اروپا باید بالاخره به سکوت خود در قبال عربستان پایان دهد
یک روزنامه آلمانی با اشاره به ناپدیدشدن روزنامهنگار منتقد سعودی که بار دیگر سرکوبگری مخالفان توسط آلسعود را روشن کرد از اروپا خواست که کاری کند و به سکوت خود در قبال این گونه سرکوبگریهای ولیعهد سعودی پایان دهد.
خبرگزاری تسنیم: روزنامه "زوددویچه سایتونگ" در مطلبی با اشاره به ناپدید شدن "جمال خاشقجی"، خبرنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در ترکیه انتقاد شدیدی به موضع نرم اروپا در قبال این مسئله وارد کرده آن را شرمآور خواند.
خاشقجی نویسنده ۵۹ ساله سعودی روز سهشنبه ۱۰ مهر (دوم اکتبر) پس از آنکه برای ثبت ازدواج خود به کنسولگری سعودی در استانبول رفت، ناپدید شد که این موضوع به نگرانیها درباره امنیت وی دامن زد. خاشقجی که در گذشته مشاور دولت عربستان بوده، سال گذشته از ترس دستگیری از کشورش خارج شد. او بارها نسبت به سیاستهای محمدبن سلمان ولیعهد سعودی و همچنین تجاوز نظامی عربستان به یمن انتقاد کرده بود.
مقامات سعودی ادعا کردهاند که خاشقجی از سفارت خارج شده، اما نامزد وی این موضوع را رد میکند. نام وی در فهرست افراد تحت تعقیب بنسلمان قرار داشت. محققان ترک بر این باورند که وی توسط یک تیم سعودی در کنسولگری عربستان بهقتل رسیده است. اما عربستان همه این اتهامات را رد میکند.
"زوددویچه سایتونگ" در ادامه این مطلب نوشت: پرونده "جمال خاشقجی"، روزنامهنگار سعودی که ناپدید شده است همچنان پروندهای نامشخص است، علاوه بر آن این مسئله مشخص شده است که "محمد بن سلمان"، ولیعهد شاه سعودی چقدر با خشونت هر گونه انتقاد و اعتراض را سرکوب میکند. اروپا باید حالا کاری انجام دهد.
در ادامه این مطلب آمده است: با هر روزی که "جمال خاشقجی" همچنان در وضعیت ناپدیدشده باقی میماند امیدواری نسبت به اینکه این روزنامهنگار منتقد آلسعود هنوز زنده است کم میشود. با هر روزی که در این شرایط میگذرد سوءظنها نسبت به اینکه همان گونه که مقامات ترکیه ادعا میکنند وی در کنسولگری عربستان سعودی در این کشور بهقتل رسیده است بیشتر میشود.
اگر این مسئله درست باشد و این حدس و گمانها درست از آب دربیاید عواقب جدی برای تمام جهان عرب و برای مناسبات ژئوپولیتیک کشورهای غربی با عربستان سعودی خواهد داشت. اگر عربستان سعودی چنین قتل سیاسی را انجام داده باشد این مسئله نباید بدون عواقب باقی بماند.
این روزنامه آلمانی در ادامه این مطلب نوشت: خاشقجی یکی از منتقدان معروف شاهزاده محمد بن سلمان و البته یک برانداز نبود. وی انتقادات ظریفی به "محمد بن سلمان" وارد میکند. وی از باز شدن اجتماعی عربستان استقبال کرده و از طرفی اصلاحات اقتصادی را غیر واقعبینانه دانسته و به عدم مشارکت حدود ۲۰ میلیون شهروند عربستانی در امور سیاسی معترض است. سرنوشت او اکنون باید با نگاهی به صدها مخالف دیگر عربستان سعودی که هیچ دوست قدرتمندی ندارند مورد توجه قرار گیرد. برخی از آنها در خارج دستگیر شده و بهخلاف تمایل خود به عربستان بازگردانده شدهاند. بسیاری از آنها هم با مجازات زندان طولانیمدت مواجه هستند. برخی هم در آستانه خطر اعدام قرار دارند.
این روزنامه آلمانی در ادامه این مطلب نوشت: حالا زمان آن فرا رسیده که کشورهای اروپایی و نهتنها آلمان با توجه به اقدامات سرکوبگرانه سیاسی عربستان که محمد بن سلمان علیه منتقدان خود در پیش گرفته بالاخره به سکوت خود پایان دهند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: هر کسی که آشکارا رفتارهای بیرحمانه این شاهزاده سعودی را تحمل میکند تنها اقدامات وحشیانه او را تقویت میکند.
اروپاییان در این راستا تنها بهصورت مشروط میتوانند روی ایالات متحده حساب باز کنند. دونالد ترامپ بابت (بهخطر افتادن) تجارتهای میلیاردی با تسلیحات زیبا ترس دارد. خانواده سلطنتی عربستان، وی را بهعنوان یک تاجر که به پول نیاز دارد ارزیابی میکنند.
در ادامه آمده است: ترامپ تمام سیاست خاورمیانهای آمریکا را بهصورت بسیار تنگاتنگ با ریاض مرتبط کرده است و رقص شمشیر وی در سال گذشته با خانواده سلطنتی آلسعود نشانه آشکاری بر این واقعیت بود. آمریکا همچنین همراه با عربستان میخواهد برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه ناتوی عربی را ایجاد کند. برای او همه چیز وابسته به این مسئله است، به این ترتیب واشنگتن درگیریهای داخلی در یمن را نادیده میگیرد.
نویسنده در بخش پایانی این مطلب نوشت: بهفرض که محمد بن سلمان و عربستان در پرونده ناپدید شدن خاشقجی بیگناه هم باشند، اما در حالتی که اتهامات ترکیه به آلسعود همچنان سختتر میشود ما نباید همچنان این سؤال را بپرسیم که مسئول این پرونده کجاست. اعتبار ولیعهد سعودی بهشدت آسیب دیده است و بهنفع او و اطرافیانش است که این اتهامات را بهسرعت و قطعی شفافسازی کند، در غیر این صورت کشورش آسیبهای بسیار جدی خواهد دید.
دیدگاه تان را بنویسید