سفیر روسیه در تهران: اروپا به وعدهها در قبال برجام عمل نکرده است
سفیر روسیه در تهران ضمن تأکید بر لزوم حفظ برجام تأکید کرد که تروئیکای اروپا به وعدههای خود در توافق هستهای ایران عمل نکرده است.
ترور سردار سلیمانی نقض آشکار قوانین بینالمللی بود
وی در واکنش به این اقدام تروریستی آمریکا گفت: «این (ترور سپهبد سلیمانی)، یک اقدام تحریکآمیز ظالمانه بود که با محکومیت اکثریت جامعه بینالملل روبرو شد. من تمایل دارم که این مطلب را عنوان کنم که ژنرال سلیمانی، نقش بزرگی در مبارزه با تروریسم در سوریه ودیگر کشورهای منطقه خاورمیانه ایفا کرد».
جاگاریان سپس با اشاره به تشدید تنشهای منطقه در پی ترور سپهبد سلیمانی و متعاقب آن پاسخ تلافیجویانه ایران به آمریکا از طریق حمله به پایگاههای نظامی این کشور در عراق گفت: « تهران اعلام کرد که این اقدام خصمانه (آمریکا) را بدون پاسخ نمیگذارد و مقامات ایران به وعده خود عمل کردند. ما امیدواریم که طرفین همچنان خویشتنداری در پیش بگیرند و از هرگونه اعمال زور علیه یکدیگر خودداری کنند».
بامداد سیزدهم دی ماه (سوم ژانویه) ساعاتی پس از انتشار اخباری از انفجار و اصابت موشک به دو خودرو در نزدیکی فرودگاه بغداد، الحشد الشعبی عراق از شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی و «ابومهدی المهندس» معاون سازمان الحشد الشعبی عراق در حمله هوایی آمریکا خبر داد؛ خبری که ساعتی بعد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آن را تأیید کرد.
در پی این خبر، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) مسئولیت ترور شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس را بر عهده گرفت و در بیانیهای اذعان کرد که این ترور به دستور رئیس جمهور آمریکا صورت گرفته است.
ایران نیز در واکنش به این اقدام آمریکا در انتقام از خون سپهبد سلیمانی در تاریخ 18 دی ماه، با موشکهای بالستیک نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پایگاه عینالاسد در عراق را که محل استقرار نیروهای آمریکایی است، هدف قرار داد.
وزارت دفاع آمریکا در آخرین بهروزرسانی از تلفات عینالاسد فعلاً به مبتلا شدن ۶۴ نفر در اثر این حمله به «ضربه مغزی» (TBI) اعتراف کرده است. پنتاگون در چندین مرحله به دچار شدن نظامیان آمریکایی به این نوع آسیب مغزی اعتراف کرد.
روسیه به دنبال کاهش اثرات منفی تحریمهای آمریکا بر همکاری مسکو-تهران است
سفیر روسیه در ایران در پاسخ به سؤالی در خصوص نقش تحریمهای آمریکا در تضعیف اقتصاد ایران گفت: «تحریمهای آمریکا واقعاً تأثیر منفی بر اقتصاد این کشور داشته است. خود مقام های ایران نیز چنین مسئلهای را تأیید کردهاند. در عین حال، من معتقدم که ایران در طول چندین دهه فشار تحریمها، تا حد زیادی خود را با شرایط مطابقت داده است و به دنبال راههایی برای دور زدن محدودیتهای فعلی است».
جاگاریان درباره تأثیر تحریمها بر روابط دو کشور روسیه و ایران گفت: «این مسئله را نمیتوان انکار کرد که فشار تحریمها، تأثیر منفی بر روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه میان کشورهای ما داشته است. ما به صورت فعال در تلاش هستیم تا پیامدهای منفی تحریمها را کاهش دهیم. اما قصد ندارم در حال حاضر جزئیات این مسئله را فاش کنم. بگذارید مخالفان ما، کمتر مضطرب شوند».
سفیر مسکو در تهران سپس با اشاره به این موارد به نقش کشورش در برقراری ثبات در منطقه غرب آسیا اشاره کرد و گفت: ما به طور مداوم با طرف آمریکایی و دیگر بازیگران کلیدی منطقه و خارجی در ارتباط هستیم. هدف اصلی ما ثباتبخشی به اوضاع و کاهش تنشها در خاورمیانه (غرب آسیا) است. این هدف اصلی طرح ما یعنی «مفهوم امنیت در خلیجفارس» است. ما همچنان به تلاشهای فعال خود برای جلب کشورهای منطقه برای مشارکت در فرایند مذاکرات چندجانبه ادامه میدهیم».
روسیه تمایلی به دخالت در امور داخلی ایران ندارد
جاگاریان در پاسخ به سؤالی درباره اعتراضات اخیر در ایران در پی گران شدن ناگهانی قیمت بنزین گفت: «این یک موضوع داخلی است و بنابراین تمایلی ندارم به جزئیات این مسئله بپردازم. برخلاف کشورهای دیگر به خصوص ایالات متحده آمریکا، ما در امور داخلی کشورهای مستقل دخالت نمیکنیم. در حال حاضر اوضاع سیاسی در ایران، تقریباً باثبات است و جای هیچ نگرانی نیست. ما به حفظ ثبات در کشور دوست ایران علاقمند هستیم».
اروپا به وعدههای خود در قبال برجام عمل نکرده است
این دیپلمات روس ضمن حمایت از مواضع ایران در قبال برجام گفت: «همانطور که به طور مداوم در خصوص وضعیت برجام گفته شده است، ایران دائماً بر حق قانونی خود برای دریافت درآمدهای ناشی از صادرات نفت تأکید کرده است متأسفانه تروئیکای اروپا نتوانسته این شرایط را برآورده کند. اینستکس (ابزار پشتیبانی مبادلات تجاری) نیز هنوز راهاندازی نشده است و تنها تضمینهایی در این زمینه شنیده می شود که امروز، فردا و در آیندهای نزدیک راهاندازی میشود اما ما هیچگونه نتیجه عملی از این ابزار مالی مشاهده نکردیم».
وی سپس ادامه داد: «از جانب ما که در تماسهایی با طرف ایران و شرکای اروپایی هستیم، تلاشهایی ویژهای برای حفظ برجام انجام میگیرد و اما در خصوص صادرات نفت، همانطور که میدانید، روسیه یکی از بزرگترین صادرکنندگان جهان محسوب میشود و بنابراین کشور ما به این منبع انرژی نیازی ندارد».
روسیه و ایران به قوانین بینالمللی در خصوص محدودیتهای تسلیحاتی ایران پایبند هستند
جاگاریان در ارتباط با همکاری نظامی روسیه و ایران نیز توضیح داد: «ما با ایران در زمینه تحویل تجهیزات نظامی همکاری داریم و به شدت به محدودیتهای بینالمللی در زمینه اصول عدم اشاعه و کنترل صادرات پایبند هستیم. در اکتبر ۲۰۲۰، این محدودیتها منقضی میشود. اگر ایران به محصولات نظامی روسیه علاقه نشان دهد و ما بعد از اکتبر درخواست مناسبی در این خصوص دریافت کنیم، قطعاً این درخواست به دقت مورد بررسی قرار خواهد گرفت».
این دیپلمات روس پیش از این در پاسخ به خبرنگاران درباره احتمال خرید سامانه پدافند اس ۴۰۰ توسط ایران تاکید کرد، خرید این سامانه به تصمیم خود تهران بستگی دارد.
اظهارات سفیر روسیه در ایران درباره تحریم رو به انقضای تسلیحاتی ایران در حالی مطرح شده که پیشتر «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا از پایان زمان تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل بر ایران شدیدا ابراز نگرانی کرده بود.
بر اساس یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (مهر ماه ۱۳۹۹) منقضی میشود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی جنگافزار بخرد.
دیدگاه تان را بنویسید