تغییرات میدانی چشمگیر در سوریه
پس از آنکه رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که قصد دارد نیروهایش را از سوریه خارج کند، تغییرات میدانی چشمگیری در سوریه رخ داده، به عنوان مثال فرماندهان کردهای این کشور برای مقابله با عملیات احتمالی ترکیه دیداری با رئیس جمهوری سوریه داشتهاند و ارتش سوریه نیز از اطراف ادلب به شرق رودخانه فرات منتقل شده است.
خبرگزاری ایسنا:، رسانههای محلی سوریه اعلام کردند، یگانهای ارتش این کشور برای شروع عملیات نظامی در شرق سوریه به حومه شرقی دیرالزور گسیل شدهاند. در این رابطه سایت "اوقات الشام الاخباریه" گزارش داد، ارتش سوریه بخشی از نیروهای خود را از اطراف استان ادلب به سمت منطقه شرق سوریه برده است.
این در حالی است که چنین اقدامی پیش از این با واکنش منفی و سرسختانه آمریکا روبهرو میشد و جنگندههای آمریکایی نیروهای سوریه را به هنگام عبور از رودخانه فرات به طور مستقیم هدف میگرفتند.
دفتر اطلاعرسانی نیروهای هنگ "الطرامیح" وابسته به "نیروهای ببر" در ارتش سوریه نیز تاکید کرد: یگان الطرامیح دستوراتی را در زمینه خروج از جبهههای درگیری در حومه شمالی حماة و حومه شرقی ادلب به سمت دیرالزور دریافت کرده است.
این دفتر افزود: نیروها برای شروع عملیات نظامی در شرق فرات علیه داعش به این منطقه منتقل شدهاند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه وابسته به مخالفان سوری نیز گزارش داد، تجهیزات نظامی و نیروهای ارتش سوریه و نیروهای همپیمان به حومه شرقی دیرالزور رسیده و در مقابل منطقه محاصره شده داعش (در محدوده شهر هجین و روستاهای آن تا کرانه شرقی رود فرات) مستقر شدهاند.
براساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، این نیروها بر دو شهر البوکمال و المیادین تمرکز خواهند داشت و صدها نیروهای ارتش به همراه تجهیزات نظامی و سلاحهای سنگین در میان آمادگی برای عملیات نظامی احتمالی ارتش در منطقه شرقی سوریه منتقل شدهاند.
به گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، این تجهیزات و نیروها در پی تصمیم واشنگتن برای خروج از شرق رود فرات است که اکثر مناطق آن تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه است در حالی که نیروهای ارتش سوریه و همپیمانانشان در کرانه غربی رود فرات مستقر هستند.
فعالان مخالف نیز در شبکههای اجتماعی گفتند، نیروهای همپیمان ارتش سوریه در منطقه البوکمال تجهیزاتی را به حومه غربی رقه و حومه غربی دیرالزور فرستادهاند. میتوان گفت: با چرخش غیرمنتظره در مواضع مکرر دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر ماندن نیروهای این کشور در سوریه تا زمان خروج نیروهای ایرانی از خاک سوریه قواعد درگیری نیز در این کشور تغییر کرده و موجب بازنگری در موضعگیری همه طرفها شده است.
البته روزنامه فرامنطقهای رای الیوم مینویسد، نیروهای نظامی آمریکا سوریه را ترک خواهند کرد، اما آمریکا هرگز سوریه را رها نخواهد کرد. میان عقبنشینی نیروهای آمریکایی و دست کشیدن این کشور از سیاستهایش تفاوت وجود دارد. این کشور سعی میکند به منظور اجرای سیاستهای خود بر طرفهای بومی و منطقهای بدون حضور سربازان آمریکایی تکیه داشته باشد. به هر حال این تصمیم ناگهانی و اختلافنظرهایی که در دولت ترامپ به وجود آورده، طرفهای مهم منطقه را به اعتماد بر روسیه برای تحقق منافعشان سوق خواهد داد.
در پی این تصمیم ترامپ، شبهنظامیان کرد سوریه تشویق شدند برای مقابله با هرگونه عملیات نظامی ترکیه در شرق سوریه، با بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه به توافق برسند. طبق برخی اطلاعات، فرماندهان کرد روز پنجشنبه با هلیکوپتر خود را به دمشق رساندند و گفتند حاضرند با ارتش سوریه وارد همکاری شوند. این در آستانه عملیات احتمالی ترکیه علیه کردها در شرق فرات و تنها ماندن کردها پس از تصمیم آمریکاست. البته جزئیات این خبر و روند مذاکرات اعلام نشدهاند. با غیاب بازیگر اصلی منطقه (آمریکا)، روابط سه جانبه ترکیه، ایران و روسیه دچار تغییر خواهد شد.
پیتر بایر، کمیسیونر دولت آلمان در امور آمریکا گفت، خروج نیروهای آمریکایی از سوریه توازن قوا را در منطقه برهم میزند و شرکای بینالمللی را دچار شوک کرده و باعث میشود نیروهای کرد همپیمان آمریکا در جنگ چند جانبه تنها بمانند.
یک کارشناس دیگر در امور خارجه آلمان نیز اظهار کرد: دیگر پروازهای تورنادو بر فراز سوریه فایدهای ندارند، تصاویری که پهپادها ثبت میکردند، در درجه اول برای طرفهای آمریکایی بودند.
پهپادهای آلمانی تورنادو در عملیات بینالمللی مبارزه با داعش در سوریه و عراق شرکت دارند.
به دنبال این تحولات، یک گروه سوری مسلح در شرق این کشور ایجاد گذرگاهی امن برای عبور نیروهایش از منطقه التنف و غیرنظامیان موجود در اردوگاه الرکبان به سمت شمال سوریه که پیش از این تحت حمایت آمریکا بودند، خواستار شد.
دیدگاه تان را بنویسید