سرویس سبک زندگی فردا : آیا مرزی برای استفاده کودکان از تبلت و گوشیهای هوشمند وجود دارد؟ این دستاوردهای عصر تکنولوژی مشخصاً چه تأثیری بر بینایی کودکان دارد و این تأثیرات چگونه بروز خواهند کرد؟ در ادامه این مطلب را به نقل از سلامت نیوز بخوانید.
سؤالاتی از این دست همواره در ذهن همیشه نگران پدران و مادران وجود دارد و به دنبال پاسخی برای آنها میگردند. با توجه به اوقات فراغت بیشتر کودکان و نوجوانان در فصل تابستان، تمایل آنها به استفاده از تبلت و گوشیهای هوشمند هم بیشتر میشود. اما آیا واقعاً این ابزار هوشمند سلامت کودکان ما را تهدید میکند؟
دکتر امید صالحپور به این پرسش چنین پاسخ میدهد: گوشیهای هوشمند، کامپیوترهای رومیزی و تبلت و لپتاپ پردازشگرهای دیجیتالی هستند که این روزها به وسیلهای برای بازی و سرگرمی کودکان تبدیل شدهاند. آنچه در صفحه نمایشگر این پردازشگرها نشان داده میشود ممکن است یک بازی دیجیتال، یک فیلم یا یک متن باشد، یا از این وسایل برای اتصال به اینترنت و حتی انجام تکالیف درسی هم استفاده شود، از اینرو دانستن بایدها و نبایدهای استفاده از آن بسیار ضروری است.
این فوق تخصص چشم پزشکی تأکید میکند: همانطور که در مورد تلویزیون گفته میشود، نفس استفاده از صفحههای دیجیتال مستقیماً باعث ضعیفی چشم نمیشود. حقیقت این است که استفاده طولانیمدت از این ابزار و خیره شدن به صفحه آنها چشم کودک و حتی بزرگسالان را خسته کرده به بروز علائم خستگی چشم نظیر سوزش چشم و اشک ریزش منجر میشود.
البته علائم چشمی ناشی از کار با دستگاههای هوشمند نسبت به تماشای صفحه تلویزیون بیشتر است، چراکه هنگام کار یا بازی با این ابزارها فاصله چشم با صفحه نمایش بسیار کمتر است و کاربر بیشتر به صفحه این دستگاهها خیره میشود. به گفته دکتر صالحپور در سالهای اخیر برنامهها و بازیهایی روی تبلت نصب میشود که میتوان برای درمان تنبلی چشم از آنها استفاده کرد.
وی در ادامه میافزاید: حقیقت این است که بحث نحوه و مدت استفاده از دستگاههای دیجیتال آنقدر مهم است که اخیراً نشستی با حضور ۱۰ هزار متخصص کودکان در امریکا برگزار شده و نتایج این هماندیشی با در نظر گرفتن همه جوانب نشان میدهد که دیگر مانند گذشته زمان دوساعت برای استفاده از انواع پردازشگرهای دیجیتال مناسب نیست و این زمان برای هر گروه سنی متفاوت است.
این متخصص در مورد نتایج این هم اندیشی میگوید: شیرخواران یعنی کودکان تا سن ۲ سالگی نباید از این وسایل استفاده کنند، چراکه به اختلال در رشد مغز شیرخوار و همچنین اختلال تکامل و اختلال در رابطه بین مادر وکودک منجر میشود. حتی اگر شیرخوار به این وسایل نگاه هم نکند سر و صدا و نور ناشی از این وسایل اختلال در خواب شیرخوار را به دنبال خواهد داشت.
از سوی دیگر تحقیقات نشان داده، نباید از تلویزیون برای ساکت کردن شیرخوار استفاده کرد و بهتر است با وی صحبت کرد یا برایش کتاب خواند. دکتر صالحپور ادامه میدهد: برای کودکان ۲ تا ۵ سال هم تنها یک ساعت استفاده از تلویزیون توصیه میشود که البته طی این مدت هم برنامه باید پرمحتوا بوده و تبلیغات نداشته باشد.
برای کودکان ۶ سال به بالا هم باید برنامهریزی کرد. اختصاص ساعاتی برای انجام تکالیف، فعالیتهای بدنی، ارتباط با والدین و امور تربیتی، ساعات کمی را برای استفاده از پردازشگرهای دیجیتال باقی میگذارد.
البته استفاده از این دستگاهها برای انجام تکالیف جزو ساعات استفاده از این وسایل محسوب نمیشود و تنها استفاده از ابزار هوشمند برای بازیهای مجازی شامل این محدودیت زمانی میشود.
وی خاطرنشان میکند: پدر و مادر همیشه الگوی تربیتی فرزندان خود هستند از اینرو باید در استفاده از وسایل دیجیتال به گونهای رفتار کنند که فرزندانشان متوجه بایدها و نبایدهای استفاده از این دستگاهها بشوند. برای مثال آنها نباید در خانه زمان زیادی را به استفاده از گوشی و تبلت اختصاص دهند و به عبارت عامیانه در این دستگاهها غرق نشوند یا در ساعاتی از شبانهروز مانند زمان صرف شام تمام وسایل دیجیتال مانند تلفن همراه و سایر پخشکنندههای دیجیتال را خاموش کنند تا علاوه بر آموزش الگوی صحیح استفاده از این ابزار، بتوانند با کودکان در مورد مسائل روز و نیازهایشان صحبت کنند.
دیدگاه تان را بنویسید