گفت‌وگوی «فردا» با هادی حق‌شناس

نوسانات نرخ ارز به کدام سمت می‌رود؛ کاهشی یا افزایشی؟

کد خبر: 1211206

هادی حق‌شناس گفت: اگر دولت بتواند متغیرهای غیراقتصادی مانند تنش‌ در روابط بین‌المللی را حذف کند، نرخ ارز به میزان قابل توجهی پایین می‌آید.

نوسانات نرخ ارز به کدام سمت می‌رود؛ کاهشی یا افزایشی؟

گروه سیاست سایت فردا: پس از توافق ایران و عربستان شاهد ریزش نرخ ارز بودیم؛ اتفاق مثبتی که بسیاری از مردم را امیدوار کرده است اما آیا این روند ادامه خواهد داشت یا موقتی است؟

هادی حق‌شناس، اقتصاددان، درباره این موضوع به «فردا» گفت: «به طور قطع هیچ دولتی تمایل ندارد قیمت ارز افزایشی شود و در این موضوع نباید تردید کرد. افزایش قیمت ارز ممکن است درآمدهای دولت را افزایش دهد اما تورم عمومی را هم افزایش می‌دهد و هر چه قدر تورم افزایش یابد هم میزان نارضایتی از دولت زیاد می‌شود؛ بنابراین این سخن که دولت تمایل داشت تا نرخ ارز بالا برود تا کسری بودجه خود را جبران کند، واقعیت ندارد زیرا دولت اول از همه از چنین شرایطی متضرر می‌شود».

او ادامه داد: «دو خبری که در چندوقت اخیر منتشر شد یعنی سفر آقای گروسی به تهران و توافق ایران و عربستان بر نرخ ارز تأثیر گذاشت و آن را کاهشی کرد اما زمانی می‌توانیم  بگوییم این کاهش ماندگار است که تفاهم‌نامه با عربستان جنبه اجرایی به خود بگیرد و با آژانس هم مشکلاتمان رفع شود. واقعیتی است که در کنار متغیرهای واقعی نرخ ارز بخشی از متغیرها غیراقتصادی است. مهم‌ترین متغیرهای غیراقتصادی نرخ ارز در سال‌های اخیر خروج ترامپ از برجام و عدم عضویت ایران در اف‌ای‌تی‌اف بود. در سال جاری هم به دلایل مختلف اجماع جهانی علیه ایران شکل گرفت که باعث شد نرخ نزدیک به 50هزار تومان برسد».

این تحلیلگر مسائل اقتصادی همچنین بیان کرد: «گاهی فقط خبرهای سیاسی می‌تواند به عنوان متغیرهای غیراقتصادی نرخ ارز، باعث بالارفتن آن شوند. حالا اگر دولت ایران بتواند متغیرهای غیراقتصادی مانند تنش‌ در روابط بین‌المللی را حذف کند، نرخ ارز به میزان قابل توجهی پایین می‌آید همان‌طور که صرفا با خیر توافق ایران و عربستان تا حدی این اتفاق رخ داد. در آن شرایط فقط می‌ماند متغیرهای اقتصادی که در آن حوزه باید مدیریت و سیاست‌گذاری اقتصادی درست در دستور کار باشد».

حق‌شناس در پایان گفت: «همه از توافق اخیر ایران و عربستان راضی هستند به جز دو گروه؛ یکی صهیونیست‌ها و دوم تندروهای داخلی. اگر این دو چوب لای چرخ بهبود روابط دیپلماتیک ایران نگذازند و اگر ایران به عضویت اف‌ای‌تی‌اف درآید، نرخ ارز کاهشی‌تر هم خواهد شد».

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها