مجوزهای دولتی برای گرانسازی موجب تورم خوراکیها شد
صدور برخی بخشنامهها از سوی دستگاههای دولتی با مضمون گرانسازی، موجب تورم نقطه به نقطه و تورم اقلام خوراکی شد.
در حالی که دولت طی چند ماه گذشته، مجوز گرانی نان، لبنیات، دارو، کالاهای اساسی، ارز، گاز، برق، بلیت قطار و... را صادر کرده، مرکز آمار از افزایش تورم نقطه به نقطه و تورم خوراکیها خبر میدهد.
در این زمینه روزنامه اعتماد بیآنکه به منشأ دولتی ماجرا اشاره کند، در خبری با عنوان «تورم خوراکیها بالا رفت / هشدار برای تنظیم بازار در دو ماه پایانی سال» نوشت: مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود از شاخص قیمت مصرفکننده در اولین ماه زمستان، خبر داده که میزان تورم ماهانه بار دیگر افزایشی شده است. ضمن اینکه بیشترین فشار تورمی از سمت کالاهای خوراکی به خانوارها وارد شده و حتی تورم ماهانه در اقلام خوراکی به بالای 3 درصد هم رسیده است. افزایش تورم خوراکیها در سه ماه پایانی سال و همزمان با نزدیک شدن به ایام نوروز و حتی ماه مبارک رمضان، هشداری برای تنظیم بازار خوراکیهاست. چرا که آمار و ارقام نشان میدهد که اقلام خوراکی با سرعت بیشتری در حال افزایش قیمت هستند. در روزهای گذشته، گزارشهایی درباره افزایش قیمت روغن نباتی، کره پاستوریزه و حتی کنسرو تن ماهی منتشر شده و از طرفی قیمت برخی اقلام در سبد میوه و سبزیجات نیز رو به رشد بوده است. سیب زمینی که در حال حاضر روی قیمت 60 هزار تومان در هر کیلو میچرخد و در بسیاری از میادین میوه و ترهبار نایاب شده است. بررسیها نیز نشان میدهد که «سبزیها و حبوبات» بالاترین تورم ماهانه را در میان سبد کالایی دیماه تجربه کردهاند. همچنین، تورم ماهانه «انواع گوشت قرمز و سفید» منفی شده که حکایت از کاهش قیمت آنها دارد.
بر اساس جدیدترین دادههای مرکز آمار تورم ماهانه در دی امسال به 2.9 درصد در حالی که در آذر 2 درصد بوده است. بنابراین، نه تنها در دیماه قیمت سبد مصرف خانوارها نسبت به آذر افزایش یافته بلکه به سرعت این رشد قیمت نیز افزوده شده است. همچنین، تورم نقطه به نقطه نیز نسبت به آذرماه در سطح بالاتری قرار گرفته و به 31.8 درصد رسیده است. به عبارت دیگر، خانوارها در دیماه 1403 نسبت به دیماه 1402 گذشته برای یک سبد یکسان از کالا و خدمات، 31.8 درصد بیشتر هزینه پرداخت کردهاند.
تورم ماهانه اقلام خوراکی در دیماه 3.2 درصد و اقلام غیر خوراکی 2.8 درصد بوده که نسبت به آذرماه افزایش قابل توجهی داشتهاند. به طوری که، تورم اقلام خوراکی 1.4 واحد درصد افزایش یافته و این مقدار افزایش در تورم ماهانه چشمگیر است. با توجه به اینکه تورم خوراکی بیشتر از تورم غیر خوراکی بوده، فشار تورمی در دیماه از سمت اقلام خوراکی بوده است. همچنین، تورم اقلام خوراکی در میان دهکها در این ماه به بیش از 3 درصد رسیده است».
در همین حال روزنامه ایران نیز در گزارشی با اشاره به گزارش مرکز آمار خاطرنشان کرد: بررسیها نشان میدهد که تورم دیماه سال جاری در مقایسه با تورم دیماه سال 1402 با افزایش مواجه شده و به 31.8 درصد رسیده است. با توجه به مجوزهای افزایش قیمتی که در یک ماه اخیر بهویژه در حوزه صنایع غذایی داده شده، افزایش قیمت کالاهای خوراکی مانند کره پاستوریزه، کنسرو تن ماهی و حتی روغن نباتی، تاثیر خود را در سرعت افزایش قیمت کالاهای خوراکی گذاشته است. در یک نگاه کلی در دیماه امسال نسبت به آذرماه سال جاری نرخ تورم ماهانه با رشد 0.9 درصدی به 2.9 درصد رسیده است.
کیهان
دیدگاه تان را بنویسید