.
به عنوان مثال زمانی که دو کشور روسیه و اوکراین با یکدیگر وارد جنگ شدند، کریمه یکی از مناطق مورد مناقشه بود که هویت مشخص نداشت و گوگل هم آن را به عنوان شهر وابسته به یکی از دو کشور مذکور معرفی نمی‌کرد. با وجود این کاربران روسی از همان زمان در نقشه اینترنتی گوگل، کریمه را به عنوان یک منطقه الحاقی در مرزهای این کشور مشاهده می‌کردند.
کاربران جهانی در نامه‌ای که با 250 هزار امضا تکمیل شده است اعلام کردند که مهم نیست امریکا چطور به دیگر مناطق جهان نگاه می‌کند، مهم این است که گوگل به عنوان یک شرکت بی‌طرف در عرصه فناوری تصمیم‌گیری کند و به حقوق کشورها توجه داشته باشد.
اصلاح همه نقشه‌های اینترنتی
ممکن است بسیاری از کاربران اطلاع نداشته باشند که برای طراحی نقشه‌های ماهواره‌ای گوگل و دیگر شرکت‌هایی که خدمات مشابه ارائه می‌دهند استاندارد واحد وجود دارد و این شرکت‌ها باید استانداردهای مذکور را مورد توجه قرار دهند. بر اساس این استانداردها که با پشتوانه سازمان ملل متحد تعریف می‌شود، گوگل این وظیفه را برعهده دارد تا فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل به نقشه اینترنتی خود باز گرداند.
ولی نکته مهم این است که مشکل مذکور فقط محدود به گوگل نمی‌شود. کاربران جهانی در دادخواست آنلاینی که به امضا رساندند بر این نکته تأکید کردند که بجز گوگل، دیگر نقشه‌های اینترنتی از جمله Apple Maps و Bing Maps مایکروسافت نیز باید اصلاح شود. زیرا این دو شرکت هم در نقشه اینترنتی خود به نام فلسطین اشاره نکرده‌اند. البته برای کاربرانی که در نقاط مختلف جهان زندگی می‌کنند نتایج حاصل از جست‌وجو در نقشه‌های اینترنتی تفاوت‌های فراوان دارد. با وجود این هیچ کاربری در هیچ نقطه جهان اعلام نکرده است که پس از جست‌وجو در نقشه اینترنتی مربوط به منطقه کرانه باختری، نام فلسطین را مشاهده کرده باشد.
به هر حال، گستردگی دستگاه‌های الکترونیکی موبایلی این فرصت را برای کاربران جهانی به وجود آورده است تا در هر مکان و زمان بتوانند به صورت زنده و مستقیم به نقشه کل جهان دسترسی داشته باشند. از این‌رو هر گونه تغییر در نقشه‌های اینترنتی می‌تواند بیشترین تبعات را به دنبال داشته باشد و اصلاح نقشه‌های اینترنتی شرکت‌های بزرگ از جمله گوگل، اپل و مایکروسافت مهم‌ترین اتفاقی محسوب می‌شود که قرار است طی چند هفته آتی لحاظ شود. بازگشت نام فلسطین به تمام نقشه‌های اینترنتی همان آرزویی است که پِنگ از ابتدا در سر می‌پروراند تا کره زمین آن گونه که هست، به کاربران جهانی معرفی شود.

شرکت‌های گوگل، اپل و مایکروسافت تاکنون هیچ بیانیه رسمی در این زمینه منتشر نکرده‌اند ولی با وجود این فشارهای کاربران جهانی و رسیدن تعداد امضاهای آنلاین آنها به حد نصاب و تأکید سازمان ملل بر استقلال کشور فلسطین باعث شده تا پیش‌بینی شود بزودی فلسطین روی نقشه‌های اینترنتی جهان دیده شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها