آیا مجلس به وزیر علوم کارت قرمز نشان میدهد؟/ ماجرای مجلس ششم و رای منفی اصلاحطلبان به فرجی دانا
نمایندگان مجلس طبق قانون حق دارند از وزرا سوال کنند و این موضوع که لیبرالها بخواهند با نسبت سیاسی دادن به موضوع استیضاح هر وزیری تا تمام دولت را از پاسخگویی مصون کنند و خود را در موضع شبه اپوزوسیون نگه دارند چندان اخلاقی نیست.
سرویس سیاسی «فردا»: در طول چند روز گذشته و با قوت گرفتن موضوع استیضاح وزیر علوم رسانههای لیرال تلاش میکنند تا این استیضاح را یک موضوع سیاسی جلوه دهند اما آمارها ثابت میکنند که بیش از این مجلس با دولت اصولگرا بسیار سختتر برخورد کرده است و ادعای سیاسی بودن استیضاح فرجی دانا یک روش سنتی برای طفره رفتن از پاسخگویی در برابر مردم در بین نزدیکان به اصلاحات است.
در طول دو دولت نهم و دهم احمدی نژاد در وهله اول 7 وزیر از مجلس رای اعتماد نگرفتند که آقایان اشعری، علی احمدی، هاشمی و سعیدلو در دولت نهم و محمدعلیآبادی، سوسن کشاورز و فاطمه آجرلو در دولت دهم موفق به کسب رای اعتماد از مجلس نشدند و در دولت نهم برای اولین بار از بدو انقلاب یک وزارتخانه بیش از سه ماه بدون وزیر باقی ماند.
همچنین در دولت نهم نه وزیر از وزارت خلع شدند و معروف است که دولت دهم بیشترین تذکر را از مجلس شورای اسلامی در میان تمام دولتهای بعد از انقلاب دریافت کرده است با چنین شرایطی آیا سیاسی جلوه دادن حق استیضاح نمایندگان مجلس سیاسی بازی نیست؟
جالب اینجاست که فرجی دانا همان وزیر پیشنهادی دولت خاتمی بعد از استعفای مصطفی معین است که مجلس اصلاحطلب ششم به وی رای اعتماد نداد و در نتیجه خاتمی مجبور شد توفیقی را به جای وی به مجلس معرفی کند. احمد پور نجاتی نماینده اصلاح طلب مجلس ششم در جلسه رای اعتماد فرجی دانا با لحنی سخیف وی را انسانی سطح پایین برای کسب سمت وزیر علوم خواند و هیچکس هم اظهارات پورنجاتی را سیاسیکارانه نخواند .
نمایندگان مجلس ششم فرجیدانا را فاقد بینش سیاسی لازم برای کسب سمت وزیر علوم میدانستند و پورنجاتی نقل میکند که چند بار از آقای خاتمی خواستیم تا شخصی آشنا با مسائل سیاسی دانشگاهها را بهعنوان وزیر معرفی کند. حال به وضوح می توان تغییر مواضع این جریان را مشاهده کرد و جالب اینجاست وزیری که در دولت اصلاحات رای نیاورده حال از سوی لیبرالها مورد حمایت و پشتیبانی تام قرار می گیرد.
فارق از اینکه که موضوع استیضاح وزیر علوم در مجلس شورای اسلامی رای بیاورد یا نه نمایندگان مجلس بیان کرده اند که از برخی خلاهای به وجود آمده و فعالیت سیاسی در وزارتی که بایستی بار علمی کشور را به دوش بکشد نگرانند. این امر اگر در رسانههای لیبرال به عنوان عامل اصلی استیضاح فرجی دانا مطرح شده است اما دلیل اصلی که نمایندگان به آن اشاره دارند افت شاخص علمی کشور است. درواقع نمایندگان مسائل سیاسی را در این نزول علمی موثر میدانند اما رسانههای لیبرال مطر ح می کنند که سیاسی کاری در دوره فرجی دانا علت استیضاح است و تاثیرات آن را کتمان میکنند. موضوع قابل توجه این است که در مجلس ششم نیز نمایندگانی اصلاحطلبی که به فرجی دانا رای منفی دادند عدم بینش لازم سیاسی وی را دلیل اصلی مخالفتشان ابراز داشتند و بیان کردند که فرجی دانا از مناسبات و معادلات سیاسی در دانشگاههای ایران اطلاع کافی ندارد.
سیل تغییراتی که در وزارت علوم انجام شد نیز به عنوان یک رکورد در وزارت فرجی دانا ثبت شد. در سال 92 فرجی دانا 30 رئیس دانشگاه را تغییر داد و پس از آن نیز از ابتدای سال 93 دوباره روند تغییرات و عزل و نصبها در دانشگاهها آغاز شد به طوریکه وزیر علوم در مدت 24 روز 7 رئیس دانشگاه را تغییر داد یعنی هر 4 روز تقریبا یک رئیس دانشگاه جا به جا شد.
وزارت علوم دولت یازدهم علاوه بر اینکه در تعداد تغییرات رکوردی را برجای گذاشت نوع تغییراتش نیز مورد توجه بود و روشهای جدیدی را برای عزل و نصب به کار گرفت. نحوه جابه جاییها به این شکل ادامه یافت که در یکی از دانشگاهها زمانی که رئیس دانشگاه در اتاق خود حضور نداشت رئیس جدید بدون اطلاع قبلی به اتاق وی رفت و خود را به عنوان سرپرست دانشگاه معرفی کرد.
یکی از مهمترین ویژگیهای وزیر جامعنگری در مسائل مربوط به حوزه فعالیت وی است. هر طرح و برنامهای که به وظیفه اصلی دانشگاهها یعنی تولید علم ضربه وارد کند قطعا نمیتواند مطلوب باشد. کاهش رتبه علمی کشور در طول یک سال گذشته یکی دیگر از نگرانیهای نمایندگان درخصوص عملکرد فرجی دانا در وزارت علوم است که با وجود کاهش تحریمها و مساعد شدن شرایط برای تسریع روند پیشرفت علمی کشور چندان قابل توجیه نیست.
برخی رسانههای اصلاحطلب در هفتههای گذشته چنان از موضوع استیضاح وزیر علوم سخن میگویند که ظاهرا در تلاشند تا موضوع عرفی و متداول استیضاح یک وزیر را به جنگ دو جناح اصولگرا و اصلاحطلب تشبیه کنند و از این آب گلآلود برای کسب رای در انتخابات آینده مجلس استفاده کنند.
هزینه تراشی برای استیضاح وزیر علوم از جمله ترفندهای رسانههای لیبرال است این درحالی است که خواسته آنان در عدم استیضاح وزیر علوم خود نیز یک خواسته صرفا سیاسی است. در این روند لیبرالها از این بیم دارند که کلید دانشگاهها از دست آنان خارج شود و از این روست که تبیلغات گستردهای برای صرفا سیاسی نشان دادن استیضاح فرجی دانا توسط مجلس نشان دهند. با این اوصاف باید دید که چه اتفاقاتی در زمان استیضاح فرجی دانا خواهد افتاد و سئوال اصلی اینجاست که آیا مجلس به فرجی دانا کارت قرمز نشان خواهد داد؟
دیدگاه تان را بنویسید