خبر به روایت «فردا»
ساز گرانی بنزین؟/ آدرس غلط بحران مسکن/ وام ازدواج و حواشی
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
اعتماد/ بانک مرکزی دولتی
«اعتماد» گفتوگویی دارد با ولیالله سیف رئیس کل پیشین بانک مرکزی. او در این مصاحبه از عدم استقلال بانک مرکزی انتقاد کرده و میگوید: «بانک مرکزی نهادی است که در اختیار دولت قرار دارد و باید با سیاستهای دولت هماهنگ باشد. این نهاد اگر استقلال نسبی داشته باشد در آن صورت میتوان انتظار داشت سیاست پولی تحت تاثیر سیاست مالی دولت هر لحظه با تغییر و نوسان روبهرو نشود. سیف همچنین میگوید: «شما اصرار دارید نرخ ارز 4200 تومان بماند که البته بانک مرکزی از روز اول با آن مخالف بود. در شرایطی که قیمت ارز 26 یا 27 هزار تومان است و شما دارید ارز 4200 میفروشید، این 22 یا 23 هزار تومان تفاوت یعنی فساد. چگونه میتوانید با نظارت جلوی فساد را بگیرید؟ و مانع سوءجریانات شوید؟ آیا کالایی که با ارز 4200 وارد میشود را مطمئن هستید با نرخ دلار 4200 به دست مصرفکننده میرسد؟»
جوان/ پایان سلطه دلار
«جوان» در گزارشی که با عنوان «پایان سلطه دلار» تیتر یک کرده، با اشاره به گزارشی از سیانان در این باره، نوشته: «کاهش ارزش دلار در سالهای اخیر تورم در امریکا را نیز تشدید کرده است و پس از حمله روسیه به اوکراین، میزان تورم در امریکا به بالاترین حد خود در چهار دهه گذشته رسیده و زنگ خطر را برای اقتصاد این کشور به صدا درآورده است. امریکا از زمان جنگ جهانی دوم با استفاده از سلطه دلاری و با استفاده از تحریمهای اقتصادی کشورهای زیادی را تحت فشار قرار داده تا بتواند از آنها امتیاز بگیرد و در صورتی که این اهرم فشار از دست اولین قدرت اقتصادی جهان خارج شود، امریکا برای مقابله با سایر کشورها دیگر حربه قدرتمندی در اختیار نخواهد داشت. با از بین رفتن سلطه دلاری، کشورهای ضعیف دیگر ترسی از تنبیه شدن از سوی امریکا نخواهند داشت و به راحتی میتوانند مبادلات خود را با ارزهای ملی انجام دهند.»
شرق/ ترکیه علیه گاز ایران
«شرق» که بعد از تغییر و تحولات اخیر هر روز کمفروغتر از قبل است، در شماره امروز خود گزارشی دارد درباره تکاپوی همسایه شرقی برای ایجاد دروازه ترانزیت انرژی به اروپا. در این گزارش که با عنوان «ترکیه علیه گاز ایران» منتشر شده، آمده است: «جنگ انرژی در جهان، ترکیه را وارد گود کرده است تا از آب گلآلود، شکار خود را ببرد. ترکیهایها میخواهند دروازه ترانزیت انرژی به اروپا شوند، آن هم درست در شرایطی که این دروازه به روی روسیه بسته شده و ایران معطل نتیجه گفتوگوهای احیای برجام است. فعالان حوزه انرژی در ایران میگویند که توقف مذاکرات برجام نهتنها بازار انرژی اروپا را از دسترس ایران خارج کرده بلکه تأخیر بیشتر موجب میشود بازارهای کوچک منطقهای هم از دست برود.»
رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران نیز گفته: «ایران نهتنها از بازار نفت و گاز جهان عقب مانده و زیرساختهای صادرات گسترده ذخایر انرژی خود به بازارهای خارجی را ندارد بلکه حالا درگیر تأمین سرمایه برای نگهداشت تولید موجود است.»
کیهان/ توپ در زمین آمریکا
«کیهان» اظهارات اخیر امیرعبداللهیان در تماس تلفنی با «بدر بنحمد البوسعیدی» وزیر خارجه عمان را با تیتر «آمریکا با زیادهخواهی، مسئول اصلی طولانی شدن مذاکرات است» پوشش داده و نوشته: « غرب بااینکه صریحاً اعتراف میکند کارزار فشار حداکثری علیه ایران به بنبست رسیده و تیغ تحریمها کند و ناکارآمد شده است اما بازهم میخواهد ضمن فرسایشی کردن مذاکرات و از رهگذر برداشتن برخی تحریمهای نفتی و باقی گذاشتن تحریمهای اصلی، ایران را در برابر خواستههای خود منفعل کند. این در حالی است که تأخیر در مذاکرات وین به ضرر خود آنهاست چراکه دولت سیزدهم، امور خود را به نتیجه مذاکرات وین متوقف نکرده و خنثیسازی تحریمها و دیپلماسی اقتصادی را در دستور کار قرار داده است. طرفهای غربی بایستی بدانند که درنهایت مجبور به پذیرش شروط ایران هستند چراکه مقامات ارشد دستگاه دیپلماسی و تیم مذاکرهکننده دولت سیزدهم به هیچوجه از شروط و خطوط قرمز خود عقبنشینی نمیکند و تحت تأثیر فشارها قرار نخواهد گرفت.»
آفتاب یزد/ شلیک به اعتماد جوانان
«آفتاب یزد» امروز عکس را حذف و به جایش دو گزارش را تیتر یک کرده. در یکی از این گزارشها فاصله وعدهها و واقعیتها درباره میزان وام ازدواج را مورد توجه قرار داده و در گزارشی با تیتر «شلیک خطرناک به اعتماد جوانان» نوشته: «علیرغم تمام وعده ها و دستورات، وام ازدواج کماکان 70 میلیون تومان است نه 120 و 150 میلیون». در این گزارش به نقل از علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس آمده است: «وقتی که ما وعده ای را با هدف قرار دادن نسل جوان مطرح می کنیم و در دل آن ها امیدی می کاریم اما به هر دلیلی این وعده به نتیجه نمی رسد و محقق نمی شود باعث ناکامی می شود و طبیعتا این ناکامی ها در بلند مدت خشم و پرخاش ایجاد می کند .تا زمانی که مسئله فردی باشد فردی باقی می ماند اما گاهی ممکن است این خشم و پرخاش جنبه جمعی به خود بگیرد ؛ یعنی به صورت زنجیره در بیاید و آن موقع طبیعتا امنیت ملی ممکن است به خطر افتد.»
وطن امروز / زنگ خطر بنزین
«وطن امروز» با اشاره به اینکه مصرف بنزین در نیمه اول فروردینماه از تولید آن پیشی گرفت، تیتر زده «زنگ خطر بنزین» و نوشته: « در حالی مصرف بنزین کشور در اکثر روزهای نیمه ابتدایی فروردین سال جاری از مرز 100 میلیون لیتر عبور کرد که میزان تولید روزانه بنزین کشور در بهترین حالت بین 102 تا 103 میلیون لیتر است. همچنین 28 اسفند سال 1400 با رسیدن میزان مصرف بنزین کشور به 131 میلیون لیتر در روز، رکورد میزان مصرف بنزین شکسته شد. اقدام عاجل در ایجاد پالایشگاه جدید جهت تولید بنزین و تنوعبخشی سبد سوخت کشور، ۲ راهکاری است که باید هر چه زودتر پیگیری و عملیاتی شود؛ اقدامی که در 8 سال دولتهای یازدهم و دوازدهم هیچ توجهی به آن نشد. در غیر این صورت دولت مجبور است روند افزایش قیمت بنزین را ادامه دهد. البته راه صحیحتر در این موقعیت ادامه و احیای سیاست هدفمند کردن یارانههاست که از ابتدای دهه 90 به فراموشی سپرده شده است.»
سازندگی/ باجگیری جنسی
«سازندگی» صفحه نخست امروز خود را به ماجرای بیانیه بازیگران زن سینما اختصاص داده. تصویر برخی از آنان را منتشر و با تیتر «باجگیری جنسی» نوشته: «بیش از 300 نفر از زنان سینماگر به آزار، باجگیری جنسی و خشونتهایی که علیه زنان در سینمای ایران وجود دارد اعتراض کردند. خانه سینما با انتشا بیانیهای از آنها حمایت کرد.»
این روزنامه اصلاحطلب در آن نوار بالای لوگو که معمولا به سایر گزارشهایش اختصاص میدهد، نگاهی به مسائل خارجی انداخته و بر وضعیت پاکستان تمرکز کرده است. سازندگی در گزارشی که با تیتر «پاکستان در بحران» منتشر شده، نوشته: «برنامه رهبران اپوزیسیون برای براندازی دولت عمرانخان نخست وزیر پاکستان شکست خورد. تنشها افزایش یافت و اپوزیسیون عمرانخان را به خیانت بزرگ علیه پاکستان متهم و علیه وی به دیوان عالی شکایت کرد».
دنیای اقتصاد/ آدرس غلط بحران مسکن
«دنیای اقتصاد» در گزارشی که امروز تیتر یک کرده به بحران مسکن در پایتخت پرداخته و نوشته: «تشخیص غلط در بازار مسکن پایتخت درباره «منشأ جهش قیمت و خروج آپارتمانها از دسترس خریداران مصرفی» منجر به طراحی یک نسخه غلط برای حل مشکل شده است. مدیران شهری تصور میکنند تهران با «کمبود مسکن» مواجه است و با همین تصور طرح ویژه (حمایتی) ساخت ۱۸۰هزار واحد در شهر را شروع کرده است. اما آیا مشکل بازار ملک، واقعا «کمبود خانه» است؟ طبق آمار رسمی هماکنون در بازار مسکن کلانشهر تهران تعداد واحدهای مسکونی حداقل ۲درصد بیشتر از خانوارها است. اتفاقا این «مازاد عرضه» درست طی ۵ سال گذشته که رکود تاریخی ساخت رقم خورد، شکل گرفت. بنابراین آنچه باعث بحران «عدم دسترسی خانهاولیها به مسکن مناسب» شده، «کسری ساخت» نیست، بلکه «تبدیل شدن پایتخت به یخچال ملکی(خانههای بدون استفاده)» و همچنین «صرفه ساختوساز در شمال شهر (مناطق اشباع از عرضه)» است.»
ایران/ بدهیهایی که تسویه شد
«ایران» در تیتر یک امروز خود از بدهیهایی که روی دست دولت سیزدهم مانده بود و حالا تسویه شده، نوشته است. این روزنامه دولتی با عنوان «دولت دوازدهم خرج کرد، دولت سیزدهم تسویه» آورده است: «تسویه بدهی دولت قبل با اتکا به افزایش «درآمدهای مالیاتی، وصول درآمدهای نفتی و صادرات نفت» انجام شده است».
این روزنامه دولتی در گزارش دیگری که عکس یک شده نیز به میزان سفرهای نوروزی امسال پرداخته و با اشاره به «رشد 67 درصدی اقامت های نوروزی» نوشته: «امسال سفرهای نوروزی حال و هوای دیگری در شروع سال جدید ایجاد کرد. سفرهایی که برخی از مردم بیش از دو سال بود آن را به تعویق انداخته بودند. رونق اقتصادی نیز بهدنبال این سفرها ایجاد شد. دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر از ثبت بیش از ۵۰ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر شب - اقامت در نوروز خبر داد.»
صبح نو/ 40 روز پس از جنگ
«صبح نو» جلد امروز خود را به جنگ اوکراین که این روزها تصاویری از آن مورد توجه مردم دنیا و کاربران فضای مجازی قرار گرفته است، اختصاص داده. این روزنامه اصولگرا در گزارشی که با تیتر «40 روز پس از جنگ» منتشر و تیتر یک شده، سعی دارد به این سوال پاسخ دهد که «دولت پوتین تا چه حد به اهداف خود دست یافته است؟»
این روزنامه در گزارش دیگری هم به بررسی مصوبهای پرداخته که به جنگ با غولهای انحصاری خودرو رفته است و تاکید میکنند که «مصوبه مجلس برای واردات خودرو لغو نشده».
صبح در گزارشی دیگری هم به وضعیت دارو در کشور و میزان واردات آن که کاهشی 50 درصدی داشته پرداخته و تیتر زده «وضعیت قرمز دارو».
دیدگاه تان را بنویسید