خبر دروغ در کنار عکس آرشیوی؛ هدف چیست؟

کد خبر: 870668

کاربران فضای مجازی به نوع پوشش تفرقه‌افکنانه بعضی رسانه‌های رسمی درباره عراق واکنش نشان دادند.

خبر دروغ در کنار عکس آرشیوی؛ هدف چیست؟

مجله فارس پلاس: این روز‌ها شایعات بسیاری روابط دو کشور دوست و همسایه ایران و عراق را هدف گرفته‌اند؛ شایعاتی که بیشتر توسط دشمنان دو ملت منتشر می‌شوند و عموما باور‌ها و مشترکات مذهبی را نشانه گرفته‌اند. تاریخچه این شایعات نشان می‌دهد که در مناسبت‌های مذهبی علی‌الخصوص اربعین حسینی، بر حجم این شایعات افزوده می‌شود.

خبرگزاری فارس بار‌ها به پشت پرده این شایعات پرداخته است. در این مواقع تکلیف رسانه‌هایی که از ابتدای کار خود با انقلاب اسلامی مشکل داشته‌اند، مشخص است. آن‌ها بودجه می‌گیرند که زیر پرچم دشمن بر علیه جمهوری اسلامی فعالیت کنند. اما متاسفانه گاهی برخی از رسانه‌ها و خبرگزاری‌های داخلی که باید حافظ کیان و آرمان‌های ملی و اسلامی کشور باشند نیز دانسته یا نادانسته در پازل دشمن بازی می‌کنند و بر طبل اختلاف‌افکنی بین دو ملت ایران و عراق می‌کوبند.

خبرگزاری فارس، پیش‌تر در گزارشی به نقش روزنامه شرق در این شایعات پرداخته بود.

اما این بار نوع خبررسانی یک خبرگزاری رسمی مورد واکنش کاربران فضای مجازی قرار گرفته است. کاربران فضای مجازی معتقدند که خبرگزاری دانشجویان کشور (ایسنا) با انتشار جهت‌دار برخی اخبار، در راستای اختلاف‌افکنی بین دو ملت ایران و عراق قدم برداشته و از وزارت ارشاد خواسته‌اند که با این موضوع برخورد کند.

اما اعتراض کاربران به چیست؟

کاربران فضای مجازی معتقدند ایسنا همان مسیری را می‌رود که روزنامه شرق در چند روز گذشته طی کرد. این کاربران با بازتاب برخی از اخبار این خبرگزاری که در فضای مجازی منتشر می‌شود، نوشته‌اند که ایسنا دانسته یا ندانسته هر خبر درست یا نادرستی را بازتاب می‌دهند، بدون آنکه تعهدی نسبت به ابعاد مطلب منتشره داشته باشند. به عبارتی در خوشبیانه‌ترین حالت هدف ایسنا از انتشار این اخبار، فقط بیشتر دیده شدن است!

جدیدترین نوع پوشش رسانه‌ای این خبرگزاری که با واکنش‌های فراوانی هم روبرو شد خبری بود که با تیتر «هجوم عراقی‌ها به مریوان برای خرید کالا‌های اساسی» همراه شد. خبری که با بهره‌گیری از یک عکس قدیمی از خرید هیجانی مردم در بازار، سعی در القای فضای بسیار ملتهب در مریوان داشت.

«سید سجاد» از کاربران فضای مجازی اینگونه به این نوع پوشش خبری ایسنا واکنش نشان داده است: به دلیل اختلاف نسبتا زیاد ارزش ریال با ارز کشور‌های همسایه شاهد هجوم ساکنان شهر‌های مرزی ۴ کشورِ آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق به این سوی مرز (ایران) برای خرید هستیم... اما در این میان یک رسانه فقط کشور عراق را میبیند! چرایش را شما بگویید؟!

حسین دهباشی از فعالان فرهنگی نیز از نفرت‌پراکنی مدام اصلاح‌طلبان میان مردم ایران و عراق گفته است:

یکی از کاربران هم به نوع انتخاب عکس (آرشیوی) و نوع انتخاب تیتر انتقاد کرده است: بیماری نفرت‌پراکنی ایسنا؛ هدف از انتخاب این عکس و تیتر، غیر از دامن زدن به شایعات، اختلافات و نفرت‌پراکنی چیست؟ این دومین خبر و تیتر در این چند روز است، تصویر هم آرشیوی است.

جواد آقایی هم با اشاره به راهپیمایی اربعین نوشته است: فرقی نمی‌کند بی‌بی‌سی فارسی یا ایسنا، الشرق الاوسط یا روزنامه شرق! مهم این است که مسئله زیارت و هرآنچه که موجب وحدت امت اسلام و تشیع می‌شود ریشه‌کن شود! حال چه با ابزار داخلی و چه خارجی! چه با شایعه اخلاقی چه با التهاب اقتصادی! حالا مراسم اربعین همه نجاست‌ها را می‌شوید و می‌برد!

کاربری هم نوشته است: تاسف و دریغ برای ایسنا. هجوم چیه مومن؟ خب، کالا‌های بیشتری رو به مریوان بفرستند و بازارچه ایجاد کنند. این باعث رونق بیشتر توریستی و اقتصادی شهر و افزایش تولید داخلی می‌شه.

علی علیزاده کارشناس سابق بی‌بی‌سی هم نوشته است: عراق از نظر اقتصادی یعنی بازار صادرات ۱۲میلیاردی، ۲میلیون توریست، امکان دور زدن تحریم نفت، کریدور بازسازی سوریه. تخریب رابطه با عراق تخریب معیشت ۸۰میلیون ایرانی و مستقیما هم راستای سیاست ترامپ/بن‌سلمان برای فروپاشاندن اقتصاد ایران است. رابطه با عراق تخریب شود شک نیست تحریم‌ها تشدید می‌شود.

این کارشناس سیاسی و رسانه‌ای معتقد است این نوع پوشش رسانه‌ای، جهت‌دار است: بعد از بحران‌سازی شرق درباره توریسم جنسی عراقی‌ها در مشهد، ایسنا هم بار‌ها با اخباری بشدت جهت‌دار، دیگرستیزی و خارجی‌ستیزی را تشدید و حساسیت ایرانیان را تحریک کرده. تا قبل از اینکه کامیون عراقی در ایران آتش بگیرد و کنسول بعدی ایران در عراق، افکار عمومی با اعلام انزجار متوقفشان کنند.

روح الله سلگی هم نوشته است: خبرگزاری ایسنا و bbc همکاری خوبی برای بر هم زدن روابط ملت‌های ایران و عراق دارند. از طرح دروغین سوءاستفاده جنسیتی عراقی‌ها که ایسنا ساخت و bbc پرداخت و اینک هم مساله معیشت. در عجبم یک خبرگزاری که از بودجه عمومی نظام ارتزاق می‌کند چرا به منافع و سیاست‌های راهبردی نظام بی‌اعتناست.

البته این نوع پوشش رسانه‌ای جهت‌دار ایسنا برای اولین بار نیست. این خبرگزاری در چند وقت اخیر بار‌ها این خط رسانه‌ای را در پیش گرفته است.

این نوع خبررسانی ایسنا مورد انتقاد حمزه غالبی، مسئول ستاد جوانان میرحسین موسوی در انتخابات ۸۸ نیز قرار گرفت:

کاربری هم به این نوع پوشش رسانه‌ای انتقاد کرده و پرسیده است: مشکل ایسنا با عراق چیه؟ جدای از مسایل سیاسی، بی‌خیال منافع ملی، فقط از جنبه اقتصادی چرا باید کشوری که چهارمین واردکننده بزرگ کالا از ایران است مرتب مورد نفرت‌پراکنی رسانه‌های ایران باشد؟

کاربران فضای مجازی از وزیر ارشاد پرسید‌ه‌اند: چرا برابر دروغ پردازی رسانه‌های دولتی ساکتید؟!

در پی انتشار اخبار کذب و اختلاف افکنی رسانه‌های دولتی و اصلاح‌طلب مثل ایسنا و شرق و شهروند بین ایران و عراق، کاربران توئیتر با تکرار این سوال از وزیر ارشاد خواستار پاسخگویی و برخورد شدند.

این در حالی است که سید عباس صالحی، وزیر ارشاد نیز در واکنش به اختلاف‌افکنان رابطه ایران و عراق هشدار داده بود:‌

کاربران هم از صالحی خواسته‌اند که با کسانی که در پی اختلاف بین دو ملت هستند برخورد کنند. یکی از کاربران نوشته است: مثل یک مسئول پاسخگو بگید با رسانه‌هایی که در راستای منافع این مثلث علیه عراق خبر میزنند چه کردید؟! رسانه‌های دولت و حامیان دولت، بذر‌دشمنی و کینه میکارن. شما اینجا لایک انقلابی جمع می‌کنید؟!

جالب اینجاست که خبر خبرگزاری ایسنا در خصوص کمبود کالا‌های اساسی، توسط خود او تکذیب شد. محمد شفیعی، فرماندار مریوان گفت: «متاسفانه در برخی محافل خبری عمداً یا سهواً اقدام به انتشار مطلب و اخبار غیرواقعی با مضمون کمبود کالا در مریوان در راستای تشویش اذهان عمومی درج کرده اند که قویاً این موضوع را تکذیب نموده و اعلام می‌داریم که هیچگونه کمبودی در ازراق مردم وجود ندارد.»

حال باید دید در حالی که دو کشور ایران و عراق هرکدام به نحوی درگیر مسائل داخلی خود هستند، عده‌ای از خبرگزاری‌های رسمی داخلی چرا و به چه دلیل بر طبل اختلاف بین دو ملت می‌کوبند؛ آن هم در شرایطی که اربعین حسینی نزدیک است و کشور عراق میزبان میلیون‌ها زائر از کشور‌های مختلف و علی‌الخصوص از ایران است

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

فروش اسکوربرد ورزشی

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت