آیا واردات خودروهای دست دوم بر بازار تاثیر دارد؟
در باغ سبز به بازار خودرو
قیمت خودرو بالاخره کاهش مییابد؟ یا همچنان تصمیم به ورود خودروهای مارکرده به بازار ایران قرار است تاثیری مقطعی داشته باشد؟ چیزی که برخی آن را گفتاردرمانی نامیدند و معتقدند حتی جامعه نسبت به این رویه دولت هم به نوعی واکسینه شده و دیگر این ترفند جوابی نخواهد داد. البته که حالا درباره قیمت خودرو برخی معتقدند قطعی شدن ورود خودروهای کارکرده خارجی حتی ممکن است تا 30 درصد از قیمت خودروهای داخلی بکاهد. این قطعیت در تصمیم دیروز بعد از گذشت دو ماه از تصویب لایحه دوفوریتی خودروهای وارداتی و صدور اجازه واردات خودروهای کارکرده به دولت، با موافقت مجمع تشخیص مصلحت صورت گرفته است. اگرچه همچنان مشکلاتی در این میان وجود دارد. به عنوان مثال برخی کارشناسان بر این باورند که منابع ارزی بانک مرکزی شرط اصلی واردات است. این موضوع تقاضای ارزی را در کشور تقویت میکند و ممکن است بر نرخ تمامشده کالاها تاثیر بگذارد.
ماجرا از کجا شروع شد؟
اواخر فروردین، وزارت صنعت، معدن و تجارت در زمان صدارت سیدرضافاطمیامین لایحه دوفوریتی واردات خودروهای کارکرده را به هیات دولت تحویل داد تا در دستور کار قرار بگیرد. با این که وی به دنبال ارسال این طرح در مجلس بود، اما فاطمیامین در ۱۰ اردیبهشت امسال از سوی نمایندگان مجلس استیضاح شد. در طرح پیشنهادی وزارت صمت برای واردات خودروهای کارکرده عمر محدود پنج سال و همچنین تاییدیه سازمان استاندارد و سازمان محیطزیست در نظر گرفته شده بود. وزارت صمت در تدوین لایحه واردات خودروهای کارکرده با هدف تسهیل روند واردات، تسهیلاتی را نسبت به قوانین واردات خودروهای صفر کیلومتر قائل شد که یکی از این موارد مربوط به واردکنندگان است.
براین اساس برخلاف خودروهای صفر که تنها شرکتهای واردکننده و خودروسازان بخش خصوصی و دولتی میتوانستند مجوز واردات آنها را دریافت کنند، افراد حقیقی نیز امکان واردات خودروی کارکرده را خواهند داشت. در طرح دولت پیشنهاد شده بود که هر شخص حقیقی میتواند بدون داشتن کارت بازرگانی نسبت به واردات خودرو اقدام کند.
چرا قیمتها کاهش مییابد؟
درست یک روز پس از تعیین تکلیف واردات خودرو، قیمت بسیاری از محصولات در بازا رآزاد کاهش یافت. در خودروهای داخلی پنج تا ۲۰ میلیون تومان و در خودروهای خارجی ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان کاهش قیمت را شاهد بودیم.
دلیل اصلی این کاهش قیمت، تشنه بودن پنج ساله بازار است. از سوی دیگر تعداد خودروهای تولیدی برابر با نیاز بازار نیست اما خبر واردات خودروهای کارکرده باعث شده تا متقاضیان منتظر روزهای خوش باشند. دیروز در بازار آزاد دنا حدود ۲۰ میلیون تومان ارزان شد و به حدود ۸۲۵ میلیون تومان رسید. همچنین شاهین که خودروی پرطرفدار سایپا است با کاهش حدود ۱۰ میلیون تومانی به ۶۰۰ میلیون تومان رسید.
کارکردهها بازار را تغییر میدهد؟
کاهش قیمت در بازار خودرو نخستین هدف واردات خودرو بعد از پنج سال ممنوعیت بود. در سالهای اخیر ممنوعیت واردات و کاهش تولید به رشد سرسامآور قیمتها در بازار خودرو منجر شده، اما خودروهای کارکرده میتوانند با قیمت بسیار کمتری بهدست مصرفکنندگان در ایران برسد.
نکته مهم، تعیین سازوکار تعیین ارز برای واردات خودروهای کارکرده به داخل کشور است؛ موضوعی که در گذشته به طور کلی از سوی بانک مرکزی به آن اشاره و بیان شده بود: شرایط واردات خودروهای کارکرده مبتنی بر ثبت سفارش توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و اعلام «منشأارز» مورد تأیید بانک مرکزی تهیه و ابلاغ خواهد شد. به نظر میرسد سیاست دولت این است که افراد از طریق ارز اشخاص اقدام به واردات کنند که به منابع بانک مرکزی فشار وارد نشود.
خارجیها خدمات پس از فروش دارند؟
واردات خودروهای کارکرده زوایای بسیاری داشته که جای بررسی دارد اما نکته حائز اهمیت این است که برای ورود خودروهای کارکرده، باید به موضوع خدمات پس از فروش آن و ارائه خدمات به مشتریان توجه کرد. موضوع منشأ ارزی که تاکیدی بر مشخصبودن آن در لایحه واردات خودروهای کارکرده گذاشته نشده است، به جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی باید مدنظر قرار گیرد. واردات خودرو با هدف تنظیم بازار صورت میگیرد تا پاسخگوی نیاز بازار باشد. واردات خودرو به تنظیم بازار خودروی داخل و شکستن قیمتها منجر خواهد شد؛ مهمتر این که حجم بالای تقاضا که تولید داخل بهتنهایی پاسخگوی آن نیست را هم پوشش خواهد داد. در مورد واردات خودروهای کارکرده، لازم است خودروها از برندهای معتبر و خوشنام وارد شود تا مشکلی از حیث کیفیت یا گذشت عمر آنها نباشد . در صورت انجام این اقدام شاهد تاثیرگذاری بر خودروهای مونتاژی و داخلی نیز خواهیم بود و انتظار کاهش قیمت بین ۵ تا ۲۰ درصد وجود دارد.
دیدگاه تان را بنویسید