سرویس سبک زندگی فردا: بسیاری از ما رابطۀ با همسرمان را در یک شرایط بسیار عاشقانه و رمانتیک آغاز کردهایم و امیدها و آرزوهای بسیاری به ادامه رابطهمان در آینده داشتهایم. اما متاسفانه مشاهده میشود که به مرور زمان آن حال و هوای عاشقانه بسیار کمرنگتر از گذشته میشود. در ادامه این مطلب را به نقل از سایت تبیان میخوانیم.
شما میتوانید با دو حدیث نورانی زیر، آن حال و هوای عاشقانه را به زندگیتان برگردانید و عشقتان را ابدی کنید.
۱. مطابق با میل همسرتان رفتار کنید
یكی از عواملی كه تأثیر بسیاری در متشنج كردن فضای خانواده دارد و باعث بروز بسیاری از كشمكشها و اوقات تلخیهاست، اختلاف سلیقه و تفاوت علاقههاست؛ برای مثال زن و شوهری حین خرید انگشتر بر سر این که انگشترشان عقیق یا فیروزه باشد، بحث کردند. زیرا مرد انگشتر فیروزه دوست داشت؛ ولی زن، شوهرش را مجبور کرده بود تا انگشتر عقیق بخرد.
در ابتدا باید بدانیم که اختلاف سلیقه امری طبیعی است و اگر زن و شوهر یاد بگیرند در برخورد با این موضوع چه رفتاری پیش بگیرند؛ بدون شك بسیاری از مشكلاتشان حل میشود. رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) حدیثی برایمان نقل فرمودهاند که اگر ما به این حدیث عمل کنیم حدود ۸۰ درصد از مشکلات و اختلافات بین همسرمان حل میشود. ایشان میفرمایند: المومن یاکل بشهوة اهله(۱): مؤمن در خانه سعی میکند طبق اشتهای خانوادهاش غذا بخورد؛ بدین معنا و مفهوم که زن و مرد مؤمن، مطابق با میل همسرش رفتار میکند.
هر فردی بعد از مدتی زندگی با همسرش در می یابد که او از چه چیزهایی خوشش می آید و چه چیزهایی برایش ناخوشایند است. زن و مرد مؤمن آن کسی است که تا آن جا که خداوند اجازه داده و از لحاظ شرعی مشکلی نداشته باشد؛ قبل از درخواست همسرش، مطابق میل او رفتار می کند و در آن جایی نیز که خداوند اجازه نداده؛ به آرامی و در موقعیت مناسب روحی و روانی همسرش می گوید: «چیزی که شما می خواهید خدا اجازه نداده و من نمی توانم آن را برآورده کنم»
مالک بن اعین گوید: روزی نزد امام باقر (علیه السلام) رفتم و ایشان را ملاقات نمودم در حالی که پوششی به رنگ قرمز تند داشت. هنگام ورود خندهام گرفت. آن حضرت فرمود: گمان میکنی نمیدانم چرا میخندی؟ تو از آن لباسی که بر تن دارم خندهات گرفته است. همانا همسرم از من تقاضا کرده آن را بپوشم و من بدلیل آنکه همسرم را دوست دارم علی رغم عدم تمایل خود، آن را پوشیدهام.(۲) اما در این جا یک نکته حایز اهمیت وجود دارد و آن این که وقتی مطابق با میل همسرتان رفتار کردید؛ انتظار نداشته باشید که او هم مطابق با میل شما رفتار کند.
بسیاری از همسران به تنهایی برای مشاوره به نزد مشاور میروند و مشاور برای حل مشکلاتش به او دستور العملی میدهد. در مقابل آن زن یا مرد رو به مشاور کرده میگویند؛ حال ما به این دستورات عمل کنیم چه فایدهای دارد. او که به روش سابق خود ادامه میدهد. پاسخ مشاور به آنها این است که با انجام یک طرفه این دستورات، زندگی شما به میزان قابل توجهی بهبود مییابد. زیرا به فرموده امام علی (علیه السلام) با مدارا و نیکی دائمی به همسر است که زندگیت مانند عسل شیرین میشود. آن حضرت میفرمایند: همیشه با همسرت مدارا کن، و با او به نیکی همنشینی کن تا زندگیت باصفا شود.(۳)
بدین ترتیب نزد خداوند سبحان محبوبتر خواهی بود؛ زیرا رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) میفرمایند: هیچ دو نفری با هم مصاحبت و زندگی نکردند؛ مگر این که یک نفر از آن دو نفر پیش خدا محبوب تر است، و آن محبوب تر کیست؟ آن که با همنشینش رفیقتر و نرم خوتر باشد و بیشتر مراعات و مدارا کند.(۴)
۲. اگر از همسرتان به دلایلی بدتان آمد، شتاب نکنید
بسیاری از مردان به نزد مشاور میروند و میگویند چرا همسر من زود رنج، حساس و لجباز است؟ و زنان هم میگویند: چرا همسر من اینقدر مغرور است؟ چرا زود عصبانی میشود؟ و چرا اینقدر خسیس است؟
در حقیقت آنها صفاتی که واقعاً در وجود همسرشان است را در مییابند و تصورشان بر این است که با چنین همسری دیگر نمیتوان زندگی کرد. این مشکل در اوایل زندگی بیشتر نمود پیدا میکند.
باید به نکته توجه داشته باشیم که بسیاری از ما انسانها، تا حدود ۲۰ درصد (کمتر یا بیشتر) دارای معایب روحی و اخلاقی هستیم (البته جز آنانی که با محاسبه نفس خود تلاش کردهاند تا عیوب خود را رفع کنند.)
پس ما انسانی ۱۰۰ درصد و به تمام و کمال خوب نیستیم. پس نباید این انتظار را داشته باشیم که همسرمان هم از همه لحاظ خوب باشد. اگر میبینیم که بسیاری از خانوادهها دارای ظاهری خوب هستند و تصورمان بر این است مثل لیلی و مجنون زندگی میکنند؛ تصوری اشتباه است. بسیاری در کنار هم اما دور از هم زندگی میکنند. آن ظاهر خوب زندگیشان، به دلیل همان ۸۰ درصد خوبی اخلاقی و روحی طرفین است؛ اما در زندگی با هم، آن ۲۰ درصد بدی در روحیات و اخلاقشان، آن ها را از هم دور ساخته است.
برای حل این مشکل چه کنیم؟
در همین حالا که مشغول خواندن این صفحه هستید تلاش کنید تا عیبی از محیطی که در آن نشستهاید پیدا کنید. (مثلا قسمتی از صفحه مانیتور لک شده است.) سپس آن عیب را دائم و پی در پی در ذهن خود بیاورید و تکرار کنید. تمرکز و توجه بیش از حد به بدی یک چیز سبب می شود تا تمام خوبیهای آن شیئ در نظرتان فراموش شود تا جایی که با خود میگویید «تا من این لک را پاک نکنم اصلا نمیتوانم از این مانیتور استفاده کنم.» چرا؟ برای این که آن بدی در ذهن شما تابلو شده است.
این در مورد بدی اشیاء مادی بود. متاسفانه ما این کار را با همسرمان و نیز سایر انسانهای اطرافمان مثل خانواده خود و همسرمان نیز انجام می دهیم و دائما با تکرار بدیشان، عیبهایشان را در ذهنمان تابلو میکنیم.
قدم اول برای حل این مشکل آن است که بپذیریم که همسرمان (و سایرین) دارای چنین مشکلات اخلاقی و روحی میباشد و آن را در ذهن خود تکرار نکنیم.
دوم این که تا زمانی که خود همسرمان نخواهد؛ به دنبال حل مشکل همسرمان و تغییر آن نباشیم. زیرا این نقص اخلاقی همسرمان طی سال ها در او شکل گرفته و جزئی از شخصیت او شده است. بهبود این مشکل نیز با صبر و گذشت زمان صورت می گیرد؛ اما شاید نتواند و یا نخواهد آن عیب را برطرف کند.
پس با خود بگویید من این ۲۰ درصد مشکل روحی و اخلاقی همسرم را به خاطر آن ۸۰ درصد خوبیاش میپذیرم. دیگر مردان و زنان هم چنین مشکلی را دارند و اگر من با آن ها ازدواج میکردم به این مشکل بر میخوردم.
و سوم این که تلاش کنیم تا خوبیهای همسرمان را ببینیم (به اصطلاح نیمه پر لیوان را ببینیم) و برخلاف بدیها، آن خوبیها را دائم در ذهنمان تکرار کنیم.
خداوند در قرآن کریم می فرمایند: «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِنْ کَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَی أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئًا وَیَجْعَلَ اللَّهُ فِیهِ خَیْرًا کَثِیرًا» (۵): با همسران خود به طور شایسته (در گفتار و کردار) معاشرت نمایید و اگر از آنان به دلایلی بدتان آمد، (شتاب نکنید و زود تصمیم به جدایی نگیرید) زیرا چه بسا از چیزی بدتان بیاید، اما خداوند خیر و منافع فراوانی را در آن قرار داده باشد.
به امید که تمام زن و شوهرهای مسلمان، شیوه های مناسب رفتاری و برخورد مناسب با همسر را بیاموزند و بر اساس میل و علاقه آنها در چارچوب قوانین شرع زندگی خود را تنظیم کنند.
پینوشتها:
۱. کافی، ج۴، ص۱۲.
۲. همان، ج۶، ص ۴۴۷.
۳. مكارم الاخلاق، ص ۲۱۸.
۴. کافی، ج۲، ص۱۲۰.
۵. سوره نساء، آیه ۱۹.
دیدگاه تان را بنویسید