روزنامه شرق: حدود هفت هزار پلیس مسلح با خودروهای زرهی اطراف پایگاه هوایی اینجرلیک را که نیروهای ناتو از آن استفاده میکنند، محاصره کردند. یک وزیر ترکیهای، این تدابیر را «بررسی امنیتی» توصیف کرد. از آنجایی که هیچ توضیح رسمیای داده نشده، گمانهزنیها درباره وقوع یک کودتای جدید یا بازدید یک مقام عالیرتبه بالا گرفته است. پایگاه خبری حریت پیشتر گزارش داده که پلیس آدانا نسبت به وقوع کودتای جدیدی هشدار داده است و نیروها بهسرعت به حالت آمادهباش درآمدهاند. ورودی پایگاه هوایی مذکور هم بسته شده است. همچنین به گزارش پایگاه خبری راشا تودی، نیروهای امنیتی مسلح به مسلسل و خودرو زرهی توما (TOMA) که مورد استفاده پلیس ضدشورش ترکیه است، در محل حضور داشتند. وزیر امور اتحادیه اروپای ترکیه در پیامی توییتری از آدانا، این تحولات را کماهمیت جلوه داد و گفت: «بازرسی امنیتی در دست انجام است. ما داریم بازرسی امنیتی کلی انجام میدهیم. هیچ مشکلی وجود ندارد». برخی از حامیان «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهوری ترکیه، ظاهرا در نزدیکی ورودی پایگاه تجمع کردهاند.
طرح اردوغان برای ریاست بر ستاد ارتش دو هفته پس از کودتای نافرجام در ترکیه، واکنشهای جناح حاکم همچنان ادامه دارد. «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهوری این کشور، شامگاه شنبه در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که بهمنظور ایجاد «تغییراتی جزئی» در قانون اساسی، لایحهای به پارلمان ترکیه ارائه خواهد شد. در صورت ایجاد این تغییرات، سازمان اطلاعات و امنیت ملی ترکیه و نیز ستاد مشترک ارتش زیر نظر رئیسجمهوری فعالیت میکنند. علاوهبراین، تمامی مدارس نظامی ترکیه منحل میشوند و بهجای آنها یک دانشگاه ملی ارتش راهاندازی میشود. این لایحه برای تصویب نهایی به رأی دوسوم نمایندگان پارلمان نیاز دارد، این به آن معنی است که بخشی از اعضای فراکسیونهای مخالف دولت نیز باید به این طرح رأی مثبت بدهند. در صورت تصویب این لایحه، در آینده فرماندهان نیروی هوایی، نیروی دریایی و نیروی زمینی به صورت مستقیم به وزیر دفاع گزارش خواهند داد.
این تصمیم اردوغان پس از شکست کودتای ۱۵ جولای و دستگیری هزاران نفر از مخالفان دولت و ایجاد تغییرات بزرگ در ارتش ترکیه، قدم دیگری برای بهدستگرفتن اختیار نیروهای امنیتی و ارتش برشمرده میشود. رئیسجمهوری ترکیه پس از کودتا سه ماه وضعیت فوقالعاده در این کشور اعلام کرد. به گفته اردوغان، این زمان در صورتی که وضعیت به حالت عادی برنگشته باشد، تمدید میشود. او در اینباره فرانسه را مثال زد که پس از حملات تروریستی پاریس وضعیت فوقالعاده در آن کشور دو بار تمدید شد. از سوی دیگر، یک مقام ارشد دولتی که نخواسته نامش فاش شود، روز شنبه گفت که دولت ترکیه از مدتها پیش از وقوع کودتا به پیامهای رمزگذاریشده وابستگان به «فتحالله گولن»، رهبر «جنبش خدمت»، برخورد کرده بود.
به گفته این مقام دولتی، سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه از ماه می سال گذشته شروع به رمزگشایی پیامهایی کرد که با اپلیکیشن «بایلاک» (ByLock) ردوبدل میشدند. دراینمیان ۴۰ هزار نفر از طرفداران گولن که ۶۰۰ نفرشان عضو ارتش ترکیه بودند، شناسایی شدند. درهمینحال ترکیه برخی قدرتهای خارجی ناشناس را به رهبری کودتای نافرجام اخیر متهم کرده، اما هنوز نام کشور خاصی را اعلام نکرده است. معاون نخستوزیر ترکیه در اینباره گفت: درحالحاضر اطلاعات دقیقی از اینکه کدام کشور از این کودتا حمایت کرده، در اختیار نداریم، اما ما با دقت ارتباطات خارجی با این کودتا را بررسی خواهیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید