دروغ دولت روحانی درباره عدم واردات واکسن و FATF
بسیاری از مسئولان دولت حسن روحانی در حالی تلاش داشتند تا عدم واردات واکسن کرونا به کشور را به دلیل نپیوستن ایران به FATF و مسئله تحریم گره بزنند که با روی کار آمدن دولت رئیسی و فقط طی همین چند هفته اخیر بیش از ۲۰ میلیون دوز واکسن کرونا وارد کشور شد!
واکسیناسیون کرونا در کشورمان از بهمن ماه 99 با واردات واکسن کرونا از روسیه و تزریق اسپوتنیک به کادر درمان آغاز شد.
پس از تدوین سند ملی استقرار واکسیناسیون کرونا و با گذشت چند ماه، واکسیناسیون سالمندان، افراد آسیبپذیر و مشاغل در معرض خطر نیز آغاز شد اما پس از مدتی، چالشهای فراوانی برای افزایش سرعت واکسیناسیون کرونا و واردات واکسن کرونا ایجاد شد.
یکی از چالشهای واکسیناسیون کرونا در ایران، پایین بودن سرعت تلقیح واکسنهای وارد شده به کشور بود به گونهای که در برخی روزها، شاهد تزریق تنها 100 تا 200 هزار دوز واکسن کرونا بودیم. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، روز به روز بر سرعت تزریق واکسن کرونا افزوده شد تا جایی که طی 24 ساعت گذشته با تزریق بالغ بر یک میلیون و 600 هزار دوز واکسن کرونا، رکورد واکسیناسیون در کشور شکسته شد البته وزیر بهداشت قول افزایش سرعت واکسن را داده و گفته است که این میزان به روزانه 2 میلیون دوز قابل افزایش است.
اما در حالی که بیش از چند هفته از آغاز فعالیت دولت سیزدهم نگذشته، واردات واکسن سرعت بسیار زیادی به خود گرفته است این در حالی است که بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت دولت سیزدهم گفته بود: "زمانی که دولت را تحویل گرفتیم اصلاً واکسن نداشتیم و تمام واکسنهای ذخیره هفته، صفر شده بود اما با پیگیری رئیسجمهور (ابراهیم رئیسی) و وزرا از راههای مختلفی توانستیم واکسن وارد کنیم."
سیاسیکاری کثیف دولت روحانی در گره زدن عدم واردات واکسن کرونا به FATF
در تمام طول حدود هشت ماه پایانی دولت روحانی که مسئله واردات واکسن داغ بود، شاهد اظهارات عجیب و قابل تامل بسیاری از مقامات ارشد دولت درباره چرایی عدم واردات واکسن کرونا به کشور و سرعت بسیار پایین واکسیناسیون بودیم؛ به طور نمونه علی ربیعی، سخنگوی دولت درباره چرایی خرید و واردات ناکافی واکسن کرونا مدعی شده بود: "در مورد انتقال پول بنابر قوانین تحریم و قواعد FATF چندین مرحله انتقال پول با مشکل مواجه شد و با موانعی رو به رو بودیم؛ به طور کلی نپیوستن به FATF آثار خود را نشان خواهد داد!!"
یا در اظهارنظر دیگری، "علی مطهری" نماینده پیشین مجلس و از حامیان حسن روحانی درباره کمبود واکسن کرونا و کندی روند واکسیناسیون در مطلبی نوشته بود: "بهخاطر اینکه در لیست سیاه اف ای تی اف قرار داریم نتوانستیم 50 میلیون دلار مبلغ سهمیه ایران از واکسن کرونای سازمان جهانی بهداشت برای 8 میلیون ایرانی را منتقل کنیم و سهمیه ایران باطل شد!! مجمع تشخیص مصلحت نظام باید پاسخگو باشد."
فعالان سیاسی جریان حامی دولت روحانی و بسیاری از مسئولان دولت دوازدهم در حالی تلاش داشتند تا عدم واردات حداقلی واکسن کرونا به کشور را به دلیل نپیوستن ایران به FATF و مسئله تحریم گره بزنند که با روی کار آمدن دولت رئیسی و در حالی که هنوز به صورت کامل، دولت جدید مستقر نشده است، طی همین چند هفته اخیر بیش از 20 میلیون دوز واکسن کرونا در قالب محمولههای مجزا وارد کشور شده است در حالی که هیچ تغییری در وضعیت تحریمی ایران و مسئله FATF روی نداده است!!
نمودار منتشر شده از سوی گمرک نشان میدهد که تاکنون 50 محموله واکسن کرونا به کشور وارد شده که بالغ بر 23 میلیون دوز آن تنها در شهریور ماه و در زمان استقرار دولت رئیسی به کشور وارد شده است که 46 درصد کل واکسنهای وارد شده به کشور از بهمن ماه سال 99 تاکنون را شامل میشود!
چرا واردات واکسن کرونا در دولت رئیسی سرعت گرفت؟!
در حالی که دولت روحانی تلاش داشت تا واردات بسیار محدود واکسن به کشور را به موضوعات سیاسی و تحریمی گره بزنند، اظهارات رئیس جمعیت هلال احمر پرده از بخش دیگری از واقعیتهای این داستان برداشت!
کریم همتی، رئیس جمعیت هلال احمر درباره علت سرعت گرفتن واردات واکسن کرونا به کشور از زمان استقرار دولت جدید گفت: «ابراهیم رئیسی پس از آغاز بهکار دولت سیزدهم، تماسهای تلفنی با سران کشورهای چین و روسیه داشت و همین امر سبب شد تا روند واردات واکسن تسریع شود؛ پیگیریها در سطح بالای نظام یکی از مولفههای اصلی بود که سبب شد تا در چند روز اخیر، واردات واکسن سرعت پیدا کند!»
این همان حقیقتی است که اخیراً سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز به آن اعتراف کرد؛ او در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد "رئیس جمهور ما (ابراهیم رئیسی) با رئیسجمهور چین در مورد واردات واکسن کرونا تلفنی صحبت کردند؛ ما تا پایان شهریور قطعا حدود 30 میلیون دوز واکسن وارداتی خواهیم داشت. با یک تفاهمنامه دیگر از مهر ماه، 15 میلیون دوز واکسن وارداتی دیگر و در آبان نیز 15 میلیون دوز دیگر به دستمان میرسد که در تماس تلفنی رئیس جمهور کشورمان با رئیس جمهور چین قرار شد میزان واکسن آبان ماه در همان مهر ماه به دستمان برسد."
تسهیل واردات واکسن توسط بخش خصوصی در دولت جدید
اگرچه حسن روحانی در فروردین ماه سال جاری به صورت علنی اعلام کرده بود که بخش خصوصی میتواند با ارز نیمایی واکسن کرونا وارد کند و حتی اگر کسی مشکلی در این زمینه دارد، واردکنندگان میتوانند مستقیماً با دفتر ریاستجمهوری مکاتبه کنند اما اتاق بازرگانی چند ماه بعد با ارائه مستنداتی افشا کرد که در خوشبینانهترین حالت، بروکراسی حاکم بر روند صدور مجوزهای لازم، مانع از آن شده است که بخش خصوصی بتواند عملکرد مطلوبی در واردات واکسن کرونا داشته باشد.
اما با اسقرار دولت جدید، آیتالله سید ابراهیم رئیسی در اواخر مرداد ماه دستور داد که واردات واکسن توسط بخش خصوصی با رعایت استانداردهای وزارت بهداشت تسهیل شود.
اگرچه که بهنظر میرسد عمده واردات واکسن کرونا، از طریق دولتها و نه بخش خصوصی انجام میشود اما با این حال یک شرکت بخش خصوصی که پیش از این توانسته بود تنها 315 هزار دوز واکسن آسترازنکا را وارد کشور کند، حالا در شهریور ماه سال جاری موفق به واردات 648 هزار دوز واکسن کرونا شد!
درخواست تحقیق و تفحص از علت واردات ناکافی واکسن در دولت روحانی
در شرایطی که واکسیناسیون کرونا بهعنوان یکی از مؤثرترین راهکارها برای کاهش مرگ و میر بیماران کرونایی قلمداد میشود، مستنداتی که به گوشهای از آن در این گزارش اشاره شد و بر اساس آمار واردات واکسن کرونا در دولت دوازدهم، در خوشبینانهترین حالت، حکایت از عدم اراده دولت روحانی برای واردات واکسن دارد؛ معضلی که با روی کار آمدن دولت سیزدهم در حال رفع کامل است!
مروری بر اظهارات مسئولان دولت دوازدهم و برخی فعالان سیاسی اصلاحطلب درباره واکسن کرونا، این مسئله را به اذهان ناظران امر متبادر میکند که دولت روحانی به نوعی قصد داشته با کندی روند واردات واکسن کرونا و واکسیناسیون در کشور و قرار دادن مردم و نظام در تگنای کمبود واکسن، از این موضوع به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی خود و القای مطامع نامشروع مدنظر خود بهافکار عمومی بهره ببرد!
در همین راستا، رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی به تسنیم گفت: «لازم است مجلس درباره روند واردات واکسن و داروهای کرونا در دولت گذشته تحقیق و تفحصی داشته باشد؛ اگر "ترک فعل" در واردات واکسن از سوی دولت روحانی رخ داده باشد، قوه قضاییه و مجلس باید با آن برخورد کنند و امروز سؤال این است چرا با پایان دولت دوازدهم، شاهد واردات واکسن کرونا به کشور هستیم در حالیکه در دولت گذشته این اتفاق رخ نداد!»
درخواست از نهادهای نظارتی برای واکاوی علت کندی واکسیناسیون در دولت قبل
دو روز پیش، رئیس هیئت مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سؤالی درباره علت تسهیل واردات واکسن کرونا در دولت ابراهیم رئیسی گفت: «در اردیبهشت سال 99 من همراه با تعدادی از کارشناسان درخواست کردم که در مطالعات واکسنهای خارجی مشارکت کنیم. وقتی کشوری در مطالعه واکسنهای خارجی مشارکت کند، امکان دسترسی به این واکسنها بیشتر و تسهیل میشود اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و به جای اینکه در مطالعات واکسن مشارکت کنیم در مطالعه داروهای کرونا مشارکت کردیم!! در نهایت هم اثبات شد که این داروها اثر زیادی ندارند و بیشترین حجم نمونه بیماران را وارد مطالعات داروها کردیم اما در واکسن این کار را نکردیم. اینکه چرا واردات تا پیش از این خوب انجام نمیشد باید پیگیری شود زیرا یک بحث حقوقی و مربوط به جان انسانها است و مراکز نظارتی باید بررسی کنند که آیا مسئولان دولت قبلی به تکالیف خود برای حفظ جان مردم تلاش کردند یا خیر!»
در پایان باید به این نکته اشاره داشت که امروز این سؤال برای افکار عمومی مطرح است که یک دولت برای رسیدن به مطامع سیاسی خود و برای القا و بزرگنمایی اثر تحریمها یا مسئله FATF، چطور میتواند در مسیر واردات واکسن کرونا و تامین الزامات سلامت مردم سنگاندازی کند؟! /تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید