تسنیم: برای پی بردن به اهمیت و ارتباط و تاثیر میادین نبرد بر مذاکرات هیچ مثالی روشن تر از جنگ یمن یا به عبارتی روشن تر تجاوز به یمن را نمیتوان ذکر کرد.
آنچه در میادین نبرد یمن می گذرد تاثیر خود را بر مذاکراتی که از طریق اسماعیل ولد الشیخ احمد نماینده سازمان ملل متحد در مسقط، ژنو یا پایتختهای دیگر مانند مسکو و ریاض یا حتی در صنعا در حال برگزاری است، میگذارد.
دو ویژگی اوضاع میدانی یمن
اوضاع میدانی یمن از دو مشخصه برخوردار است، اولی شکست آشکار گروه ریاض در تحقق هدف اصلی خود یعنی کنترل بر صنعا است و پشروی یگانهای سعودی در مأرب در شرق صنعا، الحدیده غرب صنعا و تعز در جنوب صنعا نیز متوقف شده است. نبردهای شدیدی در محورهای شرقی، جنوبی و نبردهای نسبتا شدیدی نیز در محورهای غربی در حال انجام است و مناطق بین نیروهای سعودی و نیروهای یمنی دست به دست می شوند. این در حالی است که دست برتر با ارتش و کمیته های مردمی یمن است که ضربات سنگینی به یگانهایی که از سوی عربستان پشتیبانی میشوند، وارد ساخته و مناطقی را به کنترل خود در آورده اند. بویژه اینکه ارتش و کمیته های مردمی بعد از وارد آوردن خسارتهای سنگین به نیروهای عربستان در صافر و صراوح در شرق یمن و اغلب مراکز تعز در غرب این کشور ابتکار عمل را در دست گرفتهاند. با تاملی در روند درگیریها می توان دریافت که هیچ امکانی برای نفوذ نیروهای سعودی به سمت صنعا از هیچ کدام از این محورهای سه گانه وجود ندارد.
مشخصه دوم اوضاع میدانی یمن، پیشروی قابل توجه نیروهای یمنی در داخل خاک عربستان در سه استان مرزی این کشور با یمن یعنی در نجران، عسیر و جیزان است که این پیشروی با کنترل این نیروها بر شهرها و شهرکهای عربستان از جمله بیشتر نواحی و محلات شهر الربوعه در استان عسیر در شمال صعده همراه شده است. این پیشروی میدانی در عمق عربستان در نتیجه عملیات نظامی ارتش یمن در شمال این کشور است که بعد از تصمیم فرماندهان انصارالله مبنی بر نشان دادن واکنش استراتژیک در پاسخ به تجاوز عربستان به یمن آغاز شده، محقق شده است. پیش از این نیز نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن بر شهرکها و مراکز زیادی در استانهای مرزی مذکور کنترل یافته بودند.
این روند پیشرفت نیروهای ارتش یمن به داخل خاک عربستان در آغاز برای سعودیها فرار روبه جلوی انصارالله بعد از شکست در داخل یمن به حساب می آمد. سعودی ها با خود می گفتند که این نفوذ انصارالله به خاک عربستان هیچ چشم اندازی ندارد، زیرا مسافتها طولانی و مناطق صعب العبور است و از طرف دیگر مراکز مرزی نیز کاملا دارای استحکامات دفاعی بوده و به دوربینهای نظارتی پیشرفته و سلاحهای آمریکایی گران قیمت که برخی از آنها برای طبیعت صعب العبور مرزهای جنوبی یا جنوب غربی عربستان ساخته شده مجهز است، در نتیجه اوضاع تحت کنترل است، بنابراین بگذاریم تا انصارالله وقت و تلاششان را هدر بدهند و ضرورتی برای پرداختن بیش از حد به این موضوع نیست.
اهمیت استراتژیک شهر الربوعه
اما امروز بعد از کنترل انصارالله بر الربوعه در منطقه عسیر در جنوب عربستان دیگر نمی توان این موضوع را ساده انگاشت یا دیگر نمی توان آن را فرار رو به جلوی انصارالله دانست. الربوعه علی رغم اینکه شهر کوچکی است وعلی رغم اینکه در نزدیکی مرزهای یمن واقع است، اما از اهمیتی استراتژیک و جغرافیایی برخوردار است که اگر به عنوان یک نقطه اتکای نظامی به آن تکیه شود، پایگاهی برای آغاز توسعه و پیشروی یگانهای یمنی و انصارالله به چندین منطقه در داخل خاک عربستان به شمار می رود که در ذیل به آن اشاره می شود:
از الربوعه می توان به سمت شرق شهر نجران مرکز استان نجران در جنوب عربستان کنترل یافت. این مهم بعد از کنترل بر شهر ظهران در جنوب عربستان و حمله به منطقه مرزی مندبه همزمان با فشار و پشتیبانی از داخل یمن به سمت شهر نجران حاصل می شود.
نیروهای یمنی از شمال شهر الربوعه می توانند بر مناطقی حیاتی در "الحراجه"، "درب الموسی" که از جمله مناطق اساسی هستند که مناطق مرزی نجران و عسیر را به پایگاه نظامی "الملک خالد" در "خمیس مشیط" وصل می کند، کنترل یافته و پیشروی خود را به سمت شمال غرب به سوی شهر حیاتی "أبها" ادامه دهند.
از جنوب شهر الربوعه می توان بر مناطقی حیاتی در "وادی العمود" در غرب و "عدایر" در جنوب که شهرهای و شهرکهای مرزی عسیر را به شهرها و شهرکهای مرزی جیزان در جنوب عربستان وصل می کند کنترل یافت.
این سناریوی مذکور یعنی پیشروی نیروهای یمنی از الربوعه به سمت چندین منطقه در خاک عربستان در وهله اول صرفا یک ایده و رویای میدانی محسوب میشود، زیرا با توجه به مسافتهای طاقت فرسا، مناطق صعب العبور و کنترل هوایی و زمینی یگانهای سعودی بر مناطق مذکور، این سناریو شانسی برای موفقیت ندارد. اما از طریق تحلیلی با تکیه بر بررسی میدانی این مناطق و چگونگی استقرار و تمرکز یگانهای سعودی بر مراکز و پایگاهای مرزی و تجارب حاصل شده در نبردهای گذشته بین محافظان این مراکز و نیروهای یمنی مشخص میشود که این سناریو شانس بالایی برای موفقیت دارد. زیرا منطقی و طبیعی این است که مناطق مذکور مانند مراکز دفاعی مرزی عربستان به تجهیزات و امکانات و پیشرفته ترین سلاحها مجهز نباشند. مراکز دفاعی مرزی عربستان گرچه به این امکانات مجهز بودند اما نتوانستند با حملات یگانهای یمنی به شکل مطلوب مقابله کنند و نیروهای یمنی به چندین مرکز دفاعی عربستان رخنه کردند.
نقطه عطف اساسی در جنگ علیه یمن
بنابراین از اینجا میتوان اهمیت کنترل نیروهای یمنی بر شهر الربوعه در استان عسیر را دریافت و در نتیجه ارزش استراتژیک این گام اگر از لحاظ میدانی و نظامی تثبیت شود و از عده و عُده لازم برخوردار شود، می تواند نقطه عطف اساسی در جنگ علیه یمن یا در مقابله با عربستان به شمار رود.
دیدگاه تان را بنویسید