سرویس سیاسی «فردا»؛ جنگهای اسرائیل و غزه که حالا به سلسله جنگها تبدیل شده است با هدف از بین بردن زیرساختهای حماس از سوی رژیم صهیونیستی آغاز شد. اسرائیل در این جنگ دو هدف عمده را دنبال میکند. یک اینکه زیرساختهای حماس را از بین ببرد و دوم با ایجاد وحشت و نسل کشی نسبت به شکلگیری نسلی جدید در غزه جلوگیری کند. غزه چند سالی است که به یک قفس بزرگ شبیه است که از زمین و آسمان در محاصره نیروهای اسرائیلی قرار دارد و البته گذرگاه رفح که رابط مصر و غزه است نیز توسط دولت جدید مصر مسدود است.
از این نظر تنها راهی که مردم غزه برای تامین مایحتاج و کالاهای اساسی به آن متوسل شده اند حفر تونلهای متعدد و رفت آمد از طریق آنهاست. این تونل ها نه فقط به راههای انتقال کالا و تجهیزات پزشکی و بنزین و ... تبدیل شده است بلکه به لحاظ امنیتی نیز برای مردم غزه از اهمیت بسزایی برخوردار است. این سنگرها و مواضع، کیلومترها در زیر زمین ساخته شده و مجهز به امکاناتی چون جریان برق، خطوط تلفن و ذخیره مواد غذایی هستند. این تکنیک تونل سازی و موانع زیرزمینی یک تکنیک ایرانی است که به زمانهای باستان باز می گردد.
در زمان محاصره مدینه منوره توسط احزاب و آغاز تبلیغ اسلام، سلمان فارسی، یکی از پیروان، پیشنهاد کرد پیامبر به همراه مهاجرین و انصار برای دفاع از شهر در برابر حملات مشرکان و احزاب خندقهایی در اطراف شهر ایجاد کنند. حال این زیرساختهای مجهز برای چنین جنگی آماده شدهاند و هم مسیر تامین توشه شده اند و هم مسیر تامین امنیت مردم غزه. حسن این تونلها نیز به این است که از تیررس تجهیزات ماهوارهای صهیونیستها که پنهان است. همین تونلها قدرت مانور راکتهای حماس را نیز افزایش داده است.
این تکنیک ابتدا در جنگ 33 روزه مورد آزمایش قرار گرفت و حال به عنوان یک تکنیک مرسوم در جنگ میان اسرائیل و غزه مورد استفاده قرار میگیرد. اما موضوع مهم در این زمینه غافلگیری اطلاعاتی اسرائیل از زیرساختهای نظامی حماس است. اسرائیل که چهارمین ارتش مجهز جهان را در اختیار دارد در زمینه اطلاعاتی در این جنگ شکست سختی خورده است، همین امر سبب شده که انتقادات زیادی از عملکرد سرویسهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی صورت گیرد. نظامیان این کشور ضربههای سختی که در این چند روزه از حماس خوردهاند و عدم موفقیت خود را تا حدود زیادی به عدم شناخت صحیح از مواضع و توان دفاعی دشمن ارتباط میدهند.
از لحاظ داخلی نیز شهرکنشینان صهیونیست به عنوان اهرم فشاری علیه سران این رژیم عمل میکنند. رژیم صهیونیستی به بهانه اینکه حماس پشت مردم غزه خود را پنهان کرده به مردم این کشور حمله می کند تا در این راستا مردم غزه را علیه حماس بشوراند اما در واقع با تمام ویرانی ها و کشتار عظیمی که به راه انداخته است خود بیشتر در تنگنا قرار دارد و راکتهای حماس بیشتر توانسته اند جنگ روانی و داخلی را مدیریت کنند. اسرائیل که در این روند حمایت جهانی و البته منطقهای را به همراه دارد سعی دارد که با تمام توان نسبت به از بین بردن زیرساختهای حماس عمل کند؛ چراکه به خوبی میداند که اگر این جنگ به پایان برسد باتوجه به اینکه افکار عمومی جهان علیه این رژیم است آغاز جنگ دیگری علیه حماس بسیار دشوار است و باید مانند کشته شدن سه نوجوان صهیونیستی سناریویی تازه طراحی کند. در این مدت نیز حماس قطعا به ترمیم زیرساخت های تخریب شده خود می پردازد و خود را قوی تر خواهد کرد.
در بعد منطقه ای نیز پس از کودتای نظامی علیه اخوان المسلمین در قاهره که سال گذشته اتفاق افتاد، در حال حاضر مصر رهبری ائتلاف تازهای از کشورهای عربی را به عهده گرفته است که عربستان، امارات و اردن را شامل می شود. این ائتلاف عملا در کنار اسرائیل ایستاد و از آن جا که حماس، اداره غزه را به عهده دارد، ضد جنبش حماس ایستاد و به همین سبب تلاش های میانجی گران برای دستیابی به آتش بس، حتی بعد از گذشت سه هفته از حمام خون، به این دلیل که به طور یکطرفه و به نفع رژیم صهیونیستی است همچنان با ناکامی مواجه می شود. این درحالی است که دو سال پیش، زمانی که اسرائیل به غزه حمله کرد؛ از همه طرف به ویژه از سوی اعراب برای متوقف کردن جنگ تحت فشار قرار گرفت، اما این بار چنین وضعی پیش نیامد.
این روند به گونه ای ادامه یافت که دیوید هرست، تحلیل گر سرشناس خاورمیانه عربستان سعودی را تامین کننده هزینه جنگ اسرائیل علیه غزه معرفی کرد و از سوی دیگر ترکی فیصل رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان در مقاله خود، حماس را محکوم می کند و این جنبش را به دلیل شلیک موشک و نپذیرفتن طرح آتش بس مصر مسؤول می داند، - طرحی که اگر حماس آن را قبول می کرد، سلاح نیروهای مقاومت باید از آنها گرفته می شد- و این دقیقا همان موضع اسرائیل و مصر است.
در این اثنا نیز پادشاه عربستان در یک سخنرانی انفعالی و دیرهنگام از سکوت دولتهای عربی انتقاد کرد. انتقادی که بیشتر به یک ژست سیاسی میماند تا یک حرکتی تاثیرگذار برای پایان جنگ غزه . سکوت دولتهای عربی که پادشاه عربستان از آن سخن گفت و آن را محکوم کرد، اسرائیل را طی 4 هفته گذشته به قتل و ویرانگری تشویق کرده است. پادشاه عربستان گفت که این سکوت قابل توجیه نیست، و موجب می شود که نسلی به وجود بیاید که فقط به خشونت اعتقاد دارد و مخالف صلح است. با این شرایط اسرائیل به این میاندیشد که از فرصت به وجود آمده به خوبی استفاده کند و کار را یکسره کند چه اینکه در آینده با توجه به سخنان رهبر معظم انقلاب برای تجهیز فلسطین که این روزها در خط مقدم مقاومت قرار دارد انتظار میرود که حماس به زودی بتواند خود را بازسازی کند اما با وجود همه این حمایتها این رژیم به اهداف خود هنوز دست نیافته است و روند جنگ این اهداف را دست نیافتنی تر جلوه میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید