طرح رایگیری الکترونیکی نمایندگان مجلس تصویب شد / سال آینده انتخابات با قانون جدید
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه بر اساس قانون اعتراضات ساز و کارهای خودش را دارد، گفت: آنچه که ما شاهد بودیم اعتراضات اخیر با حمایت و پشتیبانی بیگانگان به اغتشاشات تبدیل شد.
هادی طحاننظیف سخنگوی شورای نگهبان صبح امروز ( ۱۶ مهر) در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: طرح اصلاح ماده ۱۲۲ آیین نامه داخلی مجلس درباره رای گیری الکترونیکی نمایندگان مجلس برخلاف شرع موازین قانونی نبود و به قانون تبدیل شد.
وی افزود: در لایحه موافقت نامه بین ایران و مجمع مجالس آسیایی چند اشکال وجود داشت که یکی استفاده از عبارات غیر فارسی که مغایر با اصل ۱۵ قانون و دیگری درج تاریخ به میلادی مغایر اصل ۱۷ قانون شناخته شد.
سخنگوی شورای نگهبان خاطر نشان کرد: طرح حمایت صنعتی هم دارای ایرادات متعددی بود که مجلس برخی از ایرادات را برطرف کرد و فقط سه ایراد جهت اصلاح باقی مانده است.
طحان نظیف گفت: اساسنامه صندوق بیماریهای خاص وصعب العلاج از دولت دریافت شد و بدون ابهامی مورد تایید قرار گرفت.
وی افزود: ۷ مورد اساسنامه هم در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت و نسبت به همه آنها ایراداتی داشتیم که اگر دولت ایرادات را برطرف کند شورای نگهبان تصمیم نهایی خود را اعلام خواهد کرد.
* بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب راهشگا و روشنگرانه بود
وی در رابطه با اظهارات و مواضع برخی جریانهای داخلی در مور ناآرامیهای اخیر گفت: باید موارد در چارچوب قانون بررسی شود؛ مواضع شورای نگهبان نیز در بیانیهای که اخیرا صادر شد آمده است. بیانات رهبر معظم انقلاب هم راهشگا و روشنگرانه بود.
هادی طحان نظیف افزود: قانون اساسی ما حق اعتراض را به رسمیت شناخته ولی آنچه در هفتههای اخیر اتفاق افتاد فراتر از اعتراض در حد متعارف بود.
طحان نظیف گفت: قانون اساسی تشکیل اعتراضات و راهپیمایی را به رسمیت شناخته است. بر اساس قانون اعتراضات ساز و کارهای خودش را دارد اما آنچه که ما شاهد بودیم اعتراضات با حمایت و پشتیبانی بیگانگان این اعتراضات به اغتشاشات تبدیل شد و مردم هم صف خودشان را با اغتشاشگران جدا کردند و دشمن نتوانست به اهداف خودش برسد.
* مجلس اختیار قانونی دارد که از طریق طرح یا لایحه موضوعی را قانون و یا اصلاح کند
وی در مورد نظر شورای نگهبان مبنی بر اصلاح ساختارها و شیوه عمل گشت ارشاد اظهار داشت: مجلس اختیار قانونی دارد که از طریق طرح یا لایحه موضوعی را قانون و یا اصلاح کند اما باید صبر کنیم تا زمانی که مجلس طرح یا لایحه ای را به شورای نگهبان ارسال کند آن وقت شورای نگهبان نظر نهایی خود را اعلام می کند.
* شورای نگهبان بعد از انقلاب تا کنون در مورد اصل 27 تفسیری نداشته است
سخنگوی شورای نگهبان درباره نواقص اصل 27 قانون اساسی ( تشکیل اجتماعات و راهپیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است ) گفت: قانون اساسی مهم ترین سند حقوقی کشور است؛ قانون اساسی بالاترین هنجار در سلسله مراتب حقوقی کشور محسوب می شود و اصول قانون اساسی برای اجرا نیاز به تائید نهادی مثل شورای نگهبان ندارد؛ شورای نگهبان بعد از انقلاب تا کنون در مورد اصل 27 تفسیری نداشته است.
* آخرین وضعیت طرح شفافیت آرا
طحان نظیف در مورد اصل 50 قانون اساسی ( اصل 50 قانون اساسی: در جمهوری اسلامی حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند وظیفه عمومی تلقی می گردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند ممنوع است) گفت: معمولاً نیاز به تفسیر در خلال اجرا رخ می دهد؛ مراجع درخواست کننده تفسیر هم روشن هستند. اگر اصول قانون اساسی نیازمند تفسیر باشند، طبعتاً شورای نگهبان آن تفسیر را بررسی میکند؛ موضوع محیط زیست در اصل 50 قانون اساسی هم موضوع مهمی است اما به نظر می رسد در این باره باید به حوزه اجرا تمرکز کرد چون حوزه اجرا است که نیازمند بهینه سازی سازو کار های اجرایی و فرهنگ سازی است.
وی افزود: اگر مصوبه ای بر خلاف قوانین وجود داشته باشد از طریق مراجع صالحه می توان آن را ابطال کرد.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد آخرین وضعیت طرح شفافیت آرا توضیح داد: اکثر ایرادات شورای نگهبان به این طرح شفافیت برطرف شده است و صرفاً چند مورد مانده است که به مجلس منعکس شده؛ هفته گذشته جلسه کمیسیون برگزار شد و چند مورد باقی مانده هم در آن جلسه تبیین شد.
طحان نظیف ادامه داد: اگر کار در کمیسیون تخصصی تمام شده باشد باید در نوبت صحن قرار بگیرد و جهت تصویب به شورای نگهبان ارسال شود.
* جریان های سیاسی باید مسئولیت اقدامات خودشان را بپذیرند
وی درباره ورود شورای نگهبان به موضوع بکارگیری مدیران کارآمد در نظام مدیریتی کشور گفت: در انتخابات مردم تصمیم میگیرند و باید به نظر و رای مردم احترام گذاشت. شورای نگهبان هم وظایف خود را مبتنی بر قانون انجام میدهد بارها اعلام کرده ایم که متولیان اصلاح قانون انتخابات می توانند قانون انتخابات را اصلاح کنند.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: افرادی که بر سر کار می آیند از دل جریان های سیاسی بیرون آمده اند و جریان های سیاسی باید مسئولیت اقدامات خودشان را بپذیرند و بیشتر مسئولیت پذیر باشند.
طحان نظیف در مورد اینکه آیا طرح یا لایحه ای برای اصلاح قانون حجاب به شورای نگهبان ارسال شده است، گفت: مصوبه قانونی رسمی به شورای نگهبان ارسال نشده و مشورتی با ما صورت نگرفته است؛ اگر چیزی در مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح است بنده اطلاعی ندارم و ما چیزی دریافت نکرده ایم.
وی در مورد اظهارات برخی نمایندگان حول اغتشاشات اخیر و تاثیر این مسئله بر تائید صلاحیت های ایشان گفت: بنده از جزئیات این موضوع اطلاعی ندارم اما بر اساس اصل 86 قانون اساسی نمایندگان در چارچوب قانون می توانند اظهار نظر کنند.
* سال آینده انتخابات با قانون جدید برگزار میشود
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر آخرین وضعیت طرح اصلاح قانون انتخابات و اینکه آیا مجلس جلسه ای با شورای نگهبان در این رابطه داشته است یا خیر توضیح داد: ما هم مثل شما منتظر هستیم؛ گویا طرحی در مجلس در حال بررسی است که در کمیسیون تخصصی مربوطه پیشرفت هایی هم داشته است که جزیئات آن را باید از مجلس و کمیسیون مربوطه سوال شود.
طحان نظیف ادامه داد: شورای نگهبان مثل همه طرح ها و لوایحی که دریافت میکند، منتظریم که به صحن بیاید و پس از تصویب در صحن، جهت اظهار نظر به شورای نگهبان خواهد آمد.
وی افزود: انشاءالله سال آینده انتخابات با قانون جدید و به روز برگزار شود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر انتقاد رئیس مجلس به نهادهای نظارتی گفت: این ادعایی را که بر اساس صحبت های رئیس مجلس مطرح می کنید به نظرم برداشت هایی است که خودتان از صحبتهای آقای قالیباف داشته اید.
وی ادامه داد: این موضوع را باید از خود رئیس مجلس بپرسید اگر این سوال، سوال خود شماست باید بگویم که شورای نگهبان موکلف به اجرای قانون است و اگر در قانون جایی اشکالی وجود دارد مجلس می تواند بر اساس صلاحیت های قانونی خودش آن را اصلاح کند.
سخنگوی شورای نگهبان خاطر نشان کرد: در ادوار مختلف، جریان های سیاسی مختلف با رویکردهای متفاوت با رای مردم بر سر کار آمده اند و دولت و مجلس را تحویل گرفتند و خدماتی هم داشتند.
طحان نظیف در مورد موضع شورای نگهبان درباره اصلاح ساختار و شیوه برخورد پلیس امنیت اخلاقی گفت: بر اساس اصل 71 قانون اساسی مجلس در عموم مسائل کشور امکان تصویب قانون دارد و منعی هم در این خصوص وجود ندارد.
وی افزود: اگر چیزی را دریافت کنیم مثل همه طرح ها و لوایح بررسی و اعلام نظر خواهیم کرد.
سخنگوی شورای نگهبان درباره ساز و کار عملی کردن مطالبه این نهاد برای برخورد با مسببین اغتشاشات اخیر گفت: شورای نگهبان مسئولیتی در این رابطه ندارد. شورای نگهبان به عنوان یکی از نهادهای کشور در صدد صیانت از شرع و قانون اساسی است و دغدغه شرع و قانون اساسی دارد. هم قانون گذاری و هم اصلاح قانون در مجلس صورت می گیرد و وظیفه ما اظهارنظر نسبت به مصبوبات است نه قانون گذاری و در واقع شورای نگهبان در انتهای زنجیره قانونگذاری است.
طحان نظیف در مورد پیش نویس آیین نامه تجمعات و راهپیمایی های قانونی گفت: اگر این موضوع آیین نامه باشد، به شورای نگهبان ارسال نمی شود؛ مراجع نظارتی نسبت به این موضوع وجود دارد هم مجلس و هم دیوان عدالت اداری می تواند در صورت شکایت به این مسئله ورود کند.
وی افزود: البته اگر این موضوع به عنوان طرح و لایحه در مجلس ارائه شود، به شورای نگهبان ارسال می شود و ما آن را بررسی و اظهار نظر می کنیم.
سخنگوی شورای نگهبان در مورد اینکه برخی از خواص حاضر به مرزبندی با دشمن نشدند، توضیح داد: بیانات رهبری بیانات راهگشایی بود، اما مبنای ما این است که مصادیق را با شرایطی که در قانون انتخابات درج شده تطبیق دهیم.
وی در مورد پیش نویسی که در وزارت کشور مبنی بر برگزاری اجتماعات قانونی آماده شده است، گفت: قانون گذاری فی نفسه اشکالی ندارد و مجلس در عموم مسائل کشور امکان قانون گذاری دارد. مجلس چه از طریق طرح و لایحه می تواند ساز و کار های اجرای یک اصلی را یا مواردی که در تسهیل اجرای یک اصل وجود دارد را تبدیل به قانون کند.
منبع: فارس
دیدگاه تان را بنویسید