وزیر اسبق خارجه ایران: ذوق زده شدن ما در برجام اشتباه بود
وزیر اسبق امور خارجه ایران گفت: با انتخاب جو بایدن اصلاح طلبها که در هفت سال و نیم گذشته احساس میکردند چیزی برای مردم نداشته اند و معترض به دلار ۳ هزار تومانی بودند اما اکنون دلار ۳۰ هزار تومانی تحویل مردم دادهاند.
خبرگزاری فارس: منوچهر متکی شامگاه یکشنبه در گفتوگوی زنده اینستاگرامی که به همت جامعه اسلامی مدیران استان اصفهان برگزار شد در رابطه با شرایط فعلی آمریکا و مشکلات حضور بایدن اظهار داشت: بایدن پس از ورود به کاخ سفید مشکلاتی را با خود به همراه میآورد و مشکلات زیادی را با همپیمانان خود پیدا میکند، او معتقد است در مذاکرات باید با صبر پیش میرفتیم تا اکنون شاهد چنین شرایطی نباشیم.
وزیر اسبق امور خارجه افزود: در سطح کارگزاران نظام در رابطه با کشور آمریکا اجماعی وجود ندارد و دولتها نظرات مختلفی میدهند و نظر روشنی ارائه نمیکنند، در هیچکدام از کشورها حزب ها تا این حجم اختلاف نظر ندارند.
وی تصریح کرد: داخل ایران نظر واحدی نداریم و اجماعی بر روی این موضوع وجود ندارد، آمریکا در دوره اوباما زمینههایی را فراهم کرد و با دولت یازدهم وارد مذاکره شد و در مقابل آن رهبر جمهوری اسلامی ایران سخنرانی را انجام دادند که ما نرمش قهرمانانه انجام میدهیم.
متکی تصریح کرد: اما رهبر انقلاب فرموده بودند ما به آمریکا اعتماد نداریم، که این نکته در دیپلماسی بسیار مهم است، مذاکره با کشوری که به آن اعتمادی نیست سخت است و باید به گونهای دیگر با آنها وارد مذارکره شد؛ در دوره اوباما پس از امضای برجام تحریمها علیه ایران اجرا شد اما ترامپ با انتخاب فردی جدید فشار حداکثری را بر روی ایران گذاشت و به مدت چهار سال این فشار را ادامه داد؛ دولت جمهوری خواه آمریکا با این فشارها بر این باور بودکه ایران تسلیم و یا مضمحل میشود که هیچکدام از این اتفاقات رخ نداد و ایران تمام و کمال پای مواضع خود ایستاد.
ذوق زده شدن ما در برجام اشتباه بود
وزیر اسبق امور خارجه ایران اضافه کرد: ترامپ با توجه به وضعیت و کارهایی که انجام داد مشخص بود برای بار دوم کاخ سفید را نخواهد دید، با انتخاب جو بایدن اصلاح طلبها که در هفت سال و نیم گذشته احساس میکردند چیزی برای مردم نداشته اند و معترض به دلار ۳ هزار تومانی بودند اما اکنون دلار ۳۰ هزار تومانی تحویل مردم دادهاند.
وی خاطرنشان کرد: سعی دارند از این مدت باقی مانده نهایت استفاده را ببرند که یکی از این موضوعات استفاده از ظرفیت جو بایدن برای برگشت به مسیر برجام است؛ بایدن کوله باری از مشکل را با خود میآورد؛ بایدن نصف توانمندی اوبامارا ندارد و از لحاظ سن کشش کاری را ندارد، فشار های منطقه ای بر روی او حاکم است و همپیمانان آمریکا احساس میکنند اگر بایدن حرکت جدیدی را شروع کند آن ها دچار مشکل خواهند شد که این اتفاق به نفع ایران است.
متکی با اشاره به اینکه جو بایدن در وضعیت خاصی قرار خواهد گرفت، افزود: بایدن علاقه دارد امتیازی را از ایران بگیرد تا با گرفتن این امتیاز، برجام را سازمان دهد؛ وی برای ورود به مذاکره با ایران نیازمند امتیازاتی است و ایران نیز نیازمند جبران هایی از طرف آمریکا است؛ ایران هیچ وقت مخالف مذاکرات نبوده است فقط در برخی از مواقع در مقابل شرایط ترامپ پای میز مذاکره نمیرفتیم.
وزیر اسبق امور خارجه تصریح کرد: اکنون بایدن درخواست مذاکره نمیکند زیرا مذاکرات برجام تمام شده و چارچوب آن مشخص و ایران به تعهدات خود عمل کرده است و اکنون نوبت آمریکا سر رسیده که به تعهدات خود عمل کنند؛ مذاکره یک هدف نیست بلکه یک ابزار و راه است، اگر هدفمان برجام باشد تکلیف دو طرف روشن است و ابتدا آن ها باید به تعهدات چهارسال پیش خود عمل کنند تا ما دوباره وارد مذاکره شویم.
وی با بیان اینکه ذوق زده شدن ما در برجام اشتباه بود، تصریح کرد: ایران شتابزده وارد مذاکرات شد و این موضوع باعث شد طرف مقابلمان یعنی آمریکا احساس کند ما برای انجام این کار عجله داریم که مقام معظم رهبری نیز در همین رابطه در سخنرانی خود فرمودند که عجله نکنید؛ اگر کشوری بفهمد که برای انجام کاری عجله وجود دارد مارا در تنگنا قرار میدهد، آمریکا یک چهره دارد اما دموکرات ها با نقاب و جمهوری خواهان بدون نقاب هستند.
متکی گفت: اگر بایدن برای برجام پا پیش بگذارد باید برای تعامل با بایدن منطقی برخورد کنیم و در صورت لازم مذاکره انجام شود، در شرایط کنونی مذاکرات لازم نیست زیرا پرونده برجام برای ما بسته شده است.
شعار ما وحدت، عدم تخریب است
وزیر اسبق امور خارجه در بخش دیگری از این گفت و گو به موضوع انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و بیان کرد: ریاست جمهوری شرایط خاص خود را دارد و با توجه به وجود دو جبهه در کشور ما همیشه قرارگاه های آن ها نتیجه انتخابات را مشخص کرده است، اگر این قرارگاهها بتوانند وحدت لازم را ایجاد کنند میتوانند در نتیجه آرا تاثیرگذار باشند.
وی بیان داشت: در مجلس یازدهم تلاش شد یک روند مشخصی وجود داشته باشد که در دقایق آخر این اتحاد به وجود آمد و یک لیست واحد تشکیل شد، برای ریاست جمهوری چندی قبل قراری گذاشته شد تا متحد وارد عمل شود و در حوزه قرارگاهها در یکپارچگی کاملی باشد که تا امروز شاهد این یکپارچگی نیستیم.
متکی ادامه داد: شعار ما وحدت، عدم تخریب است که به این معنا است که هیچ شخصی نباید کار تخریبی انجام دهد تا زمینه هم افزایی وجود داشته باشد تا به وحدت برسیم؛ جبهه پایداری هنوز به شورای وحدت اضافه نشده اند اما با آنها صحبتهای لازم انجام شده است، در حال حاضر کارگروه گفتمان ما بر روی شاخصها و موضوعات کلان کشور کار میکند تا در مرحله بعد به مصادیق ورود پیدا کند؛ انتخابات در این دوره یک امر ریسکی نیست و باید به صورت اصولی به این موضوع نگاه شود تا دچار شکست نشوند.
وزیر اسبق امور خارجه در استانها نماینده جامعه روحانیت معرفی میشود که از طریق این افراد چند نفر دیگر نیز معرفی میشوند تا یک جمعیت پنج نفره را تشکیل دهند و پس از آن ۶ تا ۸ نفر به این پنج عضو اضافه خواهند شد؛ ۱۱ تا ۱۳ نفر در هر استان شورای وحدت را تشکیل میدهند این مجموعه کار خود را شروع خواهد کرد ما در تهران یک هیأت اجرایی داریم که ساختار سازیهای لازم را انجان داده و ۹ کارگروه و ۱۴ قشر را معرفی کرده است تا کارگروه ها و کمیته ها شکل بگیرند.
وی بیان داشت: در بحث انتخابات یک قانون کلی وجود دارد که یک مجموعه فکری و سیاسی با تک کاندید برای ریاست جمهوری و برای مجلس و شورا با لیست واحد وارد شوند.
متکی اظهار داشت: لیست واحد و تک کاندید بودن برای ریاست جمهوری بهترین راه برای کسب آرا است؛ در مجلس برخی از افراد از نحوه نهایی سازی ناراضی بوده اند، شورای ائتلاف و جبهه پایداری در روز آخر وارد عمل شدند؛ اشکالاتی در انتخابات گذشته وجود داشت که باید این موضوع را به حداقل برسانیم، از نظر من اگر اصولگرایان با چندین کاندید وارد میدان شوند بازنده انتخابات خواهند بود؛ ریاست جمهوری از مجلس ریسکیتر و مهم تر است.
وزیر اسبق امور خارجه تصریح کرد: کاندیدی انتخاب خواهد شد که به شاخصهای ما نزدیک باشد و زمینه برای رسیدن به تک کاندیدا نیز وجود داشته باشد؛ شورای وحدت با شخصیتهای بزرگ سیاسی دیدارهایی را انجام داده است و در زمان مشخص اسم افراد عنوان خواهد شد؛ بر روی شخصیت های خاصی توافق نشده بلکه روی فرمولها خاص به توافق رسیدهایم، برای تشکیل یک بافت قوی باید از اقشار مختلف استفاده شود و مکانیزم انتخاب آنها به گونه دموکراسی بوده است.
رئیس کمیته اجرایی شورای وحدت در پایان گفت: فرمول انتخاب شده بر اساس تصمیمگیریهای جمعی است و مختص به شخصیتهای خاصی نیست، در اصفهان جامعه روحانیت سه نفر را مشخص کرده است که این افراد باید ۸ تا ۱۰ نفر دیگر را انتخاب کنند و ترکیبی را تشکیل دهند.
وی گفت: تاکید داریم احزاب و تشکلها حتما حضور داشته باشند، این موضوع دیکته کردن نیست بلکه متفاوت کردن مکانیزم است؛ به همه احزاب اطلاع داده شده که با نمایندگانهای استان همکاری کنند و در استانها قرار شد هر سه حزب یک نفر را انتخاب کنند، این کار باعث شده مشارکت با دیگران زیاد شود؛ شورای وحدت برای این انتخابات شکل نگرفته بلکه هدف اصلی این شورا این است از تمام تشکلات استفاده کند و به یک اجماع کامل برسند.
دیدگاه تان را بنویسید