ماموریت ویژه ژنرال در آنکارا

کد خبر: 550396

همزمان با ورود جوزف دانفورد به آدانا، پایگاه هوایی «اینجرلیک» با حضور 7هزار پلیس رنگ امنیتی گرفت

روزنامه ایران: در حالی که 17 روز از کودتای نافرجام ترکیه گذشته و مقامات این کشور از بازگشت نسبی آرامش به کشورشان خبر می‌دهند، بامداد دیروز یکشنبه بیش از 7هزار نیروی امنیتی در شهر «آدانا» احضار شدند تا در آستانه ورود جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا به پایگاه هوایی «اینجرلیک» تدابیر امنیتی شدیدی را در مناطق استراتژیک این شهر به اجرا بگذارند. این نخستین سفر ژنرال دانفورد، پس از کودتا به ترکیه است. منابع خبری مختلف گزارش داده‌اند که موضوع استرداد فتح‌الله گولن،‌اصلی‌ترین مخالف دولت ترکیه، از مهم‌ترین محورهای مذاکرات دانفورد با مقامات آنکارا خواهد بود. همزمان رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز اعلام کرد، قصد دارد طرحی را به پارلمان ارائه دهد که به موجب آن سازمان اطلاعات ملی (MIT) و ستاد ارتش ترکیه تحت کنترل نهاد ریاست جمهوری باشد.
پایگاه خبری روزنامه حریت که از جمله رسانه‌های مخالف رجب طیب اردوغان است، در پی افزایش قابل توجه نیروهای امنیتی در اطراف پایگاه اینجرلیک و مسدود شدن مبادی ورودی و خروجی این پایگاه اعلام کرد، اخباری مبنی بر وقوع یک کودتای جدید به پلیس آدانا رسیده و از همین رو نیروهای امنیتی اقدام به محاصره پایگاه کردند. اما ساعتی بعد از آنجا که هیچ توضیحی از سوی هیچ مقام رسمی در این‌باره داده نشد، برخی ناظران سفر جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا به ترکیه و بازدید وی از اینجرلیک را علت اصلی تشدید تدابیر امنیتی دانستند.
به گزارش راشا تودی، همزمان با سفر ژنرال دانفورد، برخی از حامیان اردوغان در نزدیکی ورودی پایگاه هوایی اینجرلیک تجمع کردند. رخدادی که با توجه به اختلافات اخیر ترکیه و امریکا قابل انتظار بود. روابط آنکارا - واشنگتن که در ماه‌های اخیر به خاطر حمایت امریکا از شاخه نظامی کردهای سوریه تا حدودی تیره شده بود، پس از کودتای نافرجام 15 جولای و موضعی که غرب و اروپا در قبال این رخداد و بازداشت‌های گسترده پس از آن گرفتند، دچار چالش شده و آنکارا ناخرسندی خود از امریکا را با محدود کردن فعالیت‌های نیروی هوایی امریکا در اینجرلیک، نشان می‌دهد. اخیراً نیز تظاهراتی در آدانا برای تعطیل شدن پایگاه هوایی اینجرلیک صورت گرفت و مردم شعارهای ضد امریکایی سر دادند. معترضان که اغلب حامیان دولت هستند، معتقد بودند، امریکا در کودتای کشورشان دست داشته است. پیشتر نیز ژنرال بکر ارجان وان، فرمانده ترکیه‌ای اینجرلیک به همراه هفت نفر دیگر از افسران ترکیه‌ای این پایگاه به اتهام دست داشتن در کودتا دستگیر شده بودند که ژنرال جوزف ووتل، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی ارتش امریکا به این دستگیری‌ها واکنش نشان داد و اعلام کرد: ما با نظامیان ترکیه‌ای دستگیر شده ارتباط کاری داشتیم و دستگیر شدن آنها روند فعالیت‌ها و همکاری‌های امریکا و ترکیه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اما همین اظهارات ژنرال جوزف ووتل خشم اردوغان را برانگیخت و وی در سخنانی اعلام کرد، اظهارات رئیس ستاد فرماندهی مرکزی ارتش امریکا درباره کودتاچیان، به معنای قرار گرفتن او در کنار آنها و حمایت از آنهاست. «تمام دنیا شاهد است ما پاسدار حفظ دموکراسی هستیم. ولی یک نفر اینجا نگران کسانی است که اکنون در پشت میله‌های زندان قرار دارند.»
دیروز در چنین فـــضای سرد و پر تنشی بود که رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا وارد ترکیه شد و درباره پرونده‌های متعددی از جمله استفاده کودتاچیان از دو پایگاه اینجرلیک و دیاربکر (نیروهای امریکایی در این پایگاه‌ها حضور دارند) در جنوب و جنوب شرق ترکیه در جریان کودتا، چگونگی همکاری دو کشور پس از این در مبارزه با داعش، اختلافات دو کشور بر سر حمایت امریکا از کردهای سوریه، موضوع استرداد فتح‌الله گولن، واعظ امریکا نشین که مقامات ترکیه از او به عنوان عامل اصلی کودتا نام می‌برند و ارتباط احتمالی محافل امریکایی با کودتای ترکیه با مقامات آنکارا گفت‌و‌گو کرد. این در حالی است که یک هیأت پارلمانی ترکیه نیز متشکل از نمایندگان حزب حاکم بزودی راهی واشنگتن می‌شود تا با اعضای کنگره امریکا و سازمان‌های جامعه مدنی درباره جزئیات کودتای نافرجام مذاکره کنند. درخواست برای استرداد فتح‌الله گولن محور مذاکرات این هیأت خواهد بود. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه پیشتر گفته بود، بی‌توجهی واشنگتن به درخواست استرداد گولن باعث شده احساسات ضد امریکایی در ترکیه افزایش یابد.
نگرانی برلین از تسری ناآرامی‌های ترکیه به آلمان
حوادث اخیر ترکیه و بازداشت‌های گسترده در این کشور نگرانی‌های جدی مقامات اروپایی درباره آینده ترکیه و درخواست این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا و همچنین مسأله پناهجویان را برانگیخته و واکنش‌های کلامی آنان را نیز به دنبال داشته است. مواضعی که اروپاییان اتخاذ کرده‌اند به مذاق سران آنکارا خوش نیامده است. بتازگی نیز دادگاه آلمان در حکمی اردوغان را از انتشار پیام ویدئویی فراخوان برای برگزاری تظاهرات ضد کودتا در کلن آلمان منع کرد و ظفر سیراکایا، رئیس اتحادیه دموکرات‌های ترکیه ـ اروپا که مسئول برگزاری این تظاهرات است با انتقاد از رأی دادگاه آن را سیاسی اعلام کرد. این تظاهرات قرار بود دیروز برگزار شود.
فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان پیشتر درباره این تظاهرات گفته بود: تنش‌های سیاست داخلی ترکیه نباید به آلمان انتقال پیدا کند. وی از حامیان اردوغان خواسته بود، ضمن حفظ خویشتنداری اجازه رخنه کردن درگیری‌های سیاسی به آلمان را ندهند. پلیس آلمان نیز نگرانی عمیق خود را از بروز درگیری در این تظاهرات اعلام کرده و گفته بود اگر یکی از وزیران دولت ترکیه به آلمان سفر و در تظاهرات شرکت کند، آن را لغو می‌کند. قرار است چهار تظاهرات نیز در مخالفت با اردوغان در شهر کلن برگزار شود. رابطه آنکارا - برلین بعد از آنکه پارلمان آلمان «نسل کشی ارامنه» را به رسمیت شناخت، تیره شد. علاوه بر آلمان، دیگر مقامات اروپایی نیز از اوضاع داخلی ترکیه ابراز نگرانی کرده‌اند و عملکرد دولت آنکارا را «بسیار فراتر از قانون» می‌دانند. ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا که پیشتر هشدار داده بود، آنکارا با این عملکرد نمی‌تواند به عضویت اتحادیه اروپا درآید، در تازه‌ترین اظهارات در مصاحبه با روزنامه اتریشی کوریر نسبت به فروپاشی توافق اتحادیه اروپا با ترکیه بر سر مقابله با ورود موج پناهجویان به این اتحادیه نیز هشدار داد. توافق ماه مارس میان اتحادیه اروپا و ترکیه توانسته بود در کاهش موج ورود مهاجران به اروپا موفق عمل کند.
یکشنبه آینده آخرین روز تجمعات شبانه در خیابان‌های ترکیه
اردوغان در گفت‌و‌گو با شبکه تلویزیونی «آ حابر» گفت: از یکشنبه آینده٬ تجمعات شبانه که برای دفاع از دموکراسی آغاز شده بود، پایان می‌یابد.

وی افزود: پیشنهاد می‌دهم یکشنبه هفته آینده (7 آگوست) با یک گردهمایی بزرگ در محله «ینی کاپی» در استانبول ٬ به این گردهمایی‌ها پایان داده شود. وی با دعوت از همه سیاستمداران و دست اندرکاران برای شرکت در این گردهمایی افزود در این باره با نخست‌وزیر گفت‌و‌گو خواهد کرد. اردوغان گفت: امرای ارتش، چهره‌های مشهور هنری و ورزشی نیز در این گردهمایی شرکت کنند و نشان داده شود که بزرگترین گردهمایی علیه کودتاگران است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها