سرویس سیاسی فردا: انتخابات هیئت رئیسه مجلس روز گذشته با همه گمانه زنی ها و پیش بینی ها برگزار شد. 9 اصولگرا و 3 اصلاح طلب توانستند به هیئت رئیسه مجلس دهم راه یابند. هرچند که این انتخاب به صورت موقت بوده اما به نظر می رسد در مرحله دوم انتخابات تغییر محسوسی در این رویه صورت نگیرد. دوگانه عارف، لاریجانی ماه ها بود که در محافل سیاسی خصوصا میان اصلاح طلبان و حامیان دولت دیده می شد. طرفداران دولت علنا به این موضوع اعتراف می کردند که لاریجانی به مراتب بهتر و بیشتر از عارف توانایی پیش برد اهداف دولت یازدهم در مجلس را دارد. از سوی دیگر اصلاح طلبان که پس از سال ها دورماندن از قدرت تصور این را داشتند که رای یکدست تهرانی ها به لیست امید یعنی پایان کار و داشتن اکثریت مجلس، خواهان به ریاست رسیدن عارف بودند و به نظرشان عارف یک بار «فردین اصلاح طلبان» (تعبیر روزنامه آفتاب یزد برای کنارکشیدن عارف از انتخابات ریاست جمهوری سال 92 به نفع حسن روحانی) شد و دیگر نباید خود را نادیده بگیرد.
انتخابات ریاست موقت مجلس شورای اسلامی برگزار شد و علی لاریجانی با 173 رای رئیس مجلس ماند. اما این انتخاب بیش از پیش شکاف میان اصلاح طلبان و اعتدالیون را نمایان کرد.
روزنامه آرمان، ارگان خانوادگی هاشمی رفسنجانی که از ماه ها قبل از انتخابات نیز در گزارش ها و مصاحبه های متعدد از ریاست لاریجانی بر مجلس استقبال می کرد در شماره امروز خود نتوانست این ذوق زدگی را پنهان کند.
آرمان در گزارشی نوشت: «نتایج انتخابات هیات رئیسه مجلس دهم روز يكشنبه از يك سو لبخند بر لب برخي و اندوه بر چهره برخي ديگر آورد؛ لبخند بر لبان طيفي نقش بست كه واقعيت را در مقابل ديدگان خود قرار دادند و با ارزيابي شرايط كشور و بالا و پايين كردن به لاريجاني توصيه كردند و اندوه سهم آناني شد كه صندلي رياست مجلس را بهواسطه سالها دور بودن از قدرت سهم كانديداي جريان خود يعني دكتر محمدرضا عارف ميدانستند و چنان ذوقزده حضور در كرسيهاي هيئت رئيسه را در ذهن خود ترسيم كرده بودند كه از پيرامون خود و آنچه در اتاق هاي فكر جريانات ديگر ميگذشت بيخبر ماندند.»
روزنامه فرهیختگان، ارگان دانشگاه آزاد اسلامی و وابسته به هاشمی رفسنجانی با پیروز خواندن حسن روحانی در انتخابات هیئت رئیسه مجلس نوشت: «انتخابات هیئترئیسه نشان داد که دولت پیروز این انتخابات بود. علی لاریجانی پیش از این و در مجلس نهم در تصویب برجام به دولت روحانی کمک شایانی کرده بود و اکنون پاداش آن را دریافت کرد. عموم چهرههای میانهرو و چهرههای مستقل مجلس، آرای خود را به سبد لاریجانی ریختند. اینها کسانی هستند که نقشآفرینی بسیاری در تحولات سیاسی آینده خواهند داشت. ضمن آن که مشخص شد اصلاحطلبان نیز در این وزنکشی سیاسی 103رای دارند که این آرا در کنار آرای اغلب کسانی که به لاریجانی رای دادند، نشان میدهد که این دوره مجلس، دولت یکسال آینده را با خیال راحت سپری خواهد کرد. اکنون احتمال تحولات و تغییرات در هیئت دولت نیز دور از ذهن نخواهد بود.»
اما روزنامه آفتاب یزد که بسیار از انتخاب نشدن عارف عصبانی بود به روال گذشته قبیله گرایی اصلاح طلبی را تجدید کرد. این روزنامه در تیتر یک امروز گسانی را که عارف رای ندادند، بی اخلاق خواند.
روزنامه اعتماد نیز که مدیر مسئولش از کاندیدای راه یافته به مجلس دهم بوده و در انتخاب نایب رئیسی به نفع علی مطهری کناره گیری کرد، در شماره امروز این روزنامه سعی کرد این عصبانیت را با لیست امیدی خواندن لاریجانی پنهان کند.
آنچه حائز اهمیت بوده این است که اصلاح طلبان از چیزی گله می کنند که خود آن را به وجود آوردند. آنان که مدعی دموکراسی خواهی و قائل به چرخش قدرت و حاکمیت عقلانیت بوروکراتیک هستند به طبع نباید از اقتضائات آن عصبانی و افسرده شوند و هرجا که فرد مدنظرشان مورد انتخاب قرار نگرفت اخلاق محور شوند.
به نظر می رسد این شکاف برای اصلاح طلبانی که پس دور دوم انتخابات مجلس و تصور در اکثریت بودن، کم کم خط و نشان کشیدن برای دولت یازدهم را در دستور کار قرار دادند، پیام روشنی دارد. کواکبیان، منتخب مجلس دهم صریحا از تغییر برخی اعضای کابینه سخن می گوید و اصلاح طلبان دیگر همچنان به دنبال سهم خواهی در دولت روحانی هستند؛ زیرا هیچ کدام از اهدافی که موجب حمایت آنان از روحانی شد در دستور کار دولت یازدهم قرار نگرفت. به نظر می رسد نتیجه این انتخاب و رضایت داشتن اعتدالیون از رئیس بودن لاریجانی، این پیام را به اصلاح طلبان منتقل می کند که روحانی و دولتش حاضر نیست به اصلاح طلبان باج دهد و آنان را بیش از این در قدرت سهیم کند.
دیدگاه تان را بنویسید