۱۴ خواسته فلسطینیها در مقابل احیای توافق اسلو
یک روزنامه عبری زبان مدعی شد که یک رهبر فلسطینی در رامالله در گفتگویی با القدس العربی از تمایل ریاض به عادیسازی با رژیم صهیونیستی بدون پایبندی به ابتکارعمل صلح عربی سال ۲۰۰۲ سخن گفت.
یک روزنامه عبری زبان مدعی شد که یک رهبر فلسطینی در رامالله در گفتگویی با القدس العربی از تمایل ریاض به عادیسازی با رژیم صهیونیستی بدون پایبندی به ابتکارعمل صلح عربی سال ۲۰۰۲ سخن گفت.
روزنامه عبری زبان هاآرتص امروز (یکشنبه) مدعی شد، بر خلاف آنچه شنبه در مطبوعات عربستانی درباره پایبندی ریاض به ابتکارعمل صلح عربی نوشته شده و اینکه عربستان در این مورد با دقت گام برمیدارد و عجلهای در زمینه عادی سازی با تل آویو ندارد، سه منبع در خاورمیانه که از مذاکرات محرمانه مطلع هستند، اعلام کردند، «عربستان مصمم است در مقابل عادیسازی روابط خود با اسرائیل، به ائتلافی نظامی با آمریکا برسد؛ حتی اگر اسرائیل به فلسطینیها امتیازی ندهد».
هاآرتص به نقل از آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نوشت، «شروط فلسطینیها در توافق با عربستان و اسرائیل بسیار اساسی است و به گامهایی در مسیر راهحل دودولتی سوق خواهد داد، از نظر دولت جو بایدن هم توافق یاد شده باید شامل پیشروی به سوی این راهحل باشد».
این روزنامه عبری زبان به نقل بلینکن نوشت، «عادیسازی میان عربستان و اسرائیل نه به زیان مساله فلسطین بوده بلکه به جای آن، میتواند شرایط بهتری را در خاورمیانه ایجاد کند».
همچنین هاآرتص به نقل از جان کربی، مشاور امنیت ملی آمریکا نوشت، «همه طرفهای حاضر در مذاکرات میان آمریکا، عربستان و اسرائیل برای رسیدن به یک توافق، مجبور به امتیازدهی و سازش خواهند شد».
اما این روزنامه عبری زبان به نقل از سه منبع در خاورمیانه که از رایزنیهای محرمانه اطلاع دارند، نوشت، «خواستههای فلسطین هرگز رویاهای آنها برای تشکیل کشور مستقل و حاکمیت گسترده را محقق نخواهد کرد و آنها مجبور خواهند شد به تسهیل شروط اسرائیل بسنده کنند».
یک منبع فلسطینی آگاه در رامالله شنبه همین مطلب را در گفتگو با القدس العربی تایید کرد و گفت: فلسطین چند روز قبل در جریان دیدار نایف السدیری، سفیر عربستان با رهبران فلسطینی پذیرفت که فرصت فعلی برای توافقی درباره تشکیل کشور فلسطین مناسب نیست و آنچه محتمل است، پاسخ به درخواستها برای تقویت ماهیت سیاسی فلسطین، زنده نگه داشتن ایده دو دولتی و رفع خواستههای ملموسی است که فشار اشغالگری را برای فلسطینیها کاهش دهد.
این منبع افزود: السدیری به رهبران فسلطینی گفت، عربستان در شرایط فعلی نمیتواند کشور فلسطین را روی کار آورد، او به رهبران فلسطینی پیشنهاد داد مجموعهای از خواستههای واقعبینانه خود را که موجب احیای توافق اسلو میشود، ارائه کرده تا او آنها را به آمریکا انتقال داده و برای تحقق آنها تلاش کند.
منبع یاد شده به القدس العربی گفت: تشکیلات خودگردان فلسطین موضعگیری عربستان را درک میکند و تصمیم گرفته از تجربه عادیسازی امارات و بحرین درس گرفته، از آنها برای بهبود شرایط خود و توسعه و تقویت حاکمیت و بازدارندگیاش استفاده کرده و از مخالفت سرسختانه به مشارکت در توافق احتمالی با عربستان تغییر رویکرد دهد.
طبق اظهارات منبع یاد شده، طرف فلسطینی با طرح ۱۴ درخواست، اجرای بندهای باقی مانده توافق اسلو را خواستار شد که مهمترین آنها عبارت هستند از: احداث فرودگاه فلسطین، حاکمیت کامل فلسطین بر منطقه "أ"، اجرای دور سوم عقبنشینی اسرائیل از منطقه "ج" بالغ بر ۱۳ درصد از کل مساحت آن، آغاز توافق اقتصادی پاریس و آزادسازی درآمدهای متعلق به فلسطینیها که امروز حدودا بالغ بر ۸۰۰ میلیون دلار است، اجرای توافق گذرگاههای مرزی با اردن با استقرار نیروهای امنیتی فلسطینی در آنجا، توقف اقدامات یکجانبه اسرائیل همانند شهرکسازیها و دیگر موارد.
همچنین منبع مذکور گفت، تشکیلات خودگردان فلسطین امیدوار است که تحقق این خواستهها بتواند تشکل سیاسی فلسطین را تقویت کرده، راهحل دو دولتی را حفظ و توافق اسلو را احیا کند و نقشههای محافل دولتی اسرائیل برای سرنگونی تشکیلات را ناکام بگذارد.
اطلاعاتی که به صورت مستمر نشت پیدا میکند، حاکی از مخالفت نهاد امنیتی رژیم صهیونیستی در مذاکرات با خواستههای ریاض برای دریافت حمایت آمریکا در زمینه توسعه برنامه هستهای صلحآمیز در خاکش و نیز مخالفت برخی وزرای تندوری اسرائیلی با دادن هر گونه امتیازی به فلسطینیها است.
اما تا این لحظه مسوولان فرماندهی سرویسهای امنیتی رژیم صهیونیستی سکوت پیشه کرده و آنها با وجود اینکه به دلیل نگرانیها از بیثباتی در عربستان و احتمال تغییر در ساختار حاکمیتی عربستان و روی کار آمدن سران جدیدی در این کشور با رویکردهای ضد اسرائیلی، هیچ تغییری در مخالفتشان با پروژه هستهای غنیسازی اورانیوم در خاک عربستان حاصل نشده، به دلیل حساسیت موضوع از اظهارنظر درباره پیشرفت در توافق با عربستان خودداری میکنند.
مسوولان امنیتی رژیم صهیونیستی تردید دارند آمریکا بتواند تضمین دهد روند غنیسازی اورانیوم در خاک عربستان صلحآمیز میماند و خطری برای اسرائیل ایجاد نمیکند، آنها تاکید دارند تصمیم نهایی در این خصوص تنها باید پس از انجام پژوهشهای گسترده و عمیق در این زمینه، گرفته شود./خانه ملت
دیدگاه تان را بنویسید