حمیدرضا ترقی در گفت‌وگو با «فردا»:

حضور چین در منقطه به طور طبیعی آمریکا را خارج می‌کند

کد خبر: 1192041

حمیدرضا ترقی گفت: حضور چین در منطقه حوزه خلیج فارس و ارتباط با عربستان بیش از آنکه برای ایران مشکلی ایجاد کند، آمریکا را منزوی و از منطقه خارج می‌کند.

حضور چین در منقطه به طور طبیعی آمریکا را خارج می‌کند

گروه سیاست سایت فردا: توسعه ارتباط چین با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و عربستان باعث شده است که یک پرسش مهم مطرح شود؛ اینکه آیا این ارتباطات تازه بر موقعیت اقتصادی ایران تأثیر می‌گذارد؟

حمیدرضا ترقی، فعال و تحلیلگر مسائل سیاسی، درباره این موضوع به «فردا»گفت: «حضور چین در منطقه حوزه خلیج فارس و ارتباط با عربستان بیش از آنکه برای ایران مشکلی ایجاد کند، آمریکا را منزوی و از منطقه خارج می‌کند. حضور چین به طور طبیعی باعث خروج آمریکا از منطقه می‌شود. ظرفیت تولید نفت ایران محدود است و مثل عربستان نیست که بتواند پاسخگوی نیازهای چین باشد. چین نیازهای بیشتری به نفت و گاز دارد و پالایشگاه‌های جدید پتروشیمی که تأسیس کرده است نیاز به نفتش را بالا برده است. میزان تبادلات اقتصادی ایران با چین همان‌طور که اعلام کرده‌اند حدود 20میلیارد دلار است که 50درصد صادرات و 50درصد واردات است؛ بخش اعظم آن هم کالاهای غیرنفتی است و این درحالی است که عربستان میزان بیشتری نفت به چین می‌فروشد».

او ادامه داد: «ایران در ارتباط با چین تفاهم‌نامه 25ساله را دارد که بر اساس آن ظرفیت‌های بسیاری برای توسعه اقتصادی به وجود می‌آید و تقریبا حدود 400میلیارد دلار چین  در ایران سرمایه‌گذاری خواهد کرد. در این شرایط به نظر نمی‌رسد روابط چین و عربستان مشکلی برای ایران ایجاد کند؛ به ویژه در شفاف‌سازی‌ای که نسبت به توافقات چین و عربستان از سوی چین صورت گرفت، مشخص شد روابط چین با عربستان و کشورهای عربی کاملا اقتصادی است و چین به طور کامل به تمامیت ارضی ایران احترام می‌گذارد و در امور داخلی ایران دخالت نمی‌کند؛ پس از این باب نباید نگران بود. روابط ایران و چین استراتژیک است و منافع دو طرف در این بین مورد توجه است و تحت تأثیر هیچ موضوع دیگری قرار نمی‌گیرد».

این تحلیلگر مسائل سیاسی درباره موضوع جزایر سه‌گانه بیان کرد: «اصولا در تمام توافقاتی که عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس با کشورهای توسعه‌یافته می‌بندند، جملاتی درباره جزایر سه‌گانه آورده می‌شود که نه ضمانت اجرایی دارد و نه مهم است. چین که نسبت به جداسازی تایوان این‌قدر مواضع سختی می‌گیرد و حتی حاضر است وارد تحرکات نظامی شود، حتما نسبت به تمامیت ارضی ایران احترام می‌گذارد و نباید از این بابت نگران بود».

ترقی در پایان گفت: «مسلم است که کشورهای منطقه دریافته‌اند وقتی آمریکیی روی ذخایر و انرژی‌های خودش سرمایه‌گذاری می‌کنند و اطمینانی از انتقال انرژی از خاورمیانه به آمریکا ندارند، کشورهای منطقه طبیعتا دنبال بازارهای دیگری می‌گردند؛ به همین دلیل گرایش‌های آنها به چین افزایش یافته است و همین باعث کاهش نفوذ آمریکا در منطقه می‌شود».

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها