تجلیلی: بسیاری از ابتکارات مدیریتی نیازمند تصمیم صحیح و به موقع است
نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی در دیدار با استاندار و جمعی از نخبگان سیستان و بلوچستان راهکارهای مشکلات این استان را بیان کرد.
نشست مشترک جمعی از کارشناسان حوزههای مختلف اقتصادی دولت سایه با حضور حسین مدرسخیابانی، استاندار سیستان و بلوچستان در دفتر نماینده رهبر انقلاب در شورای عالی امنیت ملی برگزار شد.
در این جلسه که با حضور دو تن از نمایندگان مجلس و برخی مسئولان سابق استانی همراه بود، دبیران کارگروههای اقتصادی دولت سایه، جمعی دیگری از کارشناسان و همچنین فعالان اقتصادی استان سیستان و بلوچستان به ارائه نقطه نظرات خود و گزارش طرحهای تهیه شده با هدف جهش این استان پرداختند.
سعید جلیلی در این نشست با بیان اینکه در ادامه روند دولت سایه در ارائه مشورت به دولت مستقر، مجموعهی نتایج بررسیها پیرامون سیستان و بلوچستان در اختیار مسئولان جدید این استان قرار خواهد گرفت، توجه به ابتکارات برای استفاده صحیح از اعتبارات و اختیارات را از جمله ویژگیهای این طرحهای پیشنهادی خواند.
وی در این باره گفت: تاکید مجموعه دولت سایه همواره این بوده است که با استفاده از تجارب علمی و عملی نخبگان هر استان، ابتکاراتی را برای مولدسازی فرصتهای استان بکار بست تا عموم مردم از آن بهرهمند شوند.
وی افزود: اعتبارات فقط ردیف بودجه سالیانه هر استان نیست؛ بلکه هر استان فرصتهای فراوانی دارد که میبایست با ابتکارات مناسب، زمینه فعال شدن آنها و جذب استعدادهای مختلف به استان فراهم شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه اظهار کرد: بسیاری از ابتکارات مدیریتی نیازمند تصمیم صحیح و به موقع است که میتواند زیرساختهای نرمافزاری پیشرفت هر استان را فراهم سازد.
جلیلی همچنین با تاکید بر بهکارگیری خلاقیت در مدیریت منابع و اولویتسنجی درست نیازهای مردم در استان، نسبت به عزم جدی دولت سیزدهم در تحول و رشد سیستان و بلوچستان و استفاده از ظرفیتهای مردمی و گروههای جهادی فعال در سطح استان، ابراز امیدواری کرد.
نگاه استانداری، جذب سرمایهگذاری و عدم اتکا به بودجههای محدود است
مدرس خیابانی نیز با بیان اینکه راهبرد استانداری در سالهای آتی، جذب سرمایههای بخش خصوصی برای توسعه و عدم اتکا به ردیف بودجه این استان خواهد بود، ضمن استقبال از نقطه نظرات کارشناسان حاضر در نشست، اولویتهای مدنظر خود و دولت سیزدهم درباره استان سیستان و بلوجستان را تشریح کرد.
توجه به زیرساختهای استان با تاکید بر احداث و تکمیل جادهها، بنادر، بازارچههای مرزی، کریدورهای ترانزیتی و خطوط راهآهن، تامین انرژی پایدار و حل مناقشه آبی استان با نگاه ویژه به مسئله انتقال آب دریای عمان به شمالشرق کشور، جهش در ارائه خدمات درمانی و بهداشتی استان و ساخت مسکن از جمله این اولویتها بود که حسین مدرس خیابانی به آنها اشاره کرد.
گنج دست نخوردهی سیستان و بلوچستان و راهکارهای رفع معضلات و ایجاد تحول
در ادامه این نشست دکتر ایزدخواه، نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی بزرگ در استان سیستان و بلوچستان، جذب سرمایهگذاری در سه حوزه کشاورزی، دامپروری و بازارچههای مرزی را از جمله مواردی دانست که به صورت زودبازده به بهرهوری اقتصادی استان کمک خواهد کرد.
وی سرمایهگذاری بر تولید خرما و فرآوردههای آن، ایجاد زنجیره پرورش دامهای سبک و سنگین در شمال استان و تامین علوفه در جنوب استان و تجارت محصولات پلیمری و .. مورد نیاز کشورهای همجوار با سیستان و بلوچستان را نیازمند تصمیمات به موقع و درست استانداری دانست و بر ضرورت آنها تاکید کرد.
مهندس معینالدین سعیدی نماینده چابهار نیز ضمن تقدیر از فعالیتهای تخصصی دولت سایه در سالهای اخیر برای ایجاد بستر جهش و تحول در استان سیستان و بلوچستان، وجود زمینههای متعدد گردشگری و بهرهوری بالای اقتصادی آن را از جمله موارد مغفول در سالهای گذشته دانست و تاکید کرد که دولت سیزدهم با ایجاد بسترها و زیرساختهای گردشگری بویژه در جنوب این استان، میتواند به اهداف خود در زمینههای ایجاد اشتغال پایدار، ارزآوری و تبادلات فرهنگی دست پیدا کند.
وی همچنین با اشاره به استعداد کشت محصولات گرمسیری در جنوب استان آن را یک فرصت بینظیر خواند که میتواند نیاز ۷۰۰ میلیون دلاری کشور به واردات این محصولات را کاهش دهد.
ظرفیت دیپلماسی اقتصادی در سیستان و بلوچستان، چگونه فعال خواهد شد؟
سکینه اشرفی از مسئولان اسبق سازمان برنامه و بودجه و معاون سابق استانداری سیستان و بلوچستان نیز اتاق مشترک عمان و سیستان و بلوچستان را از جمله زمینههای با ظرفیت اقتصادی برای این استان برشمرد و نسبت به پیگیری جلسات مشترک با مسئولانی عمانی ابراز امیدواری کرد.
وی همچنین تغییر مقررات بازاچههای مرزی استان را از جمله ضرورتهای جلوگیری از قاچاق در این استان دانست.
در این نشست مدیرکل اسبق آسیای وزارت امورخارجه با اشاره به حجم واردات پاکستان و افغانستان و همچنین صادرات آنها به کشورهای غربی، آن را فرصت مهمی برای تبدیل استان سیستان و بلوچستان و بنادرآن به قطب صادرات مجدد (ری اکسپورت) در منطقه خواند.
حمیرا ریگی، سفیر فعلی جمهوری اسلامی ایران در برونئی و فرماندار سابق قصرقند نیز با ابراز امیدواری برای استفاده از افراد باانگیزه و انقلابی در امور استان سیستان و بلوچستان، آن را مهمترین راهبرد پیشنهادی برای استاندار جدید این استان برشمرد.
توجه ویژه به ظرفیت دفاتر نمایندگیهای وزارت امورخارجه در استان سیستان و بلوچستان به عنوان بازوی ارتقاء سطح اقتصادی و زمینهساز تامین امنیت پایدار استان از جمله تاکیدات ریگی به مسئولان جدید استانداری بود.
تشکیل شورای راهبردی تعاملات اقتصادی خارجی در سیستان و بلوچستان به منظور استفاده حداکثری از فرصتهای اقتصادی در همجواری با پاکستان و افغانستان، ارتقاء ظرفیت بنادر استان و حل معضلات بینالمللی نظیر مسئله حقآبه هیرمند از دیگر پیشنهادهای ریگی به حسین مدرسخیابانی بود.
ریگی همچنین با اشاره به رشد کمی و کیفی مراکز علمی در استان سیستان و بلوچستان، تشکیل شورای پژوهشی توسعه استان را به عنوان یکی از زمینههای ایجاد نوآوری در استانداری برشمرد و بر توسعه سواحل مکران و بنادر اقیانوسی استان تاکید کرد.
در ادامه وحید عزیزی، دبیر مجموعه کارگروههای اقتصادی دولت سایه با اشاره به خرید تجهیزات لازم برای راهاندازی دو پایانه مرزی تعطیل در استان سیستان و بلوچستان، جلوگیری از ادامه روند تعطیلی این دو پایانه را از جمله اقدامات فوری استانداری دانست.
بررسی مسئله آب، دریا و کشاورزی پایدار استان
شاپور کاکولکی، معاون سابق سازمان شیلات و عضو کارگروه کشاورزی دولت سایه ضمن ارائه گزارشی از وضعیت فعلی و مطلوب صیادی در استان، بر لزوم تکمیل زیرساختهای ۵ بندر صیادی تیس، تنگ، رَمین، پزم و کنارک تاکید کرد و آن را از جمله عوامل جلوگیری از مهاجرات لنجداران به بنادر استانهای مجاور و جهش در بهرهوری اقتصادی استان سیستان و بلوچستان دانست.
در ادامه، سرورینژاد دو موضوع تامین پایدار آب و برق را از جمله اولویتهای مهم استاندار جدید سیستان و بلوچستان برشمرد و درخصوص نحوه تامین انرژی از طریق روشهای تجدیدپذیر و همچنین لزوم مذاکره با افغانستان درباره حقآبه هیرمند به ارائه نقطه نظرات کارشناسان پرداخت.
محمدتقی رادمان، دبیر کارگروه معدن دولت سایه نیز پتانسیل معادن سیستان و بلوچستان را همپای سایر استانهای معدنی کشور دانست و خاطرنشان کرد که با تکمیل زنجیره ارزش مواد معدنی میتوان ۴۰ هزار شغل پایدار ایجاد کرد.
وی همچنین با ارائه طرحی درخصوص نحوه جذب سرمایهگذاری در حوزه معادن استان، بر ضرورت توجه استانداری بر ایجاد همکاری با شرکتهای فعال کشور در زمینه معدن تاکید کرد.
امیرحسین قهاری، دبیر کارگروه نیروی دولت سایه نیز تهیه معادله منطقی تامین آب و برق استان سیستان و بلوچستان را از جمله اهداف ممکن در مذاکره با افغانستان دانست و آن را نقطه کلیدی در تکمیل طرح آبرسانی ۴۶ هزار هکتاری این استان برشمرد.
در ادامه غلامرضا نوری عضو هیئت علمی دانشگاه زاهدان بر لزوم تحول در الگوهای کشاورزی و توجه به مدلهای مدرن کشت محصولات در استان تاکید کرد و به ارائه گزارشی از نحوه فعالیت بخش خصوصی که منجر به بهرهوری در کشاورزی شده است، پرداخت.
وی با تاکید بر شناخت توان محیطی استان در حوزه کشاورزی، دانشبنیان شدن پروژههای کشاورزی در استان را یک لازمه مهم برای پایداری اشتغال برشمرد و حل مشکلات آب و خاک سیستان و بلوچستان را وابسته به تغییر نگاه علمی در این حوزه دانست.
نوری با اشاره به مقوله کشاورزی دریایی و استعداد موجود در سواحل چابهار، آن را یک رویکرد ممکن در استان سیستان و بلوچستان برشمرد که میتواند زمینهساز ارزآوری بالا برای کشور شود.
کوهکن از کارشناسان بومی حوزه آب، تشکیل شورای راهبردی در حوزه آب که با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه باشد، یکی از اقداماتی دانست که میتواند بواسطه مدیریت استاندار منجر به تصمیمات بهتر در این زمینه بشود.
ابتکارات مالی و ورود رمزارزها به تعاملات تجاری بنادر استان
مجید کریمی دبیر کارگروه پولی و مالی دولت سایه نیز با اشاره به ابتکارات مالی برخی کشورهای آسیایی در زمینه تعاملات تجاری، توجه به رمزارزها به عنوان مبنای جدید برخی معاملات را از جمله زمینههای ایجاد نوآوری در مناطق ویژه اقتصادی سیستان و بلوچستان برشمرد.
همچنین مولوی محمدگل براهویی به عنوان فعال برتر دامپروری و آقایان یوسفی، دهنوی، رستگار نیا و فرزانه نیز به عنوان نمایندگان گروههای جهادی فعال در سطح استان سیستان و بلوچستان نقطه نظرات خود را در خصوص راهکارهای رفع تبعیض، محرومیت و آسیبهای اجتماعی در این استان، مطرح کردند.
در انتها، کارگروههای اقتصادی دولت سایه از جمله کارگروه توسعه دریامحور، طرحهای پیشنهادی خود را به صورت مکتوب نیز به استاندار ویژه سیستان و بلوچستان تقدیم کردند.
دیدگاه تان را بنویسید