مردم سالاری: رجب طيب اردوغان رئيسجمهور ترکيه براي جلوگيري از بروز برخورد با روسيه، چاره اي جز عقبنشيني ندارد. ساقط کردن هواپيماي نظامي روسيه که باعث بروز تنش جدي بين آنکارا و مسکو شد، نشانهاي از منافع و سياستهاي متناقض دو کشور در سوريه است. به نوشته روزنامه بريتانيايي اينديپندنت، اين تناقضها بين مسکو و آنکارا در نهايت بايد پديدار ميشد. به اعتقاد بيشتر کارشناسان غربي، دو طرف اصرار دارند از لبه پرتگاه عبور نکنند، اما بازگشتي به شرايط پيشاز بحران هم رخ نخواهد داد. روسيه اکنون کنترل حريم هوايي سوريه و فراتر از آن را در دست دارد و به آنکارا اجازه نخواهد داد تا بدون هماهنگي هواپيماهاي خود را به بهانه مبارزه با داعش به حريم هوايي سوريه ارسال کند.
يوري اوشاکوف، مشاور رئيسجمهوري روسيه در امور روابط خارجي در پاسخ به اين پرسش که چرا پوتين به دو تماس تلفني رجب طيب اردوغان پاسخ نداده است، گفت: پوتين پاسخ نميدهد چرا که طرف ترکيهاي حتي آماده يک عذرخواهي ساده بابت سرنگون کردن جنگنده روسيه نيست.روز جمعه رسانههاي دو کشور از درخواست اردوغان براي ديدار با پوتين در حاشيه نشست پاريس خبر داده بودند.
پوتين در مورد اين حادثه خود را مقصر نميداند و در مقابل ترکيه را متهم ميکند که با خريد نفت از داعش به بقاي آنها کمک ميکند. البته اين اتهام اخير با واکنش خشمگينانه اردوغان که پوتين را به افترا زدن متهم ميکند، مواجه شد. اما حقيقت اين است که حکومت اردوغان در بسياري از موارد چشم خود را بر روي فعاليتهاي داعش در ترکيه و همچنين تجارت بازرگانان و قاچاقچيان ترک با جلادان جهادي بسته است.
در ظاهر رئيسجمهور ترکيه کاملا درگير جنگ با داعش است. در ماه اکتبر وي به جنگندههاي آمريکايي اجازه داد براي اجراي عمليات بر ضد داعش از پايگاه اينجرليک ترکيه استفاده کنند و قول داد نيروهايش نيز به نبرد ملحق شوند. اما حقيقت اين است که هواپيماهاي ترکيه موشکهاي خود را تقريبا منحصرا به سمت ارتشي هدف گرفتهاند که تهديد واقعي براي داعش محسوب ميشود و در برابر اين گروه تروريستي به پيروزيهاي بيشماري دست يافته است يعني نيروهاي کرد پکک در داخل خاک سوريه.
رجب طيب اردوغان، رئيسجمهوري ترکيه در جمع مردم شهر بورسا گفت: ما بسيار از وقوع چنين حادثهاي ناراحتيم و اميدواريم ديگر تکرار نشود. ما در حال بررسي راههاي حل اين اشتباه هستيم. برخي جنگ با داعش را دستاويزي براي حمايت از دولت بشار اسد (رئيسجمهوري سوريه) قرار دادهاند. از نظر ما هيچ فرقي بين نظام سوريه، داعش، حزب اتحاد دموکراتيک سوريه و جبهه النصره وجود ندارد.
اردوغان با اشاره به انتقادهاي داخلي در کشورش در رابطه با سرنگوني جنگنده سوخوي 24 روسيه گفت: برخي در داخل عليه دولت در رخدادهاي اخير صحبت ميکنند به آنها ميگويم آيا در چنين شرايط سختي هم نميخواهيد در کنار کشور خود بايستيد پس چه موقع قصد داريد اين کار را انجام دهيد. ما به هيچ کس اجازه نميدهيم حاکميت ملي ترکيه را مورد تهديد قرار دهد.
در مقابل انتقاداتي که عليه اردوغان مطرح است؛ ولاديمير پوتين رئيسجمهور روسيه همچنان براي تشکيل ائتلاف فراگيري به جاي ائتلاف واشنگتن تلاش ميکند. اما به نوشته نشريه فرانسوي لوفيگارو کاخ سفيد حاضر نيست اين پرچم را به کرملين واگذار کند. فرانسوا اولاند رئيسجمهور فرانسه که از پيشنهاد خود براي تشکيل جبهه مشترک عليه داعش عقبنشيني کرد، براي هماهنگي به کرملين متوسل شد و حتي به گفته لوران فابيوس مشارکت ارتش سوريه را هم نبرد عليه تروريسم پذيرفت. فشارهاي مسکو بر آنکارا ممکن است اردوغان را وادار کند دستکم به جاي چرخش کامل در سوريه، در مورد اين بحران با هماهنگي روسيه عمل کند. همچنان احتمال ديدار پوتين و اردوغان در حاشيه اجلاس آب و هوا در پاريس در صورت عقب نشيني ترکيه بر اساس خواست مسکو در مسئله سوريه وجود دارد. اردوغان در شرايط کنوني بايد براي عقب نشيني تصميم گيري کند تا مانع تاثير پيامدهاي اين بحران بر اوضاع داخلي ترکيه شود.
اعزام غير رسمي ارتش سرخ
دولت روسيه به عراق اعلام کرده که قصد انجام عملياتي «کوبنده» عليه داعش در سوريه را دارد و از بغداد خواست فعاليت فرودگاههاي اربيل و سليمانيه را براي جلوگيري از بروز هرگونه حادثه متوقف کند.
خبرگزاري ايتارتاس روسيه اعلام کرد که مسکو به زودي عمليات نظاميگستردهاي را با عنوان «نابودي فراگير» با مشارکت 69 جنگنده سوخو و بمبافکنهاي توپولف160 و زيردرياييها و ناوهاي خود در دريايي مديترانه آغاز خواهد کرد.
ارتش روسيه غالبا حملات موشکي کروز خود عليه داعش در سوريه را از درياي خزر انجام ميدهد که اين امر مستلزم آن است که موشکهاي شليک شده از حريم هوايي ايران و شمال عراق عبور کنند تا به سوريه برسند.
در حالي که ولاديمير پوتين دخالت سربازان روسي در جنگ سوريه را انکار ميکند، اما براساس تحقيقات اشپيگل، روسيه در حمايت از بشار اسد، حاکم سوريه از نيروي زميني و توپخانه استفاده ميکند.
به گزارش ايسنا، به نوشته «اشپيگل آنلاين» برخلاف ادعاي پوتين، رئيسجمهور روسيه مبني بر عدم دخالت نيروي زميني ارتش اين کشور در جنگ داخلي سوريه اکنون مشخص شده است که روسيه با نيروي زميني و توپخانه به بقاي رژيم بشار اسد کمک ميکند.
اشپيگل آنلاين در تحقيقات خود درباره جزئيات چگونگي دخالت سربازان روس در سوريه مينويسد، دست کم دو سرباز روس در ماموريت سوريه کشته شدهاند. اين دو سرباز به يگان ويژه 22 اداره اطلاعات ارتش تعلق داشتند که در شهر روستوف واقع در کنارههاي رود دن مستقر است. روز پنجشنبه 12 نوامبر مراسم تدفين اين دو سرباز در شهر روستوف برگزار شده است.
اشپيگل در ادامه جزئيات تحقيقات خود اضافه ميکند که رسانههاي روسيه اجازه نداشتند درباره مرگ اين دو سرباز گزارشي منتشر کنند.
اشپيگل آنلاين در ادامه آورده است که روسيه براي دفاع از رژيم بشار اسد علاوه بر حملات هوايي، در حمل و نقل نيروي زميني و پشتيباني توپخانه نيز وارد صحنه جنگ سوريه شده است.
هواپيماهاي نظامي «ايليوشين» و هليکوپترهاي غولپيکر «ميگ-24»، در انتقال نيروهاي رژيم اسد وارد نبرد شدهاند.
روسيه در جنگ داخلي سوريه براي تقويت نيروهاي اسد از توپخانه مدرني استفاده ميکند که به گردان 120 توپخانه ارتش روسيه مستقر در سيبري تعلق دارد. پيشتر نيز گروه موسوم به «Conflict Intelligence Teams» که اعضايش از جمله وبلاگرها و فعالان اپوزيسيون روسيه هستند، تصاويري را جمعآوري کرده بودند که نشان ميدهد عمليات نظاميروسيه فراتر از حملات هوايي است و شامل عمليات زميني سربازان روس هم ميشود.
خبرگزاري روسي «اسپوتنيک» تحت عنوان «تسليحات روسيه در مبارزه با داعش» شماري از توليدات جنگ افزاري صنايع روسي را که بيشتر در لاذقيه و در فرودگاه نظاميحميميم در سوريه مستقر هستند، معرفي کرده است.
به گزارش اسپوتنيک، روسيه در جنگ داخلي سوريه از تسليحات مدرني چون بالگرد ترابري تهاجمي «مي8 آ امشت»، سامانه موشکي پدافند هوايي اس 400، جنگنده «سوخو 30 اسام»، جنگنده بمب افکن روسي «سوخو 34» در فرودگاه نظاميحميميم، رزمناو موشکانداز «ماسکوا» براي پدافند هوايي منطقه در سواحل استان لاذقيه و هواپيماي استراتژيک بمبافکن، «موشکانداز توپولف 160» به نام "آلکساندر نوويکوف» در فرودگاه نظامي حميميم مستقر کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید