منتخب دانش آموزان کشور از چه دغدغه‌هایی گفتند؟

کد خبر: 882819

مراسم دو روزه آغاز به کار نهمین مجلس دانش آموزی فرصت مغتنمی بود که مسئولان سخنان نوجوانان و جوانان را از نزدیک بشنوند. سخنانی که فقط درباره مسائل آموزش و پرورش نبود؛ اما این فرصت از دست رفت.

منتخب دانش آموزان کشور از چه دغدغه‌هایی گفتند؟

خبرگزاری مهر: نهمین دوره انتخابات مجلس دانش‌آموزی که طی دو روز گذشته (۲۲ و ۲۳ مهر ماه) در محل سابق مجلس شورای اسلامی کار خود را با حضور نمایندگان منتخب دانش آموزان سراسر کشور آغاز کرد، به یک گردهمایی جالب توجه برای رصد دغدغه‌های دانش آموزان مبدل شد.

حضور ۱۵۰ نماینده دانش‌آموزان ایرانی دور هم و زیر یک سقف که برخی از آن‌ها فرصت نطق سه دقیقه‌ای را برای بیان دغدغه‌ها و مطالباتشان داشتند، فرصت رویارویی واقعی با مسائل مبتلابه آموزش و پرورش، از زاویه دید ذی نفعان آن را مهیا کرد.

از میان نطق‌های گاه آتشین دانش آموزان که در پایه‌های دهم و یازدهم تحصیل می‌کنند، یکی که بیش از همه جلب توجه کرد سخنرانی دانش آموزی بود که درباره دو شیفته و سه شیفته کارکردن معلمان گفت و اینکه گاه معلم یک مدرسه در شیفت کاری دیگر خود، راننده سرویس دانش آموزان همان مدرسه است و این شأن یک معلم را زیر سوال می‌برد. یا ذکر این موضوع که معلم‌ها در شیفت‌های دیگر کاری به شغلی که هیچ تناسبی با حرفه معلمی ندارد مانند کار در املاک مشغول هستند.

دانش آموزی دیگر از عدم توجه به دانش آموزان عشایری و رعایت نشدن عدالت آموزشی گفت. اینکه در همین مجلس دانش آموزی، دانش آموزان عشایر منتخب جداگانه‌ای ندارند و سهمیه کنکور برای آن‌ها حذف شده است و...

نماینده دانش آموزان خارج از کشور از مشکلات کتاب‌های درسی برای این دانش آموزان گفت و این درخواست سبب شد که مسئولان تدبیری بیاندیشند تا کشور‌های میزبان کمترین دخالت را در محتوای کتاب‌های درسی داشته باشد، در جای خود حائز اهمیت بود. نکته دیگری که این دانش آموز مطرح کرد موضوع کنکور برای دانش آموزان خارج از کشور بود که به یک دغدغه تبدیل شده است. به گفته وی تحصیل در داخل کشور با توجه به کنکور و عدم دسترسی دانش آموزان خارج از کشور به منابع و کلاس‌های کنکور، این امکان که داخل کشور به تحصیل ادامه دهند را در هاله‌ای از چالش‌های بی شمار قرار می‌دهد و او پیشنهاد کرد سهم سوابق تحصیلی برای این دانش آموزان بیشتر در نظر گرفته شود.

دانش آموز منتخب دیگری درباره کتاب‌های درسی و چالش‌های آن گلایه کرد: از حذف عکس و نام شهدا از کتاب‌های درسی تا گنجاندن ساعت زیادی برای درس زبان انگلیسی و نداشتن خروجی مناسب برای این حجم از ساعت تحصیلی برای دانش آموزان.

تسلط نوجوانان به مسائل روز کشور

کمبود سهم پرورش در مقابل آموزش، فراری بودن بچه‌ها از مدارس به دلیل بی نشاط بودن فضای مدارس، بی عدالتی در تخصیص امکانات زیرساختی و معلم متبحر به استان ها، دیگر مسائلی بود که این دانش آموزان طی دو روز به آن اشاره کردند.

کمبود سهم پرورش در مقابل آموزش، فراری بودن بچه‌ها از مدارس به دلیل بی نشاط بودن فضای مدارس، بی عدالتی در تخصیص امکانات زیرساختی و معلم متبحر به استان ها، دیگر مسائلی بود که این دانش آموزان طی دو روز به آن اشاره کردند

این‌ها در حالی بود که در لا به لای صحبت دانش آموزان تسلط آن‌ها به مسائل روز جامعه از مشکلاتی که اختلاس گران ایجاد کرده اند، نیاز به فضای همدلی در جامعه، ظلمی که آمریکا و غرب در قبال جامعه ایران وارد کرده است، مسائل و مشکلات اجتماعی در جامعه و. نیز به خوبی مشهود بود تا ما را رو به روی این واقعیت شیرین قرار دهد که نوجوانان امروز، نوجوانانی هشیار و آگاه هستند. وقتی یکی از دانش آموزان پشت میکروفن بلند فریاد زد: «من از روزی می‌ترسم که بگویند مشکلات کشور را دهه هفتادی‌ها و دهه هشتادی‌ها درست کرده اند در حالیکه مشکلات را کسانی که پیر شده اند و حاضر نیستند میز را ترک کنند ایجاد کرده اند»، بیش از هر چیز نشان می‌داد این نوجوانان نسبت به امروز و آینده خود و کشور حساس، آگاه و نگران هستند.

یا دانش آموزی که درباره حذف تصویر شهدا از کتاب‌های درسی گلایه کرد و در نطق خود از این سخن گفت که مردم ایران آن کسانی را که هرگز فراموش نخواهند کرد شهدا هستند و این مدیران هستند که از یاد مردم می‌رود، نشان داد این نوجوانان تا چه اندازه پیوند‌های خود را با ریشه‌های خود حفظ کرده اند و چه میزان نوجوانان قدردان و البته هشیاری هستند.

شمیم صادقیان دانش آموز پایه یازدهم و نماینده استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از این دانش آموزان است که در حاشیه این گردهمایی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره مهمترین دغدغه اش به عنوان نماینده این استان گفت: محرومیت بزرگترین دغدغه من برای استانم است. واقعا استان ما از نظر امکانات در سطح مطلوبی نیست. ما آزمایشگاه و کارگاه نداریم و در حوزه کارآفرینی بسیار استان ضعیفی هستیم. برای دروسی مثل زیست و شیمی اصلا امکانات لازم را در اختیار نداریم.

شادی در مدارس ما وجود ندارد

وی در پاسخ به این پرسش که بعد از ۱۱ سال درس خواندن بزرگترین معضل را در آموزش و پرورش چه می‌دانی، بیان کرد: معضل زیاد است و این معضل بزرگی است. اما یکی از مهمترینش این است که شادی در مدارس ما وجود ندارد. من دانش آموزی را نمی‌شناسم که با اشتیاق به مدرسه برود. فشار‌های روحی و روانی زیاد است و گاه دانش آموز را از معلم و مدرسه فراری می‌کند. من بسیار برایم پیش آمده که ببینم دانش آموزان دعا می‌کنند فلان معلم سر کلاس نیاید تا درس هم نخوانند.

صادقیان ادامه داد: مشکل بعدی کتاب‌های زبان انگلیسی است. ما از متوسطه اول تا پایان متوسطه دوم، ۶ سال زبان می‌خوانیم، اما در پایان اگر از دو دانش آموز بخواهید یک مکالمه ساده انجام دهند، نمی‌توانند. چون نه این درس را از پایه آموزش می‌دهند و نه اینکه نکات گرامری مناسبی را انتخاب می‌کنند. اغلب نکاتی را می‌گویند که به درد نمی‌خورد مگر برای کنکور دادن.

وی در ادامه درباره اینکه بحث درباره کنکور هم بحث مفصلی است اظهار کرد: فشار کنکور زیاد است. عملا دانش آموزان دوره دوم متوسطه زندگی ندارند و از نظر روحی بسیار درگیر کنکور می‌شوند. همه اش هم به استرس کنکور بر می‌گیردد. اگر نگاهی به کشور‌های توسعه یافته داشته باشیم می‌بینیم آن‌ها ورودی را راحت می‌گیرند و خروج از دانشگاه را سخت می‌کنند. ما بر عکس عمل می‌کنیم.

حوریه دانشمند دانش آموز پایه دهم و نماینده استان اصفهان نیز به خبرنگار مهر گفت: دغدغه اصلی من که منتخب این مجلس شدم این بود که دانش اموز قوی باید ذهن قوی داشته باشد. ذهن قوی هم لازمه اش کتاب خواندن است. ضعف بزرگ ما هم عدم مطالعه است. در حالیکه دانش آموزان باید کتاب بخوانند تا جهانشان بزرگ شود. من امیدوارم بتوانیم زنگ تفکر را به زنگ تفکر و کتابخوانی تغییر دهیم.

کتاب‌های درسی دارای مبانی تئوری و غیرکاربردی است

وی درباره اینکه مهمترین چالش ۱۰ سال تحصیلش را چه می‌داند نیز گفت: ما در این سال‌ها کنار هم یاد می‌گیریم و بیشترین ساعات روز خودمان را در مدرسه می‌گذرانیم. نکته‌ای که می‌خواهم بگویم این است که معلم‌ها حقشان است که ضعف‌ها و کمبودهایشان جبران شود، ولی گاهی به خاطر همین مسائل شان مشکلاتی بین آن‌ها و دانش آموزان ایجاد می‌شود.

این دانش آموز اصفهانی درباره کتاب‌های درسی نیز بیان کرد: به نظرم وقتش است تالیف کتاب‌های درسی را به کسانی بدهند که سر کلاس چند سال درس داده اند. عمدتا کتاب‌های درسی را به کسانی می‌دهند تالیف کنند که دکترای فیزیک و شیمی و... دارند. از معلمی که ۲۰ سال آن درس را سر کلاس داده نمی‌پرسند نظر تو چیست و برای همین کتاب‌ها نظری است تا کاربردی.

اما نماینده شهرستان‌های استان تهران که در پایه دهم تحصیل می‌کند نیز به خبرنگار مهر گفت: یکی از مشکلات شهر‌های استان تهران این است که کمبود معلم وجود دارد و به خاطر آن عموما معلم را از جای دیگر قرض می‌گیرند و مشکلات تدریس ایجاد می‌شود. مثلا در یک مدرسه دولتی معلم درس مطالعات کل کلاس پایش را روی پایش می‌اندازد و هیچ کاری نمی‌کند. در حالیکه این کتاب بسیار مهم است.

خلق و خوی کودک و نوجوان را درست کنیم نه سوادش را

وی ادامه داد: پرورش واقعا از آموزش مهم‌تر است و این فراموش شده است. قطعا اینکه خلق و خوی افراد درست باشد اهمیتش بیشتر از این است که سوادش بیشتر باشد. سواد وجود دارد و در افراد می‌تواند اضافه شود. این سواد معنوی است که کم به آن بها داده می‌شود. مثلا مشاوران مدرسه عموما افراد با صلاحیتی نیستند یا مدیران با بچه‌ها بد برخورد می‌کنند و دانش آموز هم یاد می‌گرد با دیگران بد برخورد کند.

این دانش آموز دماوندی درباره کتاب‌های درسی نیز گفت: من دیده ام که در برخی کتاب‌ها نام و تصویر شهدا حذف شده است و موارد به درد نخوری اضافه شده است. گاه هم حذف‌های غیر ضروری اتفاق می‌افتد. مثلا در پایه سوم ابتدایی درس دهقان فداکار هست. در تصویر لباسش را در آورده و از پشت او را نشان می‌دهیم که لباسش را آتش زده. در ویرایش یک لباس تن دهقان فداکار کرده اند که دیگر این موضوع که لباس تنش را در آورده و آتش زده اصلا بی معنا شده است.

وقتی پای حرف‌های دانش آموزان می‌نشینیم گویی در قلب وقایع آموزش و پرورش و در قلب مدارس و کتاب‌های درسی و روابط معلم و دانش آموز هستیم. این فرصت گرانبهای دو روزه که در نهایت هر دوسال یکبار به نام مجلس دانش اموزی ختم می‌شود، اما در آموزش و پرورش خروجی مشخصی ندارد. اینکه مصوبه‌های این مجلس به چه سرانجامی می‌رسد هیچ وقت مشخص نشده است. بعد از دو سال دانش آموزان از راه‌های دور و نزدیک چند وقت یکبار دور هم جمع می‌شوند و حرف‌های مهمی می‌زنند. حرف‌هایی که می‌تواند در صورت شنیده شدن و رسیدگی به آن‌ها «تحول» در آموزش و پرورش ایجاد کند، اما حتی وقتی در سال ۹۰ هیات دولت جلسه خود را در حضور مجلس دانش اموزی برگزار کرد و حدود ۱۵ مصوبه دولت برای وزارت آموزش و پرورش داشت، این مجلس و این سخنان ذی نفعمان بزرگ آموزش و پرورش نتوانست خروجی خود را به طور مشخص به رخ بکشد. گویی بیشتر در نظر مسئولان حکم مجلسی تشریفاتی را دارد.

در همین دو روز ۴ وزیر در حضور دانش آموزان سخن گفتند، اما حتی وزیر آموزش و پرورش هم در این دو روز پای حرف‌های دانش آموزان ننشست. آن‌ها آمدند، سخنرانی‌های نیم ساعته خود را برای دانش آموزان انجام دادند و بلافاصله رفتند. در حالیکه آنچه بیش از همه این نوجوانان و جوانان نیاز دارند این است که سخنشان شنیده شود، اما نه فقط از طرف هم نسلان خود.

در پایان این مراسم که با تشکیل هیأت رئیسه سنی مجلس برگزار شد، با انتخاب محمدعماد از استان خراسان رضوی به عنوان رئیس، پیام عزیز از استان آذربایجان غربی نائب رئیس اول، سعیده محمدخانی از استان مازندران نائب رئیس دوم، علی رومیانی از استان خوزستان منشی اول، علی حامدی از استان اصفهان منشی دوم، سارا فلاح از استان یزد و یونس برق افکن از استان لرستان به عنوان کارپردازان به پایان رسید.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت